Harckocsik harctéri alkalmazása

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 034
14 143
113
Azert azt a haborut nem a fegyvereik miatt veszitettek el. Azok a legjobb cuccok voltak, amiket a kor szintjen gyartani lehetett. Viszont hiaba tudtak a legjobb cuccokat gyartani, ha minden mas tenyezo ellenuk dolgozott.

A német hadiipar csak 44-re állt át a háborús üzemmódra --jól látható a ez ekkorra csúcson lévő gyártási darabszámokból--, és ekkorra alkalmazkodott megkésve a közben "anyag-háború" üzemmódra váltott és Világ-háborúvá szélesedett Európás-újrafelosztás helyett, aminek tervezve volt az "egész", német oldalról!
Az eredeti szinten --kis szerencsével-- hozták is a német precizitású tervek elkényelmesedett Európa-i "nagy-hatalmak" ellen a tervezett eredményeket! ...sőt: bőven!

"Meglepő" módon --vagy nem :oops: -- ekkorra datálható kb -- 1944. ...-- a Guderián-féle asztalverés Hitlernél is, hogy nem --az egyébként valóban csúcs-- Tigris/Király-tigris kell neki, hanem az ennyi erőforrásból -2-3-szoros darabszámú, és összességében-- sokkal inkább eredményes StuG-ok és Pantherek!

Háborút --ismét-- a költséghatékony fegyverek és tervezés nyert meg!

.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 548
56 016
113
Úgy néz ki, hogy mindenki hülye, csak te vagy helikopter.

Pedig az eddigi harci tapasztalatok elég csúfosak a német fegyverekkel kapcsolatban.
A Leopárd eddig 2/0-ás.
A G36 leolvadt.... Az EC Tiger hemzseg a hibáktól, a A400 szintén elég kudarcos stb....
Most az Iris-T is befürdött elég keményen. Nem nagyon vannak háborúban bevált cuccaik.

Nem tendert kell nyerni hanem háborút. ;)
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 492
31 925
113
Hagyj már ezzel a dumával.....
Nem tudtak azokbôl a jó cuccokból eleget sem gyártani. Aztân a végén sokkal egyszerübb cuccokat gyártottak, a sok " nice to have" nèlkül. Mièrt nem egyböl, mint az amerikaiak?
Khm.Mikor az amerikaiak kijöttek a Shermannal,akkor az jobb volt a PzIVnél.És ami azt illeti,egy nagyon jol fejleszthető hk tipus volt,Koreában jobbnak bizonyult a T34/85nél is.
Garand puska messze bonyorultabb,fejlettebb technológia volt a K98nál.B17 jellegű nehézbombázót meg a németek nem is tudtak sorozatgyártásba venni,mig az amcsik több olyan,és fejlettebb tipust sorozatgyártásba vettek.
Nagyon nagy marhaság,hogy az amcsik egyszerű eszközöket gyártottak volna.Mi egyszerű van egy repülőgép-hordozón?
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 916
21 750
113
Hagyj már ezzel a dumával.....
Nem tudtak azokbôl a jó cuccokból eleget sem gyártani. Aztân a végén sokkal egyszerübb cuccokat gyártottak, a sok " nice to have" nèlkül. Mièrt nem egyböl, mint az amerikaiak?

Igy van, peldaul nem tudtak eleget. En azt irtam a kor legjobb cuccait csinaltak meg de ezek kivul minden mas ellenuk dolgozott. Peldaul ez is, nem tudtak eleget gyartani. Az egyszerubb cuccokat gyartasa pedig mar a gyartasi kapacitas es nyersanyaghiany miatt, igen peldaul ez is. De ettol meg a technika boven tulszarnyalta az orosz vagy szovetseges technikat. Nem veletlenul nyultak le az osszes tudost es mernokot a haboru utan…
Melyebben nem mennek bele, mert nem hiszem, hogy meg tudnank gyozni egymast az allaspontunkrol.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
A becsapódó drón felvételét nézve, szinte biztosan a futómű-lánctalp zónájában csapódott be.
Ennek ellenére azonnal ömlik a füst a toronyból is --ha jól láttam--, tehát komoly-sikeres sérülést okozott.


Itt is kiütközik a korábbi adatokból(Leo 2 teknők vastagság adataiból) sejthető konstrukciós hiba, vagy (hosszú-időtávot/élettartamot nézve) rosszul méretezett anyagvastagság, ami komoly hiányosság, jelentős a beáldozott védelmi szint lehet az anyag-/és súlytakarékosság oltárán.
Mi is ez a gond: a pontos adatok említése nélkül idézve --de nagyságrendekből is "fotelből" megítélhető a probléma-szint-- a "konstrukciós-furcsaság", ami úgy főleg feltűnő, hogy a bőven 60(+) tonnás --és biztosan sejhetően további többletet ígénylő-- Leoprad 2 mindkét verzójának teknő-vastagsága alatta marad a 40(+) tonnás, kisebb T-72/T-90 család hasonló teknő-adatainak.
Mindkét esetben közeli anyagminőségről van szó!!!

Külön figyelmet érdemelhet, hogy ezen ismert/tudott gyengeség ellenére sem kapott az a zóna kiegészítő-védelmet, holott példák mutatják, hogy ez a képesség az ukrán erőknél --a hazai NULLA-közeli szinttel szemben :mad: -- még mindig rendelkezésre áll!!!

A hazai Leopard 2A4-ek esetében érdemes lenne ezt a tanulságot beépíteni --szó szerint :hadonaszos: -- a meglévő eszköz-állományba!

U.I.: ... ERA-csempézés??? :oops:
... + a "-hetvenkettesekre" is!!!





..."csak" a reális-valós helyére kerül!!!
Nincs ebben semmi elfogultság, "meztelen a király", negjöttek a tények a frontról! :oops:



.

Csak egy kérdésem van. Te tényleg beraktad ezt ide, miután a nemzetközi Leo2 topicot a modik lezárták?
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 548
56 016
113
Az jó kérdés! Pedig ez a Lancet vs A6 pont érdekes lenne, úgy értem kielemezhetnénk.
Egyébként ott szerintem a torony lőszertárolóját találták el.

A harckocsik harctéri topikba átvittem. Ott megy róla a diskurzus.


Igen, megint leéget egy német technika a valóság próbáján. De ha nem beszélünk róla biztos nem lesz így :rolleyes:
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 492
31 925
113
Igy van, peldaul nem tudtak eleget. En azt irtam a kor legjobb cuccait csinaltak meg de ezek kivul minden mas ellenuk dolgozott. Peldaul ez is, nem tudtak eleget gyartani. Az egyszerubb cuccokat gyartasa pedig mar a gyartasi kapacitas es nyersanyaghiany miatt, igen peldaul ez is. De ettol meg a technika boven tulszarnyalta az orosz vagy szovetseges technikat. Nem veletlenul nyultak le az osszes tudost es mernokot a haboru utan…
Melyebben nem mennek bele, mert nem hiszem, hogy meg tudnank gyozni egymast az allaspontunkrol.
Ami azt illeti,ez még az orosz technika esetén sem volt mindig igaz,nyugati technikával szemben meg sokszor kifejezetten nem volt igaz.
Amiben a németek jobbak voltak,az a harcászati eljárásaik,a fegyverek alkalmazása.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and fip7

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 444
34 394
113
amikor évekkel ezelött elkezdtem sorolni a statikus állások dróthálóval tőrténő védelmét (ahogy a logisztikai útvonalak védelmét is többek között) rám lett esve hogy hülyeségeket írok. ez a háború rámutatott hogy bizony igazam volt.

a Mobil manőverharcászat esetében is van egy elméletem az ilyen "olcsó" kamikaze dronokkal szemben. Ha valakit érdekel bővebben kifejtem. Több elemből álló és meglepő megoldásokat is tartalmazó rendszerről van szó ami hasonló olcsó könnyen "telepíthető integrálható" elemeket is tartalmaz mint az a drótfonat esetében is történt korábban. természetesen a rendszer minden eleme a késöbbiekben továbbfejleszthető és szükséges is lenne fejleszteni de alapnak tökéletes és tudjuk hogy alap nélkül fejleszteni igen nehézkes.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
A harckocsik harctéri topikba átvittem. Ott megy róla a diskurzus.



Igen, megint leéget egy német technika a valóság próbáján. De ha nem beszélünk róla biztos nem lesz így :rolleyes:
Hol égett le? Két napja van ott rosszul képzett személyzettel. Ráadásul kettővel ezelőtti háborúra tervezve.
Bár ha hallgattak volna rám, vagy mondjuk molnibalagére, tíz éve megcsinálhatták volna a szükséges upgradéket. Kb azóta tisztán látszik, hogy a dróntechnika át fog írni mindent. És ez már múlt idő. Most már a tízezer körömhegynyi drónra kellene tervezni, mindegyikben egy csepp sósavval. Valójában foszfor-trikloriddal. Egy óra alatt tönkretesz minden gépet. Vagy csak eltöm minden lukat.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 444
34 394
113
visszakacsintás a drótfonatra és a statikusra az álcahálók alapját kellene hogy vagy fonat vagy hegesztett acélháló alkossa akár műanyaggal bevont verzió (ez végülis részletkérdés tesztek kisérletek fügvényéen )
 
  • Hűha
Reactions: Bubu bocs

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 482
121 030
113
Esetleg érvek? :)
Most omlik össze èvtizedek nato mitosza!
Lesz mit megbeszèlni a nato talâlkozókon. :)
Amúgy bocs a hülye kérdésért de az eddigi több ezer páncélozott járműves orosz veszteség akkor meg nem omlasztott mítoszt?

Édes faszom.... háború van nem babazsúr.

Most mi a náthás tökömet csodálkozunk azon, hogy egy arra tervezett eszköz képes egy bármilyen harckocsit kilőni?
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
Hol égett le? Két napja van ott rosszul képzett személyzettel. Ráadásul kettővel ezelőtti háborúra tervezve.
Bár ha hallgattak volna rám, vagy mondjuk molnibalagére, tíz éve megcsinálhatták volna a szükséges upgradéket. Kb azóta tisztán látszik, hogy a dróntechnika át fog írni mindent. És ez már múlt idő. Most már a tízezer körömhegynyi drónra kellene tervezni, mindegyikben egy csepp sósavval. Valójában foszfor-trikloriddal. Egy óra alatt tönkretesz minden gépet. Vagy csak eltöm minden lukat.
Mellesleg egy sörétes puska ezt is megmentette volna.
 
  • Tetszik
Reactions: endre and Pogány

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 548
56 016
113
Ami azt illeti,ez még az orosz technika esetén sem volt mindig igaz,nyugati technikával szemben meg sokszor kifejezetten nem volt igaz.
Amiben a németek jobbak voltak,az a harcászati eljárásaik,a fegyverek alkalmazása.

Meg amit a németek nem értettek meg soha az az ár/érték arány fogalma.
Hiába jobb pl. 20%-al egy Párduc, mint egy T-34-es ha a német tank 3 szor annyiba kerül és 5 ször annyi ideig tart legyártani.
Nem pontos számokat írtam, de ez az alapvető problematika. És ezt a németek szemmel láthatóan nem értik.
A mostani Leopárd 2A7 bizniszünkkel sem az a probléma, hogy szar lenne a harckocsi. Hanem, hogy nagyon drága, közepes tudású vasat vettünk, kb. soha meg nem érkezik gyártási határidővel.
Miközben ugyan ennyi pénzből 2-4 szer ennyi tankot lehetett volna venni más típusból, és az már itt lenne.
Ár/érték arány és gyárthatóság. Ez dönt el mindent.