[HUN] Légvédelmi eszközök beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 562
46 611
113
Akkor te is azt mondod, hogy nincs még rakéta a NASAMS-hez? (A Gripenhez vett 40 db C5-öt nem számolva.)
Ha elkezded számolni a rakéták rendszámát is, akkor agyf@szt kapok! :hadonaszos:
A NASAMS rendszer valamikor jövő tavasszal, nyáron kerül teljes létszámban leszállításra. Jelenleg nincs rendszerben! Éles lövészet meg még hol van még?
És nézd már! Mikorra igéri a Raytheon a rakéták szállítását:
The spokesperson also said that a critical milestone called a functional configuration audit for the international C-8 would be completed in “late 2023 or early 2024,” with fielding expected “soon to follow.”
Ettől még lehet, hogy kaptunk pár régebbit a Raytheon saját készletéből. Esetleg végleges fejeket utólag szállítják le hozzájuk.
Akkor kezdj el aggódni, ha rendszerbe állítják, és akkor sem lesz annyi rakétánk, hogy minden indítóba jusson!
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 290
74 099
113
Ha elkezded számolni a rakéták rendszámát is, akkor agyf@szt kapok! :hadonaszos:
Pedig gyanús, hogy a kiállított műrakétát is Kecskemétről hozták át... :D
Akkor kezdj el aggódni, ha rendszerbe állítják, és akkor sem lesz annyi rakétánk, hogy minden indítóba jusson!
Csak megpróbáljuk a hírek alapján összeilleszteni a kirakós darabjait. Aggódni azok szoktak, akik szerint egyáltalán nem lesznek leszállítva a rakéták vagy nem lesz szuverén módon felhasználható...
 
  • Tetszik
Reactions: Aladeen

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 562
46 611
113
Csak megpróbáljuk a hírek alapján összeilleszteni a kirakós darabjait. Aggódni azok szoktak, akik szerint egyáltalán nem lesznek leszállítva a rakéták vagy nem lesz szuverén módon felhasználható...
Különben állítólag jött valami Tucsonból. Hogy ezek csak a radarok voltak-e, ki tudja.
Különben annak most kimondottan örülni kell, ha egy kicsit még várnunk kell a rakétákra, mert szerintem a F3R-re érdemes várni!
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 290
74 099
113
Különben állítólag jött valami Tucsonból. Hogy ezek csak a radarok voltak-e, ki tudja.
A C-17-es 10.23-án a németországi Spangdahlemből indult Norvégiába, onnan Belize (Közép-Amerika), azután jött Tucson, majd onnan vissza Norvégiába és onnan jött tovább 10.28-án Pápára. Még az se biztos, hogy nekünk hozott valamit. Győrben a NASAMS átadó 10.26-án volt.

Azon gondolkozom, hogy a leszállítás előtt lehetett-e már átvétel előtti próbalövészet Norvégiában, magyar katonákkal? (az elmúlt egy évben valamikor)
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 911
65 890
113
Ez az ESSM hatótávolsága minden nyílt forrás szerint több mint 50km, meg pár napja Kajári tábornok nyilatkozta hogy "több mint 50km hatotávolságú a NASAMS nagyobb rakétája"
De te biztos jobban tudod! :)

Szaros Shaheed szerű drónokról volt szó amik k. lassan, tök egyenesen jönnek!
Ha 10 kilométerrel számolod az indítók elhelyezését, akkor sem csak "néhány objektumot" tud védeni!
Olvassd már vissza az egész beszélgetést, mielőtt beleszólsz! o_O

Az hogy milyen távolról lehet ráindítani, az nem azt jelenti, hogy "nem lehet ráindítani" a siker valószínűségével.
A "lopakodó gépek" meg nem minden irányból egyformán lopakodók. Pl. a nagyobb hatótávolságú légvédelmi rakéták is többnyire felülről támadnak mint egy ballisztikus rakéta, ahonnét kevésbé hatékony a lopkodó kialakítás...
Nyilván pontosan egyikünk sem ismeri az AMRAAM radarjának képességeit pláne nem alacsony észlelhetőségű célok ellen, szóval ezt a vitát nem tudjuk eldönteni.
Egyelőre senkinek sincs lopakodó gépe a környékünkön illetve NASAMS nagy előnye a tovább fejleszthetősége: folyamatosan integrálnak hozzá új rakétákat. Ha probléma lenne hogy az AMRAAM nem találja el a lopakodókat, akkor majf veszünk bele olyan rakétát ami meg igen!
Pl. a Stunner rakéta aktívradaros és infravörös képalkotós egyszerre - létzeik ilyen kettős rávezetés napjainkban is.
Ami azt illeti a ABM rendszernek elég esélyes lehet nálunk is a Stunnert használó Dávid parittyája légvédelmi rendszer.
Szóval azt k. sok lopakodót, amivel szembetalálhatjuk magunkat, majd akkor a Stunnerrel lőjjük le! :D



Drónok ellen még nincs kiforrott gazdaságos megoldás, csak néhány ötlet.
  • Nagyobb kaliberű gépágyúk: 57mm-es BOFORS kb. 8 km-ig hatásos, 76mm-es OTO-Melara meg jóval 10 fölött - persze csak lassú kiszámítható Shaheed-szerű célok ellen lenne ilyen távon hatásos. Lőszert magunk tudnánk hozzá gyártani, de az tény hogy sok kellene belőle...
  • Lézerek: még nincsenek kiforrott megoldások és rövid a hatótávolsága - csupán néhány kilométer, viszont nem kell hozzá lőszer. Mikorhullámú fegyverekkel hasonló a helyzet.
  • Elektronikus zavarás: drónok navigációjának és kommunikációjának zavarása - ezt is érdemes megpróbálni, bár a drónok is gyorsan fejlődnek és zavarvédettek lesznek. Macska-egér játék
  • Lézeres 70-es rakéták: Ukrajnában állítőlag egész sikeresen szednek le drónokat Hydra-70 rakéták lézervezérelt változatával. Viszonylag olcsó: 27-30 ezer dollár egy rakéta, ami már arányban áll egy komolyabb katonai drón árával. kb. 5 km a hatótávolsága.
  • Olcsóbb légvédelmi rakéták: Mistral-rakéta ára lényegesen olcsóbb mint az AMRAAM-é, de a Sidewinder ára is csak félmillió dollár körül van míg földről indítva 10-12 km-re lévő célokat is elréhet. Mivel a drónok többyinere nem indítanak rakétákat bobmákat a vadászbombázókhoz hasonlóan, így kevésbé kockázatos őket közelebb engedni, hogy olcsóbb rakétával szedjük le. Szóval érdemes lehetne Sidewinder-X rakétákat is rendszeresíteni meg jelentősen növelni a Mistralok számát is.
  • Lesz több száz RCWS-ünk 50-es géppuskával: fontos infrastruktúra egy része ezekkel is védhető. Ukránok is ezt teszik, sőt ők még manuális géppuskákat is bevetnek reflektorokkal - ez már nagyon a végszükség-megoldás, de ezét ezek is érnek el sikereket.
  • Helikopterek, L-39NG géppuska/gépágyú konténerekkel + Gripen gépágyúval. Csak hogy ezt az elvi lehetőséget se hagyjuk ki... :)

Kb. ezeket elehetőségeket látom most, de ha te kitalálod, hogy miként lehet olcsón elhárítani egy tömeges dróntámadást, akkor meggazdagszol! ;)
Sőt! Ha Pappergernek álcázod magad és elmész az ötleteddel a Karmelitában máris öntik rád az euró százmilliókat. hogy majd 2040-ben leplezhesd az első prototípust! :D
Hát így működött ma a Nasams a szomszédban.
Lehet elméletileg a szipi szupi menő wunderwaffe nalad, de ha érkezik 50 db 5 különféle típusú csapásmérő eszköz a szélrózsa minden irányából ,1 percbe besuritve ,akkor az sem menekul meg.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 562
46 611
113
Hát így működött ma a Nasams a szomszédban.
Lehet elméletileg a szipi szupi menő wunderwaffe nalad, de ha érkezik 50 db 5 különféle típusú csapásmérő eszköz a szélrózsa minden irányából ,1 percbe besuritve ,akkor az sem menekul meg.
És mit szűrtél le ebből a kis szösszenetből? o_O
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 562
46 611
113
Hogy megint vettünk valami csicsás holmit jó dragaert, ami csak addig véd meg amíg nem lőnek ránk,de paradezni,meg a Honvédelem újságban írni róla jó lesz.
Pontosan melyik részéből sikerült ezt kisilabizálni?
Felvázolnál nekünk egy bármilyen NASAMS üteget?!
A leírasban szereplő károk mennyi időre ütötték ki az üteget a működésből?
Csak hogy lássuk mennyit értesz a NASAMS üteg működéséből.
Gondolom, hogy nem csípőből fogod nekünk ezt prezentelni (mint a fentebbi marhaságokat, úgyhogy ha kicsit utána nézel a dolgoknak, az nem fog ártani.)
Mert ahogy a mellékelt ábra mutatja, már egy gyorstalpaló is sokat fog segíteni a felkészültségeden.
 

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
2 297
7 476
113
Hát így működött ma a Nasams a szomszédban.
Lehet elméletileg a szipi szupi menő wunderwaffe nalad, de ha érkezik 50 db 5 különféle típusú csapásmérő eszköz a szélrózsa minden irányából ,1 percbe besuritve ,akkor az sem menekul meg.
Ha úgy nézzük ezt egy rendszerse tudja kivédeni :)
 
  • Tetszik
Reactions: Blitz97 and ms07

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 649
5 398
113
Pontosan melyik részéből sikerült ezt kisilabizálni?
Felvázolnál nekünk egy bármilyen NASAMS üteget?!
A leírasban szereplő károk mennyi időre ütötték ki az üteget a működésből?
Csak hogy lássuk mennyit értesz a NASAMS üteg működéséből.
Gondolom, hogy nem csípőből fogod nekünk ezt prezentelni (mint a fentebbi marhaságokat, úgyhogy ha kicsit utána nézel a dolgoknak, az nem fog ártani.)
Mert ahogy a mellékelt ábra mutatja, már egy gyorstalpaló is sokat fog segíteni a felkészültségeden.

Teljesen mindegy, hogyan működik, mit tud, egyetlen dolog számít: nyugati, tehát szar....
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 596
8 216
113
Ha úgy nézzük ezt egy rendszerse tudja kivédeni :)
Nincs olyan légvédelmi rendszer, ami áthatolhatatlan lenne.
De az ősöreg KUB-okat le kellett cserélni. A NASAMS jó lesz. Mondjuk lehet, hogy IRIS-T SLM-nek jobban örültem volna, de így is elégedettek lehetünk. Amikor vettük a NASAMS-t,?lehet, hogy a német cucc meg nem is volt szériagyártásban.
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses and Kávé

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 022
36 417
113
Nincs olyan légvédelmi rendszer, ami áthatolhatatlan lenne.
De az ősöreg KUB-okat le kellett cserélni. A NASAMS jó lesz. Mondjuk lehet, hogy IRIS-T SLM-nek jobban örültem volna, de így is elégedettek lehetünk.
Jobb a NASAMS mert k. sok rakéta van hozzá NATO szerte és a Raytheon 800-1200 AMRAAM-ot gyárt havonta hozzá!
Semelyik másik légvédelmi rendszerhez nincs ilyen mértékű rakéta gyártás.
IRIS-t alig van rendszerben néhány országban, nyilván a rakéta gxártó kapacitás is ennek megfelelően alacsonyabb. Az is egy jó rendszer, de mivel nem túl elterjedt, így nincs mögötte akkor a logisztikai háttért.

Egyébként nem kizárt szerintem, hogy csapatlégvédelem számára lRIS-T SL is be lesz szerezve, mivel az "önjáróbb" illetve benne vagyunk az európai SkyShield projektben ahol az a meghatározó típus...
Amikor vettük a NASAMS-t,?lehet, hogy a német cucc meg nem is volt szériagyártásban.
Egy interjúban MG utalt rá, hogy azt is vizsgálták, de végül a NASAMS futott be. Szóval az is rendelhető lett volna.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 562
46 611
113
Jobb a NASAMS mert k. sok rakéta van hozzá NATO szerte és a Raytheon 800-1200 AMRAAM-ot gyárt havonta hozzá!
Semelyik másik légvédelmi rendszerhez nincs ilyen mértékű rakéta gyártás.
IRIS-t alig van rendszerben néhány országban, nyilván a rakéta gxártó kapacitás is ennek megfelelően alacsonyabb. Az is egy jó rendszer, de mivel nem túl elterjedt, így nincs mögötte akkor a logisztikai háttért.

Egyébként nem kizárt szerintem, hogy csapatlégvédelem számára lRIS-T SL is be lesz szerezve, mivel az "önjáróbb" illetve benne vagyunk az európai SkyShield projektben ahol az a meghatározó típus...

Egy interjúban MG utalt rá, hogy azt is vizsgálták, de végül a NASAMS futott be. Szóval az is rendelhető lett volna.
1200 évente!
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and Rferi66

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 389
10 107
113
Hát így működött ma a Nasams a szomszédban.
Lehet elméletileg a szipi szupi menő wunderwaffe nalad, de ha érkezik 50 db 5 különféle típusú csapásmérő eszköz a szélrózsa minden irányából ,1 percbe besuritve ,akkor az sem menekul meg.
Ne hordjuk már be ezt a TG csatornát a ht. topikokba, mert a biztpolban is gyenge nem, hogy itt.

Fantasztikus világmegfejtéseket lehet belőle írni, csak nulla konkrétumot tartalmaz a bejegyzésük (amit fordítóval sikerült összehányniuk).
Nem ismerjük a harcászati helyzetet, a bevetett erőket (egy reptér védelme esetében kellene az AAA is a tömeges lassú célok ellen), az alkalmazott technikai eszközöket (egyik oldalon sem), hogy amúgy a NASAMS náluk milyen túlélési mutatókkal és hatékonysággal bír, stbstb.

Komplex rendszerek harcolnak amiben az ukránok NASAMS ütegei az alrendszerek alrendszerei szintjét képviselik.