M
molnibalage
Guest
Cifu ledorongolt, hogy ilyet ne tegyek. Pedig pont ez van a villanytengók terén...
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Cifu ledorongolt, hogy ilyet ne tegyek. Pedig pont ez van a villanytengók terén...
nem igazán látom az ellentmondást...
a Type 212 2013-ban csinálta ezt a rekordot egy valós út során...ez meg egy marketing anyag a nem(igazán) létező Scorpene 2000-ről
egyébként ha ez tud 21 napot 4 csomó crusing speed-el, akkor miért olyan hihetetlen, hogy a Type 212 tudjon ennél nagyobb sebességgel 18 napot?
Mert a víz alatt a kicsivel nagyobb sebesség is nagyságrendileg nagyobb teljesítményt igényel.
Ez is volt már linkelve...nem igazán látom az ellentmondást...
a Type 212 2013-ban csinálta ezt a rekordot egy valós út során...ez meg egy marketing anyag a nem(igazán) létező Scorpene 2000-ről
egyébként ha ez tud 21 napot 4 csomó crusing speed-el, akkor miért olyan hihetetlen, hogy a Type 212 tudjon ennél nagyobb sebességgel 18 napot?
Ezt azért nem néztem volna ki a németekből, hogy ekkora hulladékot gyártsanak. Ugyanakkor megértem, mivel nem erőprojekcióra gyártják, hanem nyilván a német felségvizekhez közeli őrjáratozásra, nyilván úgy kalkuláltak, hogy snorkelezni viszajönnek baráti ellenőrzésű területre, és ez nekik bőven elég (nem egy új Atlanti-cstára tervezték). Egyszerűen mást vártak el tőle. (de akkor is sokkoló)A szóban forgó német 212-es (a 214-es a butított exportváltozat) sznorkelezve 136dB a Morfizpribor könyve alapján.
Zajosabb mint a legelső 80-as évek közepi Akula (130dB), és úgy +30dB-el (mintegy 1000x) zajosabb mint a mai modern természetes cirkulációjú nyomottvizes nukik.
Ezt azért nem néztem volna ki a németekből, hogy ekkora hulladékot gyártsanak. Ugyanakkor megértem, mivel nem erőprojekcióra gyártják, hanem nyilván a német felségvizekhez közeli őrjáratozásra, nyilván úgy kalkuláltak, hogy snorkelezni viszajönnek baráti ellenőrzésű területre, és ez nekik bőven elég (nem egy új Atlanti-cstára tervezték). Egyszerűen mást vártak el tőle. (de akkor is sokkoló)
Amúgy ez a táblázat a nem snorkelezett értékeket mutatja? mert itt 36 és csak a kilo 30. Amúgy vannak komparatív sejtéseink a 877 vs 636-osokról?
PS: látom ebben a threadben sok finomság van, érdemes lesz visszapörgetni.
Csak egy újabb apró adalék az orsz tengók atlanti óceáni jelenlétéhezAzok az orosz tengeralattjárók egyre inkább úgy tűnik mégsem süllyedtek el...
Üldözési mániában szenvednek.Csak egy újabb apró adalék az orsz tengók atlanti óceáni jelenlétéhez
https://www.thedrive.com/the-war-zo...ed-to-hunt-russian-submarines-in-the-atlantic
Az USA egy új, Arleigh Burke osztályú robolókból álló harci csoportot állított fel a K.i parton. A csoport neve "Greyhound".
A rombolók deklarált feladata felkutatni az orosz tengeralattjárókat az É.Atlanti óceánon...
nyilván az orosz tengeralattjárók csak békésen rákásznak arrafeléÜldözési mániában szenvednek.
Azt hiszem néhány "rákászó" orosz tengeralattjáró bőven elegendő ok ahhoz hogy a felelős katonai vezetők paranoidok legyenek...nyilván az orosz tengeralattjárók csak békésen rákásznak arrafelé
Üldözési mániában szenvednek.
Bizony ha pl Jaszen osztályú orosz atom-tengeralattjárók "rákásznak békésen" az amerikai partok közelében engem is kiverne a víz az amerikai admirálisok helyében....nyilván az orosz tengeralattjárók csak békésen rákásznak arrafelé
Először is me g kéne nézni mennyi atomtengeralattjáró áll rendelkezésre mindkét oldalon. Usa jelentős számbeli fölénnyel bír, ami azt jelenti, hogy több tíz atomtengeralattjáró szeli a vizeket egyszerre a világ óceánjan.Bizony ha pl Jaszen osztályú orosz atom-tengeralattjárók "rákásznak békésen" az amerikai partok közelében engem is kiverne a víz az amerikai admirálisok helyében....
