[HUN] Carl Gustaf M4

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1586

Guest
Jól értem, hogy egy hordozóható, 2 km-es ATGM rendszert látunk ami fire & forget?
Nem fire & forget, hanem félaktív lézeres önirányítás (SAL)
A megvilágítást legegyszerűbben egy független külső megvilágítótol jöhet.
Ahogy a linkelt cikk írja:
"“Somebody will lase the target, the guy will pop up, fire, and get back down..."

Egy egyszerű lézer célmegjelölőt nem akkora probléma rendszeresíteni a CG csapat valamelyik tagjának.

Én inkább azt remélem hogy több féle robbanófej lesz hozzá.
Egy termobárikus robbanófejjel pl. 2 km-ről kilőni egy bunkert, vagy beküldeni egy épület meghatározott ablakán elég szimpatikus alternatíva
 
M

molnibalage

Guest
Az ATGM elsősorban harckocsi ellen van mert azt nem nagyon lehet mással pusztítani csak azzal.Amúgy nem tandem HEAT így az 500 mm még oldalról sem biztos,hogy eleg.Nézd meg a T-90 topic-ot most rakott be videót boki a BVM -ről ami oldalról is teljesen tele can pakolva ERA-val,
azt sima HEAT harci résszel nem lövöd át.
Persze egy szóval nem mondom,hogy ez rossz eszköz csak az ATGM elző elég erős túlzás.
Az ATGM-nek is vannak szintje. Az legkisebb 20 kg-tól megy fel az AGM-114-ig.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Ergo ez nem fire and forget.
Amúgy, hogy mindenkinek igaza legyen, EBBEN A CIKKBEN érdekes dolgot írnak:
" A semi-active laser was used to guide the munitions to target impact. Other seeker technologies (e.g. imaging IR) were also demonstrated as optional solutions for the final product. The demonstration in Sweden further included dynamic warhead tests against various targets."

Magyarán lesz f&f is..:)
 
R

rejsz felügyelő

Guest
Gondolom f&f, ha valaki más világítja meg a célt.
Ennyi erővel egy RPG is f&f.
A rakéta irányításának módja félaktív lézeres önrávezetés, a fire&forget lényege hogy indítás után a rakéta teljesen önállóan vezeti célra magát. Ez a SALH-ra nem érvényes.

Egyébként ezt a rakétát nem feltétlenül MBT-k ellen szánják, inkább minden más ellen. Egyre jobban terjednek az olyan páncélozott terepjárók mint az LMV, Hawkei vagy Tigr, emellett a szíriai vagy ukrajnai videókból látható hogy a pickuptól a bulldózerig mindenre kazánlemezt hegesztenek. Plusz ott vannak a föld-fa erődök, géppuskafészkek, puhatestű járművek. Ezek ellen felesleges ATGM-et indítani, megfelel ez a kis rakéta is.
Nagyjából az MBDA Enforcerrel vagy a Roketsan CIDA-val egy kategória, rudi szerint még IIR fejjel is szerelhető:
Amúgy, hogy mindenkinek igaza legyen, EBBEN A CIKKBEN érdekes dolgot írnak:
" A semi-active laser was used to guide the munitions to target impact. Other seeker technologies (e.g. imaging IR) were also demonstrated as optional solutions for the final product. The demonstration in Sweden further included dynamic warhead tests against various targets."

Magyarán lesz f&f is..:)
 

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
753
2 244
93
Amikor elmentünk mellette nekem ennyinek tűnt 150m

Legközelebb oda megyek és szalagos centivel lemérem milyen messze van a Csepel mert még mindig ott van..

Van róla videóm is most beszéltem a kollégával...amin látszik minden nem csak a propaganda..

Milyen jó hogy közületek csak én voltam ott de a Fotelhuszár molni meg a rudi már megint megmagyarázza hogy az nem úgy van...

Mondja ezt az...éjjeliőr :D

Aki még saját magával is ellentmondásba keveredik hogy csak hallotta vagy látta az egészet.

A helyzet az hogy Agressor88 leirta az igazságot,vagyis az egyik részét.De olyan kiképző,aki ott volt,elmondta azt is hogy sokesetben 10-ből 7 gránát el sem működött.
De ti csak veregessétek a vállatokat hogy mennyire jol tudtok mindent...
A csepelekről meg csak annyit,hogy sok olyan volt köztük,ami 40 vagy kevesebb kliométert futott és szinte uj állapotban volt a motor.A felépitményekből meg nem szereltek ki semmit.Aki ismeri a honvédséget,az tudja hogy ez kb mit jelent...