Állítólag gyorsan túlmelegszik a cső - a megnövelt töltényűrös L52A1-essel is ez gond...Miért lenne kockáztatás az L/60 löveg?
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Állítólag gyorsan túlmelegszik a cső - a megnövelt töltényűrös L52A1-essel is ez gond...Miért lenne kockáztatás az L/60 löveg?
Amíg nem tudjuk, hogy mennyire strapabíró a cső, illetve hogy hosszútávon mennyire bírja a teljes konstrukció a megnövekedett erőhatásokat, addig szerintem van benne kockáztatás.Miért lenne kockáztatás az L/60 löveg?
Egyrészt, szerintem semmiben nem kötődünk kizárólagosan ehhez a konstrukcióhoz.
Másrészt ebből kifolyólag csak akkor kell átvenni, ha tudja hozni azt a teljesítményt (lőtáv, tartósság).
Persze, hogy nem, csak az RM nagyon hangsúlyozta, hogy az L/60-as cső igazi "game changer" lesz, mert majd szinte mindig képes lesz azonnali tüzérésgi ellencsapásra. Aztán nehogy ez az egy (erősen elméleti) szempont mozgassa kizárólag a döntéshozók fantáziáját, elvetve minden más alternatívát.Egyrészt, szerintem semmiben nem kötődünk kizárólagosan ehhez a konstrukcióhoz.
Másrészt ebből kifolyólag csak akkor kell átvenni, ha tudja hozni azt a teljesítményt (lőtáv, tartósság).
Alapvetően ez is lett a halála a cégnek. Illetve az egész cégcsoportnak.Mindenesetre ami a Digépből láttunk, az elég siralmas volt. Pár nap különbséggel voltunk a Rábánál, hát ég és föld volt a két cég.
L/52-esből kellene a legtöbb: az alapverzióból kellene rendelni vagy kétosztálynyit - már ha az is jól működik már...Ha azért nem rendelünk tüzérséget, mert a "csoda" L/60-as csővel vagyunk csak hajlandóak venni, azért az nagyon nagy és drága kockáztatás lesz... Megint
Nálam az a kérédés, hogy a törökök még képben lehetnek-e, bár nem tennék rá sokat.L/52-esből kellene a legtöbb: az alapverzióból kellene rendelni vagy kétosztálynyit - már ha az is jól működik már...
Szerintem nagyon rá vannak kattanva az RM lövegére - gondolom az ipari együttműködés miatt.Nálam az a kérédés, hogy a törökök még képben lehetnek-e, bár nem tennék rá sokat.
-Az RM lőszerpalettája valójában dél afrikai.....A másik ok a lőszer: Várpalotán az RM lőszereit gyártjuk, amik az RM lövegekben használható gond nélkül. Bármi mást veszünk akkor lehet gond. Ez löveg és lőszer biznisz olyan mint a nyomtató-biznisz: minden löveg a saját löszerét szereti leginkább. Bele lehet tenni mást is, de nem fogja ugyanazt a minőséget (jelen esetben pontosságot) hozni, mint az originál lőszer
Ezt sosem mulasztod el megjegyezni. Te hogy nem lettél még díszpolgár Dél-Afrikában?-Az RM lőszerpalettája valójában dél afrikai.....
-Az RM csőtechnológiája is valójában dél afrikai lesz az L60 csőnél
Ezt írtam én is...-Valójában minden NATO szabvány lőszer kilőhető minden NATO szabvány lövegből.A nyomásértékekre kell oda figyelni.A problémát az okozza,hogy gyakorlati lőpróbákon minden löszer+cső párositásra ki kéne dolgozni a ballisztikai lőtáblázatokat,és azt minden esetben külön be kéne vinni a tűzvezető rendszerbe.
Pont ezért ragaszkodunk szerintem az RM-hez lövegek terén, mert az ő lőszereiket gyártjuk. Így elkerülhető hogy át kelljen programozni a tűzvezető rendszert. Nyilván az fontos szempont, hogy RM hoz ide ipart (meg talán nokiás dobozt is... )Van egyébként "pontosság" romlás is adott esetben,mert a nagyon speciális lőszerek gyakran egy adott csőhöz van optimalizálva.De ez többnyire nem jelentős mértékű.A fő gond inkább a cső+lőszer párositáshoz hiányzó lőszertáblázat (és ezt bonyolitja,hogy nemcsak gránát+cső,hanem plusz a kivető töltetek minden lehetséges kombinációjához ki kéne azt dolgozni,és bevinni a tűzvezető rendszer memóriájába).
És az atmos - t szerinted nem lehetne rm csővel kérni? DehogynemEzt sosem mulasztod el megjegyezni. Te hogy nem lettél még díszpolgár Dél-Afrikában?
Ezt írtam én is...
Pont ezért ragaszkodunk szerintem az RM-hez lövegek terén, mert az ő lőszereiket gyártjuk. Így elkerülhető hogy át kelljen programozni a tűzvezető rendszert. Nyilván fontos szempont, hogy RM hoz ide ipart (meg talán nokiás dobozt is...)
Ettől még lehetne ATMOS-t venni, csak szerződésben kell rögzíteni, hogy akkor vesszük át ha a DM121-es lőszert és az RM kivetőtöltetit is tudja kezelni hibátlanul és pontosan úgy talál mintha PZH-ból lőtték volna ki.
Nyilván erre az lenne a válasz, hogy + X millió Euró és meg fél-egy év szállítási idő...
Tudsz ilyenről? Akkor az már nem lenne ATMOS és olcsó sem lenne...És az atmos - t szerinted nem lehetne rm csővel kérni? Dehogynem
Egyrészt az RDM az US Armynak is szállit lőszert-egyszerűen kidolgozták a lőtáblázatot a Paladin csövéhez.Ezt sosem mulasztod el megjegyezni
Mivel az RM lőszerek valójában RDM lőszerek,ponthogy a Denel L52 lövegcsövekhez tervezik őket.....(76,8km lőtávnál járnak velük,a 25literes töltetűrű L52ER csövekböl)Pont ezért ragaszkodunk szerintem az RM-hez lövegek terén, mert az ő lőszereiket gyártjuk
Ez nem igy működik.ATMOShoz egyszerűen ki kell dolgozni a hozzá való lőtáblázatokat az RDM lőszerek használatához.Ettől még lehetne ATMOS-t venni, csak szerződésben kell rögzíteni, hogy akkor vesszük át ha a DM121-es lőszert és az RM kivetőtöltetit is tudja kezelni hibátlanul és pontosan úgy talál mintha PZH-ból lőtték volna ki.
M107 a NATO etalon lőszer,nem ahoz tervezték az ATMOSt,hanem az M107hez minden löveg NATO certifikációjához kidolgozzák a lőtáblázatot.Tudsz ilyenről? Akkor az már nem lenne ATMOS és olcsó sem lenne...
Amúgy nem is a cső itt a lényeg hanem lőszer. Az izraeli lövegek az amcsi M107-es lőszerre vannak beállva többnyire - ezt ismeri a számítógépük. Ez egy rövidebb tömzsibb lőszer mint az RM 155-öse: "máshogy repül"...
- Teljes mértékben egyet értek veled, mármint azért is mivel ha van csőgyártásunk s belerázódnak a mérnökeink akkor nem csak egy típust fogunk tudni gyártani hanem több méretűt is! Ami anyagilag már meg fogja érni, természetesen később!Ember, idehozatjuk a csőgyártást, azaz kell egy gyár, megmunkált gép, kemence, labor, anyamtyukja, és nem lesz olyan drága a cső? Ezt a beruházást meg az egész fenntartását szerinted nem teszik bele az árban?
Amitől egy tüzér felsírt álmábanEz csak egy összepakolt gondolat részemről. Ám van jobb is!
Hogyan véded meg az új harckocsijaidat a PZH-2000-l L-52 csővel! Itt a másik gyönyörűség, jó drágán, ezt kell megvenni, remélem jó!Amitől egy tüzér felsírt álmában
konkrétan a tűzcsapás normál buta lövedékkel 40 km-ről kevesbb mint 30 másodperc repidővel dolgozik. Ha a kétharmad-egyharmad alkalmazási szabájjal dolgozol (maximális lőtávolság egyharmadával van általában a tüzérség a saját vonalak mögött) akkor ez azt jelenti, hogy ez az idő kissebb.Hogyan véded meg az új harckocsijaidat a PZH-2000-l L-52 csővel! Itt a másik gyönyörűség, jó drágán, ezt kell megvenni, remélem jó!
155mm/L55, Be se tud kanyarodni a fák között! Kiscsengő kell az elejére! Meg villogó, nehogy neki menjen valaki! XM 2001 Crusarder.
Igazábol ez egy kicsit bonyorultabb,és egyszerűbb is egyszerre.- Teljes mértékben egyet értek veled, mármint azért is mivel ha van csőgyártásunk s belerázódnak a mérnökeink akkor nem csak egy típust fogunk tudni gyártani hanem több méretűt is! Ami anyagilag már meg fogja érni, természetesen később!
- A másik pedig egyelőre az új harckocsijainkat kell megvédenünk! Azaz nem 155mm/L52-es lövegeket kell venni hanem L39-41-eseket. Mivel nem 50-60km-ről kell a harckocsit megvédeni hanem 1-2km-ről, követve! Azaz a Leókkal tudjanak együtt haladni, kísérni őket, s ha kell fedezetet biztosítani nekik, ha rádión kérik, esetleg közvetlen segítséget kérnek.
- Szétnéztem s találtam is valamit. Egy SP-70-es önjáró löveget, ami az RM tulajdona!
Ami 155mm/L39 csővel van! Lőtávja 24/30km. Ezzel a csővel sűrűbben lőhetsz, fedezetet biztosíthatsz mint az L52-el. Nem melegszik annyira. Azaz szépen követheti a harckocsijainkat!
- Ha viszont nincs az RM-nek ilyen lövege, (mivel régebbi konstrukció), akkor az Olaszokat is belehetne vonni löveg ügyileg! Nekik van 155/L41-es lövegük ami póthajtással igaz 60km-t is tud. Az SP-70 önjáró löveg is Leopárd-2 alvázon van! Ami elősegítené a Magyar (LYNX KF-71)-es Létrehozását, (155mm/L39-41-n) Önjáró löveget! Azaz tovább lehetne a LYNX palettáját növelni. Hazai alvázon (LYNX KF-51 alváz), hazai löveggel! S lenne két típusú önjáró lövegünk! Mindegyiket a maga helyén lehetne használni. A löveg adatai s egykori fejlesztése.
- Valamint maga a löveg.
S nem csak saját harckocsink lenne, hanem önjáró tüzérségünk is! A lényeg hogy az alvázak azonosak lennének. Javítás, anyagellátás, stb...! Itt vissza kanyarodnék a gondolat elejére, ahol is a technológia behozatala a nagyon fontos!
Ui: Szerintem az RM benne lenne a Löveg gyártásában, újra fejlesztésében! Az ő palettája is bővülne! S a PZH-2000 technológia is átkerülhetne az SP-70-be, illetve a LYNX KF-71-be, feltételes mód!
- Ez csak egy összepakolt gondolat részemről. Ám van jobb is!
Ezt azért nagyon ne vedd szent szabálynak.Ha a kétharmad-egyharmad alkalmazási szabájjal dolgozol (maximális lőtávolság egyharmadával van általában a tüzérség a saját vonalak mögött)
Egyszerűen megérthető példàt kerestem.Ezt azért nagyon ne vedd szent szabálynak.
Egyrészt,hol a helye a dd tüzérségének a klasszikus forditott ék felállásban?A szétbontakozási körlet hátsó harmadában.Viszont a modern L52 lövegek lőtávjának 1/3-a nagyobb,mint a dd körlet hátsó harmadának távolsága a peremvonaltol.(najó,itt attol is függ a dolog,hogy milyen lőszert veszünk számitásba)
Másrészt a gyakorlati alkalmazásban sem tartják be ezt az 1/3-os szabályt.Merev frontvonalak esetén,állóharcban még működik a dolog,de manőverharcban,pláne mobil hadviselésben már nem.mobil hadviselésnél kifejezetten nincs ilyen szabály betartva,a tüzérség együtt haladt a betört ékekkel,vagy egyenesen előrevetett osztagként működöt.
Ami tény,hogy jóval erősebb tüzérség kell,mint dd-onként egy osztály 155milis,meg zl-anként egy üteg 120 milis aknavető(löveg).
Hát, a D 20 esetében a 17410 m max cél térképtáv esetén (emlékein szerint) 51 mp teljes töltettel, ami kb 450-500 m/s átlagsebesség. Az általad említett idővel ez 2000 m/s átlagsebesség, amit még a hk ágyúk sem tudnak . A tarackok eleve a huzagolt cső miatt kb. 700-800 m/s kezdősebességgel bírnak teljes tölteten. Az átlagsebesség itt sem lehet több 450-500 m/s-nál, de inkább kevesebb.konkrétan a tűzcsapás normál buta lövedékkel 40 km-ről kevesbb mint 30 másodperc repidővel dolgozik.