A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 204
113
Amúgy néhol 5 félét is mert van fegyvernemi barett sapka is.

Az az idétlen fos amit ma bocskai sapka néven hordunk az egy 1965 mintájú osztrák vasutas sapka.
Hagyományőrzésileg se oké komfortilag sem meg szarul néz ki.

Minimális erőfeszítéssel lehetne csinálni értelmes sapkát ami mindegyik krtitériumnak megfelel.
neked milyen dizájn tetszene?
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 596
3 815
113
A te naiv ideáid kukában vannak a való világban. Mi magyarok is simán el tudjuk rendelni a határzárat a felnőtt férfiaknak és ha kell, akkor a Balaton Soundon éppen bulizó katonakorúakat teherautókra tudjuk dobálni és gyorstalpaló kiképzés után AMD-vel és RPG-vel a frontra zavarni. És így is fog történni.
Szia,

Honnan lenne RPG?
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 596
3 815
113
Van még pár tízezer belőle itthon.
Szia,

Bocsi, de ezt nem hiszem el.
Ha jol emlekszem, akkor 2200 db RPG indito volt a Nephadseregben 1985-ben. Tehat kevesebb, mint telepulesenkent 1 db!
Ezzel mar akkor sem lehetett volna felszerelni a tartalekosokat, hogy vedjek az orszagot (nyilvan azert, mert akkor haboru eseten tamadtunk volna, es nem vedekezunk).
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

fitom

Well-Known Member
2020. szeptember 30.
3 000
5 330
113
Szia,

Bocsi, de ezt nem hiszem el.
Ha jol emlekszem, akkor 2200 db RPG indito volt a Nephadseregben 1985-ben. Tehat kevesebb, mint telepulesenkent 1 db!
Ezzel mar akkor sem lehetett volna felszerelni a tartalekosokat, hogy vedjek az orszagot (nyilvan azert, mert akkor haboru eseten tamadtunk volna, es nem vedekezunk).
Ne törődj vele ő ilyen...!
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 989
113
Szia,

Bocsi, de ezt nem hiszem el.
Ha jol emlekszem, akkor 2200 db RPG indito volt a Nephadseregben 1985-ben. Tehat kevesebb, mint telepulesenkent 1 db!
Ezzel mar akkor sem lehetett volna felszerelni a tartalekosokat, hogy vedjek az orszagot (nyilvan azert, mert akkor haboru eseten tamadtunk volna, es nem vedekezunk)
Gránátra értettem
Rajonként van rpg indító 1 db. Amit az aktív àllománynál kiváltottunk jórészt.
Gránát beszerzés volt pár éve nagy darabszàmban.
És a mozgósítható tarcsis/egyéb àllomànnyal sincs 2000 raj.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Szia,

Bocsi, de ezt nem hiszem el.
Ha jol emlekszem, akkor 2200 db RPG indito volt a Nephadseregben 1985-ben. Tehat kevesebb, mint telepulesenkent 1 db!
Ezzel mar akkor sem lehetett volna felszerelni a tartalekosokat, hogy vedjek az orszagot (nyilvan azert, mert akkor haboru eseten tamadtunk volna, es nem vedekezunk).

Csendesen megjegyeznémn, ha nagyon szigorúak vagyunk és ragaszkodunk az elméleti szervezeti felépítéshez, akkor a 2200 db RPG-7 indító, 27 lövész dandár anyaga. Komolyra fordítva, nyilván tartalék is volt valamennyi, az akkor aktív 13 lövész és a néhány harckocsi dandár lövész erőinek, bőven elég volt első háborús nekifutásra.
 

alter ego

Well-Known Member
2022. március 22.
513
1 431
93
Azt a beugró feladatot kapta az új miniszter, hogy 1 hónapja van kitalálni hogyan lehetne felgyorsítani a programokat. Nyilván a már futó programokat. A jövőbeli megrendeléseknél ahol már tudják hogy mit akarnak rendelni, az azért nincs még leszerződve, mert valamiért a német megrendelésre várnak (Skyranger, HX3 önjáró löveg, H145M új képességek, lehet hogy a rakétatüzérséggel is), vagy valami másra.

Úgy tűnik, hogy a legtöbb futó projekt késésben van:
  • a H145-ösök képességei még hiányosak (sok még fejlesztés alatt áll) és azt se használják amit lehetne
  • késnek a német gyártású Lynxek
  • késnek a Pzh2000-esek
  • késnek a Gidránok
  • NMS beszerzésről és gyártásról még semmi hír
  • késnek a KC-390-esek
  • késnek a drónok
  • a mobil SAMOC-nak is itt kellene már lenni
  • késik Várpalota építése
  • Nyírtelekről és a radarokról még semmi hír
  • úgy tűnik hogy késés lehet a zalaegerszegi Lynx gyárnál is
  • a kaposvári RM gyár még sehol nem tart, még csak az északi ipari park kialakítása folyik
  • késik a drón gyár Békéscsabán
  • késik a Szolnok megyei helikopter karbantartó központ
  • Kiskunfélegyházán késik a mesterlövész fegyver és az RGW110 gyártása
  • csak az integrációs munkákhoz rendeltek Spike-ot, a többit majd később
  • csak kis mennyiségben rendeltek IRIS-T-t, a többit majd valamikor később
  • a Gripenek "upgrade"-je eddig gyenge, ráadásul időben nagyon elhúzzák
  • létszám feltöltése
  • infrastruktúra kialakítása (Szolnok, Tata, ...)
  • ...

A késéseknek részben a Covid, az ukrán háború és az ipari ellátási láncok nehézségei lehet az oka, de azért láthatóan vannak benne érthetetlennek tűnő késleltetések is (="akkorra kértük"), valószínűleg a pénz miatt. És a törökökkel látványosan nem haladnak előre.

Gripenek "upgrade": a 800 órás nagyjavításokon akarják végrehajtani a MS20 Block 2.0 módosítást, ami azt jelenti hogy évi 3 gép kaphatja meg, azaz a 14 gép az kb. 4,5 év, vagyis 2026 végéig kapja meg az összes gép ha már most elkezdték. A cseheknél a gépek az MS20 Block 2-t már megkapták menet közben Csehországban. A további upgrade-re pedig azt mondták a svédek a cseheknek, hogy 1,5 év alatt megcsinálják az összes gépen, ha úgy döntenek hogy 2027 után is maradnak náluk a C/D Gripenek. Az MS20 Block 2-t és a Meteor és IRIS-T rakétákat 2018 óta bármikor megrendelhettük volna, de valamiért csak 2022 elején sikerült.

Remélem, év végén nem az derül ki, hogy ez is csak egy "kommunikációs bűvészmutatvány" volt, hogy "csak szólnom kellett és már fel is pörgött a haderőfejlesztési program", már be is érkeztek az első PZH-k, az első Lynx-ek, beindult a zalai Lynx gyár, megjött a következő 40 Gidrán, megjöttek a 120 mm-es aknavetők, elkészült az első H225M a franciaországi gyárban, itt az első izraeli radar, elkezdik építeni a gyárat Kaposváron és Várpalotán és elindult az Airbus gyár (bár annak nem sok köze van a haditechnikához)... Az "egyszerű néző" pedig elégedett lesz mert hirtelen hogy felpörgött minden. Pedig ezeket egyébként is mind 2022-re ígérték.

Biztos lesz még idén egy-két bejelentés is hogy megrendeltünk még ezt-azt amiről már régen tudjuk hogy meg lesz rendelve (pl. Skyranger, HX3 önjáró löveg stb.), ami majd csak 3-5 év múlva ér majd ide, de 2023 és 2025 között folyamatosan érkeznek a korábban megrendelt dolgok (Leo 2A7, H225M, KC390, L39NG, további Lynxek, radarok stb) , így az "egyszerű néző" nem fogja észrevenni hogy nem lett gyorsítás. Lehet hogy megy minden tovább az eredeti tervek szerint. csak kommunikációval meg kellett nyugtatni a háború miatt aggódó közvéleményt, akiknek - valószínűleg egy közvéleménykutatás szerint - a többsége támogatná a haderőfejlesztés felgyorsítását. Az év végi haderőfejlesztési összefoglalónál majd emlékezzünk erre a július 1-én elhangzott beszédre és nézzük meg, mit sikerült elérni.
Szerintem nem ezt jelenti a gyorsítás Orbáni értelemben. Mit mondott Orbán?: Piros lámpa villog a fejében, mert az ukránok helyzete egyre romlik, és hamarosan Magyarországhoz fog közelíteni a frontvonal. - Ez nem 2024 és 2026 közötti időszakra utal, hanem néhány hónaposra. Az most tökmindegy, hogy valami, ami 2026-ra volt szerződve, 2025-ben ideér. Az irreleváns Orbán fenti mondata alapján. Ez alapján most, tehát még idén, 2022 második felében kell erősödnünk. Ez részben használt eszközökkel lehetséges, és a már mostanra ígért cuccok azonnali szállításával, törökökkel megegyezéssel stb..
 
K

kamm

Guest
Szia,

Bocsi, de ezt nem hiszem el.
Ha jol emlekszem, akkor 2200 db RPG indito volt a Nephadseregben 1985-ben. Tehat kevesebb, mint telepulesenkent 1 db!
Ezzel mar akkor sem lehetett volna felszerelni a tartalekosokat, hogy vedjek az orszagot (nyilvan azert, mert akkor haboru eseten tamadtunk volna, es nem vedekezunk).
Hat 2200 csohoz szerintem soha nem lenne ember, mert az kb 22 ezer (!) embernyi alegyseget jelent (tizfos rajokra kerekítve), de még akkora sereg sem talan (max tartalekosokbol lehet majd egyszer annyi.) :)

Amúgy anno 1992 körül én meg 4000 körül hallottam becsléseket, az a 2200 az talan a 100-140 ezres MNH aktiv használatban lévő száma lehetett...?
 
  • Tetszik
Reactions: bel

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 989
113
Hat 2200 csohoz szerintem soha nem lenne ember, mert az kb 22 ezer (!) embernyi alegyseget jelent (tizfos rajokra kerekítve), de még akkora sereg sem talan (max tartalekosokbol lehet majd egyszer annyi.) :)

Amúgy anno 1992 körül én meg 4000 körül hallottam becsléseket, az a 2200 az talan a 100-140 ezres MNH aktiv használatban lévő száma lehetett...?
A munkás őrség készleteit magunkhoz vettük amikor megszűntek.
 
K

kamm

Guest
Csendesen megjegyeznémn, ha nagyon szigorúak vagyunk és ragaszkodunk az elméleti szervezeti felépítéshez, akkor a 2200 db RPG-7 indító, 27 lövész dandár anyaga. Komolyra fordítva, nyilván tartalék is volt valamennyi, az akkor aktív 13 lövész és a néhány harckocsi dandár lövész erőinek, bőven elég volt első háborús nekifutásra.
Szerintem azon felül volt meg a strat tartalekban lezsirozva is. Ilyesmiben eléggé el volt szallva a MNH tervezese...
 
  • Tetszik
Reactions: Catles and honved

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 692
13 356
113

...csak "ezer-éve" --najó. csak 2-3-4 éve-- irogatjuk (jó-)páran, hogy a békeidőben "megfizethetővé-tett" napelemes, kollektoros, "egyebes", E-U-s finaszírozású laktanyákkal --megfizethetően fentartható sereggel!!!, az után a "no-name" Szun-Ce után "szabadon"-- a szomszédok gatyáját is "lefegyverkeznénk" róluk, és úgy járnának, mint amikor a Mátyás-királyt ostromló (lengyel) sereg békéért és élelemért könyörgött(és kapott egyébként)!

Ennyi ész és józanság nincs, nem volt --talán most majd a "szükség" miatt lesz--... :oops::oops::oops:

Ezért baj, hogy a RM nem gyárt naplelemet 20-szoros áron sem!!! :oops:


.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 514
113
Szerintem nem ezt jelenti a gyorsítás Orbáni értelemben. Mit mondott Orbán?: Piros lámpa villog a fejében, mert az ukránok helyzete egyre romlik, és hamarosan Magyarországhoz fog közelíteni a frontvonal. - Ez nem 2024 és 2026 közötti időszakra utal, hanem néhány hónaposra. Az most tökmindegy, hogy valami, ami 2026-ra volt szerződve, 2025-ben ideér. Az irreleváns Orbán fenti mondata alapján. Ez alapján most, tehát még idén, 2022 második felében kell erősödnünk. Ez részben használt eszközökkel lehetséges, és a már mostanra ígért cuccok azonnali szállításával, törökökkel megegyezéssel stb..
Feltételezve, hogy ő a legjobban informált ember ebben a kérdésben, valószínűleg azt is pontosan tudja hogy a jelenlegi helyzetben 6 hónap alatt semmilyen harci eszközt nem lehet beszerezni és semmit sem lehet előrehozni amire szerződés van. Viszont azt is pontosan tudja, hogy a következő fél évben milyen eszköz beérkezések, gyárindítások, alapkőletételek lesznek...

A használt Leo 2A4-eket 2018 decemberében rendelték meg és 2020 júliusában érkezett meg az első négy. Az 1,5 év békeidőben, szabad kapacitással rendelkező gyártó esetén. Én kb. arra látnék lehetőséget hogy több Bren-t gyártanak vagy gyorsabban legyártják a 200 ezer db-ot, ha még nem végeztek vele. Esetleg gyártásba kerül valamelyik Gestamen fegyver változat. Bár ezeknek nem sok jelentősége lenne. Jobban örülnék ha tényleg lenne valami meglepetés beérkezés a következő fél évben, ami nem szerepelt a listámban és nem Marder, Leopard1 szint.
 

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
1 899
6 277
113
Sajnos a versenyszféra fizetései elszálltak a honvédelmi ágazathoz képest.
A versenyképes illetmény megteremtése az elszabadult ár (majd bér) infláció miatt csak radikális beavatkozással lehetséges.
Az apró, lépcsőzetes emelés semmilyen eredményt nem hoz, amikor a Lidl -be fél millió Ft ért keresnek pénztárost, vagy 800 ezer nettóért teherautó sofőrt.
Az egész országban munkaerő hiány van, nekünk meg több tízezer minőségi (egészségügyileg fizikailag és mentálisan is alkalmas) munkavállaló kellene....

Ez pénz nélkül nem fog menni. A jó hír, hogy a GDP 2%-ból ki lehet gazdálkodni 25-30 ezer katona illetményét.

Példaként én a VÁM és pénzügyőrség illetményrendszerét láttam.
Hatalmas bónuszokkal motiváltak az elmúlt évtizedekben dolgozóikat, évente 18-22 havi illetményt is ki tudtak fizetni. Maguknak. A PM alatt....
Mint pénzügyőr-ként szolgáló papíron szép de az allomany nem motivált kiégett, fizetés szar ahhoz képest,hogy 1ember 4 ember melóját látja el, hatalmas generációs szakadék van átlagosan 20 év kor különbséggel, nincs egyenruha az ellátóban szedett vedettek vagyunk meg taktikai őv se jut mindenkinek…stb stb
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 989
113
Mint pénzügyőr-ként szolgáló papíron szép de az allomany nem motivált kiégett, fizetés szar ahhoz képest,hogy 1ember 4 ember melóját látja el, hatalmas generációs szakadék van átlagosan 20 év kor különbséggel, nincs egyenruha az ellátóban szedett vedettek vagyunk meg taktikai őv se jut mindenkinek…stb stb
Üdv a klubban.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 445
113
Ha végignézed 2016 december 20-tól a haderőfejlesztéssel kapcsolatos összes hírt, meghallgatod az összes interjút és közben kijegyzeteled magadnak hogy ki mikor miről mit mondott, akkor ez a kép áll össze. Egyébként Maróth is elmondta valamelyik legutóbbi cikkben/interjúban, hogy vannak késések, de ezek nem befolyásolják a programok végső megvalósulását.
Akkor téged miért aggaszt?
2022 elején még azt nyilatkozták hogy 2022 első vagy második negyedévében érkezik az első. Már július van, és nem hivatalos források azt mondják hogy majd idén valamikor.
Én ilyenről sosem hallottam. Pontosan az ilyen órán kopogtató házmester tempó (ez valahogy nagyon magyar jellemző) miatt nem adnak ki - többek között -, csak kb. határidőket. Így nem kell letagadni...
Vagy az hogy mégsem haladtak megfelelően a dolgok eddig, ezért lettek szervezeti változások és állítják vissza pl. a különálló Honvéd Vezérkart is, aminek megszüntetésére Benkő Tibor olyan büszke volt...
Mi köze van a Honvéd vezérkarnak ahhoz, hogy a gyártó pár hónapot csúszik a gyártással, egy már fix szerződés kapcsán?
A szerződések nyilván rendelkeznek az ilyen dolgokról. Ha nem vis maior-ról van szó, akkor köteles a szállító cég kompenzálni....
Több mint fél éve alá van írva a magyar szerződés a 14 Gripen Block 2 továbbfejlesztéséről, és egy hónapja a 2036-ig tartó üzemeltetésről is. A magyar gépek kb. 80%-ban már ki vannak fizetve. Így miről alkudozunk? Nem lett volna jobb az alku pozíciónk, ha még nem írtunk volna alá semmit?
Dehogy! Mivel a legutolsó szerződésmódosításnál azt választottuk, hogy a tulajdonunkban maradnak a gépek, emiatt azon gépek szerződései nagyjából egy egyirányú csőben mozognak. Ezen gépek esetén a Saab mondhatja, hogy olcsóbban tudja vállalni a karbantartásukat, ha a svédekkel együtt fejlesztjük a gépeinket. A '36-ig tartó szerződés meg teljesen egyértelműen szükséges, mivel '26 után is üzemeltetni akarjuk a gépeket.
Ezen szerződések semmilyen alkut nem osztottak-szoroztak.
A kedvezőbb pozíció akkor lesz, ha végre a csehek kitalálják, hogy mi a radai rossebet óhajtanak reptetni 2027-től.
Mert ugye akkor ott lesz 14 felszabadult felesleges gép a svéd inventoryban. Meg ugye a már legyártott további 14 airframe. Meg az a 60 másik, ami helyett már biztosan Eriket fognak kapni a svédek.
De ha rájönnek a csehek, hogy kilóg a seggük a gatyából, és a következő 10 évben nem akarják lehúzni a budin a teljes haderejük fejlesztését, akkor mégiscsak az olcsóbb Gripen C+ mellett döntenek, akkor meg mi magunk is lepasszolhatjuk nekik a meglévő 14 gépet (addigra már mi rendelkezünk a tulajdonjogokkal), és en bloc rendelünk meg 28 E/F-et. Az biztos, hogy bármi lesz is, a csehek minimum 28 multiroll gépet akarnak a későbbiekben üzemeltetni. Mint ahogy nekünk is édeskevés a 14db.
 
  • Vicces
  • Hűha
Reactions: kamm and Terminator

beat

Well-Known Member
2012. január 25.
1 019
2 445
113
Azt a beugró feladatot kapta az új miniszter, hogy 1 hónapja van kitalálni hogyan lehetne felgyorsítani a programokat. Nyilván a már futó programokat. A jövőbeli megrendeléseknél ahol már tudják hogy mit akarnak rendelni, az azért nincs még leszerződve, mert valamiért a német megrendelésre várnak (Skyranger, HX3 önjáró löveg, H145M új képességek, lehet hogy a rakétatüzérséggel is), vagy valami másra.

Úgy tűnik, hogy a legtöbb futó projekt késésben van:
  • a H145-ösök képességei még hiányosak (sok még fejlesztés alatt áll) és azt se használják amit lehetne
  • késnek a német gyártású Lynxek
  • késnek a Pzh2000-esek
  • késnek a Gidránok
  • NMS beszerzésről és gyártásról még semmi hír
  • késnek a KC-390-esek
  • késnek a drónok
  • a mobil SAMOC-nak is itt kellene már lenni
  • késik Várpalota építése
  • Nyírtelekről és a radarokról még semmi hír
  • úgy tűnik hogy késés lehet a zalaegerszegi Lynx gyárnál is
  • a kaposvári RM gyár még sehol nem tart, még csak az északi ipari park kialakítása folyik
  • késik a drón gyár Békéscsabán
  • késik a Szolnok megyei helikopter karbantartó központ
  • Kiskunfélegyházán késik a mesterlövész fegyver és az RGW110 gyártása
  • csak az integrációs munkákhoz rendeltek Spike-ot, a többit majd később
  • csak kis mennyiségben rendeltek IRIS-T-t, a többit majd valamikor később
  • a Gripenek "upgrade"-je eddig gyenge, ráadásul időben nagyon elhúzzák
  • létszám feltöltése
  • infrastruktúra kialakítása (Szolnok, Tata, ...)
  • ...

A késéseknek részben a Covid, az ukrán háború és az ipari ellátási láncok nehézségei lehet az oka, de azért láthatóan vannak benne érthetetlennek tűnő késleltetések is (="akkorra kértük"), valószínűleg a pénz miatt. És a törökökkel látványosan nem haladnak előre.

Gripenek "upgrade": a 800 órás nagyjavításokon akarják végrehajtani a MS20 Block 2.0 módosítást, ami azt jelenti hogy évi 3 gép kaphatja meg, azaz a 14 gép az kb. 4,5 év, vagyis 2026 végéig kapja meg az összes gép ha már most elkezdték. A cseheknél a gépek az MS20 Block 2-t már megkapták menet közben Csehországban. A további upgrade-re pedig azt mondták a svédek a cseheknek, hogy 1,5 év alatt megcsinálják az összes gépen, ha úgy döntenek hogy 2027 után is maradnak náluk a C/D Gripenek. Az MS20 Block 2-t és a Meteor és IRIS-T rakétákat 2018 óta bármikor megrendelhettük volna, de valamiért csak 2022 elején sikerült.

Remélem, év végén nem az derül ki, hogy ez is csak egy "kommunikációs bűvészmutatvány" volt, hogy "csak szólnom kellett és már fel is pörgött a haderőfejlesztési program", már be is érkeztek az első PZH-k, az első Lynx-ek, beindult a zalai Lynx gyár, megjött a következő 40 Gidrán, megjöttek a 120 mm-es aknavetők, elkészült az első H225M a franciaországi gyárban, itt az első izraeli radar, elkezdik építeni a gyárat Kaposváron és Várpalotán és elindult az Airbus gyár (bár annak nem sok köze van a haditechnikához)... Az "egyszerű néző" pedig elégedett lesz mert hirtelen hogy felpörgött minden. Pedig ezeket egyébként is mind 2022-re ígérték.

Biztos lesz még idén egy-két bejelentés is hogy megrendeltünk még ezt-azt amiről már régen tudjuk hogy meg lesz rendelve (pl. Skyranger, HX3 önjáró löveg stb.), ami majd csak 3-5 év múlva ér majd ide, de 2023 és 2025 között folyamatosan érkeznek a korábban megrendelt dolgok (Leo 2A7, H225M, KC390, L39NG, további Lynxek, radarok stb) , így az "egyszerű néző" nem fogja észrevenni hogy nem lett gyorsítás. Lehet hogy megy minden tovább az eredeti tervek szerint. csak kommunikációval meg kellett nyugtatni a háború miatt aggódó közvéleményt, akiknek - valószínűleg egy közvéleménykutatás szerint - a többsége támogatná a haderőfejlesztés felgyorsítását. Az év végi haderőfejlesztési összefoglalónál majd emlékezzünk erre a július 1-én elhangzott beszédre és nézzük meg, mit sikerült elérni.
A magyar PzH-kal (többes számban!) a nyárra van beígérve hazai éleslövészet. Remélem legalább 6 db már itt lesz addigra. Ez augusztus végéig kiderül, hisz addig tart a nyár...
Idén meg kell érkeznie a 40 újabb Gidránnak... legalábbis ezt ígérték.
Ha jól emlékszem, az első Németországban gyártott Lynx-ek is elkezdenének megérkezni és végéig. (Érdekes lesz, még azt sem tudjuk, hogy fog kinézni a tornya. Remélem a gyárban legalább már tudják...)

Viszont pl. a NASAMS érkezésén nem tudom hogyan gyorsítanának. Elmondták már, hogy ott komoly ütemezése van a rakéták gyártásának. Örülök, ha csúszás nem lesz és pontosan megérkeznek. (Csak összehasonlítás kedvéért, a tót Sólymok már késésben vannak.)
Ez sajnos igaz lehet bármilyen gyártó cégre. Ha Orbán gyorsításról beszélt, akkor inkább valószínű lehet, hogy a későbbre tervezett eszközök beszerzési procedúráját hozzák előbbre. Pl. drónok. Lehet, hogy csak jövőre akartak rendelni, de valami szerződést már idén nyélbe ütnek. Vagy Spike. Módosítják a szerződést, hogy ne csak "mintapéldányokat" kapjunk, hanem mondjuk lövészzászlóaljanként 1 szakaszt fel lehessen velük szerelni.
De a bérfejlesztést is elkezdhetik tervezgetni, hogy ne járjunk úgy, hogy előbb itt lesz a technika, csak éppen kezelők nem lesznek rá. Márpedig ez jelen állás szerint elég sanszos...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 791
113
Lehet erre pörgetik.

SzBK - face

Yacov Hadas-Handelsmant, Izrael budapesti nagykövetét fogadtam ma a Honvédelmi Minisztériumban.

A megbeszélésen az aktuális biztonságpolitikai kérdések mellett áttekintettük a magyar-izraeli kapcsolatokat is. Izrael a világ egyik legjelentősebb hadfelszerelés exportőre, aki már eddig is stratégiai partner volt mind a haderő, mind a hadiipari fejlesztéseinkbe n.