@Vogon Nem a pilóták vagy hadvezetés "gyávasága" miatt kell kerülni a CAS-t! "Jaj, szegények nem mernek veszteségeket vállalni!"
Költség-haszon elemzés miatt: pár földi célpont kölövése (jelnleg max 4 LGB-t tud vinni a Gripenünk), nem éri meg azt, hogy elveszítsük a légi erőnk 7%-át - de még 28 géppel számolva egy gép elvesztése kb. 4%-os veszteséget jelent. Pár ilyen akció és szabadon járkál be az ellenség a légterünkbe, mert nem lesz mivel elfogni őket!
Az a gond, hogy te az egészről úgy gondolkodol, hogy te kizárod a CAS-t, mert nem lehet a te elméleted szerint állandóan az ellenséges légvédelem hatótávolságán belül járőrözni és percenként három CAS-t adni.
Felesleges vitatkoznunk, mert sokszor úgy érzem, hogy azt sem érted tisztán, hogy miért kellett eddig a CAS hosszú évtizedeken át. Szerintem a te fejedben az van, hogy a semmi meg a valami között félúton a dombtetőről elkezd az ellenség megszórni minket, hű, hívom a légierőt és CAS. De várjunk! Mekkora ötlet lenne, ha telóznánk a Pzh2000-nek, mert az a kedvenc eszközöm és ágyúval megoldanánk?
Értelme nincs ennek a szembeállításnak. A bombázást akkor hívod, amikor a tüzérség nem képes a feladat elvégzésére. A repülő meg igen. Néhány egyszerű példa:
1, Vagy a tótokkal harcolunk és Kassát körbezártuk vagy a szerbekkel és Belgrád van ostromolva. Ellentámadás indul a város szűk utcáin páncélozott terepjárókon és/vagy APC-k támogatásával nyomják vissza a mieinket.
Értelek. CAS nem adható, meg amúgy is a RM120 mindenre csodaszer, egyébként ha az utcák és épületek blokkolják a tűz útját, te mondhatod, hogy a CAS mára elavult, nincs értelme, meg azt csak papucsosok ellen találták ki
; de ha nem szeded ki legalább a páncélozott célpontokat, akkor egész zl-ak semmisülhetnek meg.
Nem akkora a magyar hadsereg, hogy egész lövész zászlóaljakat hagyhatunk meghalni, csak azért, mert szerinted a CAS-nak vannak kockázatai. Megoldható, hogy ösvényt lősz a házak romjaiba, hogy az épp szar helyen lévő minket darálót előbb-utóbb eltaláld, de egy ilyen gyorsan -és rossz helyen- mozgó csapat már régen nincs ott. Az egész város összes házát bonthatod nehéztüzérséggel ennyi erővel.
2, Erdély hegyeiben vagyunk, amikor az egyik barlangból nehézgépityu szórja meg a menetoszlopot és hamarosan az összes emberünket földhöz meg járművek mögé tapasztja.
Remek ötlet lebontani a hegyet a barlangig, csak mert a hegy túloldalán van egy Pzh ütegünk. Tényleg ne repüljön el a Gripen a völgyekben és szedje ki egyetlen bombával!
@Negan nak mániája a tüzérség, és sok tekintetben egyet is értek vele. De még ő is felsorolt vagy fél tucat különböző esetet, mikor a múlt században ki lett ütve a légvédelem és ilyen szituációban értelme nincs, amit mondasz, hogy nincs CAS, mert én arra építettem mindent, hogy nem lehet. Ezért nem is gyakoroltatom, meg kiveszem az egész hadseregemből. A vadászbombázómat átalakítom egy erőtlen légifölény géppé...
Akár azért, mert beszivárgó egységek lekapcsolták, akár egy hk támadással áttörtünk és visszavonul légvédelem maradéka jelenleg, akár SEAD csapta ki, akár csak csöves és/vagy rakéta tüzérség sózott oda, ahonnan AWACS gépek érzékelték az ellenség radarjeleit...
Teljesen felesleges tovább vitáznunk. Azt kell megérteni, hogy amikor feltételek és az igény adottak, akkor a Gripennek kötelessége adnia. Még az oroszoknak sincs, pedig nekik nagyon tüzércentrikus, olyan doktrínájuk, hogy nem adok CAS-t, kizárom ennek a lehetőségét.
Én befejeztem, mert nincs értelme. Annyit értettem meg a vitából, hogy a magyar történelemben miért volt annyi vereség.