A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 008

Guest
Átrakták leo 2 alvázra őket modernizáció után

oqqp0yp6n8l41.jpg
"Ez most vagy valami, vagy megy valahova"
Hű de kib. ronda :p
 

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
Nem erre gondoltam, hanem arra, hogy kis darabszámban gyártott egzotikus típus, ami már most is gondot jelent, nem 20-30 év múlva. Ha már a kukában turkálunk, legalább olyan cuccért fizessünk, aminek hosszú távon lehet értelme is. Hamarabb vennék Leclercet vagy Abramst is, mert ott tuti, hogy nem kellene 10 év múlva a gépek mellett pingvinezni, hogy most akkor honnan is lőjünk pár száz darab motort vagy sebességváltót. Ugyanígy ellenezném mondjuk a Merkava 3/K1A1/Ariete/Type 90 ötletet is, mert azok hasonló, igaz a Challenger kettőnél azért valamivel jobb cipőben járnak.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 223
119 890
113
Emiatt nem kell Orbánnak Johnsonnal randizni. De ehhez köthető a Rába féle tankfelújítás is - szerintem.
Pedig a britek felújítását otthon csinálják az RBSL üzemben.
Az angoloknak elég sok letárolt Challenger 2-ese van.
Összesen valami 448db készült. Ebből a LEP-en csak 148db fog átesni, 800M font értékben.
Ha mi is beszállnánk az ügybe, akkor mondjuk az alap járművekért valami jelképes összeget fizetünk (500ezer-1M font között valahol). Cserébe viszont közösen rendelhetünk az angolokkal modernizációs alkatrészeket. Így az angoloknak visszajön némi pénzmag a régi gépekért, + olcsóbbá válhat a egységnyi felújítás (amit valljuk be mindenki rohadt soknak tart), ha mondjuk nem 148db készletet kell lerendelni, hanem 248-at, vagy esetleg 300-at.
Nekünk meg összejönne 6-7M fontos áron egy Leo2 A7 szintű harckocsi, miközben a teknők jóval újabbak, mint a legtöbb elérhető használt Leo2 A4.
Ráadásul egy jelentős részük alig használt. Ne feledjük, a norvég A4-esek is eredetileg még hollandok voltak.
Az pedig, hogy utólag autonómra alakítjuk, csak hab a tortán. Mondjuk ahhoz még valami töltőgép is kellene!

De van még egy érdekes brainstormingom:

Ha mondjuk átvennénk az összes elérhető Challengert, akkor megkínálhatnánk mondjuk a szlovákokat és a cseheket is a felújított Challenger 3-asokkal.
Ha meg nekik nem kell, akkor is van opció.
Mivel folyik - a hírek szerint - a tárgyalás a 35mm-es Skyrangerről, így egy 50-70db-ot fel lehetne pakoltatni a RM-lal, amivel megoldható egy komplett láncos dandár közel légvédelmét.

Tegyük fel, hogy egy jövőbeli harckocsidandárban gyakorlatilag 70-80%-ban azonos alapon (Challenger 2) meg lehetne oldani a logisztikát.
Jézus fasza, dehogy is isten ments.
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 349
9 937
113
AMÚGY!

Aki ma kiment: menjetek a Rheinmetall részlegén a hangár (szemből) bal hátsó részébe, ahol van egy bábu. Ott beszéltessétek a németeket, vegyenek fel ellenséget a tableten meg ilyenek! Nagyon érdekes, és tegnap amikor ott voltam élő hálózatot alkottak a RM cuccai.
Kérdezgessétek őket a sisak augmented reality rendszeréről, integráns rendszer az egész. Izgalmas lesz!
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 580
8 189
113
Lesz holnap cikk a repülőnapról. Utánajártam a Gestamen sztorinak is, de arról több infót vasárnap / hétfőn tudok közölni.

Amit megtudtam:
  • mi lesz (valószínűleg) a Yörük neve
  • az RGW és a Carl Gustafok átjárhatósága
  • mi van a TPG-3-asokkal
  • Skyranger-tervek
  • mit akarunk a Mission Masterrel
  • miről tárgyalt Orbán Viktor és Boris Johnson
  • az Aero V. akvizíciójának jelenlegi állapota.
Jó a cikk, köszi @Green Leader !
A korszerűsített Gripen a fotón az most pontosan melyik változat?
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
8 069
27 307
113
Már megvan a cikk?
Akkor linket kérünk!:oops:
Szép jó reggelt!!

