A bmp-3-al pont az a baj, hogy valójában nem egy IFV hanem egy úszóképes könnyű harckocsi. Pont a lövészszállításban gyatra, mivel ez is a költségmegvonás időszakàban született két projekt összevonásàból igazi fàból vaskarika lett. Emiatt nekem a vékony bőre ellenére is a berezhok tornyos BMP-2 a jobb IFV konstrukciót képviselő irányvonal. Nem véletlen a kurganets 25 ami inkább ezt a vonalat viszi tovább. Viszont a BMP-3 tűzereje brutális de szerintem ennek az ára túl magas lett minden más képesség rovására.
Igen. Sokan azt nézik be, hogy a BMP-3 a BMP-2 utódja, pedig nem annak szánták!
A BMP-3 vagy 5 féle járművet váltott le a tengerész gyalogságnál (ez volt a cél), ezek között kiemelten a PT-76-ot és a T-55-ös harckocsit is.
Ennek megfeleően választották meg a tűzerejét is.
Viszont nem ezért ülnek benne hülyén az emberek!
Ennek oka a súlypont elrendezés, mivel ez egy tengerészgyalogsági deszant jármű.
A BMP-1/2-vel ez nem csak ornehéz módon, lényegében álló vízben tud gyök kettővel átevickélni, a BMP-3-nak konkrétan tenger álló úszóképessége van!
A BMP-3 -as harmadik fokú tenger hullámzásnál (0.6 méter) is teljesen harcképes, ötödik fokú tenger hullámzásig (2 méter!) úszóképes!
És ugye képes vízen több 10 km-t úszni megszakítás nélkül. Gyakorlatilag a viharos balatont hosszában átússza ha akarja.
E miatt kellet olyan belső elrendezés amilyen, ezért van vastag önhordó alumíniumból a váz, ezért van benne komoly vízszivattyú, nagy magasságra emelhető szívócsőkészlet, kitolható hullámtörő stb....
Persze ezek a képességek a klasszikus IFV felépítéssel nem egyeztethetőek össze, ennek megfelelően a hordozott emberek szívnak a járműben. Szűk a hely, hátrafelé a tetőn át lehet kiszállni, ami nem a legkényelmesebb, még akkor se ha a motorteret lépcsőnek használják (nagyon lapos motor van benne, pont a súlypont miatt).
A vastag alumínium teknő előnye , hogy ERA hordozására is alkalmas. Viszont ilyenkor nem úszóképes. Ez szerintem hagyományos IFV szerepkörben nem gond.
A BMP-3 jövője valószínűleg az 57 mm-s gépágyúval felszerelt változat lesz.
Ez a nagyteljesítményű gépágyú az 57X348SR-t lövi. Alábbi képen érdemes megnézni milyen nagy dög lőszerről beszélünk: