Szerintem sem fognak szarozni az Izraeliek, k. gyorsan szállítanak a ha kérjük. A filippinókkal szokatam példálozni, mert az a legfrissebb ATMOS eladás amit ismerek részletesebben egy filippinó weblapnak köszönhetően.Egyrészt ezen beszerzések viszonylag sürgősek. Lehet üzemezni, de viszonylag gyorsan realizálódhatnak.
- 2019 végén eldöntötték a filippinók, hogy kérnek 12 ATMOS löveget Tatra alvázon (amúgy az hozzánk is jöhetne!)
- 2020 január végén szerződtek 47.2 millió USD értékben: 15% volt az előleg és az Elbit már indította is gyártást! 2 évet vállaltak, de előbb kész lettek.
- 2020 áprilisában, majd 2021 áprilisában kellett megint fizetni egy szeletet
- 2021 decemberében minden löveget átadtak
- 2022 Q1 folyamán lezajlott a kiképzés és rendszerbeállítás a Fülöp-szigetkre küldött ELBIT felkészítő csapat közreműködésével.
Kiforrott HX3-asunk 2027 előtt aligha lehetne...
PULS-ot meg még gyorsabban gyártanak nekünk szerintem, mert az egy sokkal egyszerűbb szerkezet mint egy löveg!
Egy teherautóra ráépítenek egy "vető keretet" meg bele csavaroznak egy számítógépet. Túlzok picit, de a teherautóra többet kell majd vélhetően várni mint arra, hogy rakétavetővé alakítsák...
Itt a pénz mellett a humán erőforrás és az infrastruktúra (új alakulat és állomás helye) a szűk keresztmetszet...
Semmiből kell pár száz tüzért elővenni, rakétás alakulatunk meg rég nincs...
A szerintem is minim-um - csak nem akarok nagyon elszállni...A nagyságrendben szerintem inkább duplázzál.
Szerintem a csöves tüzérség 48db-os számod alul van méretezve. Ez - a PZH-ból kiindulva - 2db osztályt takar. Ez a jelenlegi tervek szerint kevés.
Ugyebár a dandárok maradnak, és ez a 48 csak Hódmezőnek és Debrecennek tudna elegendő tüzérségi támogatást adni 1-1 osztállyal. Azonban még nem vetted figyelembe a most megalakuló félben lévő új zászlóaljakat, ezredeket.
Ha nem is lesz esetleg alakulat szinten direkt hozzárendelt tüzérségük, de Vezérkar közvetlen szinten kellene gondoskodni róluk. Szóval én valahol 72 és 100 közütt nevezném meg a szükséges csöves SPG-k számát.
A 24 PZH mellé még 48-72 ATMOS-t vennék és az L/60-as HX3-aból egy osztálynyit majd ha istenbiznony elkészült és műdik.
A teherautós ATMOS olyan jó árban van hogy 155mm-es vonatottal nem szaroznék. Amennyi légiszállítással rendelkezünk (ill. fogunk rendelkezni) nem nagyon látom a helyét hogy 155-ösökkel repkedjenek helikopterek a hasuk alatt...Erre jönne rá még nálam némi vontatott 155-ös vagy vontatott (légiszállítható) 105-ös - a tartalékos ezredek hatáskörébe.
A könnyen mozgatható 105-ös megfontolandó...
ezekkel egyet is értek. Remélem jövőre már "megmozdul" valami ezek közül...Ezen felül kellene megszervezni egy rakétatüzér ezredet, minimum 2 osztállyal. 32-48 indítóval. Saját felderítéssel.
Ha ehhez hozzácsapunk egy halom UAV-t, akkor az látszik, hogy összetehetjük a 2 mellső lábunkat, ha kijön ez a csomag 1Mrd USD-ből. Nekem inkább - sok rakétával, kezdő lőszerrel - inkább a 1,5-2x-ese dereng fel.
Én ezt a csomagot olyan 4-5 évre bontanám le. Ez olyan 150-200Mrd HUF/év.
Ez sok, de elsősorban az elején sok. És ahogy látom, nem nagyon megúszható. A löszerbeszerzést lehet és kell is halasztani, hogy az éves költség csökkenjen.
Nem kell mindenből újat venni, meg a lőszeren lehet fogni, ha hazai gyártást tudunk megcsípni mellé
@Ocses :
Most így nagyon exhas becslésként azt mondanám, hogy jelenleg megrendelt cuccokkal, + még egy évi 100-150Mrd/éves költségből meg is lehetne a szárazföld fejlesztéseit oldani - szűkösen. (összesen 500-600Mrd/év) Becslésem szerint ezt egy 10 éves programra kellene széthúzni. De villámygyorsan át kell lendülni az évi 1500-1800Mrd HUF méretű védelmi költségvetésen, mert kell a légierőre és magára az állományra is költeni.
Az Elbittel kell kötni egy nagy szerződést, opcikkal további mennyiségekre!