A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Maróth Uram ments meg minket! Jelents be valamit kérlek! Akármit.
:):):):)

Mar-th.png
 
K

kamm

Guest
A 911-et követő akciók ötödik cikkelyesek voltak.
Nem voltak, kettot kiveve. Az elso egy helyi, sajat azaz amerikai airspace patrolling volt, vmi Operation Eagle akarmi, veget is ert 2002-vel. A masik meg a Foldkozin a jarorozes, az Op. Active Endeavour, az viszont 15 evig tartott, gyakorlatilag tomegpusztito fegyverek csempeszetet akadalyoztak 2016-ig.
Ez a ketto volt, semmilyen mas akcio nem esett az otodik cikkely ala, meg az afgan beavatkozas sem.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 397
14 445
113
El kell választani a vágyakat a realitásoktól. Tudom, hogy nem akarod, hogy részt vegyünk egy Kína elleni hadműveletben. Én sem hidd el. Ez nem a mi érdekünk. De Afganisztán, Irak vagy szíriai részvétel az magyar érdek volt? Más a realitás: az új hh már 2014-ben megkezdődött a Krím annektálásával. Az egyik oldalon Kína Oroszországgal (érdekkapcsolat) a másikon a Nato és Ázsiai országok (Japán, Vietnam, Fülöp-szigetek, de ide lehet venni Ausztráliát is). Kína agresszív terjeszkedő poltikát folytat (lásd legutóbb 1 hónapja volt egy határkonfliktusa Indiával 20-30 halottal, megdöbbentő volt nézni ahogy botokkal harcolnak egymással, ha csak 1 lövés dörren már ki is tört a háború) Főleg a Dél-Kínai tengert akarja teljesen ellenőrzése alá vonni ami egy sor ország (Vietnam, Fülöp-szigetek stb) alapvető érdekeit sérti akik az USA-tól várják a támogatást. Kína lényegében az egész Dél-Kínai tengert a saját felségterületének tekinti. Az USA ezt megakadályozandó folyamatosan őrjáratozik a DK tengeren. Nem kell mondanom, hogy milyen veszélyes szituáció. Egy hajó lead egy lövést, a másik válaszol és már kitört a háború. Kínának rengeteg ellensége van akik csak az alkalomra várnak: India, Vietnam, Japán szerintem Ausztrália biztosan részt venne a hadműveletben amelyben az USA kérésére a Nato is részt venne. Kérdés ki tudunk-e ebből maradni? Szerinted igen, szerintem viszont nagyon nem. Példám sajnos reális, bár ne lenne az.
Szíriában milyen részvételünk van?
 
K

kamm

Guest
Az egyik oldalon Kína Oroszországgal (érdekkapcsolat)

Ez egy gyakori tevhit. Az oroszok 69-ben haboruztak a kinaiakkal a hatrvonal miatt, ezt csak a 2000-es evek vegere (!) sikerult rendezniuk.
Most az amerikaiak ellen lehet, hogy osszefognak, de a kinaiak ellepik az eszak-azsiai orosz teruleteket, teljesen egyertelmu, hogy hosszzu tavon arra a nyersanyagokban gazdag teruletekre faj a foguk.
Ezt nagyon jol tudjak az oroszok is, na meg jol lathato, ahogy a kinaiak sajat labra allnak mindenbol, mar fighterekbol is stb (pedig kivancsi lettem volna, hol kneecappeltek volna a ruszkik a Su-57-et, ha a kinaiak nem neznek le es vettek volna belole.)
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 178
5 037
113
...és a többi Bla-bla-bla...

Egyre több ilyen szintű hozzászólásod van.
Fórumos szakmai fejlődésed üteme figyelemre méltó, csak az iránya (vissza-...) kicsit zavaró, de technikailag kezelhető:
raw


=> Ignore







De inkább a lényegre térve:



A némi hivatalos hátszelet élvező optimista vélemények ellenére a Te állapot-leírásod közelebb áll a szomorú valósághoz, mint a másik félé.
Ez a helyzetértékelés nyugodtan kiegészíthető a történelmi tapasztalatok alapján azzal, hogy --"szokásos szövetségesünkön" kívül-- a további féltucatnyi Trianoni örökösből legalább egy aktív közreműködő és a többi szomszéd passzív (ellenünk-)támogatása lesz a reálisan a várható konfliktushelyzet.
Ebből a Trianonnal létrehozott geopolitikai helyzetből kellene egy reális politikai vezetésnek kiindulni.
Nem véletlenül merült föl a közelmúltban az Izraeli geopolitikai párhuzam és több jelentős javasolt, szervezeti és működési elem átvétele honosítás után.

Másodikvonalas, jelentős technikai eszköz-tartalék nélkül egy kis méretű, "profi" hadseregnek semmilyen érdekérvényesítő képessége nincs ilyen erőegyensúly(-talanság) esetén, hanem csak az erőforrások elpocsékolása. Ez kiemelten vonatkozik az emberi, szakmai, társadalmi háttérre is!
Ezt román részről pont a napokban kiértékelték és alig burkoltan a jelenlegi (publikus) formájában jelentéktelennek nevezték!
(Ez a szomorú valóság! Ehhez hozzáteszem, hogy jelenlegi anyagi lehetőségeink --kis irányváltással-- sokkal hamarabb megváltoztathatják ezt az előnytelen helyzetet, mint azt ellenfeleink hinnék!)

Remélem ebben tévednek, mert többünk érdeklődve várja az eddig nem elköltött és nem megnevezett összegek célját.
Remélem, hogy az amerikai érdekek és Európa tervezett áldozati szerepének felismerése után a rózsaszín Európa-jövőkép díszszemle hadseregéből sikerül a reális érdekérvénysítő politizálást támogató(méretű) haderő irányába elmozdulni!

Szíjjártó tiszteletre méltó, iszonyú munkája --a magyar érdekek képviselet terén-- enélkül a háttér-támogatás nélkül --már most is láthatóan-- semmi figyelembe vételre nem kerül Román, Ukrán (és most már mintha) Szlovák részről sem.
Rendszeresen vesztesen jövünk ki olyan helyzetekből, ahol háttét-tárgyalások, háttér-alkuk során dőlnek el fontos kérdések


Nem az a baj ha változtatunk a megváltozott körülmények miatt, és akár ki is használjuk előnyünkre ( !!! ), hanem ha görcsösen ragaszkodunk egy korábbi --sajnos idejétmúlt-- állásponthoz.



Még egy figyelemre méltó dolog:
Furcsa módon a Z2026-t jelenlegi (optimista Eu-jövőkép alapján létrehozott) formáját nem is érik igazán komoly ellenzéki támadások! ...a "szokásos" ellenzéki szinten kívül! :eek::eek::eek:

U.i: ...nekem ez egy ideje "zavaró" is. Amit ugyanis nem támadnak, az nekik jó és M-o.-nak rossz "szokott" lenni. "Érdekes" momentuma ez az ellenzéki magatartásnak, de jelentős kérdésekben bő tíz éve "nem tévesztettek"! Ezt az "érdekességet" döntéshozóknak is figyelmébe ajánlanám!!!
Nem akarlak kiábrándítani de már be is jelentették, hogy ha 22-ben váltás lesz akkor Visszatérünk a csapásmérő víztisztításhoz és a zrínyit eltörlik.


Mekkora az esély, hogy hagyományos fegyverekkel vívott harc lesz?
Nem szeretnék a vicc szerint lenni, miszerint:
-Katona mit tesz ha atomvillanást érzékel? hangzik a kérdés a kiképzőtől
-Jól megnézem mert többet már nem látok olyat!
Vagy
Homlokomra rakom a kezem, nehogy a szemembe folyjon a sisak.


Szerintem nagyhatalom-nagyhatalom összetűzés nem lesz, kiszorítósdi lesz, közel a nagyhatalmak határához, érdekszférák leválasztása akár fegyveres konfliktussal.
Szerintem nem lesz kínai-amerikai nagy (atom) háború. Teljesen felesleges lenne. Ha Kína akarja bármikor bedönti az amerikai gazdaságot ha eladja az általa tulajdonolt amerikai kötvényeket. Közismert hogy Kína fizeti az amerikai államadósságot már hosszú ideje.
Ha Kína bedönti az USA gazdaságát akkor valószínűleg a kínai gazdaságnak is vége mert nem lesz hová eladni a termékeit.
Ez a kölcsönös elrettentés új módszere...
A szomorú az hogy ebbe a játékba az EU semmilyen szinten nem tud beleszólni...
Az érdekérvényesítő képesség nulla. Gazdaságilag se túl erős de katonailag abszolút nem játszik.
Emlékezzünk meg Líbia rettegett haderejéről amit a komplett EU csak amerikai segítséggel tudott megtámadni mert a légvédelmet nem tudta kiütni majd 3 nap múlva kifogyott a bombákból...

Siralom...
 
K

kamm

Guest
Megpróbáltam utánajárni nagyjából mennyi tüzérségi eszközük van a románoknak, mert olyan számokat láttunk az utóbbi pár napban(1500db 100mm-nél nagyobb űrméretű löveg), aminek hallatán a román tüzérek egyik fele valószínűleg elröhögné magát, másik fele szélütést kapna.
Különféle forrásokból nagyságrendileg:
  • kb. 400db 152mm-es vontatott löveg. Nagyrészt D-20 kategória, kisebb részük modernebb, nagyobb lőtávú, kb. az orosz Msta-B szintjén van.
En valamikor egy-masfel eve 200-300 korul talaltam szamokat, de azoknal is kerdojeles volt, mennyi belole a bevetheto.
Nagyon-nagyon-nagy joindulattal legyen 75%, akkor is 200-300 jon ki meg a te 400-adbol is.

  • papíron 54db LAROM, ez Grad-továbbfejlesztés 160mm-es izraeli rakétákkal. Gyakorlatban inkább 40-50db között van az üzemképes számuk.
En arra emlekszem, hogy mindossze a fele - 24-25 - allt hadrendbe. Amugy 122mm (Grad) is belemegy es gyanitom, azt joval olcsobb beszerezni...

  • 100-120db körüli APRA-40. Grad klón.
...plane, hogy van is nekik, igen. Amugy 40 eves technika, 50+ eves design. :)

  • ehhez jön még ismeretlen számú 100mm-es vontatott páncéltörő ágyú amit szerintem csak gyakorlatozásra használnak.
  • tűzvezetés nincs túl magas szinten a jelenlegi eszközöknél.
Minden manualis, errol ment a sirankozas valami forumukon egy eve.

Alapvetoen a nagyobb gond a mentalitas az orszahban, ezt sokszor leirtak. Keptelenseg veluk komoly, komplex, large-scale dolgokat vegrehajtani. Egyszeruen nem olyan a gondolkodasuk, barmikor a rendszerben valak irandomra eldobja a lancot, megbizhatatlanok.
Nem voltak Habsburgok alatt, meg orszag sem voltak, nemhogy mukodo, profi burokraciat lattak volna, az altalunk ismert nemet-osztrak kulturalis mintat hirbol sem ismerik - szamukra meg az oroszok top-down, azsiai-elnyomo burokraciaja is egy szofisztikalt rendszer volt. :)

Tobben vannak (Erdellyel, ugye), de nekem meggyozodesem, hogy egy modern, jol felszerelt ill kikepzett, feleakkora hadero (azaz nem a mienk :D) lemosna oket a jelenlegi allapotukban... szerintem az egesz roman haderot legyalulna egyetlen amerikai division (igen, mind a 14-15 operettdandarjukat.)

A HIMARS-ok a foksányi 8. vegyes sorozatvető dandárba kerülnek, összesen 3x18db, hogy a mostani technikával mi lesz, azt nem tudom. Valószínűsítem hogy a LAROM marad valamilyen formában, a régi APRA meg megy zsírba vagy kohóba.
Szerintem egyelore minden marad, ok olyanok, mint a vasazos rokonaik, semmit nem dobnak el. :D

A HIMARSbol meg lefogadom, hogy egy adagot ugy helyeznek el, hogy szukseg eseten hamar at lehessen tolni felenk (tehat a Focsani-kaputol, ahol ugye az oroszok atjohetnek, joval idebb lesz.)

Ha már itt vagyunk, néhány szó a szerb tüzérségről.
A szerb haderő alapját 4 gépesített lövészdandár adja, emellett van egy vegyes tüzérdandárjuk.
Minden lövészdandár alárendeltségében van egy Gvozgyikákkal felszerelt tüzérosztály 3 üteggel, összesen 18 csővel, plusz egy sorozatvető osztály szintén 18db indítóval. Ezek M-77 Oganj vagy M-94 Plamen típusúak.

A tüzérdandárban van 2 osztály(36db) Nora 152mm-es vontatott ágyútarack és 2 osztály(36db) 130mm-es tábori ágyú. Emellett van egy üteg, azaz 4db M-87 Orkan sorozatvető meg néhány M-77.

Ez a jelenlegi aktív állomány, ezen kívül van egy csomó különböző stádiumú fejlesztésük, pl. a 122mm-es SORA, ami a Gvozgyikákat fogja váltani, vagy a Sumidaja nagy kaliberű sorozatvető. Ezekről papi írt már itt.
Tüzérségi radarból tudomásom szerint egy db SZNAR-10 van használatban, de modernnek mondható kommunikációs eszközeik és megfigyelő drónjaik vannak.

Nagy szerencsénk egyébként hogy nincs pénzük(lásd orosz T-72/BRDM segélyként), mert egészen tisztességes dolgokat képesek alkotni de jelenleg nincs erejük komolyabban modernizálni.

Sumadija. Minden szerb ebbe van beleszerelmesedve, mint valami V2 szamukra. :D
En szkeptikus tipus vagyok az ilyen keleti csodafejlesztesek ugyeben, itt meg kulonosen: amit csinalnak, az altalaban vidaman elmarad a nemet/francia stgb technika mogott, raadasul iszonyu lassuak - egyik sem a muszaki tudas hianya miatt van, hanem a tapasztalat ill a kisszerias fejlesztes atka... penz, penz, penz. FYI a Sumadija vagy 30 eves project lassan...
 
  • Tetszik
Reactions: sisimoto

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 626
46 570
113
Én igazság szerint nem is nagyon értem ezt a hisztit @Negan részéről.
Ha tüzérséget akarunk csinálni, az kerül a legkevesebb időbe.
A tüzérség esetén a hosszabb idő a inkabb a kiképzés (tiszti elsősorban) tart hosszabb ideig. Ez már intenzíven meg is indult. A Zrínyi program egyik legjobban tervezhető része lesz a tüzérség. Ráadásul program szinten eléggé modulárisan felépíthető
Maga a tüzérképzés már aktívan folyik, pedig még nincs is eszközünk. Majd jönnek először a PZH-k. Először még a KMW üzletbe foglalt lőszerrel, majd mire az elfogy, már saját gyartású készletelből. Aztán fel lehet szépen építeni a modern tűzvezetéshez szükséges felderítő rendszert. (Először földi, majd légi felderítéssel)
Ha ez kész akkor meg el lehet kezdeni mennyiséget venni.

Egy kerekes típus legyartása pitiáner dolog. A jármű felét készen veszi az integrátor.
Abban is biztosak lehetünk, hogy a MH nem fogja elkövetni azt a hibát, hogy egyetlen tüzérosztállyal képzeljék el a teljes haza tüzérséget.
Szóval a szomszédok papíron igen kellemetlennek tűnő tüzérségi fölénye nagyjából 3-4 éven belül fog elpárologni.
Ezen a tempón nem nagyon lehet, és van értelme gyorsítani. Szerencsére ez a haderőnem bár igen költséges dolog, de a terhek eléggé elosztva jelentkeznek.
Szóval ezt a programot a legkönnyebb folyamatos fejlődésben tartani.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 409
31 787
113
Én igazság szerint nem is nagyon értem ezt a hisztit @Negan részéről.
Ha tüzérséget akarunk csinálni, az kerül a legkevesebb időbe.
A tüzérség esetén a hosszabb idő a inkabb a kiképzés (tiszti elsősorban) tart hosszabb ideig. Ez már intenzíven meg is indult. A Zrínyi program egyik legjobban tervezhető része lesz a tüzérség. Ráadásul program szinten eléggé modulárisan felépíthető
Maga a tüzérképzés már aktívan folyik, pedig még nincs is eszközünk. Majd jönnek először a PZH-k. Először még a KMW üzletbe foglalt lőszerrel, majd mire az elfogy, már saját gyartású készletelből. Aztán fel lehet szépen építeni a modern tűzvezetéshez szükséges felderítő rendszert. (Először földi, majd légi felderítéssel)
Ha ez kész akkor meg el lehet kezdeni mennyiséget venni.

Egy kerekes típus legyartása pitiáner dolog. A jármű felét készen veszi az integrátor.
Abban is biztosak lehetünk, hogy a MH nem fogja elkövetni azt a hibát, hogy egyetlen tüzérosztállyal képzeljék el a teljes haza tüzérséget.
Szóval a szomszédok papíron igen kellemetlennek tűnő tüzérségi fölénye nagyjából 3-4 éven belül fog elpárologni.
Ezen a tempón nem nagyon lehet, és van értelme gyorsítani. Szerencsére ez a haderőnem bár igen költséges dolog, de a terhek eléggé elosztva jelentkeznek.
Szóval ezt a programot a legkönnyebb folyamatos fejlődésben tartani.
Te sem érted a harcászati logikáját a dolognak.
A kiindulási alap az oláh tábornok nyilatkozata.
-Nem kell félni a magyar fejlesztésektől,nem kell sűrgósen új (és drága) hk-kat beszerezni.A tüzérségi fölény megtartására kell törekedni,és ehez fejleszteni a felderitő és tűzvezető rendszereket.
Mint irtam,különben tüzérségük oroszlánrésze ugyanolyan elavult,mint a mi D20 tarackjaink.2S1 koppintásuk (M1989) elavult a PzH-hoz képest.De.....
Rakétatüzérségük önmagában (és ráadásul viszonylag olcsón) csatadöntő erőt képvisel.Ennek fejlesztését igényelte a tábornok,főleg a felderitő-tűzvezető rendszerekét.A Hermes 450 rendszeresitésűk is erről szol (IDF is a tüzérfelderités rendszerében használja).Mert semmit nem ér a tűzeszköz,ha nem párosul hozzá kiváló felderitő-tűzvezető rendszer.
APR40 meg kb ugyan az,mint a lengyel Languszta.Mégis az utóbbit respektáljátok,az előbbit lebecsülitek. :confused:
Különben a sorozatvető sem egy csodaszer önmagában.De megfelelő szintre hozott tüzérségi rendszerben képes biztositani azt a fölényt,ami alkalmas a harc eldöntésére.
De a PzH-inkra válaszul most tervbe vették a csöves tüzérségük korszerűsitését is.2 osztály ATROM képében,ami lényegében a Soltam ATHOS.
Vagyis végtelenül egyszerű logikával elintézik a magyar Z plant.Feleslegesnek tartják nagykapkodva új és drága hk-k sűrgős beszerzését,inkább az amúgy is szükséges(és tervbe vett) tüzérségi rendszer fejlesztésre költik a pénzt.És még ott se magukra a tűzeszközökre helyezik a hangsúlyt,mert már a meglévőket is nagyjából elegendőeknek tartják.Nem szarnak be a Leoktol,mert a tüzérségük már most képes leamortizálni őket,és a pct tüzérségük (Spikék) a MLRS csapást túlélőket majd levadásszák.Úgy sem lesz annyi Leonk,hogy azok csatadöntő erőként tudjanak fellépni.Lynxek meg szépek,jók,meg főleg drágák-de önmagukban nincs olyan ütőerejük,hogy komoly veszélyt jelentsenek.Nemcsak a sorozatvetők és a Spikék,de még az ősöreg MT12 meg D48 is ki tudja löni,és még az elavult tankjaik is le tudják gyalulni őket-persze csak helyes harcászati taktikával.
Vagyis egy koncepció mentén fejlesztenek,ami a csatadöntő elemekre helyezi a hangsúlyt,másut megelégszenek a hatondrangú,de feladatát elvégezni képes óccsó technika fentartásával is.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 344
13 841
113
Én igazság szerint nem is nagyon értem ezt a hisztit @Negan részéről.
Ha tüzérséget akarunk csinálni, az kerül a legkevesebb időbe.
A tüzérség esetén a hosszabb idő a inkabb a kiképzés (tiszti elsősorban) tart hosszabb ideig. Ez már intenzíven meg is indult. A Zrínyi program egyik legjobban tervezhető része lesz a tüzérség. Ráadásul program szinten eléggé modulárisan felépíthető
Maga a tüzérképzés már aktívan folyik, pedig még nincs is eszközünk. Majd jönnek először a PZH-k. Először még a KMW üzletbe foglalt lőszerrel, majd mire az elfogy, már saját gyartású készletelből. Aztán fel lehet szépen építeni a modern tűzvezetéshez szükséges felderítő rendszert. (Először földi, majd légi felderítéssel)
Ha ez kész akkor meg el lehet kezdeni mennyiséget venni.

Egy kerekes típus legyartása pitiáner dolog. A jármű felét készen veszi az integrátor.
Abban is biztosak lehetünk, hogy a MH nem fogja elkövetni azt a hibát, hogy egyetlen tüzérosztállyal képzeljék el a teljes haza tüzérséget.
Szóval a szomszédok papíron igen kellemetlennek tűnő tüzérségi fölénye nagyjából 3-4 éven belül fog elpárologni.
Ezen a tempón nem nagyon lehet, és van értelme gyorsítani. Szerencsére ez a haderőnem bár igen költséges dolog, de a terhek eléggé elosztva jelentkeznek.
Szóval ezt a programot a legkönnyebb folyamatos fejlődésben tartani.

Jaja, nem rossz a sorrend.
Így addig sem verik a tamtamot a határok túloldalán, hiszen abban a biztos tudatban elvannak, hogy a tüzérségük elkaszálja a teljes magyar haderőt. Jól van ez így.
Mert egy rakétás tüzérség (300km+) beszerzése az már jelentősebb külpolitikai vonzat, mint egy rakat tank vagy páncélos - arra már jobban felfgyelnének és a szükségesnél jobban a figyelembe kerülne az ország. Egyelőre legyenek meg az alapok, aztán ha azok szilárdak, mehetnek a biztosítékot kiverő beszerzések - legyen az erős tüzérség vagy ABM légvédelem, esetleg stealth gép (emberes vagy robot) vagy bármi.
Akkor kell rivadalfénybe kerülni, ha már az alapok nagyjából szilárdak azt megtartani.
 

