A 2SZ3 Akácija nevű, szovjet gyártmányú önjáró tarackból mindössze tizennyolc darab állt szolgálatban a magyar honvédségnél. Ezt a páncélozott harci eszközt 1971-ben rendszeresítették a szovjet haderőnél,
elsősorban a harckocsik távolról való tűztámogatására fejlesztették ki. Teljes körű atom-, biológiai és vegyi védelemmel rendelkezett, miközben harcászati atomlőszer kilövésére is alkalmas volt. A 2SZ3 Akacija népszerű fegyvernek számított, több országba is exportálták, a Magyar Nép-hadseregben az 1980-as évek elején állították hadrendbe. Magyarországon 1993-ban vonták ki a szolgálatból ezeket a 152 milliméteres önjáró lövegeket.
Itt találtam a linket.
Vajon milyen állapotban lehetnek ezek a gépek? Vagy céltárgynak lettek elhasználva! Ezen írás alapján jó sokáig volt hadrendben, komoly 13 évig! Megérte megvenni, valaki megint jól járt!
- Nem egyszerűbb lett volna löveget cserélni bennük, hogy NATO kompatibilisek legyenek?
Nem értem én ezt az egész hadsereget, kilapátolunk minden orosz haditechnikát, hogy vegyünk ugyanolyan szar nyugatit! Szuper! Más országok megőrzik s hadrendben tartják! Igen ez a nyugati mentalitás! Nem javítunk semmit, kibasszuk, szétlövetjük, elajándékozzuk, mi gazdagok vagyunk!
S itt vagyunk letolt gatyával!
Ám verjük a mellünket, s rázzuk az öklünket! Mert más nincs!
Ez a komoly elrettentő hadsereg?
Egy ilyen gép azért jó volna, a Leókat védeni 155mm-el a háttérből!