hogy a kimeneti nyílás jóval lentebb van mint a bemeneti. Hogy lehet ez? Úgy, hogy vagy magasabbról lőtték ki a harckocsit, vagy nagy távolsagról.
Utóbbira tippelek, valószínűleg jóval 2 km fölött volt a lövés. A beesési szög kicsit becsapós annyiban, hogy ilyen lapos lemeznél az alsó rész jóval előbb szakad be, mint a felső így minimálisan lefele tudja nyomni a lövedék útját. A torony belső átmérője kb. 2.5 méter (hosszirányban) , ez alatt simán lejjebb mehet a második pont 15-20 centivel. (Optikailag többnek tűnik, de a torony hátulja magasabb, mint a főpáncél magassága)
De ha el is fogadjuk a 10 fokot akkor is csak homogén öntött acélt kellett leküzdeni és a 3BM22 hengerelt (nem öntött) homogén acél átütése legalább 400mm.
A 3BM22-es kompozit nyíl, még abból a fajtából ami extrém lapos szögeket nem szereti.
Ettől még lehetne az, de az nem lett volna képes ilyen kimeneti lyukat ütni a torony hátuljára.
Ha megnézed az egy szabályos lyuk még mindig, gyakorlatilag még olyan L/D aránya maradt a lövedéknek ami miatt még ott is hosszúrúd áthatolóként működik.
Ehhez hasonló kettős lyukat én eddig ezt leszámítva csak az amerikai M829A1-től láttam, semmi mástól.
Ebből kiindulva ez a találat valószínűleg egy 3BM46-os DU lőszer volt.
(szerintem kicsi az esély a 3BM42M-re)
De mondom az ukrán szakemberek akik ezt bemutatták a NATO-s szakembereknek valószínűleg jól tudták miről beszélnek.
Amúgy ez ide is illik. A sokak által lenézett 3BM42-es vs. mindössze 7.5 fokos (!) keményacél lemez ellen:
Nem mondom, hogy tűpontos, de érdekes nézni ahogyan a túl kicsi találkozási szög és a lepattanás ellenére bejut anyag a küzdőtérbe!