[HUN] Tüzérség fejlesztése: Vontatott vagy önjáró tüzérség beszerzése?

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 686
13 350
113
En is csak tippelek... Marothek kulon hangsulyoztak az L60-as kivitelt, ebbol gondolom, hogy ha valami eloszor jon, akkor az az lesz. Mondjuk az bitang lesz. :cool:

..szerintem is bitang € lesz! ...meg a szokásos nano-mennyiség!


A hetvenkettesnek a stabilizátora bőven nem a szar kategória. Önvédelemmel ellátott, kimondottan precíz szerkezet.

Még jobb! ..."csak" hozzá kell faragni a Hirtenberger-t, meg a plusz csőemelkedést.

Ezek szerint: Minden elem és hazai fejlesztési háttér meg van a "gyorsításhoz"! ...vagy csak papiron, "PR-ban"??? :oops:


.
 
K

kamm

Guest
..szerintem is bitang € lesz! ...meg a szokásos nano-mennyiség!




Még jobb! ..."csak" hozzá kell faragni a Hirtenberger-t, meg a plusz csőemelkedést.

Ezek szerint: Minden elem és hazai fejlesztési háttér meg van a "gyorsításhoz"! ...vagy csak papiron, "PR-ban"??? :oops:


.
Mint mar tobbszor is jeleztem, most megint nincs fogalmam sem, mit szeretnel kozolni.
 
  • Imádom
Reactions: LMzek 2.0

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 026
66 478
113
De most oszinten, viccet meg agyalast felreteve: szerinted lenne ertelme az ilyesmi hekkelesre kolteni egyetlen kanyit is?
Attól függ, mit akarunk kezdeni vele. Én speciel ebben a topikban nem hekköltem semmibe stabilizátort, ellenben tarackot simán, primitíven BMP alvázba igen.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 679
2 214
113
En is csak tippelek... Marothek kulon hangsulyoztak az L60-as kivitelt, ebbol gondolom, hogy ha valami eloszor jon, akkor az az lesz. Mondjuk az bitang lesz. :cool:
Az L60 még nincsen sajnos , minimum egy éves a lemaradása az 52-hez képest.Ezért gondolom ha lesz HX3 , az csakis 52-sel lesz első kanyarban . Máshogy hogyan.....?
En is csak tippelek... Marothek kulon hangsulyoztak az L60-as kivitelt, ebbol gondolom, hogy ha valami eloszor jon, akkor az az lesz. Mondjuk az bitang lesz. :cool:
Ha lesz ; 52 elsőre majd 60-as.A nincsből hogy?????Azt nem kommunikálták hogy nem lesz 52-es!!!
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 545
113
Egód az van, baszki. Te tudod a tutit, mi meg @Filter -rel kőbaltákat faragunk.
Véleményed lehet, de a megfelelő tudás nélkül nem fogsz helyes következtetés levonni semmilyen cikkből.
:D
Nem a konkrét tüzértechnikai ismereteitekkel szállok vitába.A modern hadszintéren bekövetkezett technológiai fejlődés megkövetelte változásokra mutatok rá.Prima,hogy 4 perc alatt elfoglaljátok a tüzelőállást.Gondolom,igen sok gyakorlat után,jol kiképzett legénységgel,és nem gyakorlatlan tartalékosokkal.És mennyi idő alatt hagyjátok el?A modern önjárókat üsd és fuss taktikára kondicionálják.Tűzfeladat megkezdésétől számitott 2 perc után már el kell tudni hagynijuk a TAS-t.91/2003ban az usak/angol ellencsapások után a vontatott lövegek többsége technikailag harcképes maradt,vagy kis javitással helyreállitható volt-éppencsak a páncélvédelem nélküli legénység nem élte túl a támadást,hogy megtehesse azt a kis javitást.És hol volt akkor még cirkáló dron,ami lehet,hogy a lövegtől 3km-re várja a parancsot-vagy éppen szerencsétlen esetben automata célkereső üzemmódban az állás felvétele közben rátok talál.Lengyelek gyártanak már ilyet,nem a gazdagok elit játékszerei csak manapság.Holnap pedig még elterjedtebb lesz.
Szerintem ilyen fejletségű hadviselésre kell felkészülnünk.Egyszerűen azért,mert Europában élünk,és nem Fekete-Afrikában.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 343
35 185
113
Az L60 még nincsen sajnos , minimum egy éves a lemaradása az 52-hez képest.Ezért gondolom ha lesz HX3 , az csakis 52-sel lesz első kanyarban . Máshogy hogyan.....?

Ha lesz ; 52 elsőre majd 60-as.A nincsből hogy?????Azt nem kommunikálták hogy nem lesz 52-es!!!
Egyébként az L/52-es löveggel szerelt HX3 később viszonylag könnyen átfegyverezhető L/60-ra az RM honlapja szerint.

"The HX3 has a modern electronic vehicle architecture and thus has a growth potential for remote-controlled (tele-operated) or semi-autonomous operation, e.g. with a platooning capability as a first expansion stage. Due to the 5,000kg free payload, the wheeled howitzer has additional system-inherent growth potential, which can be used as additional stowage space, e.g. for the integration of the L60 armament, for additional ammunition or an active protection system. The standardized open digital system architecture allows the integration into various command and weapon control systems."

"Growth potential and range increase due to optional integration of 155mm/L52A1 or 155mm/L60 elevating mass for ranges over 80km"

A 10x10-es alváz alapból elbírja, sokkal több meló nem lehet vele egy csőcserénél és némi szoftver upgrdenél..
 
K

kamm

Guest
Apropo, ha mar loszer meg loveg - ez meg a 2019-es L52-es rekord idejebol:

DM’s work will include four main areas as far as range extension is concerned.
The new charge system will aim at increasing muzzle velocity by 5-8%; work is underway, Rheinmetall having unveiled a Top Charge available both for 52 and 39 calibre chambers which ensures a range increase of 6 km, up to 46 km, with a 52-calibre barrel, muzzle velocity reaching 1,000 m/s versus 945 m/s of Zone 6 modular charges, while in the 39-calibre configuration range increase is of 3.4 km, up to 27.4 km, with the V0 stepping up from 805 o Zone 5 charges to 900 m/s.
Leveraging this development, RDM’s R&D department is at work on propellant to further improve performances, while the following step will be to obtain similar results with a new modular charge system, which would provide extended range while maintaining full flexibility.

The second and third areas of development both concern the rocket motor, the aim being to increase its impulse, which should add a further 5-8% range increase to a VLAP projectile. RDM is also looking at the reduction of the rocket motor mass, a measure that should bring with it the highest effect, as estimates call for a range increase of 10-14%; the mass reduction might however be traded off with lethality.
Finally an improved drag profile should bring in a further 4-6% range increase; trials were made using the Gerald Bull form factor. According to RDM there might still be some space for improving aerodynamics, working both on the round case itself as well as on the Base Bleed, some of those improvements having already been adopted on the company M9 series of artillery ammunition.
According to RDM forecast, adopting the three first options the range of the ER-VLAP round should exceed 70 km, while adding the fourth element of improvement it would reach 75 km. As for lethality, the ER-VLAP should have a lethal effect against personnel similar to that of a standard HE round.

RDM-Arty_06.jpg

RDM-Arty_05.jpg


Ha ezekkel az ER VLAP es ujabb csodakkal rafekszenek az L60-ra, szerintem vidaman 100km vagy felette lesz az uj rekord...
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113
:D
Nem a konkrét tüzértechnikai ismereteitekkel szállok vitába.A modern hadszintéren bekövetkezett technológiai fejlődés megkövetelte változásokra mutatok rá.Prima,hogy 4 perc alatt elfoglaljátok a tüzelőállást.Gondolom,igen sok gyakorlat után,jol kiképzett legénységgel,és nem gyakorlatlan tartalékosokkal.És mennyi idő alatt hagyjátok el?A modern önjárókat üsd és fuss taktikára kondicionálják.Tűzfeladat megkezdésétől számitott 2 perc után már el kell tudni hagynijuk a TAS-t.91/2003ban az usak/angol ellencsapások után a vontatott lövegek többsége technikailag harcképes maradt,vagy kis javitással helyreállitható volt-éppencsak a páncélvédelem nélküli legénység nem élte túl a támadást,hogy megtehesse azt a kis javitást.És hol volt akkor még cirkáló dron,ami lehet,hogy a lövegtől 3km-re várja a parancsot-vagy éppen szerencsétlen esetben automata célkereső üzemmódban az állás felvétele közben rátok talál.Lengyelek gyártanak már ilyet,nem a gazdagok elit játékszerei csak manapság.Holnap pedig még elterjedtebb lesz.
Szerintem ilyen fejletségű hadviselésre kell felkészülnünk.Egyszerűen azért,mert Europában élünk,és nem Fekete-Afrikában.
A tüzér harcászat szerves része az összfegyvernemi hadviselésnek. Egy tűzvezetést tanult tiszt, altiszt minimum egy zlj tűztámogatását kell, hogy megtervezze, azért mert az a legkisebb egység, melyre tervez. Ugye a zlj. közvetlen ütegek. Szóval, ha valaki, akkor egy tüzér marhára képben van az összfegyvernemi harcászattal. Tudom a zlj összes alegységének helyét, mozgását, az esetleges manőverek során végrehajtandó zárótüzeket, átkelőhelyekre tervezett tűzfeladatokat stb...
Gondolom, ilyet még sosem csináltál. Működtem együtt hk zlj-jal, szóval azt is tudom, hogy milyen egy gépesített manőver zlj tűztámogatása, de a '99-es Szerb balhé alatti csapatösszevonás során védelemben elhelyezkedő ütegnek számoltam lőelemeket (előre tervezett zárótüzeket). Szóval tudom, hogy minek hol a helye, erősségei és gyengeségei. Mivel a téma iránti érdeklődésem egy percre sem szakadt meg, millió cikket és tanulmányt olvastam én is a modern háborúkról, az újonnan kifejlesztett eszközök alkalmazási lehetőségeiről és a tapasztalatokról. Szóval nem érzem, hogy lemaradtam volna hozzád képest.

Ha @Filter-rel (akinek elég komoly tapasztalatai vannak) azt mondjuk, hogy van helye a vontatott eszközöknek is a modern csatatereken, akkor az elég megalapozott vélemény. A drónok, radarok, műholdak stb. pont annyira segítik az ő munkájukat, mint az önjárókét, hiszen a felderített adatok nem a löveghez jutnak, hanem a műveleti központba, a szintén képzett tiszt majd eldönti, hogy egy adott célra milyen mivel és mekkora erővel támad. És, hogy van-e valaki a cél közelében, aki tüzet tud nyitni rá. Ha nincs elég eszközöd, hiába méred be az ellenséget, ha nem tudod mivel leküzdeni.
A tűztámogatásra kijelölt lövegek sem korzóznak össze-vissza a háttérben, hanem szigorúan kijelölt tüzelőállás körletekben kell maradniuk, ahonnan a támogatandó alegység által kért tűzfeladatokat még végre tudják hajtani. Ezek a körletek tüzelőállásokat vagy olyan terepszakaszokat tartalmaz, ahonnan menetből is végrehajtható a feladat. Ez inkább a dombokkal, hegyekkel tagolt területeken bír nagy jelentőséggel. Egy ilyen körletnek (ez ugye dinamikusan változhat is) a kijelölésekor azt is figyelembe kell venni, hogy az adott típus milyen sajátosságokkal (pl. max csőemelkedés az átlőhetőség miatt), milyen mobilitással rendelkezik. Pl., ha az adott terület olyan vízterekkel van tele, melyek szélessége meghaladja a Pzh gázlőképességét, a hidak nem bírják el akkor ott az átkeléseket is biztosítani kell. Ezért mondjuk, hogy a mobilitás is mindig relatív fogalom. Egy M777-t a vontatójával több ilyen átkelő bírja el, mint a Pzh-t., tehát lehet, hogy nagyobb a mozgástere.
Ezért ha van önjáróm és vontatottam is, akkor rugalmasabban tudok tervezni. Soktényezős, bonyolult folyamat ahol minden területre sajátos viszonyok jellemzőek. Nem lehet az iraki tapasztalatokat egy az egyben ráhúzni az Ukrajnában, a búroknál, vagy akár a nálunk alkalmazott taktikákra. Az Alföldön kihasználhatom a max. lőtávot, a hegyeinkben, dombságainknál már más elvek érvényesülnek.

Egyikőnk se vontatott párti. Nekem a CAESAR a gyengém de a tüzérség mint fegyvernem a fontos, benne minden alkotóval és a megfelelő mennyiséggel az ésszerűség határain belül.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 545
113
A tüzér harcászat szerves része az összfegyvernemi hadviselésnek. Egy tűzvezetést tanult tiszt, altiszt minimum egy zlj tűztámogatását kell, hogy megtervezze, azért mert az a legkisebb egység, melyre tervez. Ugye a zlj. közvetlen ütegek. Szóval, ha valaki, akkor egy tüzér marhára képben van az összfegyvernemi harcászattal. Tudom a zlj összes alegységének helyét, mozgását, az esetleges manőverek során végrehajtandó zárótüzeket, átkelőhelyekre tervezett tűzfeladatokat stb...
Gondolom, ilyet még sosem csináltál. Működtem együtt hk zlj-jal, szóval azt is tudom, hogy milyen egy gépesített manőver zlj tűztámogatása, de a '99-es Szerb balhé alatti csapatösszevonás során védelemben elhelyezkedő ütegnek számoltam lőelemeket (előre tervezett zárótüzeket). Szóval tudom, hogy minek hol a helye, erősségei és gyengeségei. Mivel a téma iránti érdeklődésem egy percre sem szakadt meg, millió cikket és tanulmányt olvastam én is a modern háborúkról, az újonnan kifejlesztett eszközök alkalmazási lehetőségeiről és a tapasztalatokról. Szóval nem érzem, hogy lemaradtam volna hozzád képest.

Ha @Filter-rel (akinek elég komoly tapasztalatai vannak) azt mondjuk, hogy van helye a vontatott eszközöknek is a modern csatatereken, akkor az elég megalapozott vélemény. A drónok, radarok, műholdak stb. pont annyira segítik az ő munkájukat, mint az önjárókét, hiszen a felderített adatok nem a löveghez jutnak, hanem a műveleti központba, a szintén képzett tiszt majd eldönti, hogy egy adott célra milyen mivel és mekkora erővel támad. És, hogy van-e valaki a cél közelében, aki tüzet tud nyitni rá. Ha nincs elég eszközöd, hiába méred be az ellenséget, ha nem tudod mivel leküzdeni.
A tűztámogatásra kijelölt lövegek sem korzóznak össze-vissza a háttérben, hanem szigorúan kijelölt tüzelőállás körletekben kell maradniuk, ahonnan a támogatandó alegység által kért tűzfeladatokat még végre tudják hajtani. Ezek a körletek tüzelőállásokat vagy olyan terepszakaszokat tartalmaz, ahonnan menetből is végrehajtható a feladat. Ez inkább a dombokkal, hegyekkel tagolt területeken bír nagy jelentőséggel. Egy ilyen körletnek (ez ugye dinamikusan változhat is) a kijelölésekor azt is figyelembe kell venni, hogy az adott típus milyen sajátosságokkal (pl. max csőemelkedés az átlőhetőség miatt), milyen mobilitással rendelkezik. Pl., ha az adott terület olyan vízterekkel van tele, melyek szélessége meghaladja a Pzh gázlőképességét, a hidak nem bírják el akkor ott az átkeléseket is biztosítani kell. Ezért mondjuk, hogy a mobilitás is mindig relatív fogalom. Egy M777-t a vontatójával több ilyen átkelő bírja el, mint a Pzh-t., tehát lehet, hogy nagyobb a mozgástere.
Ezért ha van önjáróm és vontatottam is, akkor rugalmasabban tudok tervezni. Soktényezős, bonyolult folyamat ahol minden területre sajátos viszonyok jellemzőek. Nem lehet az iraki tapasztalatokat egy az egyben ráhúzni az Ukrajnában, a búroknál, vagy akár a nálunk alkalmazott taktikákra. Az Alföldön kihasználhatom a max. lőtávot, a hegyeinkben, dombságainknál már más elvek érvényesülnek.

Egyikőnk se vontatott párti. Nekem a CAESAR a gyengém de a tüzérség mint fegyvernem a fontos, benne minden alkotóval és a megfelelő mennyiséggel az ésszerűség határain belül.
Én mélységesen tisztelem a tüzérismereteiteket.És komolyan gondolom,hogy a legfontosabb,csatadöntő fegyvernem térségünkben a tüzérség.És éppen ezért a lehető legjobb tüzérséget szeretném,a lehető legjobb felszereléssel,kiképzéssel,túlélőképességgel.Én félrenéznék,ha @krisss II.vh-s Half Truckon,gatya nélkül robogna a csatába-ha cserébe a világ legjobb minőségű tüzérsége egyengeti az útját.
Mély megyőződésem,hogy ha a tüzérségi párbajt elveszitjük,akkor a háborút is elveszitjük.
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely