Harckocsik harctéri alkalmazása

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

T

Törölt tag 1945

Guest
A fő páncéltörő lőszered az, amit málháztak, és általában azt málházzák, amit a szabályzat ír. :rolleyes:

1971-ben például...

T-54

2021-05-14-12-13-30-Window.jpg

2021-05-14-12-13-57-Window.jpg

T-55

2021-05-14-12-14-16-Window.jpg

2021-05-14-12-14-30-Window.jpg

PT-76B

2021-05-14-12-14-41-Window.jpg

2021-05-14-12-14-50-Window.jpg

F

Filter

Guest
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Az első öbölháború francia harckocsizók szemével.
Angol feliratos.
Sok érdekesség van benne. Modernizált AMX30-al tolták.
Pl: -500méternél nem mehettek közelebb az ellenséghez.
-Először lőttek űrméret alattit.
Stb.

gorkamorka

Well-Known Member
2021. május 13.
1 299
2 218
113
Az amit a T-55 tudott az nem hunter killer képesség,vagy ha igen akkor a Trabanton is volt légkondi meg a Gripen is képes szupercirkálásra .
Aha... akkor mondj egy nyugati típust ami képes volt akkoriban ugyanerre. (a Conquerort leszámítva). A T-55 parancsnokának egy gombot kellett csak megnyomnia, és a torony maximális sebességgel ráfordult a megirányzott célra. Innentől kezdve a parancsnok más célokat kereshetett, miközben az irányzó a cél leküzdésével foglalkozott. Ez pontosan ugyanaz a képesség amit a Leo-1 megkapott 20 évvel később.
btw, ha már Leopard-1A4... Nem furcsa, hogy ez volt a legelső változat ami kivonásra került? Modernizálásukra sosem került sor, még a PZB200-at sem kapták meg. Legalább 5 évvel túlélték őket még az öreg A1-esek is, még 1990 előtt eltűnt az összes A4 a hadrendből. A régi, öntött tornyos változatokból létrehozott A5 ehez képest 2003-ig húzta... Ennyire volt "istenkirályság" az A4, meg az EMES-12 tűzvezető rendszere...

F

Filter

Guest
....első videó 3.10-nél.
"Tudtuk hogy 1500tól sebezhetőek vagyunk.
1700on állunk meg és nyitottunk tüzet."
91-ben.
Semmi 2km meg 5 stb...
1700 méter.

• Tetszik
Reactions: fip7
M

molnibalage

Guest
Második videó.
A francia hk-k először APFSDS lőszert Irakban lőttek.
Soha előtte. Létezett ,de még csak nem is gyakorlatoztak vele.
És ez sok helyen így volt. Tehát a csodálatosan begyakorolt dolgok és szokások sem az éles lőszerrel voltak.
....első videó 3.10-nél.
"Tudtuk hogy 1500tól sebezhetőek vagyunk.
1700on állunk meg és nyitottunk tüzet."
91-ben.
Semmi 2km meg 5 stb...
1700 méter.
Bizony. Ez az a távolság. ahol elkezdhet az ember ideális körülmények közötti gyúrni az 50% körüli egy lövéses találatra.
Erős a gyanúm, hogy egyesek a "2km feletti tüzelésre incs lehetőség Európában általában" részt összekeverték azzal, hogy hol van értelme tüzelni...
Mert akkor hova a f*szba erőlködtek a 2km feletti ATGM-ekkel. Értem én, hogy van heli is, the Strum és Konkursz és TOW járműveken az micsoda?

S

speziale

Guest
Igen. Ugyanis nem a kumulatív volt a fő páncéltörő lőszer, legalábbis a Leopardnál. Két oknál fogva:
1, kezdősebessége jóval alacsonyabb, így nagy távolságra, különösen mozgó célra lőni sokkal nehezebb. Akkor most gondolj bele, ha a németek szerint a Leopard 1500m-ről 57% eséllyel találja el a célt űrméret alattival, akkor milyen eredményt érhet el a kumulatívval. 20%? 30%?
2, a kumulatív töltet a páncélzat átütése után általában kisebb rombolást végez mint más típusú páncéltörő lövedékek. Szerencsés esetben az eltalált harckocsi akár teljesen harcképes is marad.Szíriában is volt olyan eset, hogy egy T-55 TOW találatot kapott a torony oldalán, a kumulatív sugár annyira volt képes csak, hogy megsebesítse a parancsnokot és tönkretegye a rádiót. A harckocsi saját lábon tért vissza, kis javítás után újra harcba küldték.

+ jó hogy felhoztad a Leopard-1A4 "hunter-killer" képességét... Csak szólok, egyszerűbb formában ezt már a T-54 is tudta! Igen, az 50-es években!

Tezszik vagy sem, a T-62 igen komoly fölényben lett volna a Leoparddal szemben. Különösen nagyobb távolságból. Nem véltlenül nem tartották ellenfélnek a szovjetek sem, ugyanakkor az amerikai M-60A1-et (a 60-as évek legjobb harkcocsija) nagyon komolyan vették.

itt azért keverednek rendesen a dolgok.

T-55: 1958-ban jön
T-62: 1961-ben jön

mindeközben nyugaton az L7 ágyú:

"The first production tank to integrate the L7 was a single up-armored Centurion Mark 7 in 1958 which was to prove the future viability of up-armoring and up-gunning the Centurion. From 1959 onwards newly built Centurions incorporated the L7 at production"

"US built XM24/L52 barrels (length 218.5 inches) fitted with an eccentric bore evacuator were used for the M60-series starting in June 1959"

1961-ben meg jön az APSDS lövedék, ami 2000 méteren belül kilőtte a T-62-őt is
1965-ben meg jön a 390 mm-es átütésű HEAT...ami ellen az ilyen homogén acélpáncélok kb. szart sem értek

egyébként azért @fip írása alapján azért a T62 védettsége kapcsán is vannak ám bennem kérdések....
az csak az egyik, hogy vajon az orosz tankok torony védettségét, miért a torony alsó részén a legvédettebb helyen számolta, míg a nyugati tankok esetén a torony felső részén lévő jóval vékonyabb páncéllal számolt...

másrészről viszont az AMX30 méretben kisebb volt mint a T62 tömegre meg kb. egyeztek. Úgy, hogy a t62 frontján sokkal vastagabb volt a páncél. (nem a számított RHA értékre, hanem a tényleges vastagságra gondolok, mert a tömeget az határozza meg). Na, ha az aMX 30 páncélja papír volt oldalról, akkor ezek alapján a t62 védettsége vajon milyen volt?? ez alapján kb. mindennel is át lehetett lőni...

a másik dolog pedig, hogy hiába volt a T55-ben lövegstabilizátor...a zsidók szerint kb. szart sem ért a zsákmányolt példányok alapján...
linkeltem már korábban is:

"a légtisztító berendezés alkalmatlan az adott motor számára. Tulajdonképpen ez okozta a motor vesztét, hiszen a port majdnem teljesen átengedte.... Az USA-ban gyártott szűrőkhöz mérten 100-ad annyi hatékonysággal dolgoztak."

miért gondoljuk, hogy mással nem így volt?

másrészt a könnyek völgye - ahol az izraeliek messze nem az akkor legkorszerűbb nyugati eszközökkel harcoltak - kb. jól bizonyította, hogy a nyugati hk-k tűzvezető rendszere/lövegminősége lehetővé tette elég nagy távolságból is a cél leküzdést

szintén javasolnám @fip írása alapján azt megnézni, hogy az USA az M60-nál 40mm RHA-ból hozott ki olyan védelmet a tornyon amit a Leo1 65-ből...az AMX 30 meg kb. 70 mm RHA egyenértékből hozott ki durván dupla akkora védettséget.
Namost vagy azt feltételezzük, hogy a németek tök hülyék és az alapvető geometriával sem voltak tisztában, vagy esetleg elgondolkozunk rajta, hogy vajon a Leo-n miért hazsnáltak kevésbé döntött páncél elhelyezést....én valahol a jobb belső tér kialakításnál keresném ennek az okát...lehet nem véletlenül, mert a németek mondjuk megtanulták a II. Vh-ban, hogy a tank harcértékét döntően befolyásolja a személyzet

T

Törölt tag 4082

Guest
És ez sok helyen így volt. Tehát a csodálatosan begyakorolt dolgok és szokások sem az éles lőszerrel voltak.

Bizony. Ez az a távolság. ahol elkezdhet az ember ideális körülmények közötti gyúrni az 50% körüli egy lövéses találatra.
Erős a gyanúm, hogy egyesek a "2km feletti tüzelésre incs lehetőség Európában általában" részt összekeverték azzal, hogy hol van értelme tüzelni...
Mert akkor hova a f*szba erőlködtek a 2km feletti ATGM-ekkel. Értem én, hogy van heli is, the Strum és Konkursz és TOW járműveken az micsoda?
Én mindig hatásos lőtávolságként gondoltam rá, nem maximálisként.
De sztem ez elég egyértelmű.

• Tetszik
Reactions: Miskolci Ogre
M

molnibalage

Guest
egyébként azért @fip írása alapján azért a T62 védettsége kapcsán is vannak ám bennem kérdések....
az csak az egyik, hogy vajon az orosz tankok torony védettségét, miért a torony alsó részén a legvédettebb helyen számolta, míg a nyugati tankok esetén a torony felső részén lévő jóval vékonyabb páncéllal számolt...
Ez úgy nem igaz, ahogy van. Az AMX-30-nál és az M60-nál és mindenhol a legvédettebb lövegpajzsot is megnézte.
Én ez alapján sokkolódtam, mert szemből egy viszonylag szűk részen az AMX30 nem annyira vérszegény, mint gondoltam. Eddig és a Leo1A2 alá lőttem be.
Hát nem. A Leo1 még annál is szarabb...
másrészt a könnyek völgye - ahol az izraeliek messze nem az akkor legkorszerűbb nyugati eszközökkel harcoltak - kb. jól bizonyította, hogy a nyugati hk-k tűzvezető rendszere/lövegminősége lehetővé tette elég nagy távolságból is a cél leküzdést
Nos, egy VÖLGYBEN, ahol adott irányból jöttek és, ha jól értem még össze is tömörödtek + arabok az mire referencia?
Azt már inkább referencia, amikor az ATGM-ek elpicsázták az IDF-et...

S

speziale

Guest
Ez úgy nem igaz, ahogy van. Az AMX-30-nál és az M60-nál és mindenhol a legvédettebb lövegpajzsot is megnézte.
Én ez alapján sokkolódtam, mert szemből egy viszonylag szűk részen az AMX30 nem annyira vérszegény, mint gondoltam. Eddig és a Leo1A2 alá lőttem be.
Hát nem. A Leo1 még annál is szarabb...

Szerintem meg nézd meg újra....nekem bizony nagyon úgy tűnik, hogy minden esetben a behúzott lila vonalnál számolta ki a védettséget

nézzük pl. az M60-at:

Tényleges: 45 mm CST Átirat: 131 mm RHA

nézd meg, a rajzon hol volt 45mm-es a páncélja

S

speziale

Guest
Nos, egy VÖLGYBEN, ahol adott irányból jöttek és, ha jól értem még össze is tömörödtek + arabok az mire referencia?
Azt már inkább referencia, amikor az ATGM-ek elpicsázták az IDF-et...

Arra referencia, amit írtam: hogy a nyugati ágyú/lőszer/tűzvezető kombó (ráadásul nem a legkorszerűbbek) bizonyították, hogy képesek nagy távolságból az orosz tankok kilövésére...

• Vicces
Reactions: Miskolci Ogre
T

Törölt tag 22302

Guest
"a légtisztító berendezés alkalmatlan az adott motor számára. Tulajdonképpen ez okozta a motor vesztét, hiszen a port majdnem teljesen átengedte.... Az USA-ban gyártott szűrőkhöz mérten 100-ad annyi hatékonysággal dolgoztak."

miért gondoljuk, hogy mással nem így volt?
Ó igen, a nagy Aberdeen-i teszt amire egy bizonyos réteg mindig hivatkozik. A légszűrő alkalmatlan az adott motor számára;
Persze, az olajfürdős légszűrő alkalmatlan a feladatának ellátására, ha nem töltik fel olajjal. :rolleyes:

The T-34 sent to America had an air filter of the "Pomon" type. This filter was installed on T-34 and BT tanks. If properly cleaned and supplied with oil (in exceptionally dusty environments, this must be done once every 2-3 hours), the Pomon filter guarantees normal engine operation with 79.6% air purity at air dustiness of 1 gram per cubic meter. The filter at Aberdeen was not cleaned [Note: the filter was also not oiled. The Americans wonder why the filter is called "oily" by the Soviets in their impressions], which led to uncharacteristic engine wear.

M

molnibalage

Guest
Szerintem meg nézd meg újra....nekem bizony nagyon úgy tűnik, hogy minden esetben a behúzott lila vonalnál számolta ki a védettséget

nézzük pl. az M60-at:

Tényleges: 45 mm CST Átirat: 131 mm RHA

nézd meg, a rajzon hol volt 45mm-es a páncélja

Az M60-s harckocsinál az elemzés több szempontból kiegészítésre szorul, elsősorban a torony páncélzatával kapcsolatban. A harckocsi tornya öntött szerkezetű és bonyolult geometriájú. A harckocsi torony frontpáncélja az ágyú vonalában sokkal vastagabb, mint a lila színű lővonalnál szereplő érték. A rajz alapján 178 mm. Nyugati szakértők szerint az M60 toronypáncéljának a védelme 180 mm, ami feltehetően ezen az értéken alapszik.
Az M60A1/A3 sorozat jelentős páncélzatbővítést kapott a torony fronton, elméletileg 250/276 mm RHA egyenértékűt. Viszont az is jól látszik a rajz alapján, hogy ez a páncélzat csak egy bizonyos magasságig áll a harckocsi rendelkezésére, utána drámaian visszaesik a torony páncélzatának a vastagsága.

Talán olvasd is a szöveget mellé bakker...

A másik tippen, hogy @fip7 mindenhol kiszámolta, de csak a legvastagabb egyenértékű védelmű helyett vette, ami kiegészített. De majd ő válaszol.