A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Az MH Észak-Keleti Ideiglenes Alkalmi Kötelékben (MH ÉKIAK) szolgálók az ünnepi időszakban is a keleti határon teljesítik feladataikat, biztosítják a régió, ezáltal pedig hazánk biztonságát is” – fogalmazott a köteléknél tett látogatásakor Solymosi Ferenc dandártábornok, az MH Logisztikai Támogató Parancsnokság parancsnoka, december 29-én, Nyírbátorban...

Solymosi Ferenc dandártábornok kiemelte a tartalékosok szerepét, ugyanis az ideiglenes kötelékben szolgálók többsége területvédelmi tartalékos.

A honvédek ellátásával kapcsolatban az MH Logisztikai Támogató Parancsnokság parancsnoka hangsúlyozta, hogy igyekeznek a határon szolgáló katonák számára a lehető legjobb logisztikai támogatást nyújtani. A kötelék gépjárművei, a harcászati felszerelések biztosítják a feladatok végrehajtását, de a legfontosabb a katonák magasszintű ellátása. Az étkeztetésen kívül kiemelt figyelmet fordítanak a komfortos elhelyezésre, a tisztálkodási és tisztítási lehetőségekre. A Magyar Honvédség mindent megtesz annak érdekében, hogy a szolgálat utáni pihenőidőben a pihenésen kívül tartalmas kikapcsolódást is biztosítsanak a katonák részére konditerem- és uszodabérletekkel.

• Tetszik
Reactions: Tumpek and BJani
Kb. ezek a főbb haderőfejlesztős események voltak idén - legalábbis ezeket írtam be "Wiki-krónikámba". Minden egyes jármű beékezését nem írtam bele, inkább egy "évvégi állást" rögzítettem, hogy miből mennyi van.

Nem volt túl eseménydús sajnos...legalábbis beszerzések terén semmiképp.
Ha valaki hibát talál benne akkor szóljon! ;)

DátumBeszerzés / beruházás tárgyaMennyiségKöltségRövid leírás
2024 februárGripen-flotta bővítése és műszaki támogatásának meghosszabbítása4 dbN.A.2024 február 23-án szerződés született a 2026 után magyar állam tulajdonába kerülő eddig lízingelt 14 Gripen repülőgép műszaki támogatásának 2036-ig történő meghosszabbításáról.[96] Ezzel eldőlt, hogy még legalább 10 évig a Gripenek adják a Magyar Légierő gerincét. A megállapodás értelmében 4 darab együléses Gripen C vadászrepülővel bővül a vadászgép flottánk 2025-26 között. A beérkező repülőgépek rendelkezni fog azokkal a korszerűsítésekkel, amelyekben a jelenlegi flottánk részesült és részesülni fog a közeli jövőben (MS20 Block 2 csomag).[97] Ezekkel a repülőgépekkel 18 vadászgépre nő a légiflottánk.[98]
2024 júliusElső hazai gyártású Lynx harcjármű átadása--Július 24-én hivatalosan is átadták az első Magyarországon készült Lynx harcjárművet a Magyar Honvédség számára.[99]
2024 július30 mm lőszereket gyártó várpalotai lőszergyár átadása--Július 29-én Várpalotán hivatalosan átadták a Rheinmetall és a magyar állam közös lőszergyárát, amely 30x173 mm lőszereket állít majd elő 2024 októberétől kezdődően.[11]
2024 szeptemberElső magyar KC-390 Millennium szállítórepülőgép érkezése--Szeptember 5-én megérkezett a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisára, Kecskemétre az első magyar KC-390 Millennium katonai szállító repülőgép.[100]
2024 decemberEszközök beérkezése--A 2024-es év folyamán folyamatosan érkeztek be a korábban megrendelt eszközök. Az év végén a Magyar Honvédség
rendelkezett. A Lynx és Gidrán harcjárművek leszállítása is folyamatos, pontos számuk azonban nem ismert.

Kb. ezek a főbb haderőfejlesztős események voltak idén - legalábbis ezeket írtam be "Wiki-krónikámba". Minden egyes jármű beékezését nem írtam bele, inkább egy "évvégi állást" rögzítettem, hogy miből mennyi van.

