A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

@Green Leader
Mit szólnál egy összefoglaló cikkhez a környékbeli országok haderőfejlesztési progjaimról?
Amiben elmagyározd az állampolgálrnak, hogy mit és miért is csinálunk éppen, a szomszédokhoz viszonyítva, szerintem hiánypótló lenne.
Köszi az ötletet :) Lehet, sort kerítek rá majd valamikor a közeljövőben.

Kérlek, ne erőlködj!
LM a T-72-es topicban azt a modernizációt megoldotta a magyar iparra vetítve tized áron. A csehek csupán nagyon drágán csinálták.
Nyilván mindenki nagyon drágán csinálja LM meg a helikopter...
Fizikai manifesztációját árcédulával nem látod az ötleteinek egyelőre majd ha igen akkor elhiszem, hogy megoldhatók és főleg annyiért amennyiért gondolja.
Eddig a számok nem erre mutatnak, mert annyiért amennyiért ő szeretne azokat a képességeket nemigen kapod meg.
Pl az M4CZ jelenleg az egyik legjobban modernizált valós mennyiségben rendszerben álló T-72-es variáns és ez az árán is látszik.

És még én erőlködöm....

Középtávon nem is állja meg a helyét.
Nekem a 2032/33 középtáv.
Addig le tud gurulni 300-340 KF41 a gyártósorrol, meg meg tud épülni a 2 zl A7HU is. Ha közben a most meglévö kiképzö A4-eket kiegészítjük egy teljes zászlóaljjá, akkor lehet 2 páncélgránátos dandárunk (1/3) meg egy páncélos (2/2), amiben 2 zl tank van (egy a7 meg egy a4). Mindig is azt gondoltam, hogy ez a terv.
A kerekes meg nice to have.

Ezekhez meg rajzolsz majd tüzért....
Legalább maradj már következetes saját magadhoz.
Számolj!
Bármilyen automata tornyos tüzér jármű 3 fős személyzet. A PZH meg 5 (1,5-es szorzó). Ugyan abból a pénzből a 1,5-es szorzó - szerintem - simán megáll kerekesből. Gyakorlatilag - kis túlzással - 2x akkora tűzerő összejön.

Nekem a 2032/33 középtáv.
Addig le tud gurulni 300-340 KF41 a gyártósorrol, meg meg tud épülni a 2 zl A7HU is. Ha közben a most meglévö kiképzö A4-eket kiegészítjük egy teljes zászlóaljjá, akkor lehet 2 páncélgránátos dandárunk (1/3) meg egy páncélos (2/2), amiben 2 zl tank van (egy a7 meg egy a4). Mindig is azt gondoltam, hogy ez a terv.
A kerekes meg nice to have.

Ha a 30-as évek elejét számolod középtávnak, én abban reménykedem, hogy addigra lemegy a mi mostani rendelésünk a csehek remélhetőleg bejövő tenderével együtt. És reménykedünk Zalába még szlovén meg akár szlovák igényekben is.
Őszinte leszek. Amikor meghallottam, hogy a kerekesekre megint külön gyárat alapítunk, akkor túlzásnak gondoltam, de ha szeretnénk exportot is ebből a gépből, lefordítva szeretnénk kis pénz visszatérülését abból, hogy csúcskategória gyártásába és rendszerbe állításába kezdtünk, akkor szvsz érdemes arról is beszélni, hogy milyen arányban tartanánk ideálisnak a hazai igényeket a külföldi értékesítéshez képest?

Számolj!
Bármilyen automata tornyos tüzér jármű 3 fős személyzet. A PZH meg 5 (1,5-es szorzó). Ugyan abból a pénzből a 1,5-es szorzó - szerintem - simán megáll kerekesből. Gyakorlatilag - kis túlzással - 2x akkora tűzerő összejön.
Bármilyen eszközhöz legénység kell.
A megrendelt eszközökre van állomány? Nincs.
Köszönöm, nincs több kérdésem.

Én úgy gondolom,hogy az új 8x8 asokkal lehet majd ez ügyben operálni ( kompenzálni ) némiképpen.
Én szinte biztos vagyok benne hogy 105mm-es toronnyal is lesz legalább 50-100 db,az újonnan kifejlesztettek között.
En meg szinte biztos vagyok benne, hogy szo sincs ilyesmirol. 30mm, esetleg 35mm lesz mindegyiken. Nincs is 105mm torony sehol nalunk, raadasul teljesen ertelmetlen: hk ellen nem eleg, minimalis loszer fer melle, viszont legalabb IFV ellen meg felesleges. Ja es extra logisztika az egesz moge...

Te meg probalj mar meg kontextusaban ertelmezni egy mondatot. Ez a gyerekes "kiragadok ket, egymastol kulonbozo helyen leirt mondatot" kifejezetten rohejes.
Próbálj meg nem ellent mondani saját magadnak 2 oldalon belül.
Egyszer jelzed hogy nincs és nem is lesz legénység hk-kra,a következő oldalon meg már 3 különböző tüzérségi rendszert vízionálsz. Na mert azokra aztán lesz szerinted?

En meg szinte biztos vagyok benne, hogy szo sincs ilyesmirol. 30mm, esetleg 35mm lesz mindegyiken. Nincs is 105mm torony sehol nalunk, raadasul teljesen ertelmetlen: hk ellen nem eleg, minimalis loszer fer melle, viszont legalabb IFV ellen meg felesleges. Ja es extra logisztika az egesz moge...
Miért is nem lenne értelme?

• Tetszik
Reactions: Pogány
Bármilyen eszközhöz legénység kell.
A megrendelt eszközökre van állomány? Nincs.
Köszönöm, nincs több kérdésem.
Most irtam feljebb. Probalj mar meg kontextusaban ertelmezni egy mondatot, nem a sajat univerzumodban...

Mindenre szemelyzet kell, igen, de nem mindegy, hogy mennyi. Az altalunk szorgalmazott HX3-alapu tuzerseg elmegy 2 fovel es a vas maga is arban is biztosan minimum 25-30% olcsobb, mint a PzH, azaz eleg korrekt a tippunk a cirka ~@x mennyisegre ugyanabbol a penzbol, feleakkora szemelyzeti igennyel.

Próbálj meg nem ellent mondani saját magadnak 2 oldalon belül.
Egyszer jelzed hogy nincs és nem is lesz legénység hk-kra,a következő oldalon meg már 3 különböző tüzérségi rendszert vízionálsz. Na mert azokra aztán lesz szerinted?

"The test of a first-rate intelligence is the ability to hold two opposed ideas in mind at the same time and still retain the ability to function." (Fitzgerald)

Most irtam feljebb. Probalj mar meg kontextusaban ertelmezni egy mondatot, nem a sajat univerzumodban...

Mindenre szemelyzet kell, igen, de nem mindegy, hogy mennyi. Az altalunk szorgalmazott HX3-alapu tuzerseg elmegy 2 fovel es a vas maga is arban is biztosan minimum 25-30% olcsobb, mint a PzH, azaz eleg korrekt a tippunk a cirka ~@x mennyisegre ugyanabbol a penzbol, feleakkora szemelyzeti igennyel.
Hát ha az Archer-t nézed azért eléggé kérdőjeles, hogy mennyivel is olcsóbb.