Harckocsik harctéri alkalmazása

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 202
66 985
113
A képen úgy néz ki az a tank amiben még megy a tűzoltó berendezés?
Az arra való, hogy legyen ideje elhagyni a személyzetnek a tankot. Itt már lángol minden...



Még mindig ott tartunk, hogyha szerintetek nem szopja le valaki bő nyállal a germán csodát, és nem esik hasra a marketing hülyeségeiktől, akkor az ellenség, hiszen szerinte szar a leopárd.... (mondjuk az 1 az tényleg tanknak szar XD)
Szerintem olvass vissza kicsit, hogy hányszor írtam le, hogy közepes tudású harckocsi. Akár az elmúlt évek során :D
De hát szerintetek nem lehet közepes tudású, hiszen germán XD
Pedig vagy 5 jobb tankot tudok mondani nála, és 5 rosszabbat is bármikor... ;)
Màs is tud mondani 5 jobbat és rosszabbat a maga meglàtàsai alapjàn. De a sajàt hisztérikus hangvételedet vetíted ki most ràm mintha ajnàroznék, holott csak igyekszek racionàlisan làtni valamelyest ebben az egészben. Ha igazad van, igazat adok, de most toltàl egy hisztérikus szar a Leopard àmokfutàst. Szar a tûzoltórendszere is ezek szerint. :D
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 470
31 891
113
Porrá égtek. Kinyílt a tetejük? :rolleyes:
Annyit állítottam, hogy semmivel nem szerepeltek jobban, mint egy T-64-es. És az akna és egyéb támadás elleni védelmük se jobb szemmel láthatóan. Azt még én se akartam elhinni , hogy ilyen kis átütésű töltet van a Lancetben, és ilyen simán átviszi a Leókat. Pedig de...



Senki nem mondta, hogy nem kaphat egyéb találatot. De a tűzben be szokott lőszer robbanás következni.
Ha az nincs akkor meg vannak az általam fentebb vázolt opciók, ahol nálam az első helyen áll, hogy nem volt a teknőben lőszer.
Erre ti kezdtetek bele a "tutira volt" mantrába.
Okés, de akkor bizonyítsad. ;)
Az én elméletemre van két közvetett bizonyíték.
A tiétekre pedig eddig 0. Csak sértődöttség. Én ezt látom :rolleyes:
Innentől kezdve meg a tiétek csak egy vélemény, ami mögött nincs semmi.

0627b1c357ad98d8f62ce4bb93998080.jpg

Ilyen tűzben ha van lőszer a testben az normál esetben felrobban.
1. Vagy nem volt lőszer a testben (Szerintem ez volt)
2. Kriss szerint láng álló tokban vannak (ez csak késlelteti a robbanást). Ezt egészítettem ki a LOVA hajtóanyaggal, ami nem robban csak elég. Ez még így lehetne.
3. Dudi és Vogon: "Mégsem robbanak fel a Leopárdok, hiába van elől a lőszer, itt a bizonyíték, meg ez tény" Hát nem tény, mert rohadtul nem látunk bele. Erre mondtam, hogy akkor bizonyítsák, én meg azóta is várom ;)
Most 2 db Leo éget,a többi a felvételeken javitható sérüléseket szenvedett.
Magad válaszoltad meg,hogy miért lehetséges azhogy az égő Leok nem robbantak fel.
Szóval nem vagyok Leo hivő,de azért boszorkánynak sem gondolom a gépet,hogy boszorkányüldözésbe kéne fogni vele......
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 738
6 623
113
imádom ezt a topicot, főleg amióta olyan sok kép került fel a netre ukrajnából ami "felrobbant" , "jajj de dedobja a tornyát a leo" és hasonló képeket ábrázolnak ........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................JA NEM :D :D (ja és amikor persze az ember megjegyzi akkor "megy a hiszti nálatok" :D )
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 196
8 043
113
Szerintem több harci tapasztalatuk volt az Oroszoknak, Franciáknak meg az Amerikaiaknak, mint a németeknek....
Monnyuk nem is tudom hirtelen megmondani, kik ellen szereztek hk harci tapasztalatot az oroszok, franciák és az amerikaiak......
Szóval előbb jobb lenne kicsit lehiggadni.:rolleyes:
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 543
55 979
113
Monnyuk nem is tudom hirtelen megmondani, kik ellen szereztek hk harci tapasztalatot az oroszok, franciák és az amerikaiak......
Szóval előbb jobb lenne kicsit lehiggadni.:rolleyes:

