Épp eleget ahhoz hogy 1,3 mrd euróért rendeljenek belőle. Lássuk be: a RM lövege még ott sem tart, hogy ilyen videó készüljön róla. Jövőre lőne vele először, jobb híján az izraeli löveget mutogatják hogy "majd ilyen lesz a miénk" is. Az RM teherautós lövegéhet képest ez az RCH155 egy nagyon kiforrott megoldás lenne. Ráadásul a németek már üzemeltetik, így nem lennénk egyedül vele...Megmondom őszintén borzasztó kiváncsi lennék mennyi tesztlövést végeztek el a németek a boxer alvázon.
A lövés után valóban beleng, de mivel van rajta lövegstabilizátor, így ez nem akkora probléma: mehet a következő lövés akkor is ha még nem tért vissza "alappozícióba". Az alváz felfüggesztése mennyire amortizálódik le hamar az más kérdés. Ez majd idővel kiderül - legfeljebb utólag talpakat tesznek rá.Az tudjuk jelenleg hogy az ukik dicsérték a PZH-t de nagy hátrányként írták le, hogy nem bírja a folyamatos tüzet. A németek persze felteszik a kezüket ès azt mondják bocsi de 100 lövés/nap az ajánlott… na sztem valami ilyesmi lehet ez a boxer alváz is. Persze nem tudom alátámasztani semmivel de elnézve azt a videót én biza letalpaltatnám.
Amúgy maga a löveg 100%-ban a PZH lövege: szóval ennek a napi ajánlott lövés mennyisége is ugyan annyi, mint a PZH-nak. Ez utóbbiról kiderült hogy a többszörösét is kibírja, szóval nem kell annyira komolyan venni. Legfeljebb gyakrabban kell csövet cserélni meg karbantartani. Az ukránok nem is csőre hanem az automata töltőre panaszkodtak: az előbb dobta be a törülközőt. Ez utóbbi pedig bármelyik automata lövegnek lehet a gyenge pontja. Ezért kellene megfontolni az olcsóbb ATMOS-hoz hasonló lövegek beszerzését: olcsóbb, gyorsabb, megbízhatóbb.
Két osztálynyi 155 még biztos hogy kell! 72 csővel így is elég szerény lenne a tüzérségünk miközben ez a csataterek királya, ahogy szomszédban is látszik.Mindenestre el kéne először dönteni szerintem, mi nekünk mire lenne szükségünk. Még több olyan rendszerre mely napi 100 lövésre képes vagy valami olyanra ami mondjuk napi 1000-re. Ne értsen senki félre jó a PZH a Leo mellé. Sőt legyen belőle több mert úgy néz ki tüzérségből nem lehet elég. De kéne valami más is… ATMOS nem lehet rossz választás de akár ot vannak a törökök is. Pl YAVUZ.
PZH, ATMOS, RCH155 - kb. bármi jöhet tőlem, csak legyen már gyártásban és használatban valahol. Ne nekünk kelljen kitesztelni mint a Lynxet és ne tartson vagy 5 évig mire tényleg használható, bevethető lesz!