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 210
2 694
113
Nem vitaindítónak szánom:
Sorozás: tfh 1 év az ideális, ráadásul középiskola után.
Mivel motiválja az állam a fiatalt?
-4év finanszírozott bsc egyetemi képzés, amennyiben egyetemre akar járni
-amit most fognak bevezetni, hogy 25 éves korig adómentes, ez lehetne csak a sorozottak előjoga
-ingyen B jogosítvány
-műszaki alakulatnál, akár specializált jogsi (targonca, kamion, nehézgépkezelői...) szintén ingyen
-idegen nyelvi képzés krétás órák keretében aminek a végén ingyen nyelvvizsgát tehet (akár akkreditált nyelvvizsgát)


[-normális kimenő ruházat, mondjuk a csajoknak kellene újra gerjedniük az egyenruhára...]

Hat, ha kozosseg-orientalt tarsadalom lennenk akkor ez a "sorozas" a csajokra is ervenyes lehetne. Szukseg lenne a korhazakban kisegito szemelyzetre, bar aki akar mehetne a seregbe is persze. Bar ezt az orvos/apolo "olvtarsak" meg tudjak irni jol jonne-e, esetleg milyen elofeltetelekkel.

Azert irom, mert a sorozasom elott nekunk meg adva volt a lehetoseg, hogy ha megfelelunk letolthetjuk ilyen apolosegedkent (nem tudom pontosan hogy hivjak ezt a kategoriat - apam "farkosnoverkenek" titulalta anno bar szukseges oda is az izomero az oregeket ide oda pakolaszni o_O).

Masik eszrevetel, nekem ugy tunik a tarsadalomnak a veszelyerzete szamottevoen befolyasolja a szolgalat elfogadottsagat. Svedorszagban felnek az oroszoktol, megvan a kommunikacioja a dolognak ezert nem kerdes a sorozas. Izrael hasonlo, erzik az emberek, hogy ez ertuk is van. Sajnos ha a biztonsagi helyzet mifelenk is annyira romlana mint pl. a kozelkeleten, az emberek is maskepp neznenek a dolgokra.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 626
46 570
113
Te sem érted a harcászati logikáját a dolognak.
A kiindulási alap az oláh tábornok nyilatkozata.
-Nem kell félni a magyar fejlesztésektől,nem kell sűrgósen új (és drága) hk-kat beszerezni.A tüzérségi fölény megtartására kell törekedni,és ehez fejleszteni a felderitő és tűzvezető rendszereket.
Mint irtam,különben tüzérségük oroszlánrésze ugyanolyan elavult,mint a mi D20 tarackjaink.2S1 koppintásuk (M1989) elavult a PzH-hoz képest.De.....
Rakétatüzérségük önmagában (és ráadásul viszonylag olcsón) csatadöntő erőt képvisel.Ennek fejlesztését igényelte a tábornok,főleg a felderitő-tűzvezető rendszerekét.A Hermes 450 rendszeresitésűk is erről szol (IDF is a tüzérfelderités rendszerében használja).Mert semmit nem ér a tűzeszköz,ha nem párosul hozzá kiváló felderitő-tűzvezető rendszer.
APR40 meg kb ugyan az,mint a lengyel Languszta.Mégis az utóbbit respektáljátok,az előbbit lebecsülitek. :confused:
Különben a sorozatvető sem egy csodaszer önmagában.De megfelelő szintre hozott tüzérségi rendszerben képes biztositani azt a fölényt,ami alkalmas a harc eldöntésére.
De a PzH-inkra válaszul most tervbe vették a csöves tüzérségük korszerűsitését is.2 osztály ATROM képében,ami lényegében a Soltam ATHOS.
Vagyis végtelenül egyszerű logikával elintézik a magyar Z plant.Feleslegesnek tartják nagykapkodva új és drága hk-k sűrgős beszerzését,inkább az amúgy is szükséges(és tervbe vett) tüzérségi rendszer fejlesztésre költik a pénzt.És még ott se magukra a tűzeszközökre helyezik a hangsúlyt,mert már a meglévőket is nagyjából elegendőeknek tartják.Nem szarnak be a Leoktol,mert a tüzérségük már most képes leamortizálni őket,és a pct tüzérségük (Spikék) a MLRS csapást túlélőket majd levadásszák.Úgy sem lesz annyi Leonk,hogy azok csatadöntő erőként tudjanak fellépni.Lynxek meg szépek,jók,meg főleg drágák-de önmagukban nincs olyan ütőerejük,hogy komoly veszélyt jelentsenek.Nemcsak a sorozatvetők és a Spikék,de még az ősöreg MT12 meg D48 is ki tudja löni,és még az elavult tankjaik is le tudják gyalulni őket-persze csak helyes harcászati taktikával.
Vagyis egy koncepció mentén fejlesztenek,ami a csatadöntő elemekre helyezi a hangsúlyt,másut megelégszenek a hatondrangú,de feladatát elvégezni képes óccsó technika fentartásával is.
Igazság szerint, te nem érted, illetve szándékosan nem akarod felfogni, hogy a Z program nem 2019-ben ért véget, nem is 2021 március 2.-án!
Neked az a fixaideád, hogy ez az egész program rossz iranyba történő fejlesztések sorozata.
Pedighát nagyjából a felét sem láttuk a programnak, és még azt is csak főleg megrendelések szintjén.
Hogy az egész rendszer összeálljon, ahhoz még vagy 8-10 év kell.
Szóval te pontosan az a csávó vagy, aki már akkor elégedetlenkedsz az étteremben a kajára, amikor még csak a kabátodat veszi le a pincér.
De ne mond nekem azt, hogy majd nekünk egy hálózatos rendszerbe integrált teljesen modern haderővel majd a MT20, meg hasonló érdekességek ellen kelljen majd rettegni!
 

felfoldi

Active Member
2020. július 23.
119
108
43
Egységes alapkiképzési program van jelenleg is központilag megszabva....Ugyan azt oktatják mindenhol mert kurvára mindennek a legalapabbja megy bele.
Ne haragudj, de ez nem igaz.
Csak meg kell nézni a honvedelem.hu-t.
Egyik laktanyában BTR-eznek, a másikban bal kézzel tesznek esküt, a harmadikban a régi magyar tájolót oktatják, míg máshol az újat.
Milyen rádiót oktatnak egységesen, mikor nincs is egységes rádió?
El tudom képzelni, ahogy Hódmezőn a Kongsberet adják, Szentesen az R-159-et, Szolnokon meg a Harrist.
Más a felszerelés minden laktanyában. Van amelyik képen gyíkmálha, tártáska kombóban rohamoznak, van ahol málhamellény, molle hátizsákban.
Elmondásokból tudom, hogy van ahol minden nap tesiztetnek, van ahol nem kötelező, de van ahol egyenesen tilos sportolni.

És biztos vagyok benne, hogy a kiképzők tapasztalata, képzettsége, kiállása és pedagógiai érzéke óriási különbségeket mutat, ha azok a lérakosokból, a műszakiakból, vagy JTAC-esekből lettek kijelölve.

Nem látok ebben semmi egységességet.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 194
66 922
113
Én igazság szerint nem is nagyon értem ezt a hisztit @Negan részéről.
Ha tüzérséget akarunk csinálni, az kerül a legkevesebb időbe.
A tüzérség esetén a hosszabb idő a inkabb a kiképzés (tiszti elsősorban) tart hosszabb ideig. Ez már intenzíven meg is indult. A Zrínyi program egyik legjobban tervezhető része lesz a tüzérség. Ráadásul program szinten eléggé modulárisan felépíthető
Maga a tüzérképzés már aktívan folyik, pedig még nincs is eszközünk. Majd jönnek először a PZH-k. Először még a KMW üzletbe foglalt lőszerrel, majd mire az elfogy, már saját gyartású készletelből. Aztán fel lehet szépen építeni a modern tűzvezetéshez szükséges felderítő rendszert. (Először földi, majd légi felderítéssel)
Ha ez kész akkor meg el lehet kezdeni mennyiséget venni.

Egy kerekes típus legyartása pitiáner dolog. A jármű felét készen veszi az integrátor.
Abban is biztosak lehetünk, hogy a MH nem fogja elkövetni azt a hibát, hogy egyetlen tüzérosztállyal képzeljék el a teljes haza tüzérséget.
Szóval a szomszédok papíron igen kellemetlennek tűnő tüzérségi fölénye nagyjából 3-4 éven belül fog elpárologni.
Ezen a tempón nem nagyon lehet, és van értelme gyorsítani. Szerencsére ez a haderőnem bár igen költséges dolog, de a terhek eléggé elosztva jelentkeznek.
Szóval ezt a programot a legkönnyebb folyamatos fejlődésben tartani.
Ha lesz MLRS.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 202
11 008
113
Tisztában vagyok a jelenlegi biztonságpolitikai helyzettel, de egy Kína-Usa konfliktus instant világháborút jelent. És akkor nekünk nem kína miatt kell aggódni hanem az oroszok miatt.

Ebbe már bele sem mentem. Egy Kína-Usa (Nato) konfliktusból biztos nem maradnának ki az oroszok sem. Úgyhogy nem kellene a nehéz technikát messzire szállítani.


Ezt valahogy, de mindnképpen el kellene kummantsuk.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 626
46 570
113
Egységes alapkiképzési program van jelenleg is központilag megszabva....Ugyan azt oktatják mindenhol mert kurvára mindennek a legalapabbja megy bele.
Hja nem is láttam, hogy erre reagáltál....
Szóval attól, hogy egységes a követelményrendszer, meg a képzési feladatok, attól még maga a képzés minősége nem az.
Tessék megnézni a magyar oktatást!
Ott is elvileg van egy egységes Nemzeti Alap Tanterv, aztán meg mégsem mindenki alanyi jogon jut be itthonról a Harwardra! :)
Pont ti mondtátok, hogy mekkora fos az AA szinvonala, és pont a kiképzők oktatók 0 harctéri tapasztalata miatt.
Arról nem is beszélve, hogy jelenleg - elmondásotok szerint - beosztás szerint történik a kiképzés, és inkább nyűg a csapatoknál ez, mint hivatás.

Ha központilag vérprofik által történne a kiképzés, akik esetleg ezt hivatás szerint, önszántukból, profi körülmények között, kiemelt bérezésért csinálnák, akkor nem lehet, hogy hatékonyabb is lenne?

Parris Island, Castelnaudary, Pirbright....
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 409
31 787
113
Igazság szerint, te nem érted, illetve szándékosan nem akarod felfogni, hogy a Z program nem 2019-ben ért véget, nem is 2021 március 2.-án!
Neked az a fixaideád, hogy ez az egész program rossz iranyba történő fejlesztések sorozata.
Pedighát nagyjából a felét sem láttuk a programnak, és még azt is csak főleg megrendelések szintjén.
Hogy az egész rendszer összeálljon, ahhoz még vagy 8-10 év kell.
Szóval te pontosan az a csávó vagy, aki már akkor elégedetlenkedsz az étteremben a kajára, amikor még csak a kabátodat veszi le a pincér.
De ne mond nekem azt, hogy majd nekünk egy hálózatos rendszerbe integrált teljesen modern haderővel majd a MT20, meg hasonló érdekességek ellen kelljen majd rettegni!
Mondom hogy nem érted.
Hálózatba akarják illeszteni a rendszereiket.Törekszenek a tüzérségi csatadöntő csapásmérő képesség fölényére.Ezzel képesek a mi tüzérségünket és ütóerót képviseló hadrendi elemeink leamortizálására.Erre szolgál a HIMARS és a LAROM.ATACMS-sel vagytok elfoglalva,miközben nem az a lényeg,hanem a fejlett 227milis rakéták.Azok fogják támadni a PzHkat.És ha kiiktatták a mi komolyabb tüzérségünket,utána már a régi M1989 és D20 is elég,hogy a zl tüzérségünk hatókörén kivülről mérjenek csapást a manóvererőinkre.Innentől kezdve nincs jelentősége,hogy a járgányaik 80%kát a rozsda tartja össze.Úgy is a tüzérség csinál nekik utat,és az fedezi őket.Nem fognak kiállni TR85ökkel Pohorovka 2.0át játszani a Leókkal-hanem a tüzérséget vetik be ellenük.És ebben kezükre játszik,hogy ők nem léptek be az oslói egyezménybe.
Továbbra is azt mondom,hogy mifelénk a tüzérség a csatatér királya.Aki a tüzérségi fölényt birtokolja,az fogja diktálni a békefeltételeket.
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 511
18 518
113
Mondom hogy nem érted.
Hálózatba akarják illeszteni a rendszereiket.Törekszenek a tüzérségi csatadöntő csapásmérő képesség fölényére.Ezzel képesek a mi tüzérségünket és ütóerót képviseló hadrendi elemeink leamortizálására.Erre szolgál a HIMARS és a LAROM.ATACMS-sel vagytok elfoglalva,miközben nem az a lényeg,hanem a fejlett 227milis rakéták.Azok fogják támadni a PzHkat.És ha kiiktatták a mi komolyabb tüzérségünket,utána már a régi M1989 és D20 is elég,hogy a zl tüzérségünk hatókörén kivülről mérjenek csapást a manóvererőinkre.Innentől kezdve nincs jelentősége,hogy a járgányaik 80%kát a rozsda tartja össze.Úgy is a tüzérség csinál nekik utat,és az fedezi őket.Nem fognak kiállni TR85ökkel Pohorovka 2.0át játszani a Leókkal-hanem a tüzérséget vetik be ellenük.És ebben kezükre játszik,hogy ők nem léptek be az oslói egyezménybe.
Továbbra is azt mondom,hogy mifelénk a tüzérség a csatatér királya.Aki a tüzérségi fölényt birtokolja,az fogja diktálni a békefeltételeket.
Meg amúgy is mikor is volt utoljára tank-tank elleni küzdelem? 40 éve?! Talán az Öbölháborúba lehet még volt!