A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
7 745
26 197
113
1649612033375-png.3042688
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 504
113
Szerintem azért mert tök ugyan azt mutatta most Benkő.
Van még benne 2 érdekes ábra szerintem. 1:09:50-nél, 1:22:05-nél. Azokat is be tudod ide tenni képként?

Illetve annyi érdekes volt még benne, hogy azt mondta Benkő hogy ha jól emlékszem Szenes Zoltán alatt Dingo-kat akartak beszerezni... erre a részletre már nem emlékeztem így 20 év távlatából.
 
  • Tetszik
Reactions: Anti and Bálint

eszena

Well-Known Member
2021. április 3.
899
3 230
93
Szia,

Szerintem a legfontosabb tanulsag, hogy onmagaban egy "profi" hadsereg biztosan nem eleg egy orosz jellegu (nagy tulerovel es nagyobb koltsegvetessel rendelkezo) tamado ellen.

A valos vedekezes gerincet a tartalekos katonak adjak, akik szamara 3, egyenlo fontossagu feltetelt kell megteremtenie az orszagnak:
-motivalt legyen, az orszag egeszet meg akarja vedeni (az orszag vezeteset is, vagyis ne erezze azt, hogy eloskodoket kell vedenie - szerintem az ukranok e teren sokkal jobban allnak, mint mi)
-kikepzett legyen (a sorkatonasag miatt szinten messze jobban allnak ebben az ukranok, mint mi)
-felszerelt legyen (ez nagyon sokba kerul, de megis szerintem ezen a legkonnyebb javitani).

A 80-as evekben a Munkasorseg fo feladata az volt, hogy magyarokat tamadjon a part vedelmeben, de masodlagos feladatkent megjelent az orszagvedelem is. Ennek megfelelo volt a felszerelese: egy munkasor raj 210 mm homogen acelpancelt tudott atutni, es ami ebben a lenyeg: egy Leo-1 harckocsit (vagyis abban az idoben a legnagyobb szamban rendelkezsre allo ellenseges harckocsi) barmely iranybol kepes volt megsemmisiteni.
Jelenleg mi a tartalekosok kepessege? 2 mm homogen acelpancelt tudnak atutni. Mikozben nagyjabol az akkori Leo-1-nek megfelel most egy T-72AV (vagyis nem vilagcsucs, de jo sok van belole a kornyeken).

Tehat ha most legalabb masodlagos szerepe lenne az orszag vedelme a tartalekosoknak, akkor minimum a T-72AV lekuzdesere kepesnek kellene lenniuk raj szinten.
Ez egyebkent nem egy megugorhatatlan szint, tobbek kozot az RPG-7 PG-7VR granatja kepes erre, es NATO forrasbol (Bulgaria) beszerezheto. Tekintettel az 1988-as rendszeresitesere, minden bizonnyal nem aranyaron adjak; illetve ami meg fontosabb: a magyar iparnak kepesnek kellene lennie ezt a szintet tomeggyartania.

En -valoszinuleg tul optimistan- alapvetoen 950 ezer fos hadsereggel szamolnek, ami a lakosag kb. 10%-a.
Ezen belul kb 900 000 fonek szerintem kb. a kovetkezo felszerelessel kellene rendelkeznie:
360 000 (rajonkent 4) karabely (nyilvan sajat gyartmany - mindenkeppen mukodo konstrukcio, vagyis jo esellyel kezdetben AK es Bren vegyesen, kesobb csak Bren)
180 000 (rajonkent 2) karabely granatvetovel
180 000 (rajonkent 2) golyoszoro
90 000 (rajonkent 1) panceltoro raketa indito (nyilvan sajat gyartmany, reszletkerdes, hogy milyen license-szel, a lenyeg, hogy tudja azt, amit egy 30 eves RPG :)), mindegyikhez minimum 12 raketa (2 szimpla HEAT, 2 dupla HEAT, 2 repesz vagy thermobarikus - ezek kiosztva, es meg egyszer ennyi a kulonbozo szintu raktarakban).
90 000 (rajonkent 1) rajmesterlovesz/DMR fegyver
30 000 (szakaszonkent 1) switchblade 300 kategoriaju vezerlo, mindegyikhez minimum 10 "loszer" (2 repesz, 2 mini-heat, 1 felderito - ezek kiosztva, es meg egyszer ennyi a kulonbozo szintu raktarakban).
30 000 (szakaszonkent 1) iranyitott legvedelmi raketa (a megfelelo mennyiseg erdekeben itt elfogadhato a stingernel gyengebb minoseg: kis meretu lezer vezetosugaras raketa)
12 000 (panceloro szazadonkent 6) iranyitott panceltoro raketa indito, mindegyikhez minimum 6 loszer.
12 000 (panceloro szazadonkent 6) switchblade 600 kategoriaju vezerlo, mindegyikhez minimum 10 "loszer" (4 heat, 1 felderito - ezek kiosztva, es meg egyszer ennyi a kulonbozo szintu raktarakban).
12 000 (panceltoro szazadonkent 6) keszlet harckocsiakna

A fentiekbol mar kovetkezik, hogy a tartalekos ero zomet a 28 500 szakaszba szerveznem, akik foleg onalloan, de akar szazad szervezetben is tudnanak harcolni a megszallok ellen. A masik nagy csoport a tartalekosokon belul az 500 panceltoro szazad, akik onalloan egy ellenseges harckocsiszazadot tudnanak viszonylag konnyen megsemmisiteni, vagy nagyobb veszteseg mellett egy ellenseges harckocsizaszloaljat visszavonulasra kenyszeriteni, de persze e mellett zaszloalj szervezetben ellenseges zaszloaljat is konnyen meg tudnak semmisiteni vagy ezredet visszavonulasra kenyszeriteni. Termeszetesen minden ertek jol elokeszitett lesallasra vonatkozik.

A "maradek" 50 000 katona enyhe tobbsege profi lenne, a tobbi ex-profi. Az o feladatuk lenne minden magasabb szintu muvelet: a teljes legiero, tuzerseg, es minden manoverezest igenylo feladat (vedelemben erokoncentralas, illetve kisebb ellentamadasok a vedelemben felorolt ellenseges egysegekkel szemben), nem utolso sorban a nagyobb NATO muveletekben valo reszvetel, es utolso sorban a kulonbozo bekefenntarto missziok.
.Kösz. Nem tudom mennyire reális de nem nagyon lenne a környéken ellenfelünk az biztos.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Van egy éves költségvetési hiánycél, amit igyekszünk nem átlépni.
Orbán megfogalmazása szerint ennek a meghatározásakor nem fogják figyelembe venni a honvédelmi költségvetést. Így ha a plusz költekezés nagyobb államadósságot idéz is elő, azt akkor is végig viszik.
Ha rosszul fogalmaztam meg, kérlek javíts ki nyugodtan!

Attól félek, hogy két teljesen eltérő funkciót összekeversz.

Államadósság- Ez az, amikor kötvényeket bocsátasz ki, nem akarok túl részletesen belemenni, ez az az eszköz, amire Orbán is kijelentette, hogy manipuláció nélkül csökkenni fog.

Kötségvetési hiány- Az államkasszában vannak elég hatalmas pénzösszegek, amik úgy vannak betervezve, hogy nem valamit építeni akarok vagy valami járművet beszerezni, ráadásul bérekre sem akarom elkölteni. Ilyen például a bankok által kötelezően befizetendő biztosítási pénz, ami egy alapot hizlal és ha egy kis vagy nagy bank csődbe megy, ennek a rovására kártalanítják a betéteseket. Vagy ilyen a katasztrófavédelem hasonló eszköze, amit ha árvíz esetén politikai döntés van, megnyitnak és mentési munkát finanszíroznak belőle és tönkrement emberi életeket kártalanítanak belőle, segítenek mindent újra kezdeni.


Az államadósság a vírus alatt 80%-ra felugrott, azóta 75%. A költségvetési hiány a legtöbb európai országban jellemzően 10%-ra ugrott fel, körülbelül minden nagy válságnál ez szokott lenni ezeknek a tartalék alapoknak a mérete. Ezt mindenhol vissza akarják csökkenteni, a tartalékokat vissza akarják hizlaltatni.

Amiről azt hiszem beszélni szeretnél, olyan trükkökből alapvetően három szemléletes példát tudok hozni a környékünkről. Tavaly a románok a TAB APC-vel részt akartak venni egy németországi hadgyakorlaton, de eltanácsolták őket, mert az odaúton az autópályát több sávban beterítették olajjal. És a házigazdák meglátása szerint a valch járművek elvesztették harcképességüket. Remélem érthető, hogy ebben a tekintetben miért érzem úgy, hogy relatíve kis spórolás árán a Honvédség hadrafoghatósági aránya drámaian megváltozna. A hadseregen belüli bármiféle költségvetési hiány elengedése kisebb mértékben ilyen dolgokat eredményezne. (Krisss erre a sajtócikkre csak annyit jegyzett meg anno, hogy 10 évvel ezelőtt nálunk sem volt ismeretlen.) A hadseregen belüli költségvetési hiány drasztikus elengedése ki nem fizetett béreket jelentene.

A másik nagyon markánsan ettől eltérő trükk szemléletes példája, hogy most a napokban Németország bejelentette, hogy az orosz tulajdonban lévő (Gazprom) gáztározókat az ország határain belül einstandolja. Ha megnézed a Honvédség új beszállítóit, én nagyon remélem, hogy mi ilyen dolgokat nem fogunk csinálni az idén érkező fegyverszállítmányok tekintetében!

