A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Crusader

Well-Known Member
2018. november 27.
754
2 031
93
Hová raknád őket?Nyugaton éleképtelenek a laktanyák mert nem fizet eleget a cég(nem tud versenyezni egy Audival vagy más multival),Kecskeméten amikor odaköltözött a Merci a jól képzett repszerelő altiszteknek hirtelen annyi lett a bérük mint egy századosnak vagy őrnagynak csak,hogy ne menjen el mégtöbb közüllük.Debrecen is ki fog ürülni ha megnyit a BMW.
Nem tisztem ezt eldönteni, de ha már így rákérdeztél:
1.: Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc
2.: Békéscsaba-Szeged-Pécs
3.: Veszprém-Pápa-Zalaegerszeg

Emellett mindenképpen ragaszkodnék hozzá, hogy Paks állandó légvédelmet és katonai jelenlétet kapjon.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 385
7 894
113
Miskolcnak lenne értelme. Oda pár év alatt a tartalékosokkal, aktívakkal simán össze lehetne toborozni azt a zászlóaljt feltöltve.
Még Pécs ami szóba jöhetne. Az egyetem és a munkahelyek miatt. Itt is ösze lehetne kaparni azt az 1 zl jat.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 642
77 611
113
Nem tisztem ezt eldönteni, de ha már így rákérdeztél:
1.: Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc
2.: Békéscsaba-Szeged-Pécs
3.: Veszprém-Pápa-Zalaegerszeg

Emellett mindenképpen ragaszkodnék hozzá, hogy Paks állandó légvédelmet és katonai jelenlétet kapjon.

Felejts el minden dunán-túli és dél-alföldi települést.Előbbit azért mert senki nem megy katonának annyira nem versenyképes a bérezés utóbbit meg azért mert már van ott 2 alakulat és az sincs feltöltve mert onnan sem mennek katonának az emberek.Ha meg elvinnéd Borsodba meg a Nyírségbe a laktanyákat akkor az ország többi laktanyája kongana az ürességtől de legalábbis az emberek harmada fele eltűnne Szolnokról,Tatáról,Debrecenből,Szentesről és még sorolhatnám.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 642
77 611
113
Az szép! De attöl még Szolnok nagyon messze kell legyen az 5-6 ezer fős létszámtól.

Milyen 5000-6000(Ez mire vonatkozik?Egy feltöltött magyar lövészdandár kb 2000 fő)?Tatán az elmúlt 10 évben összesen voltak ennyien(kis túlzással)ne nevettesd már ki magad.
 

Crusader

Well-Known Member
2018. november 27.
754
2 031
93
Milyen 5000-6000(Ez mire vonatkozik?Egy feltöltött magyar lövészdandár kb 2000 fő)?Tatán az elmúlt 10 évben összesen voltak ennyien(kis túlzással)ne nevettesd már ki magad.
Amúgy a Bevetés nevű promo videó nem a 88 nál készült anno, ahol te is voltál? Ha igen, akkor ott voltak BTR-ek nem? Elvették tőletek?
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 238
26 981
113
Milyen 5000-6000(Ez mire vonatkozik?Egy feltöltött magyar lövészdandár kb 2000 fő)?Tatán az elmúlt 10 évben összesen voltak ennyien(kis túlzással)ne nevettesd már ki magad.
Milyen degradált létszámok vannak jelenleg? 2000 az nagyon alsó hangon három gl.zlj csak!
 

tindalos

Well-Known Member
2011. október 8.
1 616
5 384
113
Csak kérdezem, mert a repülő gépeknél vegyszert szórnak a gép szárnyára, a helikopternél ez hogy működik?

A lapátok belépőélében levő duplikált,elektromos fűtőszálak végzik a melót.

Amire te gondolsz az teljesen más,az nem ide tartozik. Az a repterek által biztosított szolgáltatás!
 
  • Tetszik
Reactions: koppany

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 342
13 832
113
Ezeket csak hallomásból ismerem, mert én csak olyan kisgéppel találkoztam, amin pneumatikus jégtelenítés volt. Mondjuk azok kb. a 60-as évek technikáját képviselték.


Én meg ehhez fűznék kiegészítést: a Type I, II-IV folyadékok közt nem csak az arány a különbség. Mindegyikből lehet kérni többféle keveréket (25-75%,50-50, 75-25, vagy 100-0) hőmérséklettől függően. A Type I nem ad értékelhető rendelkezésre állási időt (Hold over Time) ezért csak akkor használják önmagában, ha a repülőről kell eltávolítani a havat, jeget, de egyébként nincsenek jegesedési körülmények (pl. sok üzemanyaggal száll le a gép és a hideg kerozin miatt jég alakul ki a szárnyon, vagy éjszaka havazott, de reggel, mikor menni kéne, süt a nap, de még ott a hó a gépen).
A kétlépcsős jégtelenítésnél első körben (de-icing) lefújják a gépről a havat, jeget Type I folyadék keverékével, majd a második körben (anti-icing) még egyszer lefújják, de akkor már Type II-IV folyadék megfelelő keverékével, amit a hőmérséklet, csapadék fajtája és a szükséges idő alapján állapítanak meg. (Legalábbis ezek a közforgalmi eljárások.)

Technikai érdekesség: a beszerzett A-319esek vezérsíkjain semmilyen jégtelenítés nincs.

Én a közforgalmit ismerem csak, jó lassan csinálják :D
Megjegyzem a Q-400 kolegák epedve várják ezt az időszakot - mivel az APU beömlője fenn van, a jégtelenítő bele is folyik, ami aztán rendszerint ki is nyírja XD
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 385
7 894
113
Borsod viszonylag már jól ál tartalékosokkal. Előbb vagy utobb azoknak is valami hely kell.
Egyébként nem normál aktív katonákkal feltöltött laktanyákról lenne szó. Tartalékos. A toborzásnak is jót tenne szerintem.
 
  • Tetszik
Reactions: tomsinner

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 953
65 991
113
Hol?? Nekünk max dombjaink vannak. A Honvédséget a hon védelmére kell kiképezni, felszerelni nem hódításra.....
Mondjuk pl ha ezeknek, vagy az ilyen magasságú 4-500m magas hegyeinknek a tetejére tüzérséget, légvédelmet tudnánk telepíteni mondjuk helikopterrel mert járhatatlanok , akkor az mennyivel növeli meg a lőtávolságot? 1-2km? Meg mondjuk nagyon bújócskázni se lehetne mögöttük olyankor.
1024px-Pliocene_Volcanoes_near_Lake_Balaton_in_Hungary.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: csibeszke

thomashewitt

Active Member
2015. március 21.
472
165
43
A Seelow Heights-ről a germánok páholyból lőtték Zsukovékat, a magaslati pont birtoklása, mindig is előnnyel járt, már a kőbaltás korban is, onnan nem kell drón sem a felderítés, tűzvezetéshez.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 953
65 991
113
raad1.jpg

Mindenkitöl lehet ötletet ellesni.Úszóképes 122milis a BMP-1 alvázra épitett 2S1 torony kisérőtüzérségnek.
sora_1460978452668575598a.jpg

M777 helyett meg inkább egy ilyesféle D30 korszerűsités,persze Rába alvázon.Kisháborúhoz,Nemzetőrségnek/területvédelmi tartalékosoknak olcsó és hatékony
Nincs D-30-unk, venni meg nem veszünk mert nem Nato kompatibilis. Szerbia nem Nato tag, nem is akar az lenni. Amúgy tök jó volna ha lenne D-30, mert azt lehet reptetni is pl a kis súly miatt. De annak idején nem vettünk, ha meg vettünk volna is már rég kivontuk volna.
 
  • Tetszik
Reactions: Python

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Mondjuk pl ha ezeknek, vagy az ilyen magasságú 4-500m magas hegyeinknek a tetejére tüzérséget, légvédelmet tudnánk telepíteni mondjuk helikopterrel mert járhatatlanok , akkor az mennyivel növeli meg a lőtávolságot? 1-2km? Meg mondjuk nagyon bújócskázni se lehetne mögöttük olyankor.
1024px-Pliocene_Volcanoes_near_Lake_Balaton_in_Hungary.jpg
Korszerűen felszerelt ellenféllel szemben rossz ötlet.A tüzfelderitő lokátorok pillanatok alatt bemérik az aktiv üteget.És jön a válaszcsapás.Modern harctéren kicsit is jobban felszerelt ellenféllel szemben a vontatott tüzérséget el kell felejteni.Irakban 91ben az aktiv iraki ütegeket az amik a 2.lövésnél bemérték tüzérségi lokátorral.És adták a céladatokat az MLRS ütegnek,ami megszorta őket kazettás fejrészű rakétákkal.2percen belül.Ütegnek annyi,meg a helinek is,ha ott van
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 953
65 991
113
Felejts el minden dunán-túli és dél-alföldi települést.Előbbit azért mert senki nem megy katonának annyira nem versenyképes a bérezés utóbbit meg azért mert már van ott 2 alakulat és az sincs feltöltve mert onnan sem mennek katonának az emberek.Ha meg elvinnéd Borsodba meg a Nyírségbe a laktanyákat akkor az ország többi laktanyája kongana az ürességtől de legalábbis az emberek harmada fele eltűnne Szolnokról,Tatáról,Debrecenből,Szentesről és még sorolhatnám.
És a Dél Dunántúl? Az nem nyugat meg észak Dunántúl semmiképpen sem. Szentesen van még valami? Hajdanán műszaki dandár volt aztán utána passz hogy most mi. Ha van ott valami akkor valahogy adná magát hogy kicsit bővítsenek a fejlesztések miatt, ha még megvan a műszaki vonal. Vonják össze a közelben levő Hódmezős alakulattal ha már az sincs soha feltöltve. A harmadik dd-t meg vigyék le a Dél -Dunántúlra. A Balaton alatt Kanizsától Pécsig azért szerintem lenne jogosultsága egy alakulatnak, talán Taszáron?
 
  • Tetszik
Reactions: Sulaco

galland

Well-Known Member
2012. szeptember 21.
354
344
63
Miskolc, esetleg nyíregy, pécs.
Egyébként személy szerint én a BMW gyárat Pécsre raktam volna. Dél dunántúlon alig van nagy multi. Ráadásul szerbiából, horvátból is tudtak volna toborozni embereket a sor mellé.
Szabolcsban is fosnak a nagy cégek a BMW től. Szívóhatása nagy lesz a maradék munkavállalok között.
Békéscsaba igen jó hely lehetne egy dandárnak. Románok, Szerbek, mindketten közel. /kicsit talán túl közel is/ És valljuk be, arra sincs sok lehetőség..
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 438
120 956
113
És a Dél Dunántúl? Az nem nyugat meg észak Dunántúl semmiképpen sem. Szentesen van még valami? Hajdanán műszaki dandár volt aztán utána passz hogy most mi. Ha van ott valami akkor valahogy adná magát hogy kicsit bővítsenek a fejlesztések miatt, ha még megvan a műszaki vonal. Vonják össze a közelben levő Hódmezős alakulattal ha már az sincs soha feltöltve. A harmadik dd-t meg vigyék le a Dél -Dunántúlra. A Balaton alatt Kanizsától Pécsig azért szerintem lenne jogosultsága egy alakulatnak, talán Taszáron?
Szentesen ott a műszaki ezred.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 953
65 991
113
Szentesen ott a műszaki ezred.
Szükséges feltölteni, vagy bővíteni az állományát? Hódmező vagy 10-15km onnét, az az egy szem félig meddig feltöltött zászlóalj nem volna jobb ha a szentesi részévé válna? Egy ezred meg egy dandár egymástól 10-15km-re ilyen baka ínséges időben szerintem a Mission Impossibile lenne.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Nincs D-30-unk, venni meg nem veszünk mert nem Nato kompatibilis. Szerbia nem Nato tag, nem is akar az lenni. Amúgy tök jó volna ha lenne D-30, mert azt lehet reptetni is pl a kis súly miatt. De annak idején nem vettünk, ha meg vettünk volna is már rég kivontuk volna.
SOKO_SP_RR_122mm_Self-propelled_Rapid_Response_truck-mounted_6x6_artillery_howitzer_YugoImport_Serbian_defense_industry_640_001.jpg

Pedig a szorgalmas rácok páncélozott változatát is összehozták:)
Ötletet viszont lehet belőle meriteni.155ös Brutus lövegre kifejlesztehető lenne valami ilyesmi.Nagy tüzgyorsaság és mozgékonyság.Teherautó alapon önálló osztályba megerősitő és kisháborus.határháborus helyzetre.IFV/APC alapra meg a kisérőtüzérségnek.
Nemzetörség/területvédelmi tartalékosoknak szerintem komoly csöves tüzérség nem kell.Inkább könnyű mozgékony rakéta-tüzérség,az egyszerübb fajtábol.Ha határmenti tüzbázis rendszert tartalékos alapon kiépiteni viszont nagyon is megfelel a D30.Izrael is rendszeresitette a zsákmányolt lövegeket ilyen célra.Könnyű beszerezni,kina ma is gyártja.