Harckocsik harctéri alkalmazása

De gondoljuk át a dolgot. Egyszerű a szituáció: a század két reszre oszlik egy 3 és egy 7 kocsis részre. A 3 kocsis szakasz azt kapja feladatul, hogy menjen a falu szélere es ott biztosítson. Három harckocsival még a körkörös (360⁰-os) biztosítás is macera, mert harckocsinként minimum 120 fokos tűzszektor jut, átfedéssel meg ki sem tudod alakítani a szakasz tűzrendszerét.
Ha 4 harckocsi a szakasz akkor máris csak 90⁰-os lesz egy harckocsi tűzszektora (rendes voltam az 5. századparancsnok helyettesi gépet be sem állítottam a biztosításba).

Ha nem érzed, hogy ez mekkora diferencia, akkor számold ki, hogy 2000 méter távolsagon a 120⁰ hány méternek felel meg és hasonlítsd ezt a 90⁰-hoz...
Ha szerinted TAMADSAKOR hátrafelé is kell tüzelbi....
180 fok. Legfeljebb...

• Tetszik
Reactions: fip7
Ha szerinted TAMADSAKOR hátrafelé is kell tüzelbi....
180 fok. Legfeljebb...
Ha szitunál maraduk, nem mondtam hogy támadnak.Az pedig védelemben és támadásban is helyzetfüggő, hogy körvédelemre kell-e berendezkedned vagy sem. Támadás közben is meg kell állnod pl éjszakara és akkor az, hogy hogy rendeszkedsz be védelemre erősen szituáció függő. A modern harcászat támpontokra alapszik. Ha emlékszel Számveber egyik előadásara ott is a szovjet harckocsi század egy lokalis ellentámadás miatt körvédelemben töltötte az estét.

A támadásnak van egy olyan sajátossága, hogy amint megállsz bármilyen okból (elérted a célod, vagy csak túlsagosan elöl vagy, lőszerre vársz stb) azonnal elkezdesz minimum hevenyészett védelemre berendezkedni.
A modern harcászatban a támadás vagy a védekezés nem alegységek/egységek egybefüggően mozgó vonala, hanem alegységek/egységek buborékainak láncolata.
Ebből kifolyólag minden alegysegnek/egységnek minden szituációban képesnek kell lennie körvédelemre.
Nem volt ez masként egyebkent a II.vh második felében sem.

Nem biztos, hogy mindenki tudja, de a Fuldai-szorosban <Fulda Gap> (NDK-NSZK-Csehszovák határ) vizionálták a III. világháború legnagyobb páncélos csatáját...
...az amerikaiak. :) A CENTAG sokkal könnyebben védhető terep, mint a NORTHAG.
Északabbra a terep is jobb, meg gyengébb erők is védik. Lehet találgatni merre támadott volna inkább nagyobb hangsúllyal a GSzVG.

nato-afcent-map1.jpg

Ha szitunál maraduk, nem mondtam hogy támadnak.Az pedig védelemben és támadásban is helyzetfüggő, hogy körvédelemre kell-e berendezkedned vagy sem. Támadás közben is meg kell állnod pl éjszakara és akkor az, hogy hogy rendeszkedsz be védelemre erősen szituáció függő. A modern harcászat támpontokra alapszik. Ha emlékszel Számveber egyik előadásara ott is a szovjet harckocsi század egy lokalis ellentámadás miatt körvédelemben töltötte az estét.

A támadásnak van egy olyan sajátossága, hogy amint megállsz bármilyen okból (elérted a célod, vagy csak túlsagosan elöl vagy, lőszerre vársz stb) azonnal elkezdesz minimum hevenyészett védelemre berendezkedni.
A modern harcászatban a támadás vagy a védekezés nem alegységek/egységek egybefüggően mozgó vonala, hanem alegységek/egységek buborékainak láncolata.
Ebből kifolyólag minden alegysegnek/egységnek minden szituációban képesnek kell lennie körvédelemre.
Nem volt ez masként egyebkent a II.vh második felében sem.
Most nagyhirtelen a támadás éjszakai megállás lett...

• Tetszik
Reactions: fip7
Többieknek, akik esetleg keresték, de nem találták még meg az előbb említett dokumentumokat
...
2A46M utasítás, ????

Az üres kapcsoló állásokra programozhatóak az újabban szolgálatba állított löszerek. Forrás: T-72-esen* (Jugoszláv M-84) szolgált ismerős.

Mondjuk a fenti különösen meredek, mivel a szóbanforgó 2A46M-4 és 2A46M-5 löveg csak 2005-ben került rendszeresítésre...
:D

...az amerikaiak. :) A CENTAG sokkal könnyebben védhető terep, mint a NORTHAG.
Északabbra a terep is jobb, meg gyengébb erők is védik. Lehet találgatni merre támadott volna inkább nagyobb hangsúllyal a GSzVG.

nato-afcent-map1.jpg
Hát ez azért féligazság.NORTHAG fele is keményen hegyvidék,az északi sikság meg a holland csatornavidéknek megy neki,ami kiválló védelmi terep.Délről hegyek majd/meg a Ruhr vidék városai alkotnak megintcsak jol védhető terepet.Plusz Dánia felöl és dél felől is fedezni kell-lényegében anélkül csak egy zsák,amibe önként vonultak volna be.És máris ott vagyunk Fuldánál.

Hát ez azért féligazság.NORTHAG fele is keményen hegyvidék,az északi sikság meg a holland csatornavidéknek megy neki,ami kiválló védelmi terep.Délről hegyek majd/meg a Ruhr vidék városai alkotnak megintcsak jol védhető terepet.Plusz Dánia felöl és dél felől is fedezni kell-lényegében anélkül csak egy zsák,amibe önként vonultak volna be.És máris ott vagyunk Fuldánál.

Fulda Gap-et (amit a NATO megerősített) pont hogy elkerülték volna.
sovietinvasioneurope.jpg

Fulda Gap-et (amit a NATO megerősített) pont hogy elkerülték volna.
sovietinvasioneurope.jpg
Igaz,Fulda délebre van.De a kasseli hegyvidéken ugyan úgy megszivták volna.Fulda inkább a Duna völgyi és a kasseli védelem hátábakerüléséhez volt útvonal.Fulda ezért volt súlypont.Mindkét védelmi vonal hátát veszélyeztette egy fuldai áttörés.
Ez kb olyan,mint anno volt a tordai csata.Annak elvesztésével a tejes Észak Erdély védhetetlenné vált,a Balkánnal együtt.
Fuldát ezért erősitették meg ménykűmódra az amcsik.
Szerintem az NSZK parti sikot atomfegyver nélkül is el tudták volna foglalni,de utána megakadt volna a mutatvány.És akkor nem marad más,mint a fuldai súlypont,hogy feloldják a hadműveleti holtpontot.(bár sokkal valószinűbb,hogy már elótte átváltanak a harcok totális atomháborúba-szerintem pont ezért nem is volt háború)

Igaz,Fulda délebre van.De a kasseli hegyvidéken ugyan úgy megszivták volna.Fulda inkább a Duna völgyi és a kasseli védelem hátábakerüléséhez volt útvonal.Fulda ezért volt súlypont.Mindkét védelmi vonal hátát veszélyeztette egy fuldai áttörés.
Ez kb olyan,mint anno volt a tordai csata.Annak elvesztésével a tejes Észak Erdély védhetetlenné vált,a Balkánnal együtt.
Fuldát ezért erősitették meg ménykűmódra az amcsik.
Szerintem az NSZK parti sikot atomfegyver nélkül is el tudták volna foglalni,de utána megakadt volna a mutatvány.És akkor nem marad más,mint a fuldai súlypont,hogy feloldják a hadműveleti holtpontot.(bár sokkal valószinűbb,hogy már elótte átváltanak a harcok totális atomháborúba-szerintem pont ezért nem is volt háború)

Rajta van a térképen, hogy a Fulda-Gap és környékére 175db taktikai atomcsapást terveztek, szóval ott már csak a "por és hamu vagymuk" játszott volna csak.

Rajta van a térképen, hogy a Fulda-Gap és környékére 175db taktikai atomcsapást terveztek, szóval ott már csak a "por és hamu vagymuk" játszott volna csak.
=totális atomháború.És ha atomfegyverek is játszanak,már a parti sikot se tudták volna elfoglalni,mert addigra T80astúl üveggé olvadt volna ott minden.....
Csak ismételni tudom magam.Az atomfegyverzet a béke legjobb őre-és ez ma is igy van.Nem igazán tartok egy NATO-orosz nyilt háborútol.

A három nyíllövedék állás nagyjából a csőtorkolati sebesség szerint van elosztva:
1800/ms - BM9/12/15
1760m/s - BM22
1700m/s - BM26/29

Szóval a harmadikkal alighanem simán használható az újabb BM32/42, mert mindkettő csőtorkolati sebessége 1700m/s.
Az eltérő küballisztika miatt eltérő a röppálya, emiatt az irányzó csúcs nem oda nézne egy eltérő gránát típusnál. Azt nem mondom, hogy nem lehetséges, és a lapos röppályák miatt kicsi az eltérés, de nem rendeltetésszerű a használat.
Szerintem később újabbra cserélték, ennyi. Sok éven keresztül gyártották.

A három nyíllövedék állás nagyjából a csőtorkolati sebesség szerint van elosztva:
1800/ms - BM9/12/15
1760m/s - BM22
1700m/s - BM26/29

Szóval a harmadikkal alighanem simán használható az újabb BM32/42, mert mindkettő csőtorkolati sebessége 1700m/s.
Hacsak nem figyeltek oda a tervezesnél arra, hogy azonos legyen a külballisztika akkor csak az azonos kezdősebesség önmagában kevés.