Persze sok minden lehet…ugyanakkor kicsi tovább gondolva a korábbiakat…
- az általam berakott forrás a német tesztről kifejezetten glacis-t ír az átütésre és nem hull frontot…vagyis a legerősebb részen ment át a 105mm-es dm33
- továbbá külön elmagyarázza, hogy ez „penetration” és nem pedig „perforation” volt
Szóval kérdés:
mekkora lehet a 105mm-es dm33 átütése….egyszerű rule of thumb-ot használva a 105mm-es lőszer torkolati sebességére 1470-1480m/s-et szoktak megadni, míg a 120mm-es esetében 1650m/s…vagyis a torkolati energiája kb. (1480/1650)^2~0,8…vagyis kb. 20%-kal kisebb mint mondjuk egy korabeli 120mm-es nyílé…
(persze az átütés sok mindentől függ, de mivel már a 105mm-es is korszerű monolit nyíl volt, ráadásul a célpont meg tök egyszerű öntött torony, ezért olyan dolgok, hogy mondjuk milyen volt a nyíl páncéltörő fejének a kialakítása nem annyira lényeges)
a 120mm-es DM23-as átütése 480mm, szóval 480*0,8=384mm…szerintem ez hihető érték…
Ugyanakkor:
- a Fip módszerével kalkulált 16-60-105-50-es páncél védettsége elvileg 394mm RHA-t ad….hát ez alapján az átütés eléggé a határon van….nade itt jön a nagy kérdés…mekkora is a textolit RHA értéke…Fip ugye 0,2-es szorzóval számolt…@gorkamorka azt mondja, hogy modern apfsds ellen szart sem ér…szóval ha mondjuk a textolitot 0,1-es szorzóval számoljuk, akkor a 394 rögtön 365 körüli csökken…így már hihetőbb az átütés….továbbá az a 30mm eltérés a t72a teknőjére ami Fip számítása és az UVZ adata között volt szintén simán jöhet abból, hogy az UVZ-nél más RHA egyenértékessel számoltak textolitra…nem is kell nagy eltérésre gondolni, mert 0,2 helyett 0,3-as szorzóval már simán kijön az uvz értéke….kérdés az, hogy akkor talán hülyék lettek volna az UVZ-nél? hát szerintem simán lehet, hogy apds ellen, vagy a saját elavultabb apfsds-eik ellen gondolhatták azt, hogy ad ennyi KE védelmet….és akkor ez magyarázat arra is, hogy miért lepődtek meg marhára, amikor a Hetz átvitte…
- a torony viszont továbbra is nagy talány….még ha 80%-os RHA értékkel is számolunk a lengyel öntött torony miatt…akkor is 400-450mm KE védelem jön ki, akkor is ha a kvarcot 0-nak veszem…(a gyakorlatban azért 15-20mm-et simán hozzáadhat). A 400mm-es részt 1500m-ről talán-talán átvihette….de azért itt már sok a „ha”
- Az én véleményem inkább az, amire a t72b-s ábrám is utalt…hogy még a t72b tornyán is azért volt sok weak spot (az egész ágyú körüli rész ilyen)….a T72a tornyán simán lehet, hogy még nagyobb volt ennek a területnek az aránya….szóval szerintem inkább az van, hogy a 105mm-es DM33 ezeken a helyeken tudta átlőni
egyébként általában véve elmondható szerintem, hogy ezeknél az új generációs tankoknál a szovjetek inkább a KE elleni védelemre gyúrtak, miközben a nyugatiaknál inkább a CE ellenire…nyilván, ha a nyugatiak nem voltak tök hülyék, akkor erre a leglogikusabb magyarázat az, amit
@Hpasp említett; vagyis, hogy a 125mm-es ágyúval (és a pontosabb távméréssel) a szovjetek elmozdultak a kumulatív irányba