Harckocsik harctéri alkalmazása

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 818
24 182
113
A személyzeten sok minden múlik, de ettől még az eszközöknek vannak képességeik.
Hiába jól képzet egy MIG-21-es pilótája, nem lesz ellenfele egy F-22 Raptornak.
De igen, ha a raptort minden támogatás nélkül dobják be képzetlen pilótával bvr fegyverzet nélkül, miközben a 21est a teljes lazur rendszer támogatásával küldik harcba, ilyen esetben abszurd esetben még az is lehet, hogy az F-22 nem is veszi észre, hogy lőttek rá.
Nyilván ez nagyon durván extrém példa.
Vagy harckocsik esetén fenn állni a dombon, és teázni a harckocsiban szitu esetén még egy T-34 is képes azt megsemmisíteni. Csak ettől nem lesz jobb cucc.

Avagy még mindig azt kéne látni, hogy egy adott harceszköznek milyen előnyei és hátrányai vannak, és az alapján kidolgozni a harceljárásait.

Hogy teljes legyen a kép és haderőnemzavar, meg @SirHiggins miatt:
A csatacirkáló mint koncepció működik?
-Igen
Több megoldás is van a koncepcióra?
-Mi az hogy: A von der Tann és a Lion teljesen más filozófia szerint épült.
Most vegyük a brit filozófiát:
Lehet egy csatacirkálót jól használni: lásd falkland szigeteki csata, és rosszul, lásd Jütland.
De ez semmit nem mond az eszközről

• Tetszik
Reactions: Miskolci Ogre

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 573
62 077
113
De igen, ha a raptort minden támogatás nélkül dobják be képzetlen pilótával bvr fegyverzet nélkül, miközben a 21est a teljes lazur rendszer támogatásával küldik harcba, ilyen esetben abszurd esetben még az is lehet, hogy az F-22 nem is veszi észre, hogy lőttek rá.

Csak, hogy nem valós. Mert a lazur nem vezet rá arra mit nem lát, és az F-22-nek van rakétaindítás figyelmeztetője.
És ez most nem műszaki kötekedés, hanem pont, hogy a lényeg.
Persze számít a kiképzetség, és számít a mögöttes rendszer is. De igen is fontosak a vas képességei.
Fontos az, hogy mennyire véd, mit tud kilőni, mit lát maga körül stb....

Az egyetlen kérdés mindig az ár/érték arány. Hogy neked mire van pénzed, embered, és földrajzi lehetőséged. Ennek megfelelően kell megtalálnod a neked való terméket. Én így gondolom.

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 818
24 182
113
Mert a lazur nem vezet rá arra mit nem lát, és az F-22-nek van rakétaindítás figyelmeztetője.
Nem tudom, hogy az F-22es képes-e érzékelni az infrafejes rakéta indítást, azt viszont igen, hogy minden támogatás nélkül a lazur igenis képes célra vezetni a mig 21est, és elvben akár radarkapcsolás nélkül is tud indítani.

De igen is fontosak a vas képességei.
Fontos az, hogy mennyire véd, mit tud kilőni, mit lát maga körül stb....
Persze hogy fontosak, egy F-22es 1v1ben mindig jobb lesz, mint kvázi bármi, amit ma ellene emelni tudnak.
Nem ezzel van a bajom.

Persze számít a kiképzetség, és számít a mögöttes rendszer is.
Hanem ennek a kihagyásával.
Van az a technikai különbség, amit már csak az egyik fél eszméletlen bénázása, és a másik fél fanatikus elszántsága képes egy egy helyzetben ellensúlyozni. A T-34nek vagy a mig 21nek semmi keresnivalója a modern csatatereken jó esetben.
De minnél közelebb kerül egymáshoz a két technika annál inkább a rendszer, a kiképzettség, és igen, a harceljárások számítanak.
Pl: egy f-15ös vs mig 23 esetén már kőkeményen ott van, hogy a lazur és a hőpellengátor miatt gyakorlatilag lehet, csak akkor veszi észre az f 15 pilótája, hogy rálőttek, amikor az infra rakéta befogja a célt.
Egy M1 vs T-72A esetén a rejtés nélkül kiülünk a dombra már kvázi biztos leo veszteség
Stb.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 573
62 077
113
Nem tudom, hogy az F-22es képes-e érzékelni az infrafejes rakéta indítást, azt viszont igen, hogy minden támogatás nélkül a lazur igenis képes célra vezetni a mig 21est, és elvben akár radarkapcsolás nélkül is tud indítani.

Ezzel nem akarok offolni, de a Lazur a felderítő radarok alapján vezet célra. Nah, ha azok nem látják az F-22-est akkor nincs célra vezetés. Erre gondoltam.
Az F-22 rakétaindítás jelzője pedig radaros, szóval mindent is lát maga körül :)

De a többiben nincs vita köztünk.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
20 405
27 348
113
Vagy harckocsik esetén fenn állni a dombon, és teázni a harckocsiban szitu esetén még egy T-34 is képes azt megsemmisíteni. Csak ettől nem lesz jobb cucc.

Avagy még mindig azt kéne látni, hogy egy adott harceszköznek milyen előnyei és hátrányai vannak, és az alapján kidolgozni a harceljárásait.

Hogy teljes legyen a kép és haderőnemzavar, meg @SirHiggins miatt:
A csatacirkáló mint koncepció működik?
-Igen
Több megoldás is van a koncepcióra?
-Mi az hogy: A von der Tann és a Lion teljesen más filozófia szerint épült.
Most vegyük a brit filozófiát:
Lehet egy csatacirkálót jól használni: lásd falkland szigeteki csata, és rosszul, lásd Jütland.
De ez semmit nem mond az eszközről
Meg lettem szummonálva. Nem értem mé :(
asse tom mi az a lazúr (max a térdemen)

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 818
24 182
113
Meg lettem szummonálva. Nem értem mé :(
asse tom mi az a lazúr (max a térdemen)
Mert Őfelsége Hadihajóit hoztam példának ;)

Ezzel nem akarok offolni, de a Lazur a felderítő radarok alapján vezet célra
De azok a radarok látják, csak a felderítési távolság minimális, és az F-22est elvben sose fogják úgy bevetni, hogy nincs mögötte a rendszer, ami miatt ez a minimális távolság nem elég. De ugye ez végtelenül szélsőséges példa.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and fip7

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
20 405
27 348
113
Mert Őfelsége Hadihajóit hoztam példának ;)

De azok a radarok látják, csak a felderítési távolság minimális, és az F-22est elvben sose fogják úgy bevetni, hogy nincs mögötte a rendszer, ami miatt ez a minimális távolság nem elég. De ugye ez végtelenül szélsőséges példa.
Á értem.
Bár személy szt én nem vagyok meggyőződve róla, hogy a koncepció működött.
De tény, hogy sok szép hajót köszönhetünk neki.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 438
86 583
113
Na mit látunk megint a videón?
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 573
62 077
113
Csak a szokásosa, egy harckocsi egyszem magában háborúzik. Csak, hogy értsük, ha a harckocsiról egy városban pár száz méterre leszakítod a gyalogságot az onnantól olyan mintha ott sem lenne a gyalogság.

Jah jó, hát ezt én se nagyon értem. Bár lehet a gyalogság a törmelékek között mozog, azért nem látszik.
Nekem ami feltűnt, hogy az ERA zsákok leszakadtak előlről. Gondolom neki ment valaminek.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 438
86 583
113
Jah jó, hát ezt én se nagyon értem. Bár lehet a gyalogság a törmelékek között mozog, azért nem látszik.
Nekem ami feltűnt, hogy az ERA zsákok leszakadtak előlről. Gondolom neki ment valaminek.
Az a harckocsi nem 10-ek közlekedik, nincs az a lövész raj vagy szakasz ami képes tartani a tempót azzal a harckocsival.
Ponyvából készült zsákokról beszélünk, amiket hevederekkel rögzítenek a kötényre, persze hogy szakadnak le róla.
"Tojástartó" van bennük nem ERA.
51936534258-91f5217324-b.jpg

51937068265-5b4442d73f-o.png

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 438
86 583
113
Ne legyél már megint hüle.... :D
Az a műanyag távtartó XD
73acf65afda77fcd7121fee28004b45d.jpg

Az egész minimális repeszeléshez, könnyű súlyhoz és gyors telepíthetőséghez van kialakítva.
Ott a kiszakadt zsák, mutasd meg, hogy hol az ERA lap benne? Meg ha az tényleg ERA akkor a világ legbalfaszabb ERA-ja. Hány mm vastag acéllemez választja el egymástól az ERA robbanótesteket a harckocsik teknő frontpáncélján, hogyha az egyik elműködik akkor ne robbantsa be a melletelévőt? 20mm? Itt meg van összesen 2 ponyva? Ha ez ERA akkor egy rakéta felrobbantja az össze zsákot a harckocsi oldalán, pontosabban az egymás melletti zsákok töltetei szép sorban berobbantják egymást dominószerűen. No meg, ha a törmelék tépi le akkor akárcsak egy RPG-7 robbanás mit csinálna a szomszédos zsákokkal?

