Harckocsik harctéri alkalmazása

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1945

Guest
...Ratel egy meglehetősen tescogazdaságos járgány,egy korlátozott ipari és anyagi kapacitású ország fejlesztése.Igazábol csak motorikusan jobb a kortás BTR70 technológiájánál.(MAN motoros,MAN teherautó alkatrészbázisán készült-lényegében ugyan az a bázisa,mint a Rába-MANnak).Sőt,bizonyos szempontbol még gyengébb is,pl nem úszóképes-viszont valamivel erősebb a páncélzata és erősebb a fegyverzete.Fegyverzete különben francia,az AML20/60/90 tornyok vannak ráépitve a testre a Ratel20/60/90 változatokon.Dél Afrika Eland néven liszenszben gyártotta a Panhard AML járgányokat,csak dizelmotorral.A 90milis alacsony nyomású ágyú páncélrepesztő (HESH) lőszerrel képes volt a homogén páncélzatú tankokat kilőni.
A járgányt a dél afrikai mobil gépesitett harcászathoz csinálták.(Ratel20 különben találkozott "dedikált" IFVvel,a BMP-1 képében,és képes volt kilőni olyan távbol,ahonnan az a 73milis ágyúcskájával még el se tudott lőni.Vagyis megfelel annak a kritériumnak,hogy kilője az ellen GyHJit.IPTR a Ratel20on nincs-de a 70es években a Marderen,vagy az AMX10Pn sincs-az angol Warrioron meg később sincs ATGM.)...

Volt bizony, és döntő jelentőségű volt a Lomba folyó melléki csatában. (lesz majd róla részletesen szó erre...)
a2e5dcb72e9114af4612ea868363c264.jpg
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 380
31 689
113
  • Tetszik
Reactions: Pogány

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 647
77 638
113
Namer APC?
1%20%281%29_0.jpg

Ja,hogy igy már nem......IFV.
Azonkivűl sokadszorra-egy nagy marhaság a merev APC-IFV elvállasztás.Egyrészt pl az M113 egy APC,de ennek ellenére használták hk kisérésre,és használják még ma is,ugymond IFV szerepkörben.A hires bagdadi vágtákor is M113ok is voltak az Abramsokkal.
A gyakorlatban,tényleges háborúban nincs ez a merev elvállasztás.A mindenkori lehetőségek határrozzák meg az adott helyzetben az alkalmazott taktikát,és a rendelkezésre álló jármű technikai lehetőségei az adott harcászati helyzethez viszonyitva.(no,ez egy jó bonyorult körmondat lett-de ez a helyzet,meg kell rágni és emészteni.) BTReket is használtak ugymond IFV módra,és hk kisérésre.
Ratel egy meglehetősen tescogazdaságos járgány,egy korlátozott ipari és anyagi kapacitású ország fejlesztése.Igazábol csak motorikusan jobb a kortás BTR70 technológiájánál.(MAN motoros,MAN teherautó alkatrészbázisán készült-lényegében ugyan az a bázisa,mint a Rába-MANnak).Sőt,bizonyos szempontbol még gyengébb is,pl nem úszóképes-viszont valamivel erősebb a páncélzata és erősebb a fegyverzete.Fegyverzete különben francia,az AML20/60/90 tornyok vannak ráépitve a testre a Ratel20/60/90 változatokon.Dél Afrika Eland néven liszenszben gyártotta a Panhard AML járgányokat,csak dizelmotorral.A 90milis alacsony nyomású ágyú páncélrepesztő (HESH) lőszerrel képes volt a homogén páncélzatú tankokat kilőni.
A járgányt a dél afrikai mobil gépesitett harcászathoz csinálták.(Ratel20 különben találkozott "dedikált" IFVvel,a BMP-1 képében,és képes volt kilőni olyan távbol,ahonnan az a 73milis ágyúcskájával még el se tudott lőni.Vagyis megfelel annak a kritériumnak,hogy kilője az ellen GyHJit.IPTR a Ratel20on nincs-de a 70es években a Marderen,vagy az AMX10Pn sincs-az angol Warrioron meg később sincs ATGM.) Ez a harcászat az egyáltalán nem könnyű afrikai terepen való gyors mozgásra épitett-és a Ratel bevált.(ma már persze elavult,akárcsak a többi kortársa,de még használható,és használják is.).És erre a mobil harcászatra a lánctalpas jármű kifejezetten nem jó.
Különben sokkal jobbnak tartom a régi magyar GyHJ-PSZH-PSZJ felosztást.Végletes és merev gondolkodásuaknak kifejezetten ajánlom.A PSZH képében betesz egy köztes kategóriát az APC és az IFV közé.
És végül egy újabb zsidó járgány.
eitan1_1021.jpg

Kerekes,ami a lánctalpas M113at váltja le az IDF kötelékében-és ahogy az elődjét,ezt is fogják használni hk kisérésre.Mert ez egy kerekes IFV.
D341-061-1024x683.jpg
1178-invasion-of-lebanon.jpg
A Namert nem rég kezdték átfegyverezni!
Nagyon sokáig egy szem nehéz-géppuska alkott a főfegyverzetét.Márpedig az nem IFV aminek még egy modern APC-hez mérten is elégtelen a fegyverzete.

Ne keverd össze azt,hogy minek használnak valamit azzal,hogy mi is valójában!A konyhai bárd nem lesz fejsze attól,hogy fát vágsz vele.
A BTR-t is lehet IFV-ként használni meg egy Pumát APC -ként,de attól még a BTR APC marad a Puma meg IFV!
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 380
31 689
113
HESH? Én 90mm-es kumulatív lőszerről olvastam (persze csak Wiki...), 320mm átlagos páncélátütéssel.
Volt hozzá az is,de főleg a páncélrepesztőt használták.Érdekesség,de 67ben ugyan sok T55öst hagytak el az arabok,de a később az IDFben hadrendbe állitott T55ök javát HESH lószerrel kilőtt tankok adják.Ugyanis többnyire azok nem égtek ki,mig a kumulativval kilőttek igen,rendre löszerrobbanással-vagyis totál roncsok lettek,javithatatlanul.
 
  • Tetszik
Reactions: bel and Pogány

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 380
31 689
113
A Namert nem rég kezdték átfegyverezni!
Nagyon sokáig egy szem nehéz-géppuska alkott a főfegyverzetét.Márpedig az nem IFV aminek még egy modern APC-hez mérten is elégtelen a fegyverzete.

Ne keverd össze azt,hogy minek használnak valamit azzal,hogy mi is valójában!A konyhai bárd nem lesz fejsze attól,hogy fát vágsz vele.
A BTR-t is lehet IFV-ként használni meg egy Pumát APC -ként,de attól még a BTR APC marad a Puma meg IFV!
Lényegtelen,minek hivod.Az számit,hogy a gyakorlatban hogyan használják.És a tényleges harcban nincs meg ez a merev harcászati alkalmazásbeli elvállasztás.Lényegében mindenki azzal harcol,amilye van,és úgy,ahogy muszály,meg a lehetőségek engedik.IDFnek egésszen a legutóbbi időig egyszerűen nem volt GYHJ kategóriájú járgánya.De nem is törekedte rá.Mivel sok tankjuk van/volt,a gyalogság fő szerepe azok biztositása az ellen gyalogságával szemben.Nem volt szempont az ellen IFVinek kilövése,azt megcsinálták a tankok.Kifejezetten a gyalogos katonákkal szemben kellett a fedezet.Ezér van szinte minden zsidó járgányon ott a 60milis aknavató (a Namer APCn is van,a gp-kák mellet),és ezért van rajtuk sok gp-a tankokon is.Vagyis egész a legutóbbi időkig kifejezetten APCkell kisérték a tankokat.Igazábol most is.Az IFV változatok kisebbséget alkotnak az új járgányok közt is.
Dél afrikai mobil harcászat meg nem a hk-ra épült elsősorban-hanem egy huszárharcászat volt.Különben jol bevált,vereséget akkor szenvedtek,mikor eltértek ettől.(nameg a massziv szovjet-cubai támogatástol.Nem birták az anyagcsatát utánpótlással)
 
  • Tetszik
Reactions: bel and Pogány

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 647
77 638
113
Lényegtelen,minek hivod.Az számit,hogy a gyakorlatban hogyan használják.És a tényleges harcban nincs meg ez a merev harcászati alkalmazásbeli elvállasztás.Lényegében mindenki azzal harcol,amilye van,és úgy,ahogy muszály,meg a lehetőségek engedik.IDFnek egésszen a legutóbbi időig egyszerűen nem volt GYHJ kategóriájú járgánya.De nem is törekedte rá.Mivel sok tankjuk van/volt,a gyalogság fő szerepe azok biztositása az ellen gyalogságával szemben.Nem volt szempont az ellen IFVinek kilövése,azt megcsinálták a tankok.Kifejezetten a gyalogos katonákkal szemben kellett a fedezet.Ezér van szinte minden zsidó járgányon ott a 60milis aknavató (a Namer APCn is van,a gp-kák mellet),és ezért van rajtuk sok gp-a tankokon is.Vagyis egész a legutóbbi időkig kifejezetten APCkell kisérték a tankokat.Igazábol most is.Az IFV változatok kisebbséget alkotnak az új járgányok közt is.
Dél afrikai mobil harcászat meg nem a hk-ra épült elsősorban-hanem egy huszárharcászat volt.Különben jol bevált,vereséget akkor szenvedtek,mikor eltértek ettől.(nameg a massziv szovjet-cubai támogatástol.Nem birták az anyagcsatát utánpótlással)
Nem meg véletlen sem.Mert bár lehet használni szinte mindent mindenre épp csak a hatékonyság nem mind1.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 380
31 689
113
Nem meg véletlen sem.Mert bár lehet használni szinte mindent mindenre épp csak a hatékonyság nem mind1.
Számolj már azzal a ténnyel,hogy igy csinálták.Nem elképzelt merev skolasztikus tankönyvi módon,hanem gyakorlatilag,harcban és szándékosan,harci tapasztalatuk birtokában.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 647
77 638
113
Számolj már azzal a ténnyel,hogy igy csinálták.Nem elképzelt merev skolasztikus tankönyvi módon,hanem gyakorlatilag,harcban és szándékosan,harci tapasztalatuk birtokában.
Kik ellen?A 80-as evek eleje óta nem harcoltak regurális haderő ellen és 82-ben sem volt nagyon komoly az arab összefegyvernemiség.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 380
31 689
113
Kik ellen?A 80-as evek eleje óta nem harcoltak regurális haderő ellen és 82-ben sem volt nagyon komoly az arab összefegyvernemiség.
73 első kudarcba fulladt hk ellenlökései után alakitották ki a vegyes hadrendet.És azóta is ez az irányelv.Konvencionális harcban hk túlsúllyal kialakitva.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 647
77 638
113
73 első kudarcba fulladt hk ellenlökései után alakitották ki a vegyes hadrendet.És azóta is ez az irányelv.Konvencionális harcban hk túlsúllyal kialakitva.
A németek a vh-ban már úgy harcoltak,hogy a harckocsikat kíserte a páncélgránatos.Ebben semmi új nem volt sem 73-ban sem most.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 647
77 638
113
Sőt,már a Nagy Háborúban kiderült,hogy kell a hk-knak gyalogsági támogatás (meg műszaki is)
De a tényen nem változtat,úgy a gépesített lövészek harcolnak,hogy szó szerint vegyes a harcrend.A harckocsizó ezredek vagy dandárok nem így csinalják.Ott is ott vannak a lövészek de nincs szétosztva köztük a harckocsi,hanem ők vannak beosztva harckocsi alegységekhez(miután több harckocsi van mint IFV így nem ugyan úgy vegyes a harcrand).
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 380
31 689
113
De a tényen nem változtat,úgy a gépesített lövészek harcolnak,hogy szó szerint vegyes a harcrend.A harckocsizó ezredek vagy dandárok nem így csinalják.Ott is ott vannak a lövészek de nincs szétosztva köztük a harckocsi,hanem ők vannak beosztva harckocsi alegységekhez(miután több harckocsi van mint IFV így nem ugyan úgy vegyes a harcrand).
Némá,feltaláltad a spanyolviaszt! ;)
Felejsd el a mély hk hadműveleteket,és úgy minden ilyesmit magyar vonatkozásban.Nincs hozzá hk.Nincs pc. dd-unk,és nem is lesz.A "nehéz" dd vegyes gépesitett-páncélos dd-á tételéről szol az egész 72 kinlódás,nem önálló hadműveletekre alkalmas páncélos erő kialakitásárol.Ahoz pc ho-ok kellenének,6-800 db hk-nahát ez álomnak is erős nékünk manapság.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 647
77 638
113
Némá,feltaláltad a spanyolviaszt! ;)
Felejsd el a mély hk hadműveleteket,és úgy minden ilyesmit magyar vonatkozásban.Nincs hozzá hk.Nincs pc. dd-unk,és nem is lesz.A "nehéz" dd vegyes gépesitett-páncélos dd-á tételéről szol az egész 72 kinlódás,nem önálló hadműveletekre alkalmas páncélos erő kialakitásárol.Ahoz pc ho-ok kellenének,6-800 db hk-nahát ez álomnak is erős nékünk manapság.
Pont ebben nem értünk egyet.Nézd meg a környező államok hadseregeit.Ebben a környezetben az ukránok kivételével bárki ellen használható a nehéz lövészdandárunk harckocsidandárként.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 380
31 689
113
Pont ebben nem értünk egyet.Nézd meg a környező államok hadseregeit.Ebben a környezetben az ukránok kivételével bárki ellen használható a nehéz lövészdandárunk harckocsidandárként.
Egy dd kevés hozzá.Azonkivűl a környező államok hk állomány képes a Lynx kilövéséra,minden gond nélkül.A modern pct rakéták meg a Leoéra.Plusz a tüzérség és a müszaki zárak is ott vannak mér,Egyszerűen nincs meg a páncélos tömeg,a tömeges páncélos hadműveleti harcászathoz.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 647
77 638
113
Egy dd kevés hozzá.Azonkivűl a környező államok hk állomány képes a Lynx kilövéséra,minden gond nélkül.A modern pct rakéták meg a Leoéra.Plusz a tüzérség és a müszaki zárak is ott vannak mér,Egyszerűen nincs meg a páncélos tömeg,a tömeges páncélos hadműveleti harcászathoz.
A többibállam is le van gatyásodva és mi leszünk a legmodernebbek.Nem lehet egy az egyben megfelelteni az elavult eszközöket a mi modern eszközeinknek.Es akkor finoman fogalmaztam
 
  • Tetszik
Reactions: molnibalage

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 380
31 689
113
A többibállam is le van gatyásodva és mi leszünk a legmodernebbek.Nem lehet egy az egyben megfelelteni az elavult eszközöket a mi modern eszközeinknek.Es akkor finoman fogalmaztam
Nem lehet-de mégis.Egy TR85,vagy T64 szemtől szemben esélytelen egy új Leo ellen,de még egy jol modernizált T72 is fölénybe volna velük szemben.De a Lynxet attol még szét tudja lőni.És az oláh HIMARS,LAROM kazettás töltetei meg meg tudják semmisiteni,Spike meg simán kilövi.
Szóval nem kell mindennek modernnek lennie,elég,ha a fölényt biztositó elemek korszerűségét biztositani,a többi elég,ha csak megfelel a célnak.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 647
77 638
113
Nem lehet-de mégis.Egy TR85,vagy T64 szemtől szemben esélytelen egy új Leo ellen,de még egy jol modernizált T72 is fölénybe volna velük szemben.De a Lynxet attol még szét tudja lőni.És az oláh HIMARS,LAROM kazettás töltetei meg meg tudják semmisiteni,Spike meg simán kilövi.
Szóval nem kell mindennek modernnek lennie,elég,ha a fölényt biztositó elemek korszerűségét biztositani,a többi elég,ha csak megfelel a célnak.

Miért akarsz IFV-t tankkal összemérni?