Ilyen drónvadász fegyvert anno a belgáknál láttam élesben.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 431
46 319
113
Nem erre gondoltam, hanem arra, hogy kis darabszámban gyártott egzotikus típus, ami már most is gondot jelent, nem 20-30 év múlva. Ha már a kukában turkálunk, legalább olyan cuccért fizessünk, aminek hosszú távon lehet értelme is. Hamarabb vennék Leclercet vagy Abramst is, mert ott tuti, hogy nem kellene 10 év múlva a gépek mellett pingvinezni, hogy most akkor honnan is lőjünk pár száz darab motort vagy sebességváltót. Ugyanígy ellenezném mondjuk a Merkava 3/K1A1/Ariete/Type 90 ötletet is, mert azok hasonló, igaz a Challenger kettőnél azért valamivel jobb cipőben járnak.
Találtam egy jó (szerintem a legteljesebb) összefoglalót a LEP-ről.
Ezek szerint fel lesz újítva, ki lesz cserélve a hajtás is.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Most jön majd, hogy de ezeket ne hasonlítsd a T-72-höz, megérnééé, a mindenki számára imádott 'logisztikai rémálom' szópár hirtelen feledésbe merül. :D

Ezt az élvezeti cikket szerintem hagyjuk meg a lengyel barátainknak!

Az angolus tankok elhozataláról arról a ködös helyről meg szerintem tegyetek le! Bármennyire is jóban van Viktor Borisszal, szerintem is itt szimplán arról van szó, hogy a szintre hozás csomagból ideküldték nekünk azt a részt, ami Egerszegnek a kompetenciája. Kéne valami magyar kifejezés erre, amikor a külföldi arra gondol, hogy egy multi valami rész feladatkört kiszervez a termékből az egyik országban lévő leányvállalatához. Talán az összeszerelőüzemcsak vagy az úgysemleszkpluszf szavak illeszkednének ehhez, de nem tudom, még ezek is kicsit mást jelentenek.
Felejtsétek el a magyar haditech múzeumot!

Szerintem az autonóm navigálás sokkal nagyobb jelentőséget kap majd a Lynx spotter változatánál. Hknál nem érzek nagy jelentőséget, inkább csak marketing, hogy ha már hozzájuk nyúltak, akkor idővel minden gépük önvezető lesz. Plusz egy igen fontos referencia munka az Ajax program végleges törlése előtt.
De ez csak az én naiv meglátásom, meglátjuk mi sül ki ebből. Az biztos, hogy szomorú leszek, ha pár darabot minden szarból vásárolni akarunk, ami a BW meg a többiek rendszerében megtalálható, csak azért mert mi csináltunk bele szofvert. És nem szeretnék három hk típusú nehéz dd-t abból az egy darabból, amink van. Vagyis... hazudtam, de szeretnék. 130-as Leopárdokból még egy zászlóaljat. De az azért -lássuk be- jól nézne ki poszztereken!
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
Találtam egy jó (szerintem a legteljesebb) összefoglalót a LEP-ről.
Ezek szerint fel lesz újítva, ki lesz cserélve a hajtás is.
Mire, meghúzzák az RR Perkinst vagy MTU? Fogalmunk sincs semmiről. Ezek alapján ez vastagon lehet még a szokásos angol különutazás is. Itt van 14 Leo2A4, egy zászlóaljnál több Challenger 2 úgysem jönne össze, mert nincs több, inkább kubikoljunk össze még 30 Leopardot és azt a cirka 10 millió USD/darab árat költsük el ennek a zászlóaljnyi harckocsinak a felpimpelésére, így lesz 2 zászlóaljnyi harckocsink, ami azonos alkatrészekből áll, illetve lesz 2 zászlóaljnyi olyan harckocsink, amiből 20-30 év múlva is bőven több darab fog futkározni, mint amennyi Challenger 2 lejött a gyártósorról.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 872
12 399
113
Nekem ez "smart Challenger"-rol valo targyalas elegge gyanus. Ha tippelnem kene akkor inkabb a
  • Tempest programban valo reszvetel vagy a tagsag elokeszitese
  • Ajax programban valo egyutt mukodes a Rheinmetallon keresztul
  • A Boxer 1.0 (brit) es Boxer 2.0 (magyar) programokban valo egyuttmukes lehotosege

lehettek a fobb temak. Megtanitani az oreg vasat onvezetni magat lehetett az egyik tema de hogy nem az egyetlen abban szinte biztos vagyok.