Nem tudod?
Milyen harckocsikkal is harcoltak az arab-izraeli háborúkban?
Jah, főleg amerikai, orosz, francia.
Vietnám, aknavédelem? :rolleyes:
Irak-Iráni háború?
Orosz, USA, angol tankok.
Két Öbölháború?
Orosz, Usa, Francia és Angol tankokkal.

Tudod melyik technika nem szerzett semmilyen tapasztalatot ezekben a harcokban?
Igen, a német.... ;)
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Bárki megmondja neked, hogy a fém szerkezetek milyen károkat szenvednek a tűznél.
Ahogyan az is tény, hogy a Leopárd 2 teteje fölnyílt és a lemez hegesztési varrata mentén.

Ez a gond. Amikor ismételgetsz valamit, mondod, de nem látsz. Azon a képen az látszik, hogy a hegesztéssel semmi gond nem volt. Elég repedt fazék a hangom, nem fogom elénekelni neked, hogy hátha úgy megérted.
Alapvető anyagismereteid nincsenek meg. Az öntvény egyáltalán nem jobb vas, csak más. A fizikai paraméterein túl ha egy öntött tornyot kilyuggatnak, akkor az újra gyártása egyszerűbb, mint a javítása. (Lehet hegeszteni a legtöbb öntvénytípust, de ne vidd ki a Napra és ne mutogasd, mert elolvad.)
Ez ugyan olyan hülyeséged, hogy ha kitör a III. vh, akkor ionágyúval fognak Abrams hk-kat gyártani évi 50 darabot. Hamar elmagyaráznák neked, hogy jó ez a cucc, de nem kell hozzá, mi évi mondjuk 3000 darabot szeretnénk belőle, mert az orosz hadsereg összecsapott Európa keleti felén a NATO-val.
Kár bele menni, ha nem érted, csak hajtogatod a hülyeségeidet. És ha mond valamit az ember, akkor nem fogadod el.

De ott vannak az orosz T-90-esek támadásáról a videók. Forgó rendszerben váltották egymást.

Tyű, ezek az oroszok nagyon agyasok. Azt mondod, egyik harcol, a másik pihen, a harmadik felkészül? Ezt akár a Magyar Honvédségnél is bevezethetnénk.

Továbbra is hivatkozol egy általad csecsen háborúról olvasott dologra, miközben csinosan röpködnek az orosz tankok tornyai 1,5 éve, szóval nem úgy tűnik abból a 30 méter kalapemelésből, hogy épp csak egy csipetnyi, pici lőszert vittek volna. És az ukránoknál sem látunk semmi jelét annak, hogy ezt csinálnák.

Bocsi, eddig van egy sejtésed, hogy az oroszok azt csinálják, amit a 2. csecsen háború kapcsán valaki írt. És ezt elfogadva feltételezed, hogy az ukránok a T-64-en és a T-72-n ugyan ezt csinálják. De lehet, hogy a Leo2-kön nem ezt csinálták. (Meg kéne tudni, hogy mit mondtak a német kiképzők és valószínűleg követik az ott tanult eljárásokat.)

Mondom, egyetlen bizonyítékot találtunk erre az elméletedre, hogy az ukrán Leo2-k nem mennek teljes lőszerrel, azt, hogy az első falunál elakadt a támadás.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 543
55 979
113
És ha mond valamit az ember, akkor nem fogadod el.

Mellé beszélés helyez bizonyítani kellene, mondjuk ;)

Bocsi, eddig van egy sejtésed, hogy az oroszok azt csinálják, amit a 2. csecsen háború kapcsán valaki írt. És ezt elfogadva feltételezed, hogy az ukránok a T-64-en és a T-72-n ugyan ezt csinálják. De lehet, hogy a Leo2-kön nem ezt csinálták. (Meg kéne tudni, hogy mit mondtak a német kiképzők és valószínűleg követik az ott tanult eljárásokat.)

Mint mondtam tele van az ukrán topik ilyen interiúkkal. De tök mindegy, mert csak fújod amit jónak látsz.
Pont ezért értelmetlen a beszélgetés. Szajkózzátok tovább egymásnak, hogy "minden rendben, nem süllyedünk" de ne csodálkozz majd ha néha bugyborékoltok.

Mondom, egyetlen bizonyítékot találtunk erre az elméletedre, hogy az ukrán Leo2-k nem mennek teljes lőszerrel, azt, hogy az első falunál elakadt a támadás.

Ez a kettő, hogy függ össze... o_O
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 196
8 043
113
Nem tudod?
Milyen harckocsikkal is harcoltak az arab-izraeli háborúkban?
Jah, főleg amerikai, orosz, francia.
Vietnám, aknavédelem? :rolleyes:
Irak-Iráni háború?
Orosz, USA, angol tankok.
Két Öbölháború?
Orosz, Usa, Francia és Angol tankokkal.

Tudod melyik technika nem szerzett semmilyen tapasztalatot ezekben a harcokban?
De te azt írtad, hogy "Szerintem több harci tapasztalatuk volt az Oroszoknak, Franciáknak meg az Amerikaiaknak, mint a németeknek...", ami egyszerűen hülyeség, mert pont ellenük harcoltak....
Az, hogy a németek a vh után nem küldtek expedíciós hk erőket külföldre, az nem jelenti azt, hogy nem voltak Leopard hk-k bevetésen. Pl. dánok, kanadaiak, hollandok stb....
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 543
55 979
113
De te azt írtad, hogy "Szerintem több harci tapasztalatuk volt az Oroszoknak, Franciáknak meg az Amerikaiaknak, mint a németeknek...", ami egyszerűen hülyeség, mert pont ellenük harcoltak....

Hány német harckocsi harcolt Izraelben? Irak-Iránban? Vietnámban? Koreában? stb...
Ég és föld a megszerzett tudás és tapasztalat!
A német tankokat majd 60 évig nem tesztelték élesben!

Az, hogy a németek a vh után nem küldtek expedíciós hk erőket külföldre, az nem jelenti azt, hogy nem voltak Leopard hk-k bevetésen. Pl. dánok, kanadaiak, hollandok stb....

Ezeket a tapasztalatokat majd a Leopárd 3 tervezésekor tudják kamatoztatni. Ahogyan a szír és ukrán bevetést.
A Leopárd 2-es tervezésekor az utolsó tapasztalatuk a II. VH volt, ami egy tök más környezet volt.
 

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 186
2 469
113
Porrá égtek. Kinyílt a tetejük? :rolleyes:
Annyit állítottam, hogy semmivel nem szerepeltek jobban, mint egy T-64-es. És az akna és egyéb támadás elleni védelmük se jobb szemmel láthatóan. Azt még én se akartam elhinni , hogy ilyen kis átütésű töltet van a Lancetben, és ilyen simán átviszi a Leókat. Pedig de...



Senki nem mondta, hogy nem kaphat egyéb találatot. De a tűzben be szokott lőszer robbanás következni.
Ha az nincs akkor meg vannak az általam fentebb vázolt opciók, ahol nálam az első helyen áll, hogy nem volt a teknőben lőszer.
Erre ti kezdtetek bele a "tutira volt" mantrába.
Okés, de akkor bizonyítsad. ;)
Az én elméletemre van két közvetett bizonyíték.
A tiétekre pedig eddig 0. Csak sértődöttség. Én ezt látom :rolleyes:
Innentől kezdve meg a tiétek csak egy vélemény, ami mögött nincs semmi.

