Harckocsik harctéri alkalmazása

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 953
20 282
113
Azt nem értem hogy az elmúlt 23 évben miért nem hoztak létre ilyen irányítású tankokat ! Eléggé barátságos és kényelmes nyugattó hatású !
Ugyanakkor biztonságos is mert se lőszer sem a löveg nincs melletted !
Ráadásul jobban össze tudnak dolgozni !
images

Szemben mondjuk az M1 belsejével ! Jól néz ki a leo2a7 is meg az m1a2 is de a régi belső elrendezés azért annyira nem !
sddefault.jpg

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 491
66 633
113
Azt nem értem hogy az elmúlt 23 évben miért nem hoztak létre ilyen irányítású tankokat ! Eléggé barátságos és kényelmes nyugattó hatású !
Ugyanakkor biztonságos is mert se lőszer sem a löveg nincs melletted !
Ráadásul jobban össze tudnak dolgozni !
images

Szemben mondjuk az M1 belsejével ! Jól néz ki a leo2a7 is meg az m1a2 is de a régi belső elrendezés azért annyira nem !
sddefault.jpg

1. Mert véget ért a hidegháború és senki sem akart költeni erre.
2. Nem tartott ott a számítás technika.

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
5 531
18 544
113
szerintem meg az az alaptalan vágyakozás, hogy ezek tömegével írtják majd a Leopard-okat és az Abrams-okat.

Te mindent az orosz - ukrán háborún keresztül szemlélsz, és gyártasz vágyakozásokat, sajnos.

Mi meg jóval előtted hitvitáztunk, 20-adjára futottuk a köröket, hogy az Abrams, az Leó 2-es, vagy a T-90-es bírja jobban a páncéltörő rakéták záporozását és melyiknél lehet túlélni / menekülni a belobbanó lőszereket.

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 380
3 534
113
Te mindent az orosz - ukrán háborún keresztül szemlélsz, és gyártasz vágyakozásokat, sajnos.

Mi meg jóval előtted hitvitáztunk, 20-adjára futottuk a köröket, hogy az Abrams, az Leó 2-es, vagy a T-90-es bírja jobban a páncéltörő rakéták záporozását és melyiknél lehet túlélni / menekülni a belobbanó lőszereket.
Aha, persze! Kilőhetetlen tank nincs, de ezt eddig is tudtuk.

• Vicces
Reactions: Mark1993

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 380
3 534
113
Hát figyelj, bizonyíték van, a Kornet és a Konkursz újabb verzióival lőttek már ki Abramset és Merkavát minden gond nélkül. Az A4-esek 40 évesek és kifejezetten gyengének számít a védelmük a mai harctéren (eléggé rosszul öregedtek ezen a téren)
Azt én értem, hogy "lőttek már ki". Ez tudjuk itt mindannyian. Mondom tömegével. A kérdés az, hogy hányból hányszor.
Egy valós példa, csak hogy értsd, mit is értek ez alatt: a szerb légvédelem diadalmasan lelőtt egy lopakodót meg egy F-16-ost.
Hangos fanfár, világraszóló siker, általam is mélyen tisztelt Dani úr teljesen megérdemelten kitűntettetik!
Ja, hogy 73 nap alatt a 24 ezer ellenséges berepülésből sikerült kettőt meghiúsítani? Fanfár elhakul...

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
5 531
18 544
113
Azt én értem, hogy "lőttek már ki". Ez tudjuk itt mindannyian. Mondom tömegével. A kérdés az, hogy hányból hányszor.
Egy valós példa, csak hogy értsd, mit is értek ez alatt: a szerb légvédelem diadalmasan lelőtt egy lopakodót meg egy F-16-ost.
Hangos fanfár, világraszóló siker, általam is mélyen tisztelt Dani úr teljesen megérdemelten kitűntettetik!
Ja, hogy 73 nap alatt a 24 ezer ellenséges berepülésből sikerült kettőt meghiúsítani? Fanfár elhakul...

Aminek megválogatják az eladását és bevetését, azt ritkán is lövik ki.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 123
141 214
113
Ahhoz tömegével be is kéne vetni. Most lesz az első ilyen kör.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 854
21 173
113

Na ja, arra én is kíváncsi lennék ,az ukrán háború eddigi ideje alatt, a harcolók hány db ATGM rakétát indítottak harckocsira, abból mennyi ért el találatot. Illetve, a rakétákat indító katonák, az indítás után vajon túlélték-e a harcérintkezést ? Mert jó eséllyel, az indítással felfedték magukat. Na, ilyen statisztikát nem biztos hogy látunk.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 825
36 421
113
Valaki angoltudor felturhatná a netet az IDF 73as veszteségi statisztikáiért.Csak mert a fene se emlékszik már rá pontosan.A legtöbb zsidó hk veszteséget az RPG7 okozta.Utána jöttek csak a hk ágyúk,majd a hk aknák,és csak utána a Maljutka.Pct ágyúk személyzetének volt a legkevesebb esélyük túlélni a harcot,átlagosan 2 lövést tudtak leadni mielőtt kilőtték az állásukat.

• Tetszik
Reactions: tong djagbu

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 380
3 534
113
Na ja, arra én is kíváncsi lennék ,az ukrán háború eddigi ideje alatt, a harcolók hány db ATGM rakétát indítottak harckocsira, abból mennyi ért el találatot. Illetve, a rakétákat indító katonák, az indítás után vajon túlélték-e a harcérintkezést ? Mert jó eséllyel, az indítással felfedték magukat. Na, ilyen statisztikát nem biztos hogy látunk.
Ne egy az egyhez számold, mert az egyenlet úgy ad teljes képet, hogy egy harckocsi tipikusan 3-6 millió USD, egy Javelin meg kábé 200 ezer, a többi hasonló antitank cucc ennél csak olcsóbb. A közvetlen bevetéshez szükséges emberi erôforrás meg kábé ugyanannyi, 3-4 fô per egység. A kiképzés és a karbantartás komplexitàsa, idôigénye, költsége és emberigénye szintén nem a páncélosok felé lejt.

• Tetszik
  • Vicces
Reactions: kelepisti and fip7

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 678
14 644
113

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
17 947
66 279
113
Tudjuk, hogy milyen eszközök okozták ezeket a veszteségeket? Mert tízezres számban küldték nekik a Javelint, ATGM-et stb. aztàn a veszteség mégis “csak” kb 1300 orosz harckocsi, amihez hozzàjárult még a tüzérseg, harckocsik stb. Tehát a csodafegyverek még ezeket a régi vasakat sem tudták elsöpörni. Inkább az orosz kohószökevények nyomják vissza az ukrànokat,
Javelin ide vagy oda…. Mi ebből a tanulság? Jó a technika, csak sok legyen belőle. :)

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 678
14 644
113
20 ezer mit? Azért ez olyan mennyiség, amennyit talán az ukrán háborúban sem indítottak ATGM-ből eddig.

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 971
11 255
113
Elég hatásos volt a SEAD, mert ez a 2 lelövés is a támadó fél hibájából történt.

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 240
2 854
113
Bocs ha esetleg "tovam", szerintem erdemes vegignezni, mi az amcsik filozofiaja a "light tank" gyalogsaghoz torteno ujboli hozzarendeleserol:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Nekem ezek jottek le mint "aha" pillanatok:

• az us-nek tul nehez az abrams, hogy mindenhol tudja kovetni egyszeruen es gyorsan a gyalogsagot pl. hidak
  • legjobban a C17 kapacitasai hataroztak meg, hogy ilyen kategoriat vezessenek be -> vagyis olyan orszagok akiknek nincs igenyuk C17-es roptetesre es le tudjak nyelni a "hidas" bekat a sima tankok is jok lennenek erre
  • FONTOS: nem "tank" szerepkorben szabad oket az us taktika alapjan hasznali, csakis szetloni az ellenseg altal elfoglalt epuletet. Ezt eddig A-10-esekkel oldottak meg, de ez a "nagy-jatekosok" ellen nem fog mukodni

Teeeehaaat:
  • az US a jelen ukran haborut nezve erre akovetkeztetesre jutott -> gyalogsagnak min. 105 mm-es direkt tamogato tuz kell harc kozben
  • ehhez a fo szempont a nagy tuzero es viszonylag alacsony suly
  • kepessegeket nezve viszont egy elektronikailag pimpelt es ERA-sitott (akar frissen legyartott) modern T-72 jobb mutatokkal rendelkezik ennel a gepnel suly/kepesseg/koltseg szempontbol-> 12 millio dodo 1db. az US-nek(!)
  • amin pedig en meg paran be vagyunk kattanva az az, hogy ezt a szloven M-84-is tudja, meg az osszes T-szeria, olcsobban

NEM lennenek kepesek tankcsatara, de NEM ez az uj taktikai szerep.

1zu78m.jpg