Harckocsik harctéri alkalmazása

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

T

Törölt tag

Guest
unknown.png

1988 2A46 utasítás (Nem, nem a 2A46M)

Ez ebből a számomra nem derül ki.
Amúgy a vetőtöltet típusa kellene, mert ha a gyengébbel lövik ki, akkor persze hogy működhet, csak akkor a BM15 szintjét hozza páncélátütésben is...

• Tetszik
Reactions: endre
T

Törölt tag

Guest
Amennyire én tudom nem is harckocsizó hanem gyalogos magasegysegeknek voltak nehéz harckocsi ezredei.
Rosszul tudod. Pl még a 60-as évek közepén is olyan helyeken szolgált T-10, mind a 13. ('65 után 9.) gárda nehéz páncélos hadosztály, melynek magasabbegysége az 1. gárda páncélos hadsereg volt. Részt vettek a prágai tavasz leverésében is.
yoc793i8b4311.jpg

Ez ebből a számomra nem derül ki.
Amúgy a vetőtöltet típusa kellene, mert ha a gyengébbel lövik ki, akkor persze hogy működhet, csak akkor a BM15 szintjét hozza páncélátütésben is...
3VBM11 lövedéke BM26, vetőtöltete 4Zs63.
Innentől egyszerűen kimatekozható, ha a löveg bírja a 4Zs63 által hajított BM26-ot, akkor pl a BM42-t is fogja, mivel azt is 4Zs63 veti.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 499
66 671
113
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy az elterjedten használt harckocsi lőszerek mekkorák voltak?
Mert a 105-ös és 120-as NATO paraméterei ismertek:
NATO 105:
Lövedék átmérő: 105 mm
Hüvely váll átmérő: 129 mm
Hüvely alap átmérő: 137 mm
Perem átmérő: 147 mm
Teljes hosszúság: 617 mm

NATO 120:
Lövedék átmérő: 120 mm
Hüvely váll átmérő: ----- mm
Hüvely alap átmérő: 160 mm
Perem átmérő: 169 mm
Teljes hosszúság: 984 mm

A többit nem ismerem.
Mekkora volt a szovjet 115 mm-s lőszer?
Mekkora volt a szovjet 125 mm-s lőszer/lőszerek? (Tudom, hogy osztott, de mi lehet a teljes hossza, átmérője stb...)
Mekkora volt a Rapira 100 mm-s lőszere? Annyit tudok róla, hogy 1200 mm hosszú de kb. ennyi.
Mekkora volt az angol 120 mm-s huzagolt ágyúba való osztott lőszer?

Ezek engem most nagyon érdekelnének :)

T

Törölt tag

Guest
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy az elterjedten használt harckocsi lőszerek mekkorák voltak?
Mert a 105-ös és 120-as NATO paraméterei ismertek:
NATO 105:
Lövedék átmérő: 105 mm
Hüvely váll átmérő: 129 mm
Hüvely alap átmérő: 137 mm
Perem átmérő: 147 mm
Teljes hosszúság: 617 mm

NATO 120:
Lövedék átmérő: 120 mm
Hüvely váll átmérő: ----- mm
Hüvely alap átmérő: 160 mm
Perem átmérő: 169 mm
Teljes hosszúság: 984 mm

A többit nem ismerem.
Mekkora volt a szovjet 115 mm-s lőszer?
Mekkora volt a szovjet 125 mm-s lőszer/lőszerek? (Tudom, hogy osztott, de mi lehet a teljes hossza, átmérője stb...)
Mekkora volt a Rapira 100 mm-s lőszere? Annyit tudok róla, hogy 1200 mm hosszú de kb. ennyi.
Mekkora volt az angol 120 mm-s huzagolt ágyúba való osztott lőszer?

Ezek engem most nagyon érdekelnének :)

uchebnik-sredstva-porazheniya-i-boepripasy-djvu-Win-Dj-View.jpg

uchebnik-sredstva-porazheniya-i-boepripasy-djvu-Win-Dj-View2.jpg

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 304
113
Rosszul tudod. Pl még a 60-as évek közepén is olyan helyeken szolgált T-10, mind a 13. ('65 után 9.) gárda nehéz páncélos hadosztály, melynek magasabbegysége az 1. gárda páncélos hadsereg volt. Részt vettek a prágai tavasz leverésében is.
yoc793i8b4311.jpg

Innentől egyszerűen kimatekozható, ha a löveg bírja a 4Zs63 által hajított BM26-ot, akkor pl a BM42-t is fogja, mivel azt is 4Zs63 veti.

azért a kpvt mint másodlagos fegyver sok mindent elárúlhat arról hogy milyen feladatot szánhattak a gépnek. :D nagyon durva

M

molnibalage

Guest
Elvileg...
M829 - 10 MJ
DM13 - 9.8 MJ
BM22 - 10.1 MJ
... csak ugye amíg a BM22-es Volfram magja 20x71mm, addig az M829-es monolit DU része 27x460mm, a DM13 monolit Volfrám meg 23x315mm.
A jenki M829A1 "silver bullet" az volfrámos volt? Az mennyit is tudott?

T

Törölt tag

Guest
Erre forrás, mármint hogy a 2A46-os a Zs63-assal tüzelheti a BM22-est?
:rolleyes:
Ki beszélt BM22-ről? Választóvonal a 3VBM11 / BM26, onnantól 4Zs63 a vetőtöltet. A 3VBM9 / BM22-est még 4Zs40 veti. Az általam linkelt anyagon látszik, hogy 3VBM11 is sorolva van a használható lőszerek között, ergo a 4Zs63 sem veti szét a löveget.

T

Törölt tag

Guest
Ki beszélt BM22-ről? Választóvonal a 3VBM11 / BM26, onnantól 4Zs63 a vetőtöltet. A 3VBM9 / BM22-est még 4Zs40 veti. Az általam linkelt anyagon látszik, hogy 3VBM11 is sorolva van a használható lőszerek között, ergo a 4Zs63 sem veti szét a löveget.

Elírtam, a BM26-osra gondoltam.
A te általad linkelt anyagon nem látszik sem a löveg típusa, sem a vetőtöltet.
:rolleyes:

T

Törölt tag

Guest
Nem a HH-s időkről beszéltem. A HH vége után bárkinek adtak el 3BM42-őt.
Ha megtalálnám a magyar tanklövészetről a videót az sokat segíteni, mert hogy mi is használtuk a tankjainkhoz.... és a videón látszik is a 3БМ42 felirat.
Arról meg tényleg nem hallottam soha, hogy a 3BM42-őt ne lehetne kilőni a 2A46 típusú lövegből.

Hát ahhoz bizony kutakodnod kell erősen, mivel nálunk soha sem lőttek T72-esek nyíllövedékkel.
:D

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 418
90 358
113
yoc793i8b4311.jpg

De a lövészezredek páncélos alakulataiban.
Mert ezeknek páncélos hadosztályoknak is volt lövészezrede.