Én a közelmúlt tényszerűen ismert áraival számoltam.
Pl. mennyi lehet egy Skyranger 30? Ki tudja! De tippeljünk egyet okosan!
A Lynxre mondnak (ha jól emlékszem) 10 millió Eurót. A Skyrangerre is mondhatnánk nagyon legyszerűsítve, hogy lényegében "egy Lynx radarral": 30-as gépágyú, elektrooptika, rakéta vető + radar. Utóbbi megdobhatja az árát az 5 AESA panellel - de nem tudjuk mennyi lehet a Rheinmetall AMMR radarja.
Egy hasonló teljesítményű, bár más kialakítású radar a Giraffe 1X, aminek tudjuk az árát: 2,3 millió dollár.
Ránk verik majd a fejlesztési költség egy részét meg a Mistral integrációt. Szerintem 15 millió EUR-ból kihozható egy Skyranger 30 láncos alvázon kiegészítő cuccokal együtt. (trailer, szimulátor, stb.)
Mennyi kell belőle?
Ez már ködszurkálás, de rá van pörögve Böröndi a csapatlégvédelemre, szóval merjünk nagyot álmodni!
Én úgy gondolom, hogy minden zászlóalj méretű lánctalpas technikát fel kell szerelni egy légvédelmi üteggel ami árnyék ként kiséri fedezi őket mindenhol ahová mennek. Az 5 zászlóalj illetve osztály: Leo2, PZH, 3x Lynx. Legyen egy légvédemi üteg 12 db Skyranger jármű, akkor minden századra jut vagy 4 légvédelmi páncélos, ami szétbontakozva átfedéssel 5-6km-es front szakaszt lefed légvédelmi tűzzel. (rakétákkal többet is)
5x12 = 60 Skyranger. A mai háborúkban tapasztalható dróndömping mellett ez talán nem kevés, de nem is sok.
60x15 millió = 900 millió EUR, ennyibe lenne becslésem szerint egy megfelelő méretű Skyranger 30 flotta.
A "RM-drón" témáról még ennyit sem lehet tippelni, mert se típus, se mennyiség nem ismert...