• Tetszik
Reactions: Pogány and Bleroka

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 573
62 077
113
Ott a kiszakadt zsák, mutasd meg, hogy hol az ERA lap benne? Meg ha az tényleg ERA akkor a világ legbalfaszabb ERA-ja. Hány mm vastag acéllemez választja el egymástól az ERA robbanótesteket a harckocsik teknő frontpáncélján, hogyha az egyik elműködik akkor ne robbantsa be a melletelévőt? 20mm? Itt meg van összesen 2 ponyva? Ha ez ERA akkor egy rakéta felrobbantja az össze zsákot a harckocsi oldalán, pontosabban az egymás melletti zsákok töltetei szép sorban berobbantják egymást dominószerűen. No meg, ha a törmelék tépi le akkor akárcsak egy RPG-7 robbanás mit csinálna a szomszédos zsákokkal?

Már többször el lett mondva, hogy ebben nem robbanóanyag van (pl. semtex) hanem szilárd rakéta üzemanyag (pl. Nitrátészter).
Nem robbant föl semmit, de a lemezeket szétveti. Pl. a Merkava IV-es reaktív páncélja is ilyen....

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 190
14 435
113
SEADS
Az a harckocsi nem 10-ek közlekedik, nincs az a lövész raj vagy szakasz ami képes tartani a tempót azzal a harckocsival.
Ponyvából készült zsákokról beszélünk, amiket hevederekkel rögzítenek a kötényre, persze hogy szakadnak le róla.
"Tojástartó" van bennük nem ERA.
51936534258-91f5217324-b.jpg

51937068265-5b4442d73f-o.png

Asszem' ennek a képnek --az "alig propagandás felhasználásával-- te is jól át lettél verve!
... semmi gond -"amúgy'"--, ez volt a célja, a maguk feladatát jól csinálták.

Visszatárve a témához: Én sokkal jobban örülnék egy olyan képnek/videonak/CGI-nek, hogy ennek a mintájára van nekünk egy saját fejlesztésú, saját gyártású repesz-védettebb ERA a jelenlegi SEMMI helyett !!!

...az ilyen --évtizedes hibák kijavítása tartalmú-- hírek helyett, dőlnek a "sokadikra-is-bejelentem" hírek!!!

"Bobó" a saját minisztériumában is emelhetné már végre --mások 12+ elszalasztott éve után-- az eredmény-orientáltsági szintet !!! ...nagy baj lenne, ha már az "Új seprő sem jól seper" !!!

...úgy sejtem, hogy nagyon sokan várjuk, nagyon sokan örülnénk a "Bobó"-val közös sikereknek!!!

Vagyis: :hadonaszos: :hadonaszos: :hadonaszos:

.

• Tetszik
Reactions: fip7

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 190
14 435
113
A
popcorn-cat-eat-popcorn.gif
mellett engem érdekel a technikai része, mert ha ez a megoldás műxik, akkor már a tankok esetében (is) kritikus súly/hatékonyság mutatója sokkal jobb, mint egy acéllemezes --sokkal nagyobb tömegű-- hasonló megoldásnak, akkor a toronynál is lehetnek ennek az alkalmazásnak előnyei.

Lehetnek? Mennyire hatékony?

.

• Tetszik
Reactions: Mark1993

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 573
62 077
113
A
popcorn-cat-eat-popcorn.gif
mellett engem érdekel a technikai része, mert ha ez a megoldás műxik, akkor már a tankok esetében (is) kritikus súly/hatékonyság mutatója sokkal jobb, mint egy acéllemezes --sokkal nagyobb tömegű-- hasonló megoldásnak, akkor a toronynál is lehetnek ennek az alkalmazásnak előnyei.

Lehetnek? Mennyire hatékony?

.

Majdnem ugyan ez a felépítés van dobozosban is, a torony hátuljára az kerül fel a T-90M-en is. De megkapta a T-80BVM is.

df2b9d236cb370e3f6b5237c0e0760ef.jpg

A merev falú doboz miatt ebben nincs tojástartó.

5fd03af79434902ec21bbf4b44e2063e.jpg

27e706e3424bb66d7dbfe6211c6559ab.jpg

Kinagyítva látszik, hogy a lemezek által tartott reaktív elem 3 rétegű.