0627b1c357ad98d8f62ce4bb93998080.jpg

Ilyen tűzben ha van lőszer a testben az normál esetben felrobban.
1. Vagy nem volt lőszer a testben (Szerintem ez volt)
2. Kriss szerint láng álló tokban vannak (ez csak késlelteti a robbanást). Ezt egészítettem ki a LOVA hajtóanyaggal, ami nem robban csak elég. Ez még így lehetne.
3. Dudi és Vogon: "Mégsem robbanak fel a Leopárdok, hiába van elől a lőszer, itt a bizonyíték, meg ez tény" Hát nem tény, mert rohadtul nem látunk bele. Erre mondtam, hogy akkor bizonyítsák, én meg azóta is várom ;)
Ne csak a testre koncentralj. Nagyon úgy néz ki, hogy a toronyban tárolt lőszer sem durrant el - a második képen sem, ami vagy ugyanez, vagy másik, de egyértelműen megporkolodott.
Most akkor vagy az van, hogy egyáltalán nem vitték lőszert a leoban, vagy valami trukkoskodes van germán barátaink részéről.

Szóval na, ez érdekes kérdés enagyon kíváncsi leszek, mi a megoldás ha valamikor is jön több infó.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 543
55 979
113
Ne csak a testre koncentralj. Nagyon úgy néz ki, hogy a toronyban tárolt lőszer sem durrant el - a második képen sem, ami vagy ugyanez, vagy másik, de egyértelműen megporkolodott.
Most akkor vagy az van, hogy egyáltalán nem vitték lőszert a leoban, vagy valami trukkoskodes van germán barátaink részéről.

Szóval na, ez érdekes kérdés enagyon kíváncsi leszek, mi a megoldás ha valamikor is jön több infó.

Más a lőszer tároló a testben és a toronyban.
A testben nyitott.
iu

Így elég könnyen kerül érintkezésbe a tűzzel.
A toronyban lévő viszont páncél ajtóval védett, robbanás biztos dobozban van:
iu


Ez tűztől sokkal nehezebben robban be.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 881
78 113
113
Más a lőszer tároló a testben és a toronyban.
A testben nyitott.
iu

Így elég könnyen kerül érintkezésbe a tűzzel.
A toronyban lévő viszont páncél ajtóval védett, robbanás biztos dobozban van:
iu


Ez tűztől sokkal nehezebben robban be.
Milyen tűzzel? Már az A5-nél sincs semmi ami éghető lenne a küzdőtérben. De a felujítot A4-sekben sem, mert nincs support a hidraulikus toronyforgatáshoz így elektromosra kell őket cserélni.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Ez a kettő, hogy függ össze...

Úgy, hogy ha fele-harmada lőszerrel megy neki egy ukrán az orosz déli vonalnak, akkor teljesen logikus, hogy nem jut tovább az első falunál. Abban igazad van, hogy visszafelé ez nem bizonyító erejű. De eddig ez a legjobb érv az elméleted mellett.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 543
55 979
113
Úgy, hogy ha fele-harmada lőszerrel megy neki egy ukrán az orosz déli vonalnak, akkor teljesen logikus, hogy nem jut tovább az első falunál. Abban igazad van, hogy visszafelé ez nem bizonyító erejű. De eddig ez a legjobb érv az elméleted mellett.

Szerintem a legtöbb tankkal egy lövést nem adtak le addig amikor kilőtték.
1 videót láttam eddig ahol tüzelt a Leopárd 2-es mikor kicsapta egy drón. De az nem ennél a felvonulásnál történt.
Ebből a szempontból nézve mindegy hány lőszer volt bennük.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 026
14 117
113
Úgy, hogy ha fele-harmada lőszerrel megy neki egy ukrán az orosz déli vonalnak, akkor teljesen logikus, hogy nem jut tovább az első falunál. Abban igazad van, hogy visszafelé ez nem bizonyító erejű. De eddig ez a legjobb érv az elméleted mellett.

Ez --a kiemelt-- nem érdekes, irreleváns, mert az első féltucat Leo-blokkolásnál szó-szerint: "lövésük nem volt", a közelébe sem értek ennek a pozíciónak.

Eddig egy-két propaganda lövést adtak le a leo 2-k, ott sem mindig egyértelmű, hogy hol tartózkodtak: lehet a (propi-)cirkusz látványtechnikai produkálása is ukrán részről. Nem ez lenne az első.

Lehetett valós harchelyzetben lövés is. Egyszer!
Buktak ehhez lassan 50 harckocsit!!!

.