szerinted egy aktív aknavetős egy évbe hány alkalommal használja a fegyverét? vagy egy páncéltörő egy évbe hányszor alkalommal indít atgm-et? vagy egy aktív tüzér hányszor pukkant ágyúval? elárulom ritkán de akkor intenzíven.
De gyakorlő lőszerrel többet gyakorol,és benne van a harcászati alkalkmazási gyakorlatban is-legalábbis elvileg.Hogy aztán a mi kis operettseregünkben hogy is van ez a valóságban,azt ti tudjátok.
Én az US Army,IDF,SADF harci tapasztalatait feldolgozó irások alapján mondom,amit mondok.Messze az IDF tartalékosai a leg jobbak,de még nekik is beletelik pár nam intenziv gyakorlatozásba,mire újra olajozottan megy nekik a hadimunka.Többieknél ez az idő már jópár hét,és hónapok,mire elérik az aktiv,gyakorlatban lévők teljesitményét.
Inkább nem tippelem meg,hogy ez a mi alig képzett ÖTT-ainknál mennyi időbe kerülne.......Obsitos szerződéseseknél fogadjuk el az US Army 3-6 hónapos tapasztalatát-és akkor szerintem elég optimista voltam.
Igen, errôl beszéltem, hogy csak az aknavetô, fôleg egy 80 mm kategóriàs nem lesz elegendô.
Persze,hogy nem.Minden szintnek szüksége van a maga eszközére.Pl franciknál szakasz szinten ott az LRI,de máshol is előfordul máig ilyen kis 50-60milis apróság,amit egy ember is tud kezelni.Század szinten általában komolyabb 60milis,van ahol már 81milis.Zl szinten 81-120 milis av,de itt már megjelennek a lövegek is (de HSN lövegek megjelenhetnek már század szinten is,Sőt,van amikor már szakasz szinten is).
Ha már a Kefir után a búrok is rám ragadtak,88ban egy mobil hcsop,ami kb egy zl hcsop,BTC hadműveleti egység elég komoly tüzérséggel rendelkezett.Kezdve azzal,hogy az alap két Ratel20,és egy Ratel90 század volt-vagyis az egyik század löveges járgányokkal harcolt.Ehez csatlakozott egy üteg (8 jármű) Ratel60 aknavetős,egy üteg Casspir81 81 milis av-vel,egy üteg G5 tarack,és egy üteg Valkiri sorozatvető.Felderitő szakaszban szintén volt Ratel90,és a pct ütegben meg a RatelZT3 rakétás mellet volt még 2-4 Casspir106 M40 hsn löveggel.És ehez jött még egy század Centurion,amik közvetlen (roham) tüzérségi feladatokat is elláttak.
Éshogy még ez se legyen elég,búroknál is előfordult,hogy a Ratel20/90 tetejére még kikopácsoltak egy kisebb 60milis aknavetőt-IDF minden lövészjárművén (ügye nekik máig nincs IFV-jük,a kerekes Eitan IFV mostanában kerül majd hadrendbe-és a Samson toronyban is van egy av...) és hk-án van egy 60milis av.
Éshogy még ezse legyen elég,zsákmányolt Type63 sorozatvetőket is használtak,sőt,háború legvégén még gyártásba is vették (RO107).Háború tapasztalata nyomán meg kihozták a Ratel120 av-s járgányt,meg kifejlesztették a 105milis LEO löveget,és a 60milis M6 messzehordó av-t.Vagyis,ha tovább folyik a háború,még erősebb tüzérséget kaptak volna a mobil hcsop-tok.
De a szovjetorosz afgánban szervezett panzergrupa,kb megerősitett század erejű egységben az 1-2 szak hk és 2-3 szak ifv mellé 4 Vasziljokot(BMP/MT-LBre kopácsolva) osztottak be,és 1 ütegnyi D20/2S1 távolabbrol fedezte őket.
Ténylegesen harcolók mindig sokkal több tüzérséggel vonulta fel,mint a századonként egy szakasz 60milis,zl-anként egy üteg 120milis,dd-ként egy osztály PzH haderend.
Sokkal többel.