Azt nem lehet lelőni vagy mi?mint írtam: drónnal érdemes támogatást adni.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Azt nem lehet lelőni vagy mi?mint írtam: drónnal érdemes támogatást adni.
Bayraktar 5 millió körül van, a Ka-52-re 15 milliót mondanak...Egy MQ-1-es Predátor / Reaper is 30 millába kerül, meg csodálkoztam, hogy milyen méretekkel bír, és annak a lelövésekor is megy a dühöngés és egymásra mutogatás.
Sok PGM kell, igen...lehet fapados háborút vívni, csak akkor emberéletekben fizetsz többet pénz helyett.A 4,000 - 5,000 méteres szabályt mindenki tudja elvileg, csak mégis úgy néz ki, hogy egyesek hiányt szenvednek a PGM-ekben, és földtúrásra kényszerülnek, a lelövés veszélyével.
Állítólag orosz Szuhojok (35Sz vagy 27SzM valami) lőttek le ukrán embervezette gépeket.Jah, elég nevetséges. A vadászgépeket nem temeti senki. amikor amennyire lehet tudni embevezette gépet, ember vezette nem lőtta le ottan.
légyszi olvad már el amit írtam!Azt nem lehet lelőni vagy mi?
Amennyivel olcsóbb és egyszerűbb annyival kevesebb képessége is van. Soha nem fogsz egy CAS adó F-15-öt vagy SZU-34-et ilyen szituációkban mint Ukrajna kiváltani semmilyen drónnal. Afganisztán és Irak felett ahol kecskebaszókat és pick upokat kellett hajkurászni tökéletesen megfelelt a Reaper vagy a Predátor, de Ukrajna felett ezt felejtsd el.légyszi olvad már el amit írtam!
"Inkább drónok veszik át a helyüket szerintem. azokat is lelöhetik, de sokkal olcsóbbak és a képzett pilóta nem hal meg, hanem iszik egy kávét amíg felkészítik az új drónját..."
A harci helikopterek kiváltására mondtam a drónokat - nem a vadászbombázókra.Amennyivel olcsóbb és egyszerűbb annyival kevesebb képessége is van. Soha nem fogsz egy CAS adó F-15-öt vagy SZU-34-et ilyen szituációkban mint Ukrajna kiváltani semmilyen drónnal. Afganisztán és Irak felett ahol kecskebaszókat és pick upokat kellett hajkurászni tökéletesen megfelelt a Reaper vagy a Predátor, de Ukrajna felett ezt felejtsd el.
Egy T2-es viszonylag fogyóeszköz...Bayraktar 5 millió körül van, a Ka-52-re 15 milliót mondanak...
Sok PGM kell, igen...lehet fapados háborút vívni, csak akkor emberéletekben fizetsz többet pénz helyett.
valóban, de Ka-52-esek is hullanak rendesen...Egy T2-es viszonylag fogyóeszköz...
Én a harci helikoptereket sem temetem amúgy. Az alapvető állítás, miszernt nem kell alacsonyra menni és le van tudva a MANPADS probléma nem állja meg a helyét. Nem te döntöd el, hogy milyen magasan repkedsz. És ez független attól, hogy vadászbombázóról, drónról vagy harci helikopterről beszélünk.A harci helikopterek kiváltására mondtam a drónokat - nem a vadászbombázókra.
Harci helikopterek lassúak, alacsonyan repülnek és fegyver terhelésük sem túl nagy. Volt egy videó hogy Stugna-P-vel lőttek le az ukránok egy Ka-52-est. A harci helikopterek jövője kétséges szerintem, vadászbombázó az más tészta! Őket jobban védi a sebesség és a magasság, manőverező képesség. Persze ezek sem lelőhetetlenek...
Lőttek le majd egy tucatot ez tény. De hány indíytásbó? Ha teszem azt egy lelövéséhez 2 indítás kell az a harci helikopterekre nézve baj, de ha 5 indítás kell az már egy teljesen más helyzet.valóban, de Ka-52-esek is hullanak rendesen...
Minden rendszernek van előnye, hátránya. Abból indulok ki hogy mi egy kisország vagyunk korlátozott erőforrássokkal. Ha választani kell, hogy bizonyos feladatokat mivel oldunk meg (nyilván kompromisszumokat kötve), akkor a drón jobb megoldásnak tartom, mint a harci helikoptert. Már ha feladat az ellenség harcjárműveinek, logisztikájának irtása.Lőttek le majd egy tucatot ez tény. De hány indíytásbó? Ha teszem azt egy lelövéséhez 2 indítás kell az a harci helikopterekre nézve baj, de ha 5 indítás kell az már egy teljesen más helyzet.
Minden rendszernek van előnye, hátránya. Abból indulok ki hogy mi egy kisország vagyunk korlátozott erőforrássokkal. Ha választani kell, hogy bizonyos feladatokat mivel oldunk meg (nyilván kompromisszumokat kötve), akkor a drón jobb megoldásnak tartom, mint a harci helikoptert. Már ha feladat az ellenség harcjárműveinek, logisztikájának irtása.
Igazából a tüzérséget kellene nagyon megerősíteni - 24 PZH nagyon kevés. Ukrajnában is tüzérségi párbaj zajlik elég erősen. A légierők szerepe eléggé visszafogott jelenleg.
Khm.Bayraktan mekkora fegyverterheléssel repked,és egy harci heli mekkorával?A megfigyelő helik feladatait vették át jórészt a dronok,de egyenlőre másét nem igazán.De még azokat sem 100%ban.A harci helikopterek kiváltására mondtam a drónokat - nem a vadászbombázókra.
Harci helikopterek lassúak, alacsonyan repülnek és fegyver terhelésük sem túl nagy. Volt egy videó hogy Stugna-P-vel lőttek le az ukránok egy Ka-52-est. A harci helikopterek jövője kétséges szerintem, vadászbombázó az más tészta! Őket jobban védi a sebesség és a magasság, manőverező képesség. Persze ezek sem lelőhetetlenek...
A háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz és pénz. Nem lehet pénz nélkül háborúzni, hiába vagyunk magyarok és mindent megoldnk okosban, ezt nem tudjuk még mi sem okosban megoldani.Minden rendszernek van előnye, hátránya. Abból indulok ki hogy mi egy kisország vagyunk korlátozott erőforrássokkal. Ha választani kell, hogy bizonyos feladatokat mivel oldunk meg (nyilván kompromisszumokat kötve), akkor a drón jobb megoldásnak tartom, mint a harci helikoptert. Már ha feladat az ellenség harcjárműveinek, logisztikájának irtása.
Igazából a tüzérséget kellene nagyon megerősíteni - 24 PZH nagyon kevés. Ukrajnában is tüzérségi párbaj zajlik elég erősen. A légierők szerepe eléggé visszafogott jelenleg.
4500-5000 méter fölött kell maradni - az a tuti megoldás MANPADS ellen.
Bayraktar 5 millió körül van, a Ka-52-re 15 milliót mondanak...
Ha meg Tor-ja van az ellenségnek akkor meg 30 km-nél távolabb....![]()
Az a helyzet, hogyha csak annyit tudsz tenni, hogy magasabban vagy messzebb repülsz akkor az ellenség lényegében már nyert.
Mert az ő játékszabályai szerint kell játszani.
De, hogy vissza térjünk a harckocsikra ugyan ez a helyzet. Ha az ellenség páncélelhárítása miatt nem tudsz kimenni nyílt terepre, akkor megint az ellenség nyert.
Megjegyezném,hogy általában mindig volt olyan fegyverzet a harctereken,amivel szemből is ki lehetett lőni a hk-kat.De erre a problémára már nagyon régen kitaláltak megoldást,harcászatnak hivják.És ez vonatkozik a helikopterekre is.Meg úgy általában minden korban minden fegyverzetre igaz ez a tétel.Szerintem sem a hk,sem a harci helikopter nem vesztette el a jelentőségét,csak fejlődniük,alkalmazkodniuk kell a kor igényei szerint.Pl a dronok ugyanúgy segithetik is a túlélést,és a hatékonyabb harcit,mint ahogy veszélyt jelentenek.
Hk-knak is szükségük van saját dronokra-és dronelháritó fegyverzetre is.T72M2 és a T64E mutatja szerintem a fejlődési irányt fegyverzeti téren.Szükség lesz erős,területlefogásra és dronelháritásra is képes másodlagos fegyverzetre.Avagy,a francik AMX30 elgondolása újra sláger lesz,csak modern kivitelben.
A rossz időben bombázást már a világhaborúban is megoldották statikus célra, persze jóval primitívebb eszközökkel.Jajj de okos vagy. És mi van ha a felhőalap 2000 méteren van? Akkor nem fogsz légitámogatást adni, mert rossz az idő?
CAS-ról van szó, nem egy várost kell eltalálni.A rossz időben bombázást már a világhaborúban is megoldották statikus célra, persze jóval primitívebb eszközökkel.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..