Nem volt túl eseménydús sajnos...legalábbis beszerzések terén semmiképp.
Ha valaki hibát talál benne akkor szóljon! ;)

DátumBeszerzés / beruházás tárgyaMennyiségKöltségRövid leírás
2024 februárGripen-flotta bővítése és műszaki támogatásának meghosszabbítása4 dbN.A.2024 február 23-án szerződés született a 2026 után magyar állam tulajdonába kerülő eddig lízingelt 14 Gripen repülőgép műszaki támogatásának 2036-ig történő meghosszabbításáról.[96] Ezzel eldőlt, hogy még legalább 10 évig a Gripenek adják a Magyar Légierő gerincét. A megállapodás értelmében 4 darab együléses Gripen C vadászrepülővel bővül a vadászgép flottánk 2025-26 között. A beérkező repülőgépek rendelkezni fog azokkal a korszerűsítésekkel, amelyekben a jelenlegi flottánk részesült és részesülni fog a közeli jövőben (MS20 Block 2 csomag).[97] Ezekkel a repülőgépekkel 18 vadászgépre nő a légiflottánk.[98]
2024 júliusElső hazai gyártású Lynx harcjármű átadása--Július 24-én hivatalosan is átadták az első Magyarországon készült Lynx harcjárművet a Magyar Honvédség számára.[99]
2024 július30 mm lőszereket gyártó várpalotai lőszergyár átadása--Július 29-én Várpalotán hivatalosan átadták a Rheinmetall és a magyar állam közös lőszergyárát, amely 30x173 mm lőszereket állít majd elő 2024 októberétől kezdődően.[11]
2024 szeptemberElső magyar KC-390 Millennium szállítórepülőgép érkezése--Szeptember 5-én megérkezett a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisára, Kecskemétre az első magyar KC-390 Millennium katonai szállító repülőgép.[100]
2024 decemberEszközök beérkezése--A 2024-es év folyamán folyamatosan érkeztek be a korábban megrendelt eszközök. Az év végén a Magyar Honvédség
rendelkezett. A Lynx és Gidrán harcjárművek leszállítása is folyamatos, pontos számuk azonban nem ismert.
jár a gratula neked.

Nah, még mielőtt összekeverem a számokat, ;)

Előszór is elbaxtam. Novemberi elszámolás, azaz október végi állapot, nem november végi.

Amit látunk, mert voltak félreértések.
Így indultunk neki az évnek.
1.309 mrd Honvédelmi Alap
535 mrd HM
Összesen
1.844 mrd.
Ebből 1.364 mrd teljesült október végéig.

Viszont évközben módosították az előirányzatot 2.744 mrd-ra. Hozzáírtak a HM költségvetéshez papíron + 900 mrd-ot.

Ami még érdekes a teljes táblázatra ránézve. A BM után a HM gazdálkodik a legtöbb pénzből.
Semmilyen táblázat, excel, plakát, vagy sajtpapír nem változtat azon a tényen, hogy a haderőfejlesztés megállt, nincs új beszerzés. Létfontosságú képességek hiányoznak, humánerőforrás katasztrófa fenyegeti a haderőt, miközben a III. világháború árnyékában élünk.
Értékes éveket pazaroltunk el tétlenül, az összes fegyver csak egyre drágább, a kapacitások pedig le lettek foglalva.

Egy közepes cégnél is, az olyan menedzsereket, akik így intézik a rájuk bízott feladatot, simán kib@sznák, mint a macskát sz@rni.

Bobó érzi, hogy melegszik lába alatt a talaj...
Ezzel nyer néhány hónapot, de ő sem "szakértőbb", mint Klacsmann volt.
Tudja hogy inog a széke.
Nem mindig o tehet azert mindenrol, ha az utolso pillanatban azt mondjak nem nem irhatod ala targyaljuk ujra ennyi penzt mi nem akarunk adni erre arra ose tud sokat tenni.
Na az évben egyszer bevedtem iden már nem fogom az tuti.

Tudja hogy inog a széke.
Nem mindig o tehet azert mindenrol, ha az utolso pillanatban azt mondjak nem nem irhatod ala targyaljuk ujra ennyi penzt mi nem akarunk adni erre arra ose tud sokat tenni.
Na az évben egyszer bevedtem iden már nem fogom az tuti.
Ilyen nagy ember vagy te, hogy be tudtad védeni?