T
Törölt tag
Guest
Ez azért egy elég meredek állítás....
Valami forrás erre kellene, szerintem.
Már bocsánat, de ha szerinted lőttek, akkor arra neked kellene videót (akár magyar BM42-essel

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Ez azért egy elég meredek állítás....
Valami forrás erre kellene, szerintem.
Csak amit én láttam videó az maxium 3 éves, és valami olyasmi volt benne, hogy szavatosság lejárta előtt ellövik a régi lövedékeket.
Abban volt a ládán 3BM42 felirat.
HH alatt biztos, hogy nem kaptunk ilyet, ezeket később szerezhették be valamikor.
A magyar T-72 topikban biztos ben van a videó, de több 1000 hsz közül előkereni pont azt.....
Azt tudjuk, hogy a Beloruszból beszerzett T-72 között mennyi T-72A és T-72B volt? Ha más nem, azokból teljes hajtótöltettel is lőhettek a honvédek BM42 -vel, ha tényleg volt olyanunk.
Kíváncsian várom!
A Szovjet harckocsi lövegek a szerencsétlen töltőberendezés miatt csak adott típusú nyíllövedéket tüzelhették.
Nem úgy volt mint nyugaton, ahol ha kijött a (nagyobb L/D arányú) M829A1 akkor azt csak simán bemálházták, a szovjeteknek a töltőberendezés miatt korlátolt hosszúságú nyilhosszhoz nagyobb nyomású kivető töltet kellett, ami újabb ágyútípust eredményezett.
A hetvenes években szinte pár évente jöttek ki az újabbnál újabb 125mm-es ágyútípusok és a velül lőhető lőszerek.
![]()
- Az ötödik változat a T-72M2 reaktív páncélkazettás változata. (T-72AV) Ebből összesen 4db került az országba. E típusoknak a toronyformája teljesen eltérő elődeitől. (Erősebb és vastagabb páncélzatú, beceneve a nyugati szakirodalomban: "Super Dolly Parton") Ezeket is ellátták plusz ólomszövet páncélzattal. A torony bal oldalára kerültek a ködgránátvetők (8 db).
Ez alapján 4 db olyan T-72 is van a honvédségben ami elvben ki tud lőni 3BM42-s lövedéket.
Ha meg lenne az a nyomorult videó az sokat segítene![]()
Egen, nekem az a nagy félelmem @Avtomat 1988-as kiadású technikai ismertetője alapján, hogy hiába állt elvben 84/86-ban rendszerbe a BM32/42 azok a csapatokat 1988-ig ezek szerint el sem érték.
BM32-esetén ez a nyűgös kezelhetőség mellett érthető, BM42-nél meg ugye annak csillagászati ára magyarázhatja.
Tipikus - a szovjet mérnökök kifejlesztették, letesztelték, átvették, de az ipar nagy sorozatban már képtelen volt gyártani.
Amikor semmire nem volt pénz szerinted arany áron vettük a legmodernebb szovjet APFSDST?Ez így van. HH alatt biztos nem kaptunk ilyen lövedékeket.
Visznt a 90's években már exportálták is. Indiában konkrétan licenc alapján gyártják (3BM42). Valamikor be is tettem az indiai gyár linkjét.
Én úgy gondolom, hogy valamikor beszerezhettünk 3BM42-őt.
Sajnos mivel nincs meg a videó így csak az emlékeim vannak erről
A szovjet csapatoknál lehet volt ezekből. Viszont ott se mindenhol.
Első lépcsőnek a T-80B/U-s alakulatok számítottak. Lehet, hogy azoknál volt belőle valamennyi, a T-72-s alakulatoknak meg nem jutott.
Amikor semmire nem volt pénz szerinted arany áron vettük a legmodernebb szovjet APFSDST?
Nem is B-t vettünk vagy T-80 valamit vagy T-90-et! Az akkori felhozatal legolcsóbb és leggyengébb harckocsiját vettük.Az utolsó adag T-72-s is a 90's évek közepén jött pedig nagy csóróság volt.
(Tudom, államadósságért cserébe jöttek, de ha jött tank gondolom jött hozzá más is)
Ki ne találd, hogy pár 10 db nyíllövedékre nem volt pénz....
Nem is B-t vettünk vagy T-80 valamit vagy T-90-et! Az akkori felhozatal legolcsóbb és leggyengébb harckocsiját vettük.
Hát ez az, olyan csórók voltunk, hogy csak államadósság ellenében tudtunk harmadvonalas technikat venni.Vagy nem adtak az államadósságért cserébe. Ráadásul a T-72 már rendszerben volt, egyértelmű volt, hogy T-72 kell mellé.
Az más kérdés, hogy hogy sikerült egyszerre 5 eltérő verziót összeválogatni.....
Hát ez az, olyan csórók voltunk, hogy csak államadósság ellenében tudtunk harmadvonalas technikat venni.
Az tény, hogy a BM32 és 42 akkor már szolgálatban volt. Az valóban érdekes, hogy az utasításban nincsenek feltüntetve - én úgy tippelek a könyvből hiányzásra, hogy mivel a könyv egy korábbi újranyomtatása (lásd előző hsz 3. képe, ahol egy 2A46M utasítás ugyanerre az utasításra referál, csak '82-es kiadással) ezért simán lehet, hogy egy külön javítást, vagy füzetet adtak ki a Mangóhoz és Vanthoz. Ki tudja.Ez nagyon kemény, ezek szerint még 1988-ban sem volt BM32 sem BM42???
A legjobb hidegháborús harckocsi lőszer ezek szerint a BM26-os volt???
Mikor fordítottam az első dolgom volt a forrásmegjelölés, azzal kezdődik az egész dokumentum. A "jogellenes" mivolta túlságosan nem hat meg, mert az ilyesmi nélkül az egész műkedvelő populáció a sötétben tapogatózna. Van egy olyan érzésem, hogy így egy hét alatt többen nézik meg illetve becsülik meg az eredeti cikkekben leírtakat, mint azt tették Magyarországon több éves létezése alatt.Hehe a tankográdról volt a link.
Amúgy ez a 2018-as Haditechnikában megjelent Ocskay féle cikksorozat (gondolom) jogellenes fordítása/és terjesztése.
Na azért álljon már meg a fáklyás menet.Ráadásul 1988-ban is csak a Zs40-es vetőtöltetet említi.
Az egész manuálban nem láttam egyetlen Zs52-es vagy Zs63-as említés sem!
1988-ban!!!
![]()
Erre csak azt tudom mondani, hogy Nem.A manuálod csak megerősíti, hogy a gyengébbik vetőtöltettel, tényleg kilőheti bármelyik 125mm-es löveg (még akár a 2A26-os is), a BM26-os gránátot, csak ugye akkor a páncélátütés annyival gyengébb is lesz.
Szóval eddig ez engem bizonyít.*
*csak gyorsan átfutottam az 50 oldalas doksit, amúgy nagyon jó, és fontos jelzője a kor valós szovjet képességeinek. (BM26 a max. 1988-ban)
Aha, jó.Nos ez csak egy ismertetése a lőszertípusoknak, egyáltalán nem igazolja azt, hogy a 2A26-osból egy BM22+Zs63 kilőhető.
Ez az infó alighanem a lőszabályzat valamelyik kiegészítésében található.
Az egyetlen érdekes utalás még benne, hogy a BM26-os lőszeren egy vastag fehér sáv található, hogy véletlenül se lehessen összekeverni a többivel.
![]()
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..