Egy harmadik példán sokan meg fognak sértődni, de az is hadseregen belüli költségvetési hiány egyik fajtája, amit Csehországban látunk. Hogy megszavazom a hadseregnek, hogy jó nagy költségvetést tervezhet, de fizikailag megfogható pénzt nem teszek mellé, és ez fenntartható akkor, ha nem lesz döntés IFV beszerzés ügyében. Tetszik-nem tetszik, ez is költségvetési hiány, hogy megszavaztam rá a pénzt, csak ha nincs győztes, nem kell kifizetnem és ugyan azt a pénzt jövőre is megszavazom, majd akkor nyertest hirdetek és kifizetem a jövőévi költségvetésből.
A fórumon ez a technika sem közönségdíjas.


Szerintem Dudinak teljesen igaza van abban, hogy életveszélyes olyanra építeni, hogy nincs pénzem, de elköltöm. Ne gondolja senki azt, hogy átveszem a fizikai szállítmányt és minden következmény nélkül megbeszélem a gyártóval, hogy nem most fogom kifizetni. Valaki úgy gondolja, hogy a Krauss-Maffei Wegmannnak a Leopárd2-t költsönbérlettel fogjuk rendezni 50 év múlva? Az lenne Pöcshuszár és a te elméletetek, hogy a következő országnak soron következően utánunk a KMW az új Leopárdok gyártására a vasat és a rezet majd a költsönbérlet tovább adásával fogja kifizetni? Mert puszira, majdra, meg leszre nem fognak az ő műhelyébe sem anyagot beszállítani.
Németország most abból indul ki, hogy vele nem lehet megcsinálni azt, amit Argentína kapott hasonló húzásokért. Én remélem, hogy Magyarország folytatni fogja az eddigi pénzpolitikát, mert oly távol élünk a Jó Istentől és oly közel Oroszországhoz és Németországhoz is egy zsebkendőnyi területen. És én nem vagyok benne biztos, hogy Berlin is teljesen büntetlenül megteheti azt, amire most úgy gondolja, hogy igen. 30 évvel ezelőtt, amikor orosz hadsereg állomásozott Berlinben, egészen biztosan nem gondolta volna.

En -valoszinuleg tul optimistan- alapvetoen 950 ezer fos hadsereggel szamolnek, ami a lakosag kb. 10%-a.

Az remélem világos, hogy ez minden 5. férfi ember. Én nem mozgósítanék nyugdíjas járókeretes tartalékos rajokat, mert jelenleg ők a társdalom zöme plusz "ráérnek". (Minden nyugdíjas, akit ismerek, zsúfoltabb napi beosztással rendelkezik, mint amikor dolgozott.)
Szerintem más alapokon kellene megszervezni a tartalékosokat.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Szia,

Szerintem a legfontosabb tanulsag, hogy onmagaban egy "profi" hadsereg biztosan nem eleg egy orosz jellegu (nagy tulerovel es nagyobb koltsegvetessel rendelkezo) tamado ellen.

A valos vedekezes gerincet a tartalekos katonak adjak, akik szamara 3, egyenlo fontossagu feltetelt kell megteremtenie az orszagnak:
-motivalt legyen, az orszag egeszet meg akarja vedeni (az orszag vezeteset is, vagyis ne erezze azt, hogy eloskodoket kell vedenie - szerintem az ukranok e teren sokkal jobban allnak, mint mi)
-kikepzett legyen (a sorkatonasag miatt szinten messze jobban allnak ebben az ukranok, mint mi)
-felszerelt legyen (ez nagyon sokba kerul, de megis szerintem ezen a legkonnyebb javitani).

A 80-as evekben a Munkasorseg fo feladata az volt, hogy magyarokat tamadjon a part vedelmeben, de masodlagos feladatkent megjelent az orszagvedelem is. Ennek megfelelo volt a felszerelese: egy munkasor raj 210 mm homogen acelpancelt tudott atutni, es ami ebben a lenyeg: egy Leo-1 harckocsit (vagyis abban az idoben a legnagyobb szamban rendelkezsre allo ellenseges harckocsi) barmely iranybol kepes volt megsemmisiteni.
Jelenleg mi a tartalekosok kepessege? 2 mm homogen acelpancelt tudnak atutni. Mikozben nagyjabol az akkori Leo-1-nek megfelel most egy T-72AV (vagyis nem vilagcsucs, de jo sok van belole a kornyeken).

Tehat ha most legalabb masodlagos szerepe lenne az orszag vedelme a tartalekosoknak, akkor minimum a T-72AV lekuzdesere kepesnek kellene lenniuk raj szinten.
Ez egyebkent nem egy megugorhatatlan szint, tobbek kozot az RPG-7 PG-7VR granatja kepes erre, es NATO forrasbol (Bulgaria) beszerezheto. Tekintettel az 1988-as rendszeresitesere, minden bizonnyal nem aranyaron adjak; illetve ami meg fontosabb: a magyar iparnak kepesnek kellene lennie ezt a szintet tomeggyartania.

En -valoszinuleg tul optimistan- alapvetoen 950 ezer fos hadsereggel szamolnek, ami a lakosag kb. 10%-a.
Ezen belul kb 900 000 fonek szerintem kb. a kovetkezo felszerelessel kellene rendelkeznie:
360 000 (rajonkent 4) karabely (nyilvan sajat gyartmany - mindenkeppen mukodo konstrukcio, vagyis jo esellyel kezdetben AK es Bren vegyesen, kesobb csak Bren)
180 000 (rajonkent 2) karabely granatvetovel
180 000 (rajonkent 2) golyoszoro
90 000 (rajonkent 1) panceltoro raketa indito (nyilvan sajat gyartmany, reszletkerdes, hogy milyen license-szel, a lenyeg, hogy tudja azt, amit egy 30 eves RPG :)), mindegyikhez minimum 12 raketa (2 szimpla HEAT, 2 dupla HEAT, 2 repesz vagy thermobarikus - ezek kiosztva, es meg egyszer ennyi a kulonbozo szintu raktarakban).
90 000 (rajonkent 1) rajmesterlovesz/DMR fegyver
30 000 (szakaszonkent 1) switchblade 300 kategoriaju vezerlo, mindegyikhez minimum 10 "loszer" (2 repesz, 2 mini-heat, 1 felderito - ezek kiosztva, es meg egyszer ennyi a kulonbozo szintu raktarakban).
30 000 (szakaszonkent 1) iranyitott legvedelmi raketa (a megfelelo mennyiseg erdekeben itt elfogadhato a stingernel gyengebb minoseg: kis meretu lezer vezetosugaras raketa)
12 000 (panceloro szazadonkent 6) iranyitott panceltoro raketa indito, mindegyikhez minimum 6 loszer.
12 000 (panceloro szazadonkent 6) switchblade 600 kategoriaju vezerlo, mindegyikhez minimum 10 "loszer" (4 heat, 1 felderito - ezek kiosztva, es meg egyszer ennyi a kulonbozo szintu raktarakban).
12 000 (panceltoro szazadonkent 6) keszlet harckocsiakna

A fentiekbol mar kovetkezik, hogy a tartalekos ero zomet a 28 500 szakaszba szerveznem, akik foleg onalloan, de akar szazad szervezetben is tudnanak harcolni a megszallok ellen. A masik nagy csoport a tartalekosokon belul az 500 panceltoro szazad, akik onalloan egy ellenseges harckocsiszazadot tudnanak viszonylag konnyen megsemmisiteni, vagy nagyobb veszteseg mellett egy ellenseges harckocsizaszloaljat visszavonulasra kenyszeriteni, de persze e mellett zaszloalj szervezetben ellenseges zaszloaljat is konnyen meg tudnak semmisiteni vagy ezredet visszavonulasra kenyszeriteni. Termeszetesen minden ertek jol elokeszitett lesallasra vonatkozik.

A "maradek" 50 000 katona enyhe tobbsege profi lenne, a tobbi ex-profi. Az o feladatuk lenne minden magasabb szintu muvelet: a teljes legiero, tuzerseg, es minden manoverezest igenylo feladat (vedelemben erokoncentralas, illetve kisebb ellentamadasok a vedelemben felorolt ellenseges egysegekkel szemben), nem utolso sorban a nagyobb NATO muveletekben valo reszvetel, es utolso sorban a kulonbozo bekefenntarto missziok.
+
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
Van még benne 2 érdekes ábra szerintem. 1:09:50-nél, 1:22:05-nél. Azokat is be tudod ide tenni képként?

Illetve annyi érdekes volt még benne, hogy azt mondta Benkő hogy ha jól emlékszem Szenes Zoltán alatt Dingo-kat akartak beszerezni... erre a részletre már nem emlékeztem így 20 év távlatából.
2003ban kforban hoztak 2db-ot a magyartáborba. Bemutatni.
A kint lévő vezèrkar elmondta nekünk ezek lesznek bmp-helyett tatán.
Ezek helyett lett btr.
 
H

Hummen23

Guest
Attól félek, hogy két teljesen eltérő funkciót összekeversz.

Államadósság- Ez az, amikor kötvényeket bocsátasz ki, nem akarok túl részletesen belemenni, ez az az eszköz, amire Orbán is kijelentette, hogy manipuláció nélkül csökkenni fog.

Kötségvetési hiány- Az államkasszában vannak elég hatalmas pénzösszegek, amik úgy vannak betervezve, hogy nem valamit építeni akarok vagy valami járművet beszerezni, ráadásul bérekre sem akarom elkölteni. Ilyen például a bankok által kötelezően befizetendő biztosítási pénz, ami egy alapot hizlal és ha egy kis vagy nagy bank csődbe megy, ennek a rovására kártalanítják a betéteseket. Vagy ilyen a katasztrófavédelem hasonló eszköze, amit ha árvíz esetén politikai döntés van, megnyitnak és mentési munkát finanszíroznak belőle és tönkrement emberi életeket kártalanítanak belőle, segítenek mindent újra kezdeni.


Az államadósság a vírus alatt 80%-ra felugrott, azóta 75%. A költségvetési hiány a legtöbb európai országban jellemzően 10%-ra ugrott fel, körülbelül minden nagy válságnál ez szokott lenni ezeknek a tartalék alapoknak a mérete. Ezt mindenhol vissza akarják csökkenteni, a tartalékokat vissza akarják hizlaltatni.

Amiről azt hiszem beszélni szeretnél, olyan trükkökből alapvetően három szemléletes példát tudok hozni a környékünkről. Tavaly a románok a TAB APC-vel részt akartak venni egy németországi hadgyakorlaton, de eltanácsolták őket, mert az odaúton az autópályát több sávban beterítették olajjal. És a házigazdák meglátása szerint a valch járművek elvesztették harcképességüket. Remélem érthető, hogy ebben a tekintetben miért érzem úgy, hogy relatíve kis spórolás árán a Honvédség hadrafoghatósági aránya drámaian megváltozna. A hadseregen belüli bármiféle költségvetési hiány elengedése kisebb mértékben ilyen dolgokat eredményezne. (Krisss erre a sajtócikkre csak annyit jegyzett meg anno, hogy 10 évvel ezelőtt nálunk sem volt ismeretlen.) A hadseregen belüli költségvetési hiány drasztikus elengedése ki nem fizetett béreket jelentene.

A másik nagyon markánsan ettől eltérő trükk szemléletes példája, hogy most a napokban Németország bejelentette, hogy az orosz tulajdonban lévő (Gazprom) gáztározókat az ország határain belül einstandolja. Ha megnézed a Honvédség új beszállítóit, én nagyon remélem, hogy mi ilyen dolgokat nem fogunk csinálni az idén érkező fegyverszállítmányok tekintetében!

Egy harmadik példán sokan meg fognak sértődni, de az is hadseregen belüli költségvetési hiány egyik fajtája, amit Csehországban látunk. Hogy megszavazom a hadseregnek, hogy jó nagy költségvetést tervezhet, de fizikailag megfogható pénzt nem teszek mellé, és ez fenntartható akkor, ha nem lesz döntés IFV beszerzés ügyében. Tetszik-nem tetszik, ez is költségvetési hiány, hogy megszavaztam rá a pénzt, csak ha nincs győztes, nem kell kifizetnem és ugyan azt a pénzt jövőre is megszavazom, majd akkor nyertest hirdetek és kifizetem a jövőévi költségvetésből.
A fórumon ez a technika sem közönségdíjas.


Szerintem Dudinak teljesen igaza van abban, hogy életveszélyes olyanra építeni, hogy nincs pénzem, de elköltöm. Ne gondolja senki azt, hogy átveszem a fizikai szállítmányt és minden következmény nélkül megbeszélem a gyártóval, hogy nem most fogom kifizetni. Valaki úgy gondolja, hogy a Krauss-Maffei Wegmannnak a Leopárd2-t költsönbérlettel fogjuk rendezni 50 év múlva? Az lenne Pöcshuszár és a te elméletetek, hogy a következő országnak soron következően utánunk a KMW az új Leopárdok gyártására a vasat és a rezet majd a költsönbérlet tovább adásával fogja kifizetni? Mert puszira, majdra, meg leszre nem fognak az ő műhelyébe sem anyagot beszállítani.
Németország most abból indul ki, hogy vele nem lehet megcsinálni azt, amit Argentína kapott hasonló húzásokért. Én remélem, hogy Magyarország folytatni fogja az eddigi pénzpolitikát, mert oly távol élünk a Jó Istentől és oly közel Oroszországhoz és Németországhoz is egy zsebkendőnyi területen. És én nem vagyok benne biztos, hogy Berlin is teljesen büntetlenül megteheti azt, amire most úgy gondolja, hogy igen. 30 évvel ezelőtt, amikor orosz hadsereg állomásozott Berlinben, egészen biztosan nem gondolta volna.



Az remélem világos, hogy ez minden 5. férfi ember. Én nem mozgósítanék nyugdíjas járókeretes tartalékos rajokat, mert jelenleg ők a társdalom zöme plusz "ráérnek". (Minden nyugdíjas, akit ismerek, zsúfoltabb napi beosztással rendelkezik, mint amikor dolgozott.)
Szerintem más alapokon kellene megszervezni a tartalékosokat.
Igazad van, rosszul fogalmaztam.
 
  • Tetszik
Reactions: Vogon

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Egyébként most a háború tükrében ti, hogy látjátok, jó a Zrinyi irányvonala? Ezt a háborút hellyel-közzel olyasmi viszonyok, körülmények közt vívják mint ami nálunk is lenne. Megfelelő technikát szerezzük be? Nem kell valamit változtatni? Mondjuk olyan eszközöket venni amiről eddig nem volt szó. Új koncepció esetleg? Milyen következtetések lehetnek a harcok, a felhasznált technikák eredményességéből?

Az irány jó. Az viszont biztos, ha támadás kivédésére gondolunk, akkor ahhoz jelentősebb erő kell megfelelő felszereléssel, kiképzettséggel, Átgondolt harcászati alkalmazással. Bár ezt néhányan évek óta ismételgetjük, de sokan nem értették eddig. Megelégedtek volna 1 zlj harckocsival, meg néhány zlj IFV harcjárművel, 1 osztály önjáróval, a szárazföldi erőket illetően. Ma már talán belátják, a nagyobb létszámú katonai erő nem ördögtől való. Megítélésem szerint, békében, egy 50.000 fős hivatásos és szerződéses katonákból álló erő szükséges. Ehhez pedig még jöhet szintén 50.000 fős tartalék területvédelmi erő. Megfelelő fegyverzettel, felszereléssel. Aktívban legalább 3 nehézdandár kell. Valamint 2 közepes. Valamint a különleges erők, egy alakulat erővel. A területvédelmi erők alkotnák a könnyűlövész koncepció alapján kialakított további zászlóalj szintű alegységeket. Ez legalább megyénként el kell érje a zlj szervezettséget. Budapesten, 4 zlj felállítása lenne ajánlott szerintem. Az lenne így 23 területvédelmi zlj. Ami alapvetően könnyűlövész, lehetne, bár beleférne még harckocsizó, tüzér alegység is talán a keretbe. Sorkatonai szolgálattal nem számolok. Amennyiben valamikor azt visszaállítanák, az már megint egy új helyzet. Erre realitás most szerintem nincs a közeljövőben. Az illetmények, körülmények, egyéb motivációs tényezők alkalmazásával, hazafias neveléssel, propagandával, a hivatásos, szerződéses, tartalékos állomány, létszámát kell növelni. Az jól látszik az ukrán háborúból, a harc egy európai hadszintéren ma mindenütt folyik. Az ATGM fegyverek elterjedésével megnőtt a mozgékony, kis alegységek szerepe, amelyek könnyűfegyverzettel, az üss és fuss, harcászatot jól meg tudják oldani. Megfelelő fegyverzettel, kiképzettséggel, természetesen. Viszont, egy ellenséges erő megállítására még ma is nélkülözhetetlen a páncélos és páncélozott harcjárművel felszerelt magasabb egységek szerepe. Támadás, ellentámadás kivitelezésére gondolok itt.
Az irány jó, de változtatni pozitív irányba szükséges lenne, elsősorban a mennyiségeket illetően.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Igazad van, rosszul fogalmaztam.

Találtam egy videót, ami elég érthetővé teszi a dolgokat.


Pénzügyminiszter meghozott döntései a pénzügyfegyelem helyreállítására:

1, Tartalékokat feltöltjük.
2, Minisztériumok nem költhetik el a 2021-re odaítélt teljes keretet. Már előkészített beruházásokat halasztunk el.
3, Költségvetési hiányt 5,9%-ról 4,9%-ra csökkentjük idén. (Ügye itt a fő mérce az, hogy körülbelül 10%-nyi trükközésre elegendő vészhelyzeti alapok vannak általában.)


Az a bejelentés, hogy ezek nem érintik a HM költéseit, az két üzenetet hordoz. 1, Továbbra is komolyan vesszük a 2% vállalást, ami erősíti a pozícióinkat a NATO-ban. 2, Üzenet a fegyveriparosoknak, hogy stabil üzleti környezetet kívánunk kialakítani nekik. Egy építőipar sokkal jobban hozzá van szokva idehaza, hogy van munka vagy nincs munka. Ha van állami megrendelés a városban, akkor a civil szféra nem kezd párhuzamosan családi házat építeni. Ha befejeztek egy állami beruházást, akkor átlag ember megnézi a minőséget és ha jó, akkor elkezdi az otthonépítéssel, házfelújítással megbízni a kivitelezőt. (Okos ember legalábbis alkalmazkodik ahhoz, hogy az állam mikor baszik.) És sokkal jobban alkalmazkodóbb ahhoz, hogy egy autópályát kell átadni, egy stadiont építeni vagy egy új honvédségi sportközpontot. Viszont hadiparnál a külföldiek nem túl régre visszanyúló tapasztalata, hogy rendben, pontosan teljesülnének a magyar vásárlások, építkezések.
+1 üzenet, hogy készülünk a déli háborúra.
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 596
3 813
113
.Kösz. Nem tudom mennyire reális de nem nagyon lenne a környéken ellenfelünk az biztos.
Szia,

Sajnos osszesegeben en sem erzem realisnak, az elejen leirtam, hogy melyik 2 pontot erzem a legnehezebben megvalosithatonak.

De ez szerintem nem azt jelenti, hogy akkor el kell engedni az egeszet, es eleg a 2 mm-es "panceltoro kepesseg", hanem hatekonyan es gyorsan javitani kell, hogy a realisan elerheto legkozelebb keruljunk ehhez.
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 596
3 813
113
Az remélem világos, hogy ez minden 5. férfi ember.

Igen, persze.


Én nem mozgósítanék nyugdíjas járókeretes tartalékos rajokat, mert jelenleg ők a társdalom zöme plusz "ráérnek". (Minden nyugdíjas, akit ismerek, zsúfoltabb napi beosztással rendelkezik, mint amikor dolgozott.)

Azert gondold at megegyszer, mert en ugy ertem, mintha azt mondanad, hogy a ferfiak tobb mint 80%-a jarokeretes nyugdijjas.

Szerintem meg messze-messze 50% alatt van a jarokeretes nyugdijjasok (+ a 18 ev alattiak) szama, szoval a legjobb 20%-nak kozeleben sincsenek.

Szerintem más alapokon kellene megszervezni a tartalékosokat.

Komolyan erdekel, hogy: szerinted hogyan?
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Komolyan erdekel, hogy: szerinted hogyan?

A te számai egy tömeghadsereg. Ennek minden vitathatatlan előnyével és meglévő hátrányával. Érdemes összehasonlítani a Néphadsereg számaival.

Véleményem szerint a tartalékos rendszert nem szükséges tömeghadsereg alapon megszervezni. A fő cél a jó felszereltség és az ütőképes kiképzés kellene legyen nekik is. Amit mindenféle képen megtartanék, az a misszióba küldésük, amivel motiválttá tesszük az állományt és több féle fontos tapasztalatot szerezhetnek. Ebből kiemelném a vezénylési nyelven való működést, a többi NATO csapattal való kommunikáció tesztelését és fejlesztését.

Amin mindenképpen változtatnék, hogy az évtized végére 1:2-re tolnám az arányt az aktív/tartalékos viszonyban. Azért az évtized végére, mert jelenleg is ugrásszerű növekedést kell a jelen parancs szerint kivitelezni, amíg ez használható minőségben (és nem testnevelésből felmentett Tarkov rajongókkal) nem teljesül, addig csak papírra írt szám minden módosítás.

Szóval én durván 30ezer állandó és 60ezer tartalékossal terveznék, dolgoznék. Nem RPG-re alapoznám a pct képességet náluk, még ha Bulgár beszerzés, meg kicsit fejlesztett verzió... Alapvetően azzal számolnék, hogy a környezetünkben -talán Ukrajnát kivéve- mindenhol lecserélik egy évtizeden belül a szovjet vasakat és nekik modern eszközökre lesz szükség. (És nem, most nem kell jönnie, hogy de hát miből, meg úgy sem lesz rá pénz, mert az általam vágyott megemelt tartalékos keretnek sem akkora tétel ilyen eszközöket bevásárolni. Ezek mondjuk olyan álmokhoz, mint egy új repülő század még mindig szerény pénzügyi igényekkel rendelkeznek. A konkrét típus felől meg szerintem érdemes lesz az ukrajnai háború után dönteni, ott szerintem még nem láttunk mindent és kár lenne megfosztani magunkat a tapasztalatok átvételétől.) Az RPG-ket raktáron hagynám a majd háborúban úgy is előkerülő sorozásra.

A Kalasnyikovokat szintén meghagynám raktáron. Én a tartalékosoknak minimum Gestamen fegyvercsaládot mondanám legnagyobb darabszámban.

Ha olvasgattad Szittya által elmondottakat a szittya alakulatok tervéről, az viszont tényleg jó részt fedi a te elképzelésedet a döntően könnyű lövész egységek, de ezek nagy tűzerővel és helyenként nehéz technikával való megtámogatásáról. Ezt is húzzuk alá, és tegyük hozzá, hogy a Honvédség jelenlegi felszereltsége és a tervek néhány ponton eltérnek.

Az ukrán háború egyik legfontosabb tanulsága, hogy 7 év alatt egy 100ezer fős hadsereget nem tudtak felfejleszteni a '90-es évek 1millió férfi fegyverben szintjére. Úgy, hogy az eszközök döntő zöme a raktárban volt. Amit el tudtak érni az háborúban is egy 250ezres szint. Egy 40 milliós országban.
Egy másik tanulság, hogy a Föderáció sem tudott összevonni Ukrajna határainál ennél nagyobb hadsereget.


Bevallom, a te számaidat csak felületesen néztem át, de már a karabélyok kiosztásánál is olyan hangulat volt, mintha szerény számokat írtál volna teherautóknak, szerelőknek, stb. Pár dolog mintha hiányozna. Én egyetértek azon fórumlakókkal, akik szerint a Honvédség harcképességének ugrásszerű emelkedése ma már nem a 3. meg a 10. hk zl. felállításán múlik (van eddig 2), hanem egy minimum 10ezer új gyártású logisztikai szállító jármű cseréjén, mániám, hogy hatalmas hangsúlyt kell fektetni az autonóm irányítás különböző szintjeire. (Már azzal kézzelfoghatóan sok embert tudnánk spórolni hatékonyság növelése mellett, ha meglesz nekik a konvoj funkció, vagyis egy ember vezette gépet képesek követni, mint a kis kacsák az anyjukat. És automata rakodók a tüzérségnél, stb.)
 
  • Tetszik
Reactions: bel and Szittya

Phoenix

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2009. április 27.
552
1 246
93

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 596
3 813
113
A te számai egy tömeghadsereg. Ennek minden vitathatatlan előnyével és meglévő hátrányával. Érdemes összehasonlítani a Néphadsereg számaival.
Szia,

Igen. Abbol az alapvetesbol kiindulva, hogy aki 2. vonalbeli tartalekos, annak ugyse jut elit kikepzes, elit felszereles.
(Az eredeti hozzaszolasomban nem hangsulyoztam, de abban is voltak ex-profi tartalekosok, mivel nekik legalabb korabban volt jo kikepzesuk, ezert nekik jarna/jutna jobb felszereles is - marmint majdnem olyan jo, mint az aktivoknak, ami sokkal jobb, mint a 2. vonalbeli tartalekosoknak.)

Persze ezzel a legkevesbe se mondom azt, hogy ne lenne jo (reszben) a te koncepciod.
Szamomra megdobbento, hogy a hirek szerint pl. Hollandiaban milyen jol mukodott a tartalekos rendszer, hasonlo elvek szerint, mint amit leirtal.

Nem RPG-re alapoznám a pct képességet náluk, még ha Bulgár beszerzés, meg kicsit fejlesztett verzió...
Nem veletlenul irtam azt, hogy "nyilvan sajat gyartmany, reszletkerdes, hogy milyen license-szel, a lenyeg, hogy tudja azt, amit egy 30 eves RPG".
Vagyis egyaltalan nem ragaszkodok az RPG-hez, csak ne legyen rosszabb a PG7VR-nel.
Es szerintem a "270 mm osszesen" helyett "600 mm a reaktiv pancel mogott" az nagyon nem kicsit fejlesztett verzio.

A Kalasnyikovokat szintén meghagynám raktáron. Én a tartalékosoknak minimum Gestamen fegyvercsaládot mondanám legnagyobb darabszámban.
Nagyon nem ertek egyet a 2. mondattal: szerintem minimum AK, ami ennel kisebb harcerteku, az szoba sem johet!
(Tehat Gestamen csak akkor, ha eleri az AK szintjen osszessegeben, es ebben a valos megbizhatosag egy fontos komponens. Termeszetesen ha eleri az AK harcerteket, es kb annyival dragabb mint amennyivel jobb, mint egy ujonnan Magyarorszagon gyartott AK, akkor magatol ertetodoen Gestamen).
Bevallom, a te számaidat csak felületesen néztem át, de már a karabélyok kiosztásánál is olyan hangulat volt, mintha szerény számokat írtál volna teherautóknak, szerelőknek, stb. Pár dolog mintha hiányozna.
Igen, a 2. lepcsos tartalekosok szint teljes mertekben loveszszakaszok-szazadok lennenek, akik a sajat jarasukat vedik. Egyszer kellene leszallitani a megyei raktarbol a jarasi raktarba a felszerelest (civil szerzodott fuvarozok + profi katonak + posta ezt megoldana) a bekeido vegen.
Tehat a profiknal jo a 20% lovesz arany, itt jo kozelitessel 100% lenne.
 
  • Tetszik
Reactions: hunemperor