A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1586

Guest
Itt elektrooptikai rendszer keresi és azonosítja az indított fegyvert a radar helyett, a felderített célokat pedig egy koncentrált lézersugárral semmisítik meg
Sajnos ez egy gyakran előkerülő tévedés...
Az ADS rendszernek is van egy korai előrejelző radarja és csak az elhárító töltet pontos aktiválásáért felelős rendszer elektro-optikai.
Részletek itt

z pedig egy nagyon érdekes cikk a témáról.
Részletek ITT
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson
W

Wilson

Guest
Közben utána néztem mégis van a rendszerben egy korai nagyon alacsony "elektronikai lábnyomú"korai előrejelzó radar.

http://www.ads-protection.org/news/

06/08/2018
ADS integreert de raketdetectieradar ter wereld met het laagste vermogen voor autonome beveiligingssystemen
ADS zet de marktstandaard voor APS-systeemontwerp

Bonn, Duitsland, 08/06/2018 - ADS Gesellschaft für aktive Schutzsysteme mbH, de pionier in betrouwbare en nauwkeurige hard-kill Active Protection Systems, kondigt vandaag aan dat het 's werelds laagste vermogensradar voor APS-raketdetectie heeft geïntegreerd in zijn' ADS- Gen3 APS, wat zijn adopters een aanzienlijk tactisch slagveldvoordeel geeft.



In symmetrische omgevingen voor oorlogsvoering, zoals Oost-Europa, beschikt de tegenstander over geavanceerde mogelijkheden voor elektronische oorlogsvoering (EW). De inzet van geavanceerde APS-verdedigingsmaatregelen die gebruikmaken van radar, moet reageren door hun detectieprofiel zoveel mogelijk te verlagen. Dit wordt bereikt door de afstandsdetectie voor raketten van de APS-radar zo klein mogelijk te maken, waardoor de integratie van de radar met het laagste vermogen direct wordt vergemakkelijkt.

ADS richtte zich op extreme prestaties voor zijn raketdetectie om de implementatietijd voor ADS-Gen3 tegen te gaan, wat resulteerde in een zogeheten Minimum Defeat Distance (MDD) van <10 m voor succesvolle detectie tot vernietiging van raketten. Dit is 5x tot 15x minder dan APS's van de launcher van de tegenstander, waardoor geallieerde troepen een enorme tactische EW-detectie en potentieel storingsvoordeel krijgen in tegenstelling tot vijandige APS-implementaties. Om dit in de juiste context te plaatsen, betekent dit dat EW-ontvangers binnen 350 m moeten zijn. Zelfs met SIGINT luchtdetectiesystemen wordt ADS-Gen3 niet gedetecteerd tenzij binnen 10 km. Voor de tegenstander zijn deze afstanden minstens twee ordes van grootte groter.

Ondanks dat ADS-sensoren erg moeilijk te detecteren zijn, leveren ze nog steeds waardevolle bedreigingsgegevens voor het Battle Management System van het voertuig of voor andere geïntegreerde systemen. Dit vergroot het algemene situatiebewustzijn en stelt bemanningen in staat tegenstanders in te schakelen met een onmiddellijke en gerichte reactie.

ADS-Gen3 straalt minder vermogen uit, en dus EW-zichtbaarheid, dan zelfs de radiocommunicatiesystemen die van voertuig tot voertuig werden gