Hallo, itt a NATO!!!Lehet, hogy most bekavarok a vitában, de én nem attól tartanék, Gripen vagy F-35, hanem, hogy valaki kicsit spiccesen, vagy pillanatnyi politikai zavarában kitalálja, hogy J-20!
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Hallo, itt a NATO!!!Lehet, hogy most bekavarok a vitában, de én nem attól tartanék, Gripen vagy F-35, hanem, hogy valaki kicsit spiccesen, vagy pillanatnyi politikai zavarában kitalálja, hogy J-20!
Teljességgel kizárt..Lehet, hogy most bekavarok a vitában, de én nem attól tartanék, Gripen vagy F-35, hanem, hogy valaki kicsit spiccesen, vagy pillanatnyi politikai zavarában kitalálja, hogy J-20!
Mondjuk ebben azért nem lennék biztos. Vajon örülne e a NATO ha valaki venne tizenpár J-20 full felszerelve Kínában képzett pilótákkal akik ellen lehetne gyakorolni. Szerintem 5 évig minden nap red falg gyakorlat lenne...Hallo, itt a NATO!!!
Lehet, hogy most bekavarok a vitában, de én nem attól tartanék, Gripen vagy F-35, hanem, hogy valaki kicsit spiccesen, vagy pillanatnyi politikai zavarában kitalálja, hogy J-20!
Pontosan így látom én is. Nem véletlen van a J-20 nak export változata. Az csak egy lebutított verzió. Mintha talán Pakisztán rendelt volna is egyébként,de ebben most hirtelen nem vagyok biztos,de nem is érdekel...Aki feldobta a J-20-at,természetesnek veszi, hogy azt ide eladják és azt adják, ami kint rendszeresítve van/lesz. Esélytelennek tartom. Egy Eurofighter lobbitól jobban tartanék, de szerintem is marad a Gripen, hülyeség is lenne leváltani. Ami ezzel megspórolásra kerül meg mehetne a precíziós fegyverzetbe.
Te miről beszélsz? Ennyi az érved az F16 mellett?
Megkérdezhetem hogy hol lehet olyan monitort kapni ami nem jeleníti meg az F-35 karaktereket?Vagy a monitort is a saab küldte?? Úgy látom ez az F-16 nagyon beakadt nálatok!Te miről beszélsz? Ennyi az érved az F16 mellett?
Abban a pillanatban belekerülnénk ugyan abba a fiókba, mint amibe a törökök manőverezték magukat.Mondjuk ebben azért nem lennék biztos. Vajon örülne e a NATO ha valaki venne tizenpár J-20 full felszerelve Kínában képzett pilótákkal akik ellen lehetne gyakorolni. Szerintem 5 évig minden nap red falg gyakorlat lenne...
Én biztos alapítanék egy szállodát a reptér mellett az biztos...
Abban a pillanatban belekerülnénk ugyan abba a fiókba, mint amibe a törökök manőverezték magukat.
Pont azért nem engednék az F-35-öt a J-20-szal együtt gyakorlatozni egy békeidős gyakorlaton full képességekkel, mert az simán összeporszívózná az adatokat a kínaiaknak...
Egyedül a képességek maradtak kérdőjelesek!Azt is el kell fogadni, hogy az Európai hadiipar késve kapott észbe nagyon az 5. generációs típusok fejlesztésekor és lemaradtak a piaci résről mint a borravaló, nagyon úgy néz ki, hogy az Eurifghter és a Rafale sorsára fognak jutni a majdani típusok (kis darabszám brutális költségek és mire beérik a projekt a piaci réseket betöltik az amerikaiak (meg az oroszok/kína)
Az F-35 mellett szól, hogy nagyon úgy tűnik, hogy az lesz az 5. generáció igáslova és úttörője és jelenleg egyetlen kapható nyugati típusa jelenleg rohadt drágán üzemeltethető, de ahogy pörög a gyártás nőnek a darabszámok sokasodnak a megrendelők és kiforr a típus az ár úgy fog csökkenni. Valószínüleg amerikai harci repülőgyártás 5. generációs sikerterméke lesz az F-16-hoz hasonlóan elég vaskos exportszámokkal és nagyon sok NATO tagországnak kézenfekvő választás lesz mint ahogy elég sokan be is jelentkeztek rá. De egy a 2030-as évek elejére fog nagyjából megtörténni.
Jelenleg nem éri meg rá a váltás a költségek és a politikai zsaroló potenciál illetve az amerikai hozzállás miatt az ipari ellentételezések/ hadiipari együttműködések felé. Amiatt sem kell aggódni, hogy a demokrata adminisztráció nem adná el nekünk, mert eladná, maximum drágábban és pár apró "szívességért" cserébe.
A dilemma az, hogy mi hogy közelítjük meg a generáció váltást jelenleg.
1. Egyelőre az F-35 költségei baromi magasak.
2. A politikai kílma sem kedvező egy jó üzlethez, ahhoz meg elkéstünk, hogy most elkezdjünk seggnyaló vásárlásokat kezdeni mivel eléggé egyértelműen letettük a garast a németek mellett.
3. A csehekkel való együttműködés gripen fronton, főleg a hozzá való kiképzési lehetőségekkel elég sok jóval kecsegtet, főleg ha ebbe be tudjuk rántani a horvátokat is amennyiben gripent vesznek. (a szlovákokkal- csehekkel közös gripen kiképző központ újraélesztése lehet a dolog csak a szlovákokat horvátokra cserélve, az L-39-ek szintén erre mutatnak)
4. A SAAB-al és a svédekkel elég jó az üzleti kapcsolat, hajlandóak gazdasági ellentételezésre és tech trasferre egyaránt.
5. A gripen E beszerzése lenne a kiegészítő költségek miatt a legköltséghatékonyabb megoldás illetve a jelenlegi állomány upgradje, illetve a kiképzés erre lenne a leggyorsabb és a legolcsóbb mind a hajózó mind a műszaki állomány számára.
A kérdés, hogy akkora szükségünk van-e jelenleg és a közeljövőben ezekre a képességekre vagy pedig tudjuk-e esetleg költséghatékonyabban kihúzni addig amíg elérhető lesz az 5.genes gépek ára illetve a poltikai ára is megfizethető lesz-e az F-35-nek (orosz gáz, LNG terminálok, Paks 2 stb. )Egyedül a képességek maradtak kérdőjelesek!
Mit tud az F35 és mit a Gripen? Tudunk e kompenzálni valamivel egy “lopakodó” technológiát? Most a gép egyéb képességeit nem is számolva...
Brutálisan sokat tud az az F35.
vagyis az árcédula mögött nem csak egy brand van, mint sok árucikknél.
Úgy érzem a Rav4 vs GLE dilemma. De lehet nincs igazam...
Ezzel teljesen egyetértek, csak sztem úgy kell tervezni, hogy nem lesz, vagy esetlegesen lesz közép-európai együttműködés. Sajnos a román-lengyel-magyar trión kívül mindenki félszívvel csinálja a katonai fejlesztéseket itt a térségben. Ez persze, jövőre a cseh választások után változhat. Főleg, hogy most a cseh katonai kiadások csonkolása után, a cseh ellenzék automatikusan a másik, haderőfejlesztést támogató álláspontot vett fel. De erre sztem nem lehet együttműködést építeni.Azt is el kell fogadni, hogy az Európai hadiipar késve kapott észbe nagyon az 5. generációs típusok fejlesztésekor és lemaradtak a piaci résről mint a borravaló, nagyon úgy néz ki, hogy az Eurifghter és a Rafale sorsára fognak jutni a majdani típusok (kis darabszám brutális költségek és mire beérik a projekt a piaci réseket betöltik az amerikaiak (meg az oroszok/kína)
Az F-35 mellett szól, hogy nagyon úgy tűnik, hogy az lesz az 5. generáció igáslova és úttörője és jelenleg egyetlen kapható nyugati típusa jelenleg rohadt drágán üzemeltethető, de ahogy pörög a gyártás nőnek a darabszámok sokasodnak a megrendelők és kiforr a típus az ár úgy fog csökkenni. Valószínüleg amerikai harci repülőgyártás 5. generációs sikerterméke lesz az F-16-hoz hasonlóan elég vaskos exportszámokkal és nagyon sok NATO tagországnak kézenfekvő választás lesz mint ahogy elég sokan be is jelentkeztek rá. De egy a 2030-as évek elejére fog nagyjából megtörténni.
Jelenleg nem éri meg rá a váltás a költségek és a politikai zsaroló potenciál illetve az amerikai hozzállás miatt az ipari ellentételezések/ hadiipari együttműködések felé. Amiatt sem kell aggódni, hogy a demokrata adminisztráció nem adná el nekünk, mert eladná, maximum drágábban és pár apró "szívességért" cserébe.
A dilemma az, hogy mi hogy közelítjük meg a generáció váltást jelenleg.
1. Egyelőre az F-35 költségei baromi magasak.
2. A politikai kílma sem kedvező egy jó üzlethez, ahhoz meg elkéstünk, hogy most elkezdjünk seggnyaló vásárlásokat kezdeni mivel eléggé egyértelműen letettük a garast a németek mellett.
3. A csehekkel való együttműködés gripen fronton, főleg a hozzá való kiképzési lehetőségekkel elég sok jóval kecsegtet, főleg ha ebbe be tudjuk rántani a horvátokat is amennyiben gripent vesznek. (a szlovákokkal- csehekkel közös gripen kiképző központ újraélesztése lehet a dolog csak a szlovákokat horvátokra cserélve, az L-39-ek szintén erre mutatnak)
4. A SAAB-al és a svédekkel elég jó az üzleti kapcsolat, hajlandóak gazdasági ellentételezésre és tech trasferre egyaránt.
5. A gripen E beszerzése lenne a kiegészítő költségek miatt a legköltséghatékonyabb megoldás illetve a jelenlegi állomány upgradje, illetve a kiképzés erre lenne a leggyorsabb és a legolcsóbb mind a hajózó mind a műszaki állomány számára.
Sztem ezt jövőre még a választások előtt megteszik. A kocka az Aero V. vásárlásával el lett vetve. Ez a pénz nem mehet veszendőbe.Amennyiben marad a jelenlegi politikai garnitúra, akkor berendelünk szerintem egy E/F századot a jelenlegi mellé. Aztán majd a C/D flotta helyére jöhet a 30-as években valami más...
A cseheknél még jobban "ketyeg a bomba", mivel náluk szó sincs a konstrukcióban tulajdonjog átruházasról. Bár 1 évvel tovább vakarózhatnak, de ennél olcsóbban semmivel nem jönnek ki. Náluk ez meg még komolyabb létkérdés, mint nálunk, amekkora haláltánc megy folyamatosan a védelmi költségvetés.Ezzel teljesen egyetértek, csak sztem úgy kell tervezni, hogy nem lesz, vagy esetlegesen lesz közép-európai együttműködés. Sajnos a román-lengyel-magyar trión kívül mindenki félszívvel csinálja a katonai fejlesztéseket itt a térségben. Ez persze, jövőre a cseh választások után változhat. Főleg, hogy most a cseh katonai kiadások csonkolása után, a cseh ellenzék automatikusan a másik, haderőfejlesztést támogató álláspontot vett fel. De erre sztem nem lehet együttműködést építeni.
A lengyel-román páros az amerikai vonalat viszi, vadászgépügyben esélytelen az együttműködés, ráadásul Romániával stratégiailag sem számolhatunk.
Hiába, ha döntésképtelen helyzetben vannak a csehek. Márciusban választások. Ha kommunisták kikerülnek a kormányból, akik Putyin beépített embereként fúrják a fejlesztéseket, és Babis marad, csak akkor van gyors döntésre esély. De túl sok a ha. Egy új kormány, új elképzelésekkel jöhet.A cseheknél még jobban "ketyeg a bomba", mivel náluk szó sincs a konstrukcióban tulajdonjog átruházasról. Bár 1 évvel tovább vakarózhatnak, de ennél olcsóbban semmivel nem jönnek ki. Náluk ez meg még komolyabb létkérdés, mint nálunk, amekkora haláltánc megy folyamatosan a védelmi költségvetés.
De '27-től jelen állás szerint semmilyük sem lesz!
Szóval elemi érdekük, hogy létrejöjjön egy cseh-magyar-horvát program. Kiképzési szinten pedig a szlovákok is beszállhatnak, mert az F-16 alá is megfelelő lehet az NG.
Az biztos, hogy mi vagyunk a legkényelmesebb helyzetben azzal, hogy itt maradnak a Gripenek.
Nem sok értelme van venni egy század E/F verziót majd a 30-as évek körül a mostani gépeket cserélni. Akkor lenne együtt hadrendben a legmodernebb Gripen és valami más típus.Amennyiben marad a jelenlegi politikai garnitúra, akkor berendelünk szerintem egy E/F századot a jelenlegi mellé. Aztán majd a C/D flotta helyére jöhet a 30-as években valami más...
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..