Nem lehet egy emberre bízni a harckocsi vezetését,a célleküzdést,célfelderítést,kommunikációt az alegységgelés a gyalogsággal.Ez még két embernek is óriási feladat.
azért kell a minimum 3 fő mert a harckocsi vezetése egy emberes feladat tehát arra kell egy harcjárművezető.A célfelderítés,a harckocsiban való parancsosztogatás,kommunikáció az alegységeddel és a kísérő gyalogsággal(egy szóval parancsnoki munka)megint csak egy emberes feladat.A célleküzdés így megint csak igényel egy embert mert bármelyikre rásózod az előző kettőből akkor az túlterhelt lesz.
Ertem mit mondassz. Szerintem ez teljesen stimmel is a jelenlegi feladatkiosztasok eseten. De en ugy gondoltam, hogy ezt el lehetne maskepp is osztani.
Pl.:
- kepzeljuk el, hogy a jovo harckocsijai robotizaltak/taviranyitottak lennenek. Ekkor egy kozpontositottab cellaszeru kisero parancsnoki jarmuvekbol kapnanak utasitasokat melyik milyen celt tamadjon hol a tobbi fontos objektum, celpont, szovetseges stb.
- itt az merul fel alltalaban, hogy nagy lehet a zavaro tevekenyseg, az MI nem eleg inteligens a full robotizacio tehat meg nem kiforrott.
- ezert jonne az, hogy egy vegletekig automatizalt rendszerekkel ellatott hk-t azert ossze lehet legozni. Ertem ezalatt, hogy automatizalt toltes (alap), tank vezetese es cellekuzdes mind "fly by wire" szoval, nem tokolunk kezivaltokkal, kormanyokkal-> joystik, par gombnyomas pl. kivalasztani a toltetet stb.
- De(!) amit irsz a plusz feladatokrol, azt nem egymaga vegezne az 1 kezelo/hk. Kicsit ugy lenne mint egy loveszraj. Ott se az 1 RPG's csinal mindent, csak amit parancsba kap(leegyszerusitve).
- ez alapjan ugy kepzelem el, hogy pl. lenne egy komolyabb parancsnoki hk (bar ez nem teljesen jo megnevezes, mert a technikai lehetosegek alapjan joval tavolabb lenne a harci cselekmenyektol - esetleg a levegoben / is(?)) -> tobb szemelyzet komoly kommunikacio (lezeres kozvetlen iranyitott stb.) ott vennek le a terhet a kommunikacio, koordinacio, tervezes teren, meg celpontokat is kijelolhetnenek a felderitok infoi alapjan stb. Nem tudom, hogy az awacs jo hasonlat-e, de inkabb ilyen legiiranyitos felallas fele kepzelnem el.
Tehat az 1szemelyes kisebb tankok csak kapnak mindenrol az infokat a rendszerbe, es csak kovetnek a parancsokat, (ha persze felderitenek valamit, menne az info automatizaltan tovabb stb,) a komoly dontosek es koordinacio az erre kialakitott jarmuvekben lenne.
Nem tudom ez igy ertheto-e. Szoval ha egy vadaszgepnel meg lehet oldani, ahol szinten osszetett gepezetrol van szo es nem mind1 kire dobja a bombat adott esetben, akkor van ra mar kidolgozott protokoll hogy kene egyszemelyes gepekbol allo komoly tuzerot koordinalni.