Értelemszerűen az amcsik már a jövőre gondolnak, de hidd el az ő helyükben te is ezt csinálnád, mivel egy Jaszeny osztályú atom-tengeralattjáró még az amcsikat is nagyon nagy kihívás elé állítja főképpen ami a detektálásukat illeti egy ilyen atom-tengeralattjáró közel az amerikai keleti partokhoz még ha csak Kalibr v Onyx-l van is felfegyverezve nagyon komoly veszélyt jelent rájuk.És most vonatkoztassunk el attól,hogy szerintem az oroszoknak legalábbis amíg Putyin lesz a hatalmon esze ágában sem lesz megtámadni Amerikát..Először is me g kéne nézni mennyi atomtengeralattjáró áll rendelkezésre mindkét oldalon. Usa jelentős számbeli fölénnyel bír, ami azt jelenti, hogy több tíz atomtengeralattjáró szeli a vizeket egyszerre a világ óceánjan.
Másik dolog, hogy az Atlanti-óceán szabad hajózási övezet. Az, hogy egy-két orosz tengeralattjáró kihajózik gyakorlás-kiképzés-jőrőrözés céljából természetes dolog. Ez messze van az állandóan hangozatotott "orosz veszélytől" DE értem én, hogy mindig a" gaz, csúnya, veszélyes " oroszokra kell hivatkozni, hogy jöjjön a dollár az amerikai hadseregbe.
Oroszoknak több tengeralattjárájuk van javításon/modernizáción mint aktív szolgálatban. A Jazseny/Jaszeny-Mosztályból eddig csak kettő volt átadva. A Szeverodvinszk jelenleg Cirkon hiperszónikus rakéta első tesztindítására készül, amelyre októberben kerül sor. A Kazany,amely az első Jazseny-M osztályú tengeralattjáró csak most(májusban) volt átadva, még nem volt járőrözésen.
Ez itt off topik, de amúgy kb. 2-300 db dízel tengó a 60-s évektől kezdve.
Ezeknek a tengók csak azt a kb. 3 hetet kellet volna kibírniuk amíg lezajlik a III. VH.
Viszont ebben a 3 hétben nem jött volna túl sok hajó az USA-ból....
(Kezdjük ott, hogy háborús helyzetben pl. Kubai rakéta válság, ezek atomtöltetű torpedókkal voltak felszerelve!)
Erre találták ki a PELE nevű nyíllövedékeket. Azok alacsony áthatolásúak, viszont áthatolás után széttörnek, így fokozott repesz hatásuk van.
A csökkentett áthatolást úgy kell érteni, hogy egy T-72B-be vagy egy M1 Abramsbe nem jut be a lövedék, de például a Leopárd 1-et lazán szétlövi....
Némi infó van erről a tankos írásomban, pont a Leopárd 1-nél.
Azt vették volna észre, hogy 5-10 ezer yardon belül jön torp szinte a semmiből.
Igen, és a SOSUS-nak köszönhetően ezeket kb. a kikötőből kifutás után követték.
Ez mire referencia?Falkland szigeteknél hány tengót találtak el torpedóval? (0-át....)
Lásd fent. Lehetőség sem volt rá.A világtörténelemben lőttek már ki tengeralattjárót irányított torpedóval? (Egyről sem tudok)
Sokat segít neked, amikor a SOSUS belövi neked, hogy hol van. Ledob két sor bóját kb. a totál zajos szarok ellen és már mehet a torp.E mellet a légcsavaros repülőgépek zaját lehet hallani a vízben is... (Tu-142-st extrém módon)
Egészen @Hpasp cikkéig nem értettem mire épült a sok P-3. Utána megértettem.Igen, a kérdés az, hogy milyen pontossággal és lett volna-e erőforrásuk mindenre is az amcsiknak.
És a hadrafoghatóság?A 60's években nem tudom milyen szinten volt a SOSUS. Akkor már több, mint 200 db DE tengójuk volt a szovjeteknek ha jól tudom.
Zajos, otthon US földön ücsögörve hallották merre járnak.Csak a "whisky" osztályból készült 215 db. (egy részük exportra is ment)
Zulu-ból 26 db. A 633-as számú "Rómeó" osztályból 133 db épült....
És ez mind 1960-as évek elejéig. Ezek a német XXI típus továbbgondolásai voltak.
Sokkal korábban.A 70's években már elég jó volt a SOSUS.
...
A 60's években nem tudom milyen szinten volt a SOSUS. Akkor már több, mint 200 db DE tengójuk volt a szovjeteknek ha jól tudom.
Csak a "whisky" osztályból készült 215 db. (egy részük exportra is ment)
Zulu-ból 26 db. A 633-as számú "Rómeó" osztályból 133 db épült....
És ez mind 1960-as évek elejéig. Ezek a német XXI típus továbbgondolásai voltak.
A 70's években már elég jó volt a SOSUS.
A SOSUS alapvetően 1954..62 között épült ki.
Itt sikerült egy évtizedet tévedned.
Amúgy nagybalhé kitörése esetén a SOSUS parti állomásokat simán leatomoztam volna a szovjetek helyében...
Ez kb. annyira vicces kijelentés, hogy mivel soha nem lőttek le repülőgépet még Berkuttal, akkor a világ összes légvédelmi rakétája képtelen rá.
Gyakorlatilag lehetőség nem volt erre.
Itt sikerült egy évtizedet tévedned.