[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
15 %... Persze. :D Szerinted Oo. 50-60 000 katonával tolja az inváziót több mint 3 hónapja? Akkor az első szakaszban az északi csapásirányoknál (Kijiv, Csernyihiv, Szumi) volt kb. 20-30 000 fő vagy mi? :D Melyik dimenzióban élsz? Mi ennek a forrása? Mert max. az oroszok állítják ezt, senki más. ;)
Sőt, hülye vagyok: nem 50-60 000, hanem 40-50 000...
 
  • Vicces
Reactions: Rex Meus Deus Meus

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 529
29 738
113
„… az ukrán nacionalisták valahogy viccesnek találják a mentőautó lövését, annyira örülnek neki… 2014-től kezdődően ezt észleljük…” – mondja Alekszandr Maruncsenko, a Novoazovsk városi kórház vezetője."

 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
718
7 286
93
15 %... Persze. :D Szerinted Oo. 50-60 000 katonával tolja az inváziót több mint 3 hónapja? Akkor az első szakaszban az északi csapásirányoknál (Kijiv, Csernyihiv, Szumi) volt kb. 20-30 000 fő vagy mi? :D Melyik dimenzióban élsz? Mi ennek a forrása? Mert max. az oroszok állítják ezt, senki más. ;)
CIA World factbook jó lesz? Most bernéztél tátott szájjal abba a bizonyos erdőbe. De igen tudjuk ez is orosz propaganda...
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Ja, de ez egy full másik cikk és ha tetszik, ha nem, igaz:


Ahmat szila drága tezsvérem, hogy Allah növessze a szakállad hosszúra!
Komolyan a TikTokra készült baromkodások alapján akartok bármit megállapítani? Pont Ti??? :D
Ne vicceljetek, ezeket a videókat nem igazi harc közben csinálják, senki sem olyan hülye, hogy egy faxom videó miatt agyonlövesse magát egy orvlövésszel...
Nyilván vannak kevésbé képzettek az összes résztvevőnél, de azt nem arról mondod meg, hogy hol fogja a fegyvert ;)
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 964
113
Figyelj, ha mutatsz nekem egy olyan cikket a Portfolio-n, ahol az van leírva egy NATO katonáról, aki a tárnál fogja a fegyvert, hogy milyen profin van kiképezve, esküszöm, személyesen fogom fejbe csapni a szerzőt egy péklapáttal.

Ha viszont nincs ilyen cikk, akkor tisztelettel megkérlek arra, hogy ne használj a szakmai munkánk kritizálására olyan érveket, amelyek teljes mértékben csak általad kitaláltak és mi soha nem írtuk le.

Azt nem értem amúgy általánosságban, hogy miért van az, hogy ha egy újságíró / elemző kritizálni meri valamelyik harcoló oldalt a rossz felkészültsége miatt, akkor attól automatikusan a másik oldal szekértolója lesz a közvélemény szemében.

Ha tegyük fel, oroszpárti lennék, örülnöm kéne annak, hogy az offenzív műveletekben fontos szerepet játszó, magukat elit egységként hirdető csecsen gárdisták egy része még csak nem is tudja szakszerűen használni a fegyverét?
Egyreszt rendben, mivel nem nagyon olvasok Portfoliot.
Masreszt...
Szakszeruen hasznalja aki a tarnal fogja vagy nem? Erre adjon valaszt vegre valaki.
Volt fegyveres testuleti tag a kollegad vagy nem?
Ha az nem zavarta a szemet eddig hogy a Nato katona a tarnal fogja pl a kabuli kiteleportalas alatt, akkor most miert ez szurja a szemet, holott mast is eszre vehetne. Gunyolodni szeretne a csecseneken akik amugy nem feltek odamenni, mert most ez a trendi?
Jo erzes a hullammal egyutt nyomulni az biztos, fo hogy ertsunk egyet mindenben, foleg a Pesten a belvarosban.
Je souise Ukraine.
Viszont igy...
Mennyire vagyunk fuggetlen, partatlan ujsagirok?
En nem vagyok az, de ujsagiro sem.
2048.jpg
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 679
34 573
113
A Népi Milícia harcosai: Egyre több trófea nyugati ATGM és MANPAD van, de egyre kevésbé használjuk őket
"Ennek az az oka, hogy az ukrán fegyveres erők pozícióinak megrohamozásakor ritkán kell ellenséges páncélozott járművekkel találkozni, nem is beszélve a repülésről. Valójában nincsenek olyan célpontok, amelyek ellen ezeket a fegyvereket hatékonyan fel lehetne használni a helyi támadó műveletekben."
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 064
9 002
113
Aha, pár CIA ügynök minden reggel bedobja a postaládámba, mit írjak meg nap közben.

Egy bőröm alá ültetett chippel oldom fel a titkos kódot, amit Hillary Clinton küld el az ECHELON-rendszerrel.

Sajna nincs választásom, fogva tartják a családomat. Szívem szerint csak az igazságot írnám le az orosz offenzíváról, ami mint tudjuk, terv szerint, veszteségek nélkül halad. Minden más csak ukrán propaganda.
Azért lecsavarhatnátok a propagandából néha. Már csak a liberális barátaim miatt, akik meg vannak győződve arról, hogy semlegesek vagytok :D
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 426
12 089
113
Azért lecsavarhatnátok a propagandából néha. Már csak a liberális barátaim miatt, akik meg vannak győződve arról, hogy semlegesek vagytok :D

Ne bántsad. Nekem nagyott nőtt a szemembe, mikor coming outolt, hogy portfoliós kollaboráns.
Mondjuk az a kérdés tényleg megér egy misét, hogy van e olyan ott, aki elhiszi a látványos agitprop cikkeket vagy hogy ezek hogy nőnek gombamódra. (Mint a közelező napi gyűlöletcikkek, ahol most a név Hitler és Kim Dzsongun helyett Putyin)
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 311
4 586
113
De mitől ilyen rossz dolog ez a tárfogás? Valaki mondja már el nekem is, hátha okulok belőle... Nekem pl úgy tűnt a legkényelmesebbnek megfogni, mert nincs túl hosszú karom. Az viszont biztos, hogy ha sokat lő vele az ember, úgy felmelegszik, hogy azonnal visszarakja a mancsát az arra kitalált felületre. De ez a fokmérője a képzettségnek? Csak kérdezem, semmi oldal/ilyen olyan irányúltságtól függetlenül.
Elárulok egy titkot: "divat" nem csak ruházati téren létezik, hanem még lőkiképzésben is. Az, aki mondjuk pl. 25 éve kezdte a pályafutását itthon, akkor megtanult és begyakorolt egy bizonyos fegyverfogást. Na, azóta minimum kétszer derült ki, hogy az f*szság volt, mert "rohadtul nem úgy kell fogni a fegyvert". (WTF?!) Namost: részemről bárki lőhet úgy is akár, hogy a farpofái közé szorítja a fegyverét - ha többször is eltalálja a célt és közben nem tesz kárt magában és a társaiban. Ha ennek eleget tesz, akkor baromi nehéz kibírni, hogy ne küldje el a bánatba a kiképzőt, amikor b*szogatja, hogy hogyan is kell fogni (szerinte, most éppen) azt a nyomorult csúzlit: ha 20 éven át jó (eredményes) volt az a fogás, akkor jó lesz most is. Valójában. Fejlődés persze ebben a témában is létezik, de sokszor az az érzése az ember fiának/lányának, hogy az újabb fogás szimplán csak jobban mutat az instán, mert amúgy nem lesz tőle senki (önmagában) mesterlövész.
Aztán vannak még a firkászok, akik mindent jobban tudnak... ;) :oops::rolleyes:
 

Reppa

Well-Known Member
2010. június 4.
118
694
93
Itt nem azzal van baj, hogy lövés közben fogja a csávó a tárat, ami betudható egy régimódi kiképzőtiszt sajátos stílusának is.

Itt azzal van baj, hogy CSAK a tárat fogja az emberünk és semmi mást, miközben lóbálja a fegyverét.

Oké, lehet az oroszoknak drukkolni, de miért érzi azt bárki, hogy ez egy magát "szpecnaznak" hívó alakulatnál rendben van?

csecsen.png
Ahogy fogja,abból a pozícióból tudja leghamarabb vállhoz emelni úgy,hogy ne kelljen elengedni és máshol megfogni. Poros kesztyűben ahol futás,mozgás közben kellhet vállhoz emelni, harchelyzetben ez fontos lehet.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 426
12 089
113
A Népi Milícia harcosai: Egyre több trófea nyugati ATGM és MANPAD van, de egyre kevésbé használjuk őket
"Ennek az az oka, hogy az ukrán fegyveres erők pozícióinak megrohamozásakor ritkán kell ellenséges páncélozott járművekkel találkozni, nem is beszélve a repülésről. Valójában nincsenek olyan célpontok, amelyek ellen ezeket a fegyvereket hatékonyan fel lehetne használni a helyi támadó műveletekben."

Hát igen, ez is alátámasztja a mai gondolatmenetemet, hogy már atgmre sincs célpont.
Ez mondjuk az ukránoknak nem sok jót jelent.
 

Green Leader

Well-Known Member
2020. szeptember 10.
176
2 234
93
Egyreszt rendben, mivel nem nagyon olvasok Portfoliot.
Masreszt...
Szakszeruen hasznalja aki a tarnal fogja vagy nem? Erre adjon valaszt vegre valaki.
Volt fegyveres testuleti tag a kollegad vagy nem?
Ha az nem zavarta a szemet eddig hogy a Nato katona a tarnal fogja pl a kabuli kiteleportalas alatt, akkor most miert ez szurja a szemet, holott mast is eszre vehetne. Gunyolodni szeretne a csecseneken akik amugy nem feltek odamenni, mert most ez a trendi?
Jo erzes a hullammal egyutt nyomulni az biztos, fo hogy ertsunk egyet mindenben, foleg a Pesten a belvarosban.
Je souise Ukraine.
Viszont igy...
Mennyire vagyunk fuggetlen, partatlan ujsagirok?
En nem vagyok az, de ujsagiro sem.
2048.jpg


Félreértesz, nem azzal van a baj, ha valaki így céloz a fegyverrel, hanem ezzel:
Itt nem azzal van baj, hogy lövés közben fogja a csávó a tárat, ami betudható egy régimódi kiképzőtiszt sajátos stílusának is.

Itt azzal van baj, hogy CSAK a tárat fogja az emberünk és semmi mást, miközben lóbálja a fegyverét.

Oké, lehet az oroszoknak drukkolni, de miért érzi azt bárki, hogy ez egy magát "szpecnaznak" hívó alakulatnál rendben van?

csecsen.png

Ha ezt egy NATO-katonánál látnám, azt is tuti megírnám.

Amúgy meg az ukrán fegyveres erőkkel kapcsolatos problémák talán azért kapnak kevesebb figyelmet, mert róluk senki nem gondolta azt, hogy egy jól kiképzett, ütőképes haderő. Ezzel szemben az orosz haderőt a világ 2., 3. legütőképesebb haderejeként tartják (tartották?) nyilván, így szerintem sokakat meglepett egyes alakulatok teljesítménye.
 

JonatánJoe

Well-Known Member
2016. december 29.
167
1 112
93
De mitől ilyen rossz dolog ez a tárfogás? Valaki mondja már el nekem is, hátha okulok belőle... Nekem pl úgy tűnt a legkényelmesebbnek megfogni, mert nincs túl hosszú karom. Az viszont biztos, hogy ha sokat lő vele az ember, úgy felmelegszik, hogy azonnal visszarakja a mancsát az arra kitalált felületre. De ez a fokmérője a képzettségnek? Csak kérdezem, semmi oldal/ilyen olyan irányúltságtól függetlenül.
Semmi gond nincs vele! Néhány fotel- és CSGO huszár köt bele minden szarba. Életükben nem tartottak célra fegyvert, pláne nem hosszabb időn keresztül, mikor a segítő kéz váll része már szakad le a helyéről. Szóval ez a jellegű fogás egy kímélőbb, pihentetőbb verzió. Az a fogás, mikor a segítő kéz a cső hővédő burkolatát fogja vagány nagyon a filmekben, fotókon és a klf. lőversenyeken, de csak rövid ideig lehet éles helyzetben dolgozni vele. A másik része a dolognak, hogy az AK rendszerű fegyverek gázdugattyújánál vannak apró furatok. Pont a "divatfogás" helyén jön ki némi forró égéstermék és kb. akkora nyomással, hogy ha nem is borotválná le a lövész ujjait, de biztos nem köszönné meg... A mellső markolat meg vagy kényelmes, vagy nem. Hagy döntse már el a lövész, hogy neki hogyan jó. Sosem ragaszkodtam egy bizonyos technikához, szememben a hatékonyság a lényeg, bizonyos keretek között engedni kell az önmegvalósítást. Küzdősportos hasonlattal élve: lehet,hogy nagyon jól fest egy szép formagyakorlat, de a parasztlengő sokszor letaglózóbb tud lenni...
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 311
4 586
113
Semmi gond nincs vele! Néhány fotel- és CSGO huszár köt bele minden szarba. Életükben nem tartottak célra fegyvert, pláne nem hosszabb időn keresztül, mikor a segítő kéz váll része már szakad le a helyéről. Szóval ez a jellegű fogás egy kímélőbb, pihentetőbb verzió. Az a fogás, mikor a segítő kéz a cső hővédő burkolatát fogja vagány nagyon a filmekben, fotókon és a klf. lőversenyeken, de csak rövid ideig lehet éles helyzetben dolgozni vele. A másik része a dolognak, hogy az AK rendszerű fegyverek gázdugattyújánál vannak apró furatok. Pont a "divatfogás" helyén jön ki némi forró égéstermék és kb. akkora nyomással, hogy ha nem is borotválná le a lövész ujjait, de biztos nem köszönné meg... A mellső markolat meg vagy kényelmes, vagy nem. Hagy döntse már el a lövész, hogy neki hogyan jó. Sosem ragaszkodtam egy bizonyos technikához, szememben a hatékonyság a lényeg, bizonyos keretek között engedni kell az önmegvalósítást. Küzdősportos hasonlattal élve: lehet,hogy nagyon jól fest egy szép formagyakorlat, de a parasztlengő sokszor letaglózóbb tud lenni...
Keblemre! (De semmi b*zulás! ;) :D)
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 455
18 687
113
Félreértesz, nem azzal van a baj, ha valaki így céloz a fegyverrel, hanem ezzel:


Ha ezt egy NATO-katonánál látnám, azt is tuti megírnám.

Amúgy meg az ukrán fegyveres erőkkel kapcsolatos problémák talán azért kapnak kevesebb figyelmet, mert róluk senki nem gondolta azt, hogy egy jól kiképzett, ütőképes haderő. Ezzel szemben az orosz haderőt a világ 2., 3. legütőképesebb haderejeként tartják (tartották?) nyilván, így szerintem sokakat meglepett egyes alakulatok teljesítménye.
Tetszik ez a polemizálás a fegyverfogásról. Azért vegyétek figyelembe, hogy más a kiképzés és más az élet, és ez utóbbiban qrva mindegy, hogy hogyan fogod a fegyvert. Ahogy neked a legjobb, de ez akkor és ott nem fog érdekelni senkit. A feladat van, amit végre kell hajtanod.
A spetznazos a tárnál fogja a fegyvert, és? Ha elb@ssza, meghal. Ettől még valószínűleg qrva jól képzett katona. Értem én, hogy a szabályok mást írnak elő, de ne akarjatok okosabbak lenni egy videorészlet alapján... Egy konkrét példa: ha a bal kézfejedet szétlőtték, de nem adod fel a pozíciódat, hogyan fogod az AK-t? Beszorítod a bal könyökhajlatodba és húzod neki, amíg ki nem ürül a tár. Aztán jobbal cserélsz, amíg a bal alkarod csak támaszt, és üvöltesz mert beszarsz annyira fáj a kezed... :( (Ja, ezt sem tanítják a NATO iskolában, de az élet így hozta...)
 

hózentróger

Well-Known Member
2022. február 25.
680
2 677
93
Félreértesz, nem azzal van a baj, ha valaki így céloz a fegyverrel, hanem ezzel:


Ha ezt egy NATO-katonánál látnám, azt is tuti megírnám.

Amúgy meg az ukrán fegyveres erőkkel kapcsolatos problémák talán azért kapnak kevesebb figyelmet, mert róluk senki nem gondolta azt, hogy egy jól kiképzett, ütőképes haderő. Ezzel szemben az orosz haderőt a világ 2., 3. legütőképesebb haderejeként tartják (tartották?) nyilván, így szerintem sokakat meglepett egyes alakulatok teljesítménye.
Na megmondom mi van! :)

A filmeken szereplő csecsenekből bármilyen következtetés levonni nem sok értelme van, mert ezek az emberek színészkednek, propihoz csinálnak filmeket. Miért vagyok ebben biztos? 1. Mert így nem harcolnak katonák. 2. Mit csinálnának, ha beleszaladnának egy pofonba és a csapat fele a hullaházba meg a gyengélkedőre kerülne?
Ugyanezen okokból felesleges szerelbe esni irányukba, ezek nem valós helyzetek.

(Ugyanakkor tuti vannak harcoló csecsenek, de azokat sztem nem nagyon fogják mutogatni.)