Ne tévesszük össze a páncélvadász, felderítő járműveket, az önjáró tüzérséggel. A lövegcső emelkedése meghatározza, hogy mire használhatod. Az AMX10RC-vel nem fogsz domb, hegy mögé lőni stb, mert a lövege erre nem alakalmas. Ezért kell nagy szövegemelkedésű tüzérségi eszköz. Az, hogy milyen a hatótávolsága az egy másik kérdés, A közeli célok ellen ezért vannak az önjáró aknavetők. Ezek kvázi a mozsárágyút váltották ki, de a brit szaknyelv mortar-nak nevezi. A távolabbi célok ellen meg az önjáró tüzérségi tarackok, ágyútarackok. Utóbbi lövegek nehezek, ezért kell álltalában lánctalpas, vagy 6x6, 8x8 kerekes alváz nekik, A páncélozásuk jelképes, inkább a repeszek ellen védő, nem véletlen, hogy több kerekes járművél pld. Francia Caesaer el is hagyták mert tömegnövelő.Könnyűtüzérséget irtam.PzH meg nehéz tüzérség.Kilóra is igen nehéz.
Itt aknavető tarackra,AMX10RC jellegű löveges járműre,IPTR hordozókra,nehéz gá hordozókra kel gondolni,nem 155milis messzehordó tüzérségre.Azoknak szerintem is felesleges úszniuk.(mondjuk a Brutus tarack elég könnyű elméletileg,hogy úszóképes járműre is telepithető legyen.Hogy értelme lenne e,abba már nem vagyok biztos.105milis tarackbol minden további nélkül lehet viszont olyat csinálni.Denel LEO 105milis torony telepithető lenne Patria XP alvázra,úszóképes kivitelben)
Én inkább a kerekeseket a kiforrott,bizonyitott,még bőséges fejlesztési tartalékkal rendelkező Patria XP-re alapoznám.Minden szükséges jármű kialakitható az alvázon.Harctéri mentőtöl a harctéri logisztikai járművön át a 120milis hk ágyú hordozóig (ne nevezzük kerekes tanknak,mert nem az).Moduláris páncélzattal rendelném (helyi gyártás/összeszerelés is lehetséges).Ha szükséges,alap páncélzattal úszóképes,ha meg kell,modulokkal felpáncélozható (akár az RM aktiv csempe is mehet rá).
Nem kell feltalálni a spanyolviaszt,ha nem muszály.