T-55, M46, M47, T-72U/A, T-64, Strv 103, Type 74, Centurioan, Chieftain, Merkava 1/2, Panzer 61/68 ezekkel mi a helyzet? Ezeket miért nem lehet olcsón, faék egyszerűen harckésszé tenni, ezeket miért nem lehet minimális munkával kiegészítő páncélzattal ellátni?
- A T-62-es az T-55-ös szteroidokon, a szélessége nem változott, de a teknő hossza egy 40 centit nőtt. A T-62-eshez a T-55-ösön letesztelt Enigma-kitet tekintem mérvadónak.
- Amiben van autotöltő, az igényes munka, a T-72-esek közül én személy szerint a T-72-es Urált / T-72A-t favorizálom, a T-72B-vel erősen bizalmatlan vagyok.
- a T-64-es is autotöltős, időigényes a felújítása.
Összegezve az ilyen T-72AMT / T-64BM-féle modernizációk tetszenek.
- a Type 74-est nem exportálták sehova, lassú kivonás alatt áll
- a Centurion-nál megpróbálták elkövetni az Enigma-kitet, mint a dél-afrikai Olifant-ok, de inkább csapatszállítót csinálnak belőlük, mint az izraeliek
- a Chieftain volt a NERA technológia tesztharckocsija, de már 1968-ban megállapították, hogy a technológia jónak kinéző és működő, azonban nem lehet applikálni a meglevő Chieftain flottára, újgyártású harckocsi kell hozzá, vélhető az az oka, hogy a teknőfrontja az kerekeded, öntött, szabálytalan formájú, így nem tudja fogadni a páncélzati modulokat.
- az összes Merkava az maga az unortodoxia, mert orrmotorosak, nem pedig kompozitosak, azokat a toronyra kapta.
- a Panzer 61 / 68-as botrányosan lett, szépített jelentésekkel éltek, de a valóságban végigkínlódta a szolgálati idejét, és örültek, hogy Leó 2-esekre cserélik
Miért, mitől ilyen különleges az M60 meg a T-62?
Az M60-as Patton és a T-62-es jóság fokmérője akkor jött ki, amikor összevetjük az alternatívákkal, mint a Leopárd 1-es, az AMX-30-as, és a Chieftain. Az M60-as Patton mindenben közepes volt:
- adekvát páncélvédettség a Leó 1-eshez és AMX-hez képest,
- és megbízható és nem túl drága a Chieftain-hez képest.
1965-ös árakon
- a Leopárd 1-es 250 000 dollárba,
- az M60-as Patton 481 000 dollárba,
- a Chieftain pedig 903 000 dollárba
került, messze a legdrágább harckocsi volt akkoriban a nyugaton.