Harckocsik harctéri alkalmazása

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 458
61 507
113
2km-en tesztelnek, mert ez egy átlagos lőtávolság. De még 2500m is teljesen reális. Igazából ~3000 fölött kezdődik az, ahol már nem érdemes próbálkozni, álló cél ellen is 60% alá csökken a találat esélye.

Görög követelmények:
"The fire control system is much inferior to the precision shooting at ranges of 2500 - 2000 m tanks of the NATO countries. Required indicator of the probability that at these distances according to the standard target (2,3 x -2.3 M) From the place and go for armor-piercing projectile at least 90%"

Nemrég csináltam egy görög tesztes fordítást , ott nem volt szó 2500 méterről.
A te infód milyen forrásból származik? Kaphatok hozzá linket?

gorkamorka

Well-Known Member
2021. május 13.
1 299
2 218
113
A te infód milyen forrásból származik? Kaphatok hozzá linket?
Természetesen:

S

speziale

Guest
Te csak addig olvasol egy mondatot ameddig a prekoncepciód tart?
"“Usually we fire at 2,000 meters for accuracy tests, while for effectiveness tests we fire at shorter distances,"
A pontossági vizsgálatokon általában 2000-ig lövünk, a hatékonysági vizsgálatokon rövidebb távolságon.
jaj...

ez mit is jelent? a pontossági teszteket általában 2000m-es lőtávon végezzük....

és az általad leírt interpretációnak semmi köze ahhoz a szöveghez amit te kiemelsz...

a tesztelés során ugyanis az a cél, hogy kontrollált körülmények között megmérd azt a paarmétert ami téged érdekel...

a pontossági teszteket azért 2km-en végzik, mert afelett a lövés pontosságát befolyásoló egyéb tényezők már jelentősek tudnak lenni a löveg szórásához képest, és akkor már nem a löveg/lőszer pontosságát méred....

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 458
61 507
113
Természetesen:

Én ennek a fordítását tettem be ide nem olyan régen.
Ott összehoztam az elhangzott szöveget a külön szereplő követelmény listával.
"3 test firing
Plot to shoot a 4 track in the foothills of the mountains from a distance 2500 m.
Goals are located at an altitude of 100 -150 m relative to the location shooting, with a track rise 5-7 ° towards the goals.
Nature of the track - clayey soil with lots of stones and rubble, sharp turns up to 50-60 degrees, the pit depth up to 1,0 -1,2 m.
Mission situation:
old tanks M-60;
shields size 2,3 x2, 3 m from the fabric material on the metalthe metallic frame;
moving target size 2,3 x4, 6 m, the speed of motionof 20-30 km / hour;
target for machine guns of various sizes,
for shooting at night used tissue target fordogretye hot air. At what distance?
To carry out fire at 3000 - 4000 m used these same target, with the position of fire moved from the territory of polyrut."

Ez a rész a szövegben a 8. és a 9. pont közé volt beékelődve, de nem oda való.
Nekem ez a maximális lőtávolság tesztnek tűnik, ami a 29. pont.
Ott lőttek 2 km fölött.
Azt leszámítva a saját fordításom szerint egyszer sem!

• Tetszik
Reactions: Miskolci Ogre
M

molnibalage

Guest
2km-en tesztelnek, mert ez egy átlagos lőtávolság. De még 2500m is teljesen reális. Igazából ~3000 fölött kezdődik az, ahol már nem érdemes próbálkozni, álló cél ellen is 60% alá csökken a találat esélye.

Görög követelmények:
"The fire control system is much inferior to the precision shooting at ranges of 2500 - 2000 m tanks of the NATO countries. Required indicator of the probability that at these distances according to the standard target (2,3 x -2.3 M) From the place and go for armor-piercing projectile at least 90%"
A modellben R = 1,2 méter és 0.2 mil esetén 58-62% között ingadozott gyors számítással a találati arány és a rajzokon nézegetve is 3-4 lövés ment mellé átlagosan, meg persze a lecsúszók. T-72-őt néztem szemből.

És hogyhogynem csak 1500 méteren adták meg az új lőszernek a szórását, nem merték 3000 ezernél leírni...a

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 458
61 507
113
a pontossági teszteket azért 2km-en végzik, mert afelett a lövés pontosságát befolyásoló egyéb tényezők már jelentősek tudnak lenni a löveg szórásához képest, és akkor már nem a löveg/lőszer pontosságát méred....

Nem mondod?
Szerinted min tépjük a szánkat Molnival?
Pont arról beszélünk, hogy 2 km fölött elég erősen esik a találat esélye.... vajon miért?

gorkamorka

Well-Known Member
2021. május 13.
1 299
2 218
113
Pont arról beszélünk, hogy 2 km fölött elég erősen esik a találat esélye.... vajon miért?
Az azért jó lesz 3km-nek is ami fölött erősen esik a találat esélye.
Keress rá a megadott linken 2000-2500 között volt elvárás a 90% találati arány.
Nem véletlenül akarják elérni a 4km-et a 130-as löveggel. Nem hülyék, nem fognak olyan követelményeket felállítani, ami lehetetlen. Álló célra szerintem meg lehet csinálni.

• Hűha
Reactions: Miskolci Ogre

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 458
61 507
113
Az azért jó lesz 3km-nek is ami fölött erősen esik a találat esélye.
Keress rá a megadott linken 2000-2500 között volt elvárás a 90% találati arány.
Nem véletlenül akarják elérni a 4km-et a 130-as löveggel. Nem hülyék, nem fognak olyan követelményeket felállítani, ami lehetetlen. Álló célra szerintem meg lehet csinálni.

Én fordítottam ide ami a linken van. 2 km-en volt elvárás a 80-90%-os találati arány feladattól függően!
Szinte minden esetben 1500-2000 méter között lőttek!

gorkamorka

Well-Known Member
2021. május 13.
1 299
2 218
113
Én fordítottam ide ami a linken van. 2 km-en volt elvárás a 80-90%-os találati arány feladattól függően!
Csak a kedvedért:
895528dd017e7942ea866b79eb76f5d1.jpg

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 458
61 507
113
Csak a kedvedért:
895528dd017e7942ea866b79eb76f5d1.jpg
Csak a kedvemért olvasd már végig a észletes követelmény kiírást!
És mióta divat a nagyobb számmal kezdeni a "tól-ig" leírást?
Nem lehet, hogy az 1500-2000 méter akarna lenni? Csak mert 200 helyen van feltüntetve részletesen, hogy melyik teszt mit követel meg, és az is szerepel, hogy melyiknél hány % az elvárás.
2500 méterre csak a "mximum range" feladatnál lőttek!

gorkamorka

Well-Known Member
2021. május 13.
1 299
2 218
113
Csak a kedvemért olvasd már végig a észletes követelmény kiírást!
Irreleváns. Azok csak a teljesítendő feladatok leírásai.
És mióta divat a nagyobb számmal kezdeni a "tól-ig" leírást?
Fogalmam sincs, de más szovjet/orosz dokumentumokban is fellelhető ez. (ha nem tudnád, a görög teszt leírása eredetileg ukrán szöveg volt, azt fordította valaki elég hibásan angolra)
Teljesen máshonnan, ez egy szovjet hadgyakorlat leírásából:
"Дальность действительного огня, полученная в процессе испытаний стрельбой, для танков со 125-мм пушкой составила: при стрельбе бронебойным подкалиберным снарядом — 2300–2000 метров с места и 1900–1700 метров с ходу, при стрельбе кумулятивным снарядом — 1800–1600 метров с места и 1600–1400 метров с ходу. Дальность действительного огня при стрельбе из 115-мм пушки танка"

Ja mellékesen, hogy itt is 2000m fölé lőttek, aha... a 70-es években! TPD-K1-el meg TPD-2-49-el!

Nem lehet, hogy az 1500-2000 méter akarna lenni?
Nem. A modern űrméret alatti lövedékek 3km-ig használatosak. 2km-en álló harckocsiból álló célra a találati arány 100%. Sehol nem is gyakorolják nyugaton, elmondásuk alapján a mi Leopard kezelőink sem. Kizárólag mozgó célra, ez sem a technikának kihívás, hanem a kezelőnek.
2500 méterre csak a "mximum range" feladatnál lőttek!
Nincs leírva a feladat részletesen, nem tudni mi az a "maximum range"... Annyi van csak hogy az ukránok 2 rakétát indítottak 2500m távolságra.

Amúgy... M829, Range 3000m+

image.png.a0657efaa0b7ce503da9c9e5e6d72ad7.png

M

molnibalage

Guest

Fogalmam sincs, de más szovjet/orosz dokumentumokban is fellelhető ez. (ha nem tudnád, a görög teszt leírása eredetileg ukrán szöveg volt, azt fordította valaki elég hibásan angolra)
Teljesen máshonnan, ez egy szovjet hadgyakorlat leírásából:
"Дальность действительного огня, полученная в процессе испытаний стрельбой, для танков со 125-мм пушкой составила: при стрельбе бронебойным подкалиберным снарядом — 2300–2000 метров с места и 1900–1700 метров с ходу, при стрельбе кумулятивным снарядом — 1800–1600 метров с места и 1600–1400 метров с ходу. Дальность действительного огня при стрельбе из 115-мм пушки танка"

Ja mellékesen, hogy itt is 2000m fölé lőttek, aha... a 70-es években! TPD-K1-el meg TPD-2-49-el!

Nem. A modern űrméret alatti lövedékek 3km-ig használatosak. 2km-en álló harckocsiból álló célra a találati arány 100%. Sehol nem is gyakorolják nyugaton, elmondásuk alapján a mi Leopard kezelőink sem. Kizárólag mozgó célra, ez sem a technikának kihívás, hanem a kezelőnek.

Nincs leírva a feladat részletesen, nem tudni mi az a "maximum range"... Annyi van csak hogy az ukránok 2 rakétát indítottak 2500m távolságra.

Amúgy... M829, Range 3000m+

image.png.a0657efaa0b7ce503da9c9e5e6d72ad7.png
Ezek az egy mérőszámos range értékek kb. értelmezhetetlenek.
Akkor bullshit rizsa, mint az, hogy AIM-120 range 120 km.
Ezt a hajamra kenhetem, semmiféle értékelhető valós adatot nem ad ebben a formában.

A HE repeszgránát az ölőhatása miatt egy álló ember ellen 5 km-ről is halálos tud lenni...

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 458
61 507
113

Szóval a teljesítendő feladatok, amiben benne van az, hogy mekkora tárgyat, milyen helyzetben, milyen sebesség mellet és milyen távolságon kell eltalálni azok irrelevánsak?????? :eek:
Ez azért már mindennek az alja....:(
Azt meg, hogy mi a különbség a valós lőtávolság meg az elméleti maximális lőtávolság között, már elmagyaráztam.....

Nekem ez már amúgy unalmas. Azt hiszel amit szeretnél, a valóság meg az ami :)

gorkamorka

Well-Known Member
2021. május 13.
1 299
2 218
113
Akkor egy kis T-90M:
Két lövés űrméret alattival, két találat között 15 centi eltérés. Távolságot kisípolják, de meg lehet becsülni a lövés és találat között eltelt idő alapján, legalább 2.5 kilométer.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

M

molnibalage

Guest
Akkor egy kis T-90M:
Két lövés űrméret alattival, két találat között 15 centi eltérés. Távolságot kisípolják, de meg lehet becsülni a lövés és találat között eltelt idő alapján, legalább 2.5 kilométer.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Egy timecode-ot kérnék...
Aztán megszámolom a képkockákat.

De kicsit vicces, hogy két lövés alapján akarsz te fegyver szórásáról képet kapni.
A AAA cikkben is elmagyaráztam mekkora propaganda szar felvétel volt a "mellé célzás" a Pancírral.
Te tényleg azt hiszed, hogy ezek propi mentes anyagok?

Lőttek kettőt, aztán, ha nem volt jó, akkor még addig kettőt, amíg összejött a felvétel és csá.

gorkamorka

Well-Known Member
2021. május 13.
1 299
2 218
113
Nekem ez már amúgy unalmas. Azt hiszel amit szeretnél, a valóság meg az ami
Akkor hozzál már EGYETLEN forrást is ami bizonyítja, hogy 2000m fölött nem hatékony a tűzvezetés! És ne midnenféle amatőr számítást! És persze nem 3000m fölött... És ugye természetesen modern harckocsikra, nem 50 éves szarokra.