Harckocsik harctéri alkalmazása

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 423
90 373
113
A jenki M829A1 "silver bullet" az volfrámos volt? Az mennyit is tudott?
Ez egy eleg érdekes dolog, mert DU penetrátoros lőszert nem exportaltak, viszont akiknek M1-et adtak azoknak lőszert is adtak hozzá. Szoval ha nem teljesen hülyék voltak akik M1-et vettek akkor valószínűleg létezik amerikai gyartású wolfram penetrátoros M829 család is nem csak a belpiacos DU. Azt szinte kizártnak tartom, hogy acélnpenetrátort sóztak volna bárkire is (na jó, talán Irak meg Egyiptom).

T

Törölt tag

Guest
Ez egy eleg érdekes dolog, mert DU penetrátoros lőszert nem exportaltak, viszont akiknek M1-et adtak azoknak lőszert is adtak hozzá. Szoval ha nem teljesen hülyék voltak akik M1-et vettek akkor valószínűleg létezik amerikai gyartású wolfram penetrátoros M829 család is nem csak a belpiacos DU. Azt szinte kizártnak tartom, hogy acélnpenetrátort sóztak volna bárkire is (na jó, talán Irak meg Egyiptom).

Az amcsi M827-es Volfrám, lásd a táblázatot.
uchebnik-sredstva-porazheniya-i-boepripasy-djvu-Win-Dj-View2.jpg

• Tetszik
Reactions: endre and LMzek 2.0
T

Törölt tag

Guest
Elírtam, a BM26-osra gondoltam.
A te általad linkelt anyagon nem látszik sem a löveg típusa, sem a vetőtöltet.
:rolleyes:
3VBM11-et együtt alkotja a BM26/BM27 és a Zs63. Egy dobozban jön a kettő, és úgy kerül málházásra a hk-ba. Rájuk is van írva, hogy Zs63-al kell használni.
index.php

T

Törölt tag

Guest
3VBM11-et együtt alkotja a BM26/BM27 és a Zs63. Egy dobozban jön a kettő, és úgy kerül málházásra a hk-ba. Rájuk is van írva, hogy Zs63-al kell használni.
index.php

Nyugodtan tedd csak közkinccsé azt a korábbi 1988-as 2A46-os manuálodat, ami a BM26 alkalmazásáról szól.
Kíváncsian várom.
:)

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
1 017
2 621
113
Hát ahhoz bizony kutakodnod kell erősen, mivel nálunk soha sem lőttek T72-esek nyíllövedékkel.
:D
Úgy érted soha az életben?

Ha már itt tartunk, arról van valakinek hiteles infója hogy milyen lőszerkészletünk van jelenleg (azaz mik voltak az utolsó beszerzettek) a T-72-höz?

Egyszer feljegyeztem egy ilyet: 8/7 BM-42 APFSDS, 4/3 BK-18M HEAT, 10/12 OF-26 HEF-T (az első szám a békeidős, a második a harckészültségi javadalmazás.) Nem tudom már honnan van, asszem a vsz tagokénak írták, de amiket eddig írtatok azok alapján nem tűnik valami hitelesnek.

Remélem így az üzemidő végéhez közeledve megtudjuk mi a helyzet (ha már a Gripen fegyverzetet dbra pontosan ismerjük...), engem érdekelne. Mert a bemutatókon is csak olyan lőszer van kitéve amin nincs felirat, lövészeteken csak azt látni hogy repesz-rombolóval lőnek (tényleg csak azzal? Nem kéne gyakorolni a többivel is az igen más röppálya, sebesség miatt? Rég nem kell már spórolni vele. Vagy szoktak csak az valahogy sose került videóba az elmúlt 10 évben? Ezer a kérdés... Kíváncsi természet vagyok ha tankokról van szó.)
Emlékszem valami tv műsorban mondta az egyik harckocsizó hogy a max. átütés amit a mieink tudnak 550 mm... az alapján is agyaltam már, hogy melyik felelhet meg annak.

• Tetszik
Reactions: endre and LMzek 2.0

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 503
66 681
113
Hát ahhoz bizony kutakodnod kell erősen, mivel nálunk soha sem lőttek T72-esek nyíllövedékkel.

Ez azért egy elég meredek állítás....
Valami forrás erre kellene, szerintem.

Innen letöltheted a lövészet részletes leírását (a kedvedért angolul).
Benne vannak a használt lőszerek típusai is. ;)

Jah, hogy 1989-ben a T-55-re nem lőttek vele. Az úgy okés.

Csak amit én láttam videó az maxium 3 éves, és valami olyasmi volt benne, hogy szavatosság lejárta előtt ellövik a régi lövedékeket.
Abban volt a ládán 3BM42 felirat.
HH alatt biztos, hogy nem kaptunk ilyet, ezeket később szerezhették be valamikor.
A magyar T-72 topikban biztos ben van a videó, de több 1000 hsz közül előkereni pont azt.....

T

Törölt tag

Guest
Nyugodtan tedd csak közkinccsé azt a korábbi 1988-as 2A46-os manuálodat, ami a BM26 alkalmazásáról szól.
Kíváncsian várom.
:)
Közkincsé tétetett.

2021-08-12_221740.png

Van 46M-hez is.
2021-08-12_221918.png

És mi van benne írva?
unknown.png

E dokumentum mellett a mérvadó utasítás: előbb említett 2A46.TO1-es.

Innen letöltheted a lövészet részletes leírását (a kedvedért angolul).
Benne vannak a használt lőszerek típusai is. ;)
Na, ezt is körbefújta a világon a szél kevesebb mint egy év alatt.
Úgy látom megérte seggelni felette.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 131
141 250
113

Ha már itt tartunk, arról van valakinek hiteles infója hogy milyen lőszerkészletünk van jelenleg (azaz mik voltak az utolsó beszerzettek) a T-72-höz?

Egyszer feljegyeztem egy ilyet: 8/7 BM-42 APFSDS, 4/3 BK-18M HEAT, 10/12 OF-26 HEF-T (az első szám a békeidős, a második a harckészültségi javadalmazás.) Nem tudom már honnan van, asszem a vsz tagokénak írták, de amiket eddig írtatok azok alapján nem tűnik valami hitelesnek.

Remélem így az üzemidő végéhez közeledve megtudjuk mi a helyzet (ha már a Gripen fegyverzetet dbra pontosan ismerjük...), engem érdekelne. Mert a bemutatókon is csak olyan lőszer van kitéve amin nincs felirat, lövészeteken csak azt látni hogy repesz-rombolóval lőnek (tényleg csak azzal? Nem kéne gyakorolni a többivel is az igen más röppálya, sebesség miatt? Rég nem kell már spórolni vele. Vagy szoktak csak az valahogy sose került videóba az elmúlt 10 évben? Ezer a kérdés... Kíváncsi természet vagyok ha tankokról van szó.)
Emlékszem valami tv műsorban mondta az egyik harckocsizó hogy a max. átütés amit a mieink tudnak 550 mm... az alapján is agyaltam már, hogy melyik felelhet meg annak.
Nem repesz rombolóval lőnek, hanem lőtérivel.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 423
90 373
113

Ne keverd azt, hog, hogy málházzák a tankot azzal, hogy hány lőszerünk van. Utóbbi titok.
Nem kell gyakorolni APFSD-el mert ugyan úgy kell vele mindent csinálnia az irányzónak mint a HE-vel. Pásztazó lövést meg nem nagyon kell gyakorolni ez nem karabély.

• Tetszik
Reactions: Pista a hegyről
T

Törölt tag

Guest
Közkincsé tétetett.

2021-08-12_221740.png

Ez nagyon kemény, ezek szerint még 1988-ban sem volt BM32 sem BM42???
A legjobb hidegháborús harckocsi lőszer ezek szerint a BM26-os volt???

Van 46M-hez is.
2021-08-12_221918.png

És mi van benne írva?
unknown.png

Na, ezt is körbefújta a világon a szél kevesebb mint egy év alatt.
Úgy látom megérte seggelni felette.

Hehe a tankográdról volt a link.
Amúgy ez a 2018-as Haditechnikában megjelent Ocskay féle cikksorozat (gondolom) jogellenes fordítása/és terjesztése.

T

Törölt tag

Guest
Közkincsé tétetett.

2021-08-12_221740.png

Ráadásul 1988-ban is csak a Zs40-es vetőtöltetet említi.
Az egész manuálban nem láttam egyetlen Zs52-es vagy Zs63-as említés sem!
1988-ban!!!
:eek:

A manuálod csak megerősíti, hogy a gyengébbik vetőtöltettel, tényleg kilőheti bármelyik 125mm-es löveg (még akár a 2A26-os is), a BM26-os gránátot, csak ugye akkor a páncélátütés annyival gyengébb is lesz.

Szóval eddig ez engem bizonyít.*

*csak gyorsan átfutottam az 50 oldalas doksit, amúgy nagyon jó, és fontos jelzője a kor valós szovjet képességeinek. (BM26 a max. 1988-ban)

• Tetszik
Reactions: fishbed and endre

Gungnir (F1End)

Well-Known Member
2021. március 24.
442
1 189
93
Gondolom azért a gyengébb töltettel is jobban teljesít az újabb lőszer. Ezzel kapcsolatban volt valami dokumentáció esetleg, ami ilyen esetekre ad becslést páncélátütésre?

T

Törölt tag

Guest
Közkincsé tétetett.

2021-08-12_221740.png

Szuper anyag, köszönöm.
A végén megtaláltam a 2. kiegészítést is (annyira tipikus).

Nos ez csak egy ismertetése a lőszertípusoknak, egyáltalán nem igazolja azt, hogy a 2A26-osból egy BM22+Zs63 kilőhető.
Ez az infó alighanem a lőszabályzat valamelyik kiegészítésében található.

Az egyetlen érdekes utalás még benne, hogy a BM26-os lőszeren egy vastag fehér sáv található, hogy véletlenül se lehessen összekeverni a többivel.
:cool:

• Tetszik
Reactions: endre
T

Törölt tag

Guest
Gondolom azért a gyengébb töltettel is jobban teljesít az újabb lőszer. Ezzel kapcsolatban volt valami dokumentáció esetleg, ami ilyen esetekre ad becslést páncélátütésre?

Benne van a BM26+Zs63 a legvégén, kiegészítésként mint a legújabb lőszertípus 1988-ban.
Külön megjegyezve, hogy a lőszeren egy vastag fehér sáv található, hogy véletlenül se lehessen összekeverni a többivel.

T

Törölt tag

Guest
Az hogy egy adott harckocsitípus adott lövegével mit szabad kilőni, az jellemzően az adott harckocsi típus lőszabályzatában található meg.
Ilyet eddig korszerűbb szovjet hidegháborús harckocsira még nem láttam, a fenti anyag egy technikai ismertető sorozat 3. része, ami a lőszerekről szól.

Így néz ki magyarul egy lőszabályzat, amiben felhívják a figyelmet, hogy egyes lőszertípusokat tilos kilőni:

2021-08-13-11-22-11-Window.jpg

• Tetszik
Reactions: fishbed and endre