Már mindent értek ! Neked is ez a bibliád ! Ez nem tudomány vazze ez HIT !tankograd szerint
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Már mindent értek ! Neked is ez a bibliád ! Ez nem tudomány vazze ez HIT !tankograd szerint
No akkor az orosz fórumozók által linkelt állítólagos Leo-2AV páncélzat helyett számoltam egy konkrét* T-72B-harckocsi tornyot is, szemből.
![]()
Két számítást végeztem, mivel a találat helyétől függően 4 vagy 5 NERA lapon kell a nyíllövedéknek áthaladnia.
![]()
A találati pont függvényében 400~420mm jött ki.**
Jobb oldalon a Kontakt ERA panelok gyártójának marketing anyaga szerint*** számoltam a nyugati nyíllövedékek erózióját az ERA után, amihez az orosz tankönyvből vettem a nyilak átütési értékét****.
Szóval a DM23-ast megfogja a T-72B K5 ERA nélkül is 2km-en, a DM33-ast viszont találati helytől függetlenül, K5 ERA alkalmazása esetén is átmegy a torony frontpáncélján, 2km-röl.
*T-72B amit 2002-ben találtak a Maryland-i Aberdeen Proving Ground-on.
** érdekes módon @fip7 itt fölfelé tévedett a számításai során
![]()
*** Kontakt ERA panelok gyártójának marketing anyaga
![]()
****Средства поражения и боеприпасы: Учебник - А.В. Бабкин, В.А. Велданов, Е.Ф. Грязнов и В.В. Селиванова. - МГТУ им. Н.Э. Баумана - 2008
Ebből az következik, hogy az 1979-es Leopard 2 páncélzata 0⁰-os becsapódási szögnél is ugyanolyan erős mint az 1985-ös T-72B páncélzata szemből a torony homlokán. A teknőn és a torony oldalan a Leopard 2 egyértelműen jobban páncelozott.No akkor az orosz fórumozók által linkelt állítólagos Leo-2AV páncélzat helyett számoltam egy konkrét* T-72B-harckocsi tornyot is, szemből.
![]()
Két számítást végeztem, mivel a találat helyétől függően 4 vagy 5 NERA lapon kell a nyíllövedéknek áthaladnia.
![]()
Jobb oldalon a Kontakt ERA panelok gyártójának marketing anyaga szerint*** számoltam a nyugati nyíllövedékek erózióját az ERA után, amihez az orosz tankönyvből vettem a nyilak átütési értékét****.
Szóval a DM23-ast megfogja a T-72B K5 ERA nélkül is 2km-en, a DM33-ast viszont találati helytől függetlenül, K5 ERA alkalmazása esetén is átmegy a torony frontpáncélján, 2km-röl.
![]()
![]()
****Средства поражения и боеприпасы: Учебник - А.В. Бабкин, В.А. Велданов, Е.Ф. Грязнов и В.В. Селиванова. - МГТУ им. Н.Э. Баумана - 2008
Mennyire nagy kérés ugyanilyen táblázatot csinálni a T-72A tornyáról és teknőjéről, a T-72B teknőjéről és a Leopard 2AV teknőjéről?No akkor az orosz fórumozók által linkelt állítólagos Leo-2AV páncélzat helyett számoltam egy konkrét* T-72B-harckocsi tornyot is, szemből.
![]()
![]()
![]()
![]()
Mennyire nagy kérés ugyanilyen táblázatot csinálni a T-72A tornyáról és teknőjéről, a T-72B teknőjéről és a Leopard 2AV teknőjéről?No akkor az orosz fórumozók által linkelt állítólagos Leo-2AV páncélzat helyett számoltam egy konkrét* T-72B-harckocsi tornyot is, szemből.
![]()
![]()
![]()
![]()
Mennyire nagy kérés ugyanilyen táblázatot csinálni a T-72A tornyáról és teknőjéről, a T-72B teknőjéről és a Leopard 2AV teknőjéről?
A T-72A és B teknőjénél nyugodtan számolhatsz a legerősebb páncélösszetétellel és akkor nem lövünk mellé.
A T-80-at azért nem kérem mert a T-80B páncélvédettsége gyakorlatilag megegyezik a T-72A védettségével és a T-80BV-nél is csak a teknő változott (erősebb lett) maga a torony maradt a T-80B-nél alkalmazott.
Ez tök jó, csak nem mindenki tud oroszul.T-72A-t nem számolok, mivel annak értékei benne vannak az Uralvagonzavod T-72/T-90-ről szóló könyvében*.
![]()
* Т-72/Т-90. Опыт создания отечественных основных боевых танков. - Устьянцев С.В., Колмаков Д.Г. - Нижний Тагил: ОАО «Научно-производственная корпорация «Уралвагонзавод» имени Ф. Э. Дзержинского» - 2013.
Pár dolog:jav: Szóval a DM23-ast megfogja a T-72B K5 ERA használatával 2km-en...
T-72A-t nem számolok, mivel annak értékei benne vannak az Uralvagonzavod T-72/T-90-ről szóló könyvében*.
![]()
* Т-72/Т-90. Опыт создания отечественных основных боевых танков. - Устьянцев С.В., Колмаков Д.Г. - Нижний Тагил: ОАО «Научно-производственная корпорация «Уралвагонзавод» имени Ф. Э. Дзержинского» - 2013.
Ez tök jó, csak nem mindenki tud oroszul.
Ezért a hárombetűs rövidítéseket nem mindenki érti meg, de akár a többit sem...
Itt megtalálod a választ a kérdésedreKi tud erről a képről barmit is?![]()
A diagramtól jobbra levő értékeket hogyan kell értelmezni?T-72B test homlokpáncéljának számítása a két variációra.
![]()
Az első variáció esetén K5 ERA-val elvileg* megfogja a DM23-ast, de a DM33-as átmegy rajta.
Második variáció K5 ERA-val megfogja a DM33-ast is, K5 ERA nélkül meg a DM23-as is átmegy rajta.
*persze ha mindenféle nagykeménységű acélokat építettek be, akkor simán lehetnek a fenti értékek magasabbak is.
A diagramtól jobbra levő értékeket hogyan kell értelmezni?
A B-nél a közbenső lapok két különböző nagykeménységű acélból vannak.T-72B test homlokpáncéljának számítása a két variációra.
![]()
Az első variáció esetén K5 ERA-val elvileg* megfogja a DM23-ast, de a DM33-as átmegy rajta.
Második variáció K5 ERA-val megfogja a DM33-ast is, K5 ERA nélkül meg a DM23-as is átmegy rajta.
*persze ha mindenféle nagykeménységű acélokat építettek be, akkor simán lehetnek a fenti értékek magasabbak is.
Azért nekem ebből az jön le, hogy szép, képsz a K5 hozsánna, de az első találat után, ha 1-2 még bejön és az átlagos szórást nézem, akkor a összesen 3. találat szinte tutira átmegy. Persze ehhez 2 km felett kell vagy 6-7 lövés. Ez a teljes KE gárnát állomány harmade egy hk-nál...1, a két német nyíllövedék normál RHA páncélátütése
2, Kontakt-5 amortizációja %-ban az adott típusú nyílra
3, két német nyíllövedék maradék RHA páncélátütése a Kontakt-5 ERA amortizációja után
A B-nél a közbenső lapok két különböző nagykeménységű acélból vannak.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..