[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 954
113
Kivancsi leszek az Usara es holdudvarara hogy blokkoljak az eljarasokat majd. Sajat maguk ellen nyilvan nem fognak nyomozni ugye.
Ez az ujonnan megtalalt akarmi is egy hatterben megegyezos dolog egyik lepcsofoka lehet. Csak nehogy abban egyezzenek meg a hatterben hogy mi voltunk, mert meg az unokaink is nyogik majd a terhet.
A nemet hajos mese vallalhatatlanul gyenge sztori volt, az ukranok kikertek maguknak hogy ok aztan nem, mi lesz a kovetkezo sztori?


Nos akkor partizanizmus, vagy terrorizmus? Ha merenylet akkor legyen terrorizmus szerintem ez a cselekedet is.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 981
22 838
113
Sziasztok !
a bunkerromboláshoz csak annyit tennék,hozzá,hogy más források szerint (pl inteldrop) nem 120 m volt, hanem "csak" 80

első körben meg 40-et írtak .. de az is egy tízemeletes panelház mélysége ..

nem tudom ez az info mennyit fog hozzátenni vagy elvenni ebből a diszkurzusból,de ne ragaszkodjatok feltétlenül a 120 méterhez.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Az egész felvetés..., nos sem én, sem Te, sem dudi nem tudjuk, hogy milyen adatokat kapnak.
Simán lehet nagyrésze dezinfó.
Ott van analogiának a wilson féle elektronikai alkatrészes usa tanulmány.
Miért pont ez az egy doksi lenne 100%ig hiteles és pontos, amikor pont ez a háború az ahol gyakorlatilag mindent fenttartásokkal kell kezelni.
Ezeket nem csak te, hanem az oroszok is olvassák. Valószínűleg eleve nem neked, nekem vagy dudinak szól.
A valóságot meg most úgysem tudjuk meg.

Ez lehet az is ami ebben szerepel. De az is tény, hogy álcaháló nincs fent. Ez lehet trehányság is nyilván.. a mérleg másik vége meg az, hogy igazából ilyen felderítés mellett lehet nem is kell.
Nem felvetésről volt szó, hanem elég konkrét dokumentumokról.
Vállalva, hogy nem értek hozzá, ezért csak kérdezek.

A becsapódási szög mennyiben befolyásolja a történetet? A sebességnek ugye iránya van, abban a tartományban, ahol a Kinzsal dolgozik, ez mennyire számít? Tud ez kanyarodni?

Gyors utánaolvasás azt hozta, hogy a GBU-28 10-20m mélyre vagy 2m betonon át tud menni. Ezt figyelembe véve azért nem tűnik reálisnak egy 120m mély bunker direkt elérése.

Ahogy többen is írták, valószínűbb a bevezető utak, szellőzés támadása. De ki az a marha, aki egy kapuval épít bunkert?
Az elvi lehetőségről volt szó, én csak annyit mondtam hogy lehetségesnek, sőt mi több kifejezetten jó ötletnek tartom a brutális sebessége miatt. A Kinzsal manőverezhető, és mivel saját hajtóművel is rendelkezik így olyan aktív manőverezésre is képes ami légibombák esetén lehetetlen. Egy ilyen bevetés esetén olyan repülési profilon is mehet, amin egy hagyományos bunkerrombolónál is meredekebb szögben csapódik be. Megjegyzem, ha pontosan ismert egy objektum helyzete, akkor akár az is megoldható, hogy oldalról szinte tiszta földrétegen keresztül érjék el, így jóval kevesebb megerősített betont kell átütni.
A GBU-28 tesztek során 50 méter körüli földbehatolást is produkált, ez alapján is mertem azt leírni, hogy egy 10M feletti csúcssebessegű fegyvertől abszolút elképzelhető lenne akár 100 méter behatolás is. Az a 10M 3,4 km/s, ami egy nyíllövedék sebességének a közel kétszerese. (És ha tudnak olyan lövedéket gyártani ami egy harckocsi frontpáncéljába közel 2km/s sebességgel becsapódva nem "dezintegrálódik", akkor valószínűleg menni fog olyan is, ami földbe csapódik 2x akkora sebességgel)
Egy komoly nagyszilárdságú acélból kialakított űrméret alatti penetrátorral párosítva elég oda mondjuk 50 kg okfol, gekfol vagy más magas hatóerejű robbanóanyag, mert az már csak a hab a tortán, ami befejezi a pusztítást.
Hát már nem is tudom kinek higgyek a Bakmut szakértő náci kiliján a beszélő fej azt mondja Bakmutba minden fasza,minden jó.Ez az Ukrán katona mást mond."
Az ukrán csapatok elmarasztaló beismerése: "Az oroszok úgy kaszálják az ukrán gyalogságot #Bakhmutban,mintha nyulakra vadásznának." 3 napos "kiképzés" Harkovban, kilőnek 2 tárat, majd elindulnak, hogy lemészárolják őket a 21. század legnagyobb szárazföldi csatájában... Itt egy ruszofód aki majdnem felgyújtja a saját házát.
Egy olyan helyen ahol hónapok óta a saját mocskában él mindenki, teljesen hiteles a skatulyából előhúzott Bahmut Bob!!!
kiyanin.jpg
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 875
11 150
113
Egyébként ezt megint nem értem. Kollektív amnézia?
Eddig az volt, hogy a mocskos NATO mindent lát, szegény oroszok stb.
Most akkor mégsem vagy wtf?
Mindegy is. Logikát találni ebben...
***********************

A Föld hányadik legfaszább hadserege is?... LoL
Erre ugyanaz vonatkozik, mint a Leokra. Amig nincs rola egy kep (jobb esetben video), amin a kilott/elhagyott BTR-50 mellett egy ukri fotozkodik, addig ez csak propagandanak minosul.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 501
113
Mikoláék lövészárka VS Tank és némi gépágyú (vagy nehézgéppuska?):




Elég szar a morál az Oroszoknál, 1 szál tankkal odamegy az árokhoz,miután tudják, hogy a világ összes ATGM-je ott lehet,és 50 méterről addig lövi a kedves nackókat, amíg azok mozognak.
No,biztos így nyomnák a nato harckocsizók is, hogy eredj röné,arra vannak az Oroszok, csak tüzérség, légierő,légvédelem, és pár 10 000 olyan ATGM védi őket, ami 4 km-ről kettéhugyozza a tankodat,de ne aggódj, az lmbtq jogok biztonságban vannak....
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 310
113
Elég szar a morál az Oroszoknál, 1 szál tankkal odamegy az árokhoz,miután tudják, hogy a világ összes ATGM-je ott lehet,és 50 méterről addig lövi a kedves nackókat, amíg azok mozognak.
No,biztos így nyomnák a nato harckocsizók is, hogy eredj röné,arra vannak az Oroszok, csak tüzérség, légierő,légvédelem, és pár 10 000 olyan ATGM védi őket, ami 4 km-ről kettéhugyozza a tankodat,de ne aggódj, az lmbtq jogok biztonságban vannak....
Attól még, hogy 1x bejön nem biztos, hogy másodikra is be fog.
Meg nem is mondanám nagyon profi eljárásnak. Eléggé esetleges.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 510
15 703
113
Sziasztok !
a bunkerromboláshoz csak annyit tennék,hozzá,hogy más források szerint (pl inteldrop) nem 120 m volt, hanem "csak" 80

első körben meg 40-et írtak .. de az is egy tízemeletes panelház mélysége ..

nem tudom ez az info mennyit fog hozzátenni vagy elvenni ebből a diszkurzusból,de ne ragaszkodjatok feltétlenül a 120 méterhez.
A mozgási energiát elnyelő szerkezet viselkedése (rugalmas/rideg, laza/tömör, stb.) sem elhanyagolható. Egy vas, vasbeton szerkezetben a lökéshullám messzire (és alig csillapodva) továbbterjed. A kinzal sebességtartománya ötöde egy átlagos meteoritnak. A pusztítóereje ennek megfelelő. A bunkerekbe meg valahogy le kell jutnia az embernek, levegőnek, stb. Simán elég ezeknek az áttöréseknek a támadása.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 825
113
Nem elég ha csak rájuk omlasztja a felső pár szintet, és/vagy csinál bent egy olyan légnyomást hogy kiugrik a fülén mindenkinek a tüdeje?

Nem okoskodni akarok, csak ötletelek/kérdezek.
Le kéne jutni jutni ahhoz.
és mi az akadálya egy "űrméret alatti" harci résznek, mint pl a KAB-1500L-en alkalmazott?
GNPP-KAB-1500-Cutaway-1S.jpg

például egy BETAB-500ast is oda lehet tenni az aerodinamikai kúp alá. De gyakorlatilag bármilyen egyedi penetrátor szóba jöhet, hiszen úgyis a Kinzsal orrkúp alá kerül aerodinamikai okokból.
Nem találtam a GBU-28asról adatot, csak a kisebb 0,5-1 tonnás verziókról azok max hangsebesség körüliek (1000-1100 Feet/sec 305-335m/s)
Még ha 1,5-2x sebességű a GBU-28, az legjobb esetben is 1/5-e a Kinzsal sebességének.
Számoljunk 2 Machhal, ugye a képletünk K=1/2*mv2
680x680=462400 x 2270 (kg)/2 = 524824000J = 5,24824GJ ami kb 1/3-a a Kinzsal becsapódási energiájának.
mindez úgy, hogy igencsak nagyvonalúan számoltunk a GBU-28 sebességével, valójában szerintem nem sokkal van a hangsebesség fölött.
Ha 400 m/s becsapódási sebességet nézünk akkor a mozgási energia 0,1816 GJ-ra esik vissza, 500m/s-nél 0,283 GJ.
Itt a brutális sebesség az amire építeni lehet, én pont ezért mennék rá erre a ziccerre.
Üdv K
Erre válaszoltam privátban, de akkor itt is:
Semmi, csak hely nincs neki. A KAB 1500L sem egy dedikált bunkerromboló bomba mint a GBU28, hanem egy bomba bunkerromboló változata.
Azt ne felejtsd el, hogy a GBU28 az energiáját kis felületen adja át, és a tömegének nagy része borzasztóan kemény és szívós acél (155-ös lövegcső), míg a Kindzsalnál a tömeg döntő része rakétatest ami ugyan nehéz, de vaj puhaságú és a Kindzsal tömegének tetemes része tüzelőanyag ami becsapódáskor már rég elégett. Amennyire én tudom csupán 500kg a harci rész tömege.
 
  • Vicces
  • Hűha
Reactions: ogretankHU and fip7

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 186
113
Attól még, hogy 1x bejön nem biztos, hogy másodikra is be fog.
Meg nem is mondanám nagyon profi eljárásnak. Eléggé esetleges.
Esetleges, de működött.
A harctéren az győz aki bátor és kockáztat.
Aki nem játszik az nem is nyer.
Mellékesen tényleg megnézném, hogy a Lajtától nyugatra található ország - maximális kiszolgáláshoz szokott - NATO katonája hogyan állna helyt Bachmutban az orosz ellen. Persze semmi lég támogatás!
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 292
44 890
113

Oroszország levelezést tett közzé Németország, Dánia és Svédország hatóságaival az Északi Áramlatok aláásásáról​

Oroszország teljesítette ígéretét, és megküldte a Biztonsági Tanácsnak és az ENSZ Közgyűlésének a német, dán és svéd hatóságokkal az Északi Áramlat 1 és Északi Áramlat 2 gázvezetékek felrobbantásának vizsgálatával kapcsolatos levelezés másolatát.
A dokumentumok lehetővé teszik kollégáink számára az ENSZ-nél, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nem igazak azok az állítások, amelyek szerint ezek az országok tájékoztattak bennünket a vizsgálataik előrehaladásáról” – magyarázta Poljanszkij a Telegramban.
Источник: https://rusvesna.su/news/1678776907

A Wagner-harcosok elfoglalták a Vostokmash üzemet, ahová Zelenszkij érkezett (FOTÓ)​

A PMC "Wagner" harcosai elfoglalták a "Vosztokmash" üzemet az Artyomovsk (Bakhmut) Színesfémgyár ipari övezetének északi részén.
Figyelemre méltó, hogy a közelmúltban, 2022 decemberének végén Zelensky ukrán elnök csatlakozott ehhez a vállalkozáshoz.
Ugyanabban a műhelyben, ahol ma a „zenészek” vannak, kitüntetésben részesítette az Ukrán Fegyveres Erők fegyvereseit, és propagandafotózáson vett részt.
Источник: https://rusvesna.su/news/1678785389

Az elmúlt 3 hónapban 10 000 katona hagyta el a lengyel fegyveres erőket. Azt hiszem, könnyű kitalálni, hogy hol fognak megjelenni.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 419
113
  • Hűha
Reactions: Xtreeem and Lando

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
407
1 042
93
Legalább tesztelhetik hogy mit fog majd tudni az 57 mm es a páncélozott harcjárművek tornyában.
Hol van erre gyártókapacitásuk?
Ha meg lesz... várjuk a tákolmányokat.
"A cél az, hogy Oroszország ne jelentsen fenyegetést Európára, és legyen Oroszország és Magyarország között kellően széles és mély terület, egy szuverén Ukrajna."




Most az egyszer igazat beszél. Csak katonai eszköz maradt a kezükben.
  • A gáz és energia fegyver hatástalanítva lett.
  • Elszigetelődtek, egyedül maradtak, ezért nem tudnak politikai vagy diplomáciai eszközökkel SEMMIT elérni.

Marad a remény, hogy csoda történik a donyecki fronton.
:)

Lehet, hogy fake. Gyanús, hogy pont most került elő.



Megkapják a büntetést.
;)
Remélem tudod, hogy nagyobb kárt okoznál, ha hagynád őket egymás közt megbeszéljék, hogy minden rendben van a hadművelettel.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 424
12 050
113
Nem tudjuk. Azt se tudjuk, volt-e bunker, azt se, hogy épp repült-e Kindzsal.
Abban viszont biztos vagyok, hogy van az a(z akár) 120 méter mélyen levő bunker, amelyet egy erre a célra átalakított Kindzsal úgy tehet használhatatlanná, hogy nem kell “lemennie” 120 méterig.

Az a doksi elég valóságosnak tűnt, bár valóban nem fogjuk tudni a benne szereplő több tízezer (!) adatpont valódiságát validálni.

No igen, erre isnét a wilsoni esetet tzdom felhozni, ahol bemutatásra kerültek a drónok és az iszkander vezérlőchippek, amik elérhetetlenek.. egy laikus simán beszopja.
Egy elektronikában kicsit is jártas pedig tudja, hogy a képen látható kövület icket az usa sem tudta volna már beszerezni és egy vicc az egész.

Én csak feltételezek, mert nem tudok biztosat. De itt is benne van a pakliban, hogy egy elemző ezekre a valóságosnak tűnő doksikon kapásból nevetne.
Nem kéne kpnak venni.

Egy tuti, hogy azokon a pillanatfelvételeken nem volt álcaháló. Persze lehet 5 percel később már volt, ahogy az is lehet hogy ilyen felderítés mellett még csak szükség sincs rá, mert meg ha lenne is, már nincs mivel visszacsapjanak.

Attól még, hogy 1x bejön nem biztos, hogy másodikra is be fog.
Meg nem is mondanám nagyon profi eljárásnak. Eléggé esetleges.

Elsiklottál a kérdés felett ismét, véletlenül persze. Elhiszed az angol hírszerzés jelentéseit? Igent vagy nemet légyszíves.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 525
29 722
113
Moldovát olvastam tegnap, lehet a jóságos USA bevonul majd, hogy ezt megakadályozza.
Meg a jóságos románuszék...
Ha egykorúak és olyan állapotúak, mint Ozzy, akkor nincs értelme...
Ha tényleg bevetik őket akkor órák kérdése a kibontásuk.
Tavaszi kacsa vadászat a sárban.
BMP-3
Johnson...
T-14
Afgánok a Wagnerben
T-72B3M páncélozás
*
:eek:
Orosz fejlesztések
:eek:
Artyi