A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
3 917
11 563
113
En addig kattogok magamba a 60 mm akneveton :D
Sokkal inkabb megfelelo fegyver apc szerepkorbe egy jarmunek mint egy gepagyu. Olcsobb egyszerubb kelloen hatekony. Nagy valos lotavolsaggal terepi adotsagok szinte nem jelentenek szamara problemat. Egyszeruen kikepezheto ra a szemelyzet es logisztikailag a loszer miatt is egyszeru... Tehat nagyon sok elonye lenne. Es megvan ra a kepessegunk hogy osszehozzuk.
Én már sokat kattogtam ezen a BTR modernizáció kapcsán, oda nagyon jó lenne a tornyba egy ilyen.
Illetve a Wiesel 1-nek is volt egy ilyen tervezete, csak még prototípusig sem jutottak el vele.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 025
66 476
113
Ha lesz levedlett Marder és ha ingyen, vagy jelképes áron eladják.
Ezt hasonlítod össze azzal, hogy a meglévő harckocsikat korszerűsítik, amik eleve úgy készültek, hogy könnyebben korszerűsíthető legyen. És ezeket a harckocsikat ők gyártották, szó szerint százával. Eközben a lengyelek, csehek meg a szlovákok össze-vissza szenvednek a modernizációs programjaikkal úgy, hogy az első kettő maga gyártotta.
És mégegyszer. KF41 gyár. Ami KF41-et gyárt. Persze, át lehet állni aztán a Marderekre, csak ez olyan, mintha most Esztergomban valaki kitalálná, hogy visszavásárolják az első generációs Swifteket és csinálnak belőlük olyat, mintha új Swift lenne. Sőt, talán ennek is több értelme lenne.
Mert mi a fittyfüle fog itthon készülni a Lynxekbe? Tudjuk mi azt?
Vedd észre, külön erőfeszítésekkel szeretnél csinálni valamit másodvonalas dolgot. Eleve gyengébbet. Valamit, amiből kevés is van, és ki is lóg a sorból. Ez nem olyan, hogy van egy motorvonatunk, és beletoldunk még egy kocsit, mert majd Dunakeszi megoldja.
Itt arról van szó, hogy egy elavult típusból szeretnél egy öszvért csinálni, hogy messziről, ködben hasonlítson a modernre úgy, hogy nem tudunk közös alkatrészről. Se te, se én.
Az, hogy a Marderből kiindulva lett a KF31 és abból a KF41 az nem jelenti azt, hogy itt közös dolgok vannak. Olyan, mintha SzU-27P-kből akarnál SzU34-eseket csinálni.

Sok benne a ha, de nem is esélytelen. Nem azért alkotnék a ködben valami modernre hajazót, hogy kiélhessem a csináltam valami szarabbat életérzést, hanem azért, hogy mindenre felkészülve legyen mihez nyúlni, úgy, hogy majdnem olyan jó, majdnem olyan hatékony(vagy akár olyan), mint az új technika, csak olcsóbban. Ha lehet, jóval olcsóbban. Ennek az indokát meg már leírtam. Ennyi az egész.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 070
10 687
113
Sok benne a ha, de nem is esélytelen. Nem azért alkotnék a ködben valami modernre hajazót, hogy kiélhessem a csináltam valami szarabbat életérzést, hanem azért, hogy mindenre felkészülve legyen mihez nyúlni, úgy, hogy majdnem olyan jó, majdnem olyan hatékony(vagy akár olyan), mint az új technika, csak olcsóbban. Ha lehet, jóval olcsóbban. Ennek az indokát meg már leírtam. Ennyi az egész.

Értem.
Egyezzünk meg abban, hogy nem értünk egyet.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Tanevnyitora valo keszulodes miatt nincs sokmidom kifejteni.
De keszulodes kozben otlott fel bennem a gondolat.
Hogyha mar adott egy aknaveto gyarunk es adott lessz egy lynx gyarunk. Es ha a lynxbol ajarnank az apct.
Nem lenne erdemes a nehezgeppuska melle egy 60 mm es automata aknavetot kifelyleszteni? Apc verziora? /olcso mar megvan a tuzvezeto remdszer onellatas. Es szerintem eleg hatekony lehet. Ha viszonylag alacsony allasszog mellett is alkalmazhato /automata aknavetonel nem ritka./ akar meg pancelelharitasra is alkalmassa teheto... De ugyanakkor a meredek roppalya is adott. Sot a fellurol tamadas kepesseget is biztositana.. @Mackensen szerinted kivitelezheto lenne? Egy 60 as automatat elvileg a 120 assal szerzett tapasztalatok altal viszonylag konnyen es olcson ki lehetne fejleszteni...
Ez szerintem piaci alapon is megallna a helyet.

Eloero ellem megha az fedezekben is van kivallo tuztamogatas es szerintem megfelelo granattal harcjarmuvek ellen is igen hatekonyan kepes lenne operalni.

Most akkor akna vagy gránát? Nem teljesen mindegy ...:)

Én úgy gondolom, hogy ilyen IFV/APC jellegű cuccra direkt(ebb) tüzelésre alkalmas fegyverzet ideális. Tegnap is pont írtam ezzel kapcsolatban. Alapvetően olyan RM féle 40 mm-es AGV (automata gránát vető) gondolnék. Simán mehet FLW-200 -ra is akár - pl. kebaboskocsira is ... 2000 m -es lőtáv - akár alacsonyan repülő kisdrónokra is (drónvadászathoz kellenek egyebek is, de ezekről is írtam korábban sokat). IFV/APC vonalhoz visszatérve tegnap írtam pl. ilyesmit:

- Lynx "APC konfigban" - itt a nehéz gpu (esetleg ATGM is) mellé mehetne a 40 mm-es AGV,
- Lynx "IFV konfigban" - ebből legyen minél több, jó az a 30 mm-es gépágyú ...:) Persze ATGM -ekkel, koax. gpu és független nehézgéppuska és/vagy 40 mm-es AGV ...

Aknavetősök: támogató (lehetőleg) nem közvetlen irányzással külön platformon (pl. kebabosok). Lehetőleg legyen 120 mm-es SRAM is (az aknavetőgyárunk gyártja) ... :) Persze rajban lehet "sima" 40 mm-es "kommandós" aknavető is ...
 
  • Tetszik
Reactions: krokomach

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 771
30 521
113
Ez az összeszerelő üzem, nálad olyan becsipődés, mint az elmúlt évezredben OV által leállított haderőfejlesztési program.

Nem tudjuk milyen lesz a gyár. A kezdet valószínűleg az általad vázolt, de ha hasonló fejlődés lesz mint a magyar iparban, akkor ebből 4-5 év alatt simán továbbléphetünk.
Mert mindkettő igaz,és nem szivlelem az önámitás.
OV 98ban lehúzta az összes korszerűsitési programot.Ment a levesbe a BMP-1,T72(pedig az már az eredeti tervhez képes igencsak Tescogazdaságos lett-volna),2S1,Rába-Zetros gyártás,a Mihu Bae korszerűsités.Gripen A szerződéssel csak ö járt jol.2017ig csak kárt okozott a seregnek,és most sem a honvédelmi szükséglet vezérli.Abban apillanatban,hogy politikai érdeke nem lesz benne,vége lesz a habzsidőzsinek.Onnantól kezdve ugyanúgy hagyja elrohadni a cuccokat a gazban,vagy eladja őket stikában,mind a T72eket.
Eu norma szerint az számit helyi gyártásnak,aminek legalább 50%ban helyi az alkatrészelőállitása is.Pont.Ne képzeljünk bele olyasmit,ami nincs benne.Nem leszünk képesek önállóan alváltozatokat létrehozni.Ahogy nem vagyunk képesek új Mercédesz altipus kifejlesztésére sem.
Ne legyünk önámitóak.Ha hazudunk magunknak,az nem válik előnyünkre.
 
  • Tetszik
Reactions: tarzaan and Pogány

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 959
113
Mert mindkettő igaz,és nem szivlelem az önámitás.
OV 98ban lehúzta az összes korszerűsitési programot.Ment a levesbe a BMP-1,T72(pedig az már az eredeti tervhez képes igencsak Tescogazdaságos lett-volna),2S1,Rába-Zetros gyártás,a Mihu Bae korszerűsités.Gripen A szerződéssel csak ö járt jol.2017ig csak kárt okozott a seregnek,és most sem a honvédelmi szükséglet vezérli.Abban apillanatban,hogy politikai érdeke nem lesz benne,vége lesz a habzsidőzsinek.Onnantól kezdve ugyanúgy hagyja elrohadni a cuccokat a gazban,vagy eladja őket stikában,mind a T72eket.
Eu norma szerint az számit helyi gyártásnak,aminek legalább 50%ban helyi az alkatrészelőállitása is.Pont.Ne képzeljünk bele olyasmit,ami nincs benne.Nem leszünk képesek önállóan alváltozatokat létrehozni.Ahogy nem vagyunk képesek új Mercédesz altipus kifejlesztésére sem.
Ne legyünk önámitóak.Ha hazudunk magunknak,az nem válik előnyünkre.
Igazából 2015-től már nem okozott kárt a seregnek mert akkor volt egy nagyarányú bérfejlesztés. De amúgy már én is unom, hogy nagyjából naponta felhozod ezt, pedig én poltikailag roppant toleráns vagyok mindenki felé.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 073
13 701
113
Mert mindkettő igaz,és nem szivlelem az önámitás.
OV 98ban lehúzta az összes korszerűsitési programot.Ment a levesbe a BMP-1,T72(pedig az már az eredeti tervhez képes igencsak Tescogazdaságos lett-volna),2S1,Rába-Zetros gyártás,a Mihu Bae korszerűsités.Gripen A szerződéssel csak ö járt jol.2017ig csak kárt okozott a seregnek,és most sem a honvédelmi szükséglet vezérli.Abban apillanatban,hogy politikai érdeke nem lesz benne,vége lesz a habzsidőzsinek.Onnantól kezdve ugyanúgy hagyja elrohadni a cuccokat a gazban,vagy eladja őket stikában,mind a T72eket.
Eu norma szerint az számit helyi gyártásnak,aminek legalább 50%ban helyi az alkatrészelőállitása is.Pont.Ne képzeljünk bele olyasmit,ami nincs benne.Nem leszünk képesek önállóan alváltozatokat létrehozni.Ahogy nem vagyunk képesek új Mercédesz altipus kifejlesztésére sem.
Ne legyünk önámitóak.Ha hazudunk magunknak,az nem válik előnyünkre.

De ha itt van egy gyár/összeszerel üzem, szólhatunk a németeknek, mi ezt és ezt szeretnénk.
Ebben a helyzetben lehet nagyobb kedvel fejlesztenek, ráadásul rögtön kipróbálhatjuk.

Vagy átgurul a Currushoz és azok megcsinálják. :D
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 771
30 521
113
A Bajkal toronyban igazad van, mert az arabok a BMP toronyba voltak beleszerelmesedve.
De ezt az Enigma dolgot nagyon kevered.
Az Enigmából az arabok legyártottak 25 db-ot. Majd tesztelésképpen be is vetették Yemenben. De még korábban, mint hogy a AMV-ket megkapták volna.
Maga az Enigma az araboknál készül, te meg azt írtad a Patria szállította.
De gondold végig, mi értelme van annak, hogy a finneknek van egy kiválló platformja, majd a nevüket adják egy ilyen förmedvényhez, holott a versenytársuk az Emirátusok "tenderén" - majd mint ki is derült az arabok végül az AMV mellett döntöttek.
Ha az araboknak van gyártói kapacitásuk, mert ugye ott készült az Enigma (meg ugye a Nimr is!!!), akkor ha a Patria el akarja adni az AMV-t nekik (mint ahogy el is adta), akkor miért a lengyelekkel gyártatta és hajóztatta le az AMV testeket, és miért nem az araboknál gyártották direktben?
Bevetették Jemenben?Nem követem.Amig normális Patria alváz volt alatta,úszóképes,addig érdekelt.De mikor megjelent ez a szétpimpelt változat,úszóképtelenül,mér nem.
Ez a gyártás plyan,hogy odaviszik raklapon,és ősszelegózzák.Nimr is az Orosz bTiger,orosz mérnökök által nyugati alkatrészbázison továbbfejlesztett változata.A páncélos Nimrek meg a dél afrikai RG35 család helyi legó verziója.Pakisztáni vendégmunkások a világ minden részéről származó részegységekből összelegózzák.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 771
30 521
113
De ha itt van egy gyár/összeszerel üzem, szólhatunk a németeknek, mi ezt és ezt szeretnénk.
Ebben a helyzetben lehet nagyobb kedvel fejlesztenek, ráadásul rögtön kipróbálhatjuk.

Vagy átgurul a Currushoz és azok megcsinálják. :D
Tévedés ne essék,ez egy örvendetes előrelépés.De ne képzeljük bele azt,ami nincs benne.
Mondjuk én pont a Currust aportálnám bele az üzletbe,és szabad kezet adnék az RM-nek,hogy gatyába rázza.Rugják ki,kit ki kell.Végén talán még úgy is megtanulnának festeni,hogy előbb lemossák....
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
W

Wilson

Guest
Tévedés ne essék,ez egy örvendetes előrelépés.De ne képzeljük bele azt,ami nincs benne.
Mondjuk én pont a Currust aportálnám bele az üzletbe,és szabad kezet adnék az RM-nek,hogy gatyába rázza.Rugják ki,kit ki kell.Végén talán még úgy is megtanulnának festeni,hogy előbb lemossák....

Na ezt én a nagy német rendrakást megnézném annyi esélye van mint vizilónak az epsomi derbin:)
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 073
13 701
113
Tévedés ne essék,ez egy örvendetes előrelépés.De ne képzeljük bele azt,ami nincs benne.
Mondjuk én pont a Currust aportálnám bele az üzletbe,és szabad kezet adnék az RM-nek,hogy gatyába rázza.Rugják ki,kit ki kell.Végén talán még úgy is megtanulnának festeni,hogy előbb lemossák....

Szerintem a németek nem hinnék el ezeket a sztorikat. :D

A németek meg nem ennyire véresszájúak.

A Currus beszántanám. Véletlenül sem engedném a Lynx közelébe. Még azon is elbasznának valamit. o_O
 
  • Tetszik
Reactions: honved and krisss

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 771
30 521
113
Igazából 2015-től már nem okozott kárt a seregnek mert akkor volt egy nagyarányú bérfejlesztés. De amúgy már én is unom, hogy nagyjából naponta felhozod ezt, pedig én poltikailag roppant toleráns vagyok mindenki felé.
Amig lehet kúrcsotányozni,makarónizni,ballipsizni(ami önmagában értelmetlen szóösszetétel),és mindenkit lehülyézni,ki nem vajdahivő,addig el lehet viselni azt is,hogy beszólok,mikor ordas nagy hazugságok mennek.
Bocs,hogy öregebb vagyok,és megéltem azt az időt-és bocs,hogy annyira nem vagyok öreg,hogy ne emlékezzek rá,mi is volt
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 185
13 453
113
Tanevnyitora valo keszulodes miatt nincs sokmidom kifejteni.
De keszulodes kozben otlott fel bennem a gondolat.
Hogyha mar adott egy aknaveto gyarunk es adott lessz egy lynx gyarunk. Es ha a lynxbol ajarnank az apct.
Nem lenne erdemes a nehezgeppuska melle egy 60 mm es automata aknavetot kifelyleszteni? Apc verziora? /olcso mar megvan a tuzvezeto remdszer onellatas. Es szerintem eleg hatekony lehet. Ha viszonylag alacsony allasszog mellett is alkalmazhato /automata aknavetonel nem ritka./ akar meg pancelelharitasra is alkalmassa teheto... De ugyanakkor a meredek roppalya is adott. Sot a fellurol tamadas kepesseget is biztositana.. @Mackensen szerinted kivitelezheto lenne? Egy 60 as automatat elvileg a 120 assal szerzett tapasztalatok altal viszonylag konnyen es olcson ki lehetne fejleszteni...
Ez szerintem piaci alapon is megallna a helyet.
A franciák négykerekű páncélautóján annó volt 60 mm aknavető. A SEAL naszádjain volt alacsony szögtartományban tüzelő 60 mm aknavető. Szóval semmi új a nap alatt. De ha már 8x8 és aknavető, miért nem 120 mm?
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 771
30 521
113
Na ezt én a nagy német rendrakást megnézném annyi esélye van mint vizilónak az epsomi derbin:)
Szerintem a németek nem hinnék el ezeket a sztorikat. :D

A németek meg nem ennyire véresszájúak.

A Currus beszántanám. Véletlenül sem engedném a Lynx közelébe. Még azon is elbasznának valamit. o_O
dehogynem lehet helyrerakni azt a szarrakatot.Csak ahoz tényleg szabadkezet kéne adni az RM-nek.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 277
113
Megnézhetik, de nem fog nekik kelleni, ha meglátják.

Inkább ilyesmiben gondolkodik egy multi, ha kezd valahol, mintsem nekiálljon átalakítani, egy teljesen piacképtelen valamit. Ez itt a Rheimetall supai gyára.

3D__Ansicht_der_geplanten_Fabrikanlagen_01.jpg
 
K

kamm

Guest
A közepes dandárba kerekes harcjármű volt vizionálva. Ez nem az én szeretem nem szeretem elgondolásom, hogy ezt a mostanra mennyiben írta felül az RM üzlet az más kérdés. Ezért is mondtam, hogy a szloszjár féle tanulmány se mérvadó mivel eléggé változó az egész.

Hat, a nemet mintat kovetve Lynx + kerekesek ( 2 Puma zl + 2 Jäger battalion Boxerekkel) lesz az a kozepes szerintem, legalabbis ez az en tippem.
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely