Már eleve ez hülyeség, hogy Győrben van a légvédelem...
kb. ott, amilyen irányból legkevésbé vagyunk fenyegetve...
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Csak azért kérdezem, mert olvastam olyan véleményeket, hogy nem lehetett lelőni a robotrepülőt, mert Magyarország területének nincs olyan része, ahol biztonságosan lezuhanhatott volna.
Ha viszont valaki így gondolkodik, akkor a NASAMS-ot sem használtuk volna.
Pont azért van ott hogy ne legyen lerohanva az első napon!Már eleve ez hülyeség, hogy Győrben van a légvédelem...
Mistral van most keleten is. Attól hogy békeidőben egy helyen vannak a lérakosok üzemeltetési-kiképzési okból, háborús készültségben szétdobják oda és azokhoz, ahova kell. Szerintem nem Győr a probléma, hanem hogy (még) kevés/elavult a technológia.Már eleve ez hülyeség, hogy Győrben van a légvédelem...
Pont azért van ott hogy ne legyen lerohanva az első napon!
Bázisnak jó Győr: autópálya mellett van, tehát 2-3 órán belül bárhová ki tudnak települni az országban. A légvédelem állandóan mozog: minden radart, kilövőt arrább tesznek pár óránkén.
Mistral van most keleten is. Attól hogy békeidőben egy helyen vannak a lérakosok üzemeltetési-kiképzési okból, háborús készültségben szétdobják oda és azokhoz, ahova kell. Szerintem nem Győr a probléma, hanem hogy (még) kevés/elavult a technológia.
Nem csak elméletben, gyakorlatban is. Amink van, az folyton mozog."A légvédelem állandóan mozog: minden radart, kilövőt arrább tesznek pár óránkén."
Szerintem ez nálunk max. elméletben van így... nem is nagyon van mivel széttelepülni... Magyarország területének kb. 90%-a semmivel nincs lefedve, szerintem... de nyugtassatok meg, ha másképp van.
Nem csak elméletben, gyakorlatban is. Amink van, az folyton mozog.
Jelenleg a Gripenek adják a légvédelmünket + ha kell a NATO is besegít. Szlovákok kértek és kaptak egy üteg Patriotot.
Mi nem kértünk, mert hát a fasza Honvédség majd megvéd és Vlagyimir még a végén megharagszik ránk...
A győri laktanyából te max a Felvidékre tudnál menni Duna hídon (Vámosszabadinál) . Az meg még nem Magyarország.Azért Győr is probléma, mert ha mondjuk felrobbantják a Duna-hidakat, akkor nehezebben települ át Győrből a technika a keleti országrészbe. Szóval szerintem kellene még plusz 1-2 légvédelmi bázis az ország többi részében is. Mistral nem egy komoly cucc...
Egy óra alatt építünk a Dunára pontonhidat - ezt szokták is gyakorolni a műszaki ezrednél. Egyébként sem akkor kezdenek kitelepülni, amikor már a hidakat robbantják. Egy háborúnak van előjele: az ukrán háború is már várható volt hónapok óta.Azért Győr is probléma, mert ha mondjuk felrobbantják a Duna-hidakat, akkor nehezebben települ át Győrből a technika a keleti országrészbe. Szóval szerintem kellene még plusz 1-2 légvédelmi bázis az ország többi részében is. Mistral nem egy komoly cucc...
Pont azért van ott hogy ne legyen lerohanva az első napon!
Bázisnak jó Győr: autópálya mellett van, tehát 2-3 órán belül bárhová ki tudnak települni az országban. A légvédelem állandóan mozog: minden radart, kilövőt arrább tesznek pár óránként, hogy ne tudják bemérni és kilőni egykönnyen.
Miért? az M1-esen, M0-áson nem mehetnek át a kelet felé?A győri laktanyából te max a Felvidékre tudnál menni Duna hídon (Vámosszabadinál) . Az meg még nem Magyarország.
Amúgy az M19 mellett van a laktanya.
A győri laktanyából te max a Felvidékre tudnál menni Duna hídon (Vámosszabadinál) . Az meg még nem Magyarország.
Amúgy az M19 mellett van a laktanya.
A Duna az utolsó védvonal - ez földrajzi tény.Győr
"Pont azért van ott hogy ne legyen lerohanva az első napon!"
Egyébként még ezen is gondolkozom. Tehát a válaszod azt implikálja, hogy Budapest nem elég biztonságos, Győrhöz képest. Ez azért sokatmondó.
Egy óra alatt építünk a Dunára pontonhidat - ezt szokták is gyakorolni a műszaki ezrednél. Egyébként sem akkor kezdenek kitelepülni, amikor már a hidakat robbantják. Egy háborúnak van előjele: az ukrán háború is már várható volt hónapok óta.
A Mistral meg egy nagyon jó rendszer, arra amire kitalálták: alacsonyan repülő célok ellen. Egy több rétegű légvédelem egyik eleme.
Egy idealis hadsereg persze így nézne ki, de mindenre nincs lehetőségünk sajna.Azért Győr is probléma, mert ha mondjuk felrobbantják a Duna-hidakat, akkor nehezebben települ át Győrből a technika a keleti országrészbe. Szóval szerintem kellene még plusz 1-2 légvédelmi bázis az ország többi részében is. Mistral nem egy komoly cucc...
2024-től máshogy lesz: jön a NASAMS-3. Addig meg megvéd a NATO; ha pedig nem akkor meg úgyis mindegy."A Mistral meg egy nagyon jó rendszer, arra amire kitalálták: alacsonyan repülő célok ellen. Egy több rétegű légvédelem egyik eleme."
Ez így igaz, viszont nekünk a Mistral a légvédelem egyetlen létező rétege. (nagyjából) Közép- és nagy hatótávú rsz. nélkül elégtelen.
Azért az most kiderült, hogy a Gripen-ek reakcióideje robotrepülők ellen elégtelen.
NASAMS 3 mellé kéne még egy nagyobb hatótávolságú rendszer.2024-től máshogy lesz: jön a NASAMS-3. Addig meg megvéd a NATO; ha pedig nem akkor meg úgyis mindegy.
Ha minden jól működik, és akarat is meg lett volna a Griffek emelésére, kb Balaton környékén el tudták volna fogni. Szerintem két opció lehetséges: A. hiba került a gépezetbe, nem látták a radaron (70es évekbeli cucc, fém épités, szinte kizârt, hogy semelyik radar ne látta volna) B. politikai ok miatt nem emeltünk, Durrantottuk le...
Győr, Nasams stb.: ha itt is lesz az új cuccunk, azt ugye nem hiszitek, hogy szét lesz szórva az országban, és 0-24-ben tűzkészen fognak működni? Szépen összecsomagolva fognak pihenni Gyōrben, mint eddig is a Kubok, Mistralok. Esetleg ha sokáig kitart az ukrán cirkusz, viszünk le egy üteget H.hadházra, mint most Mistralt. De szerintem az se pörög egyfolytában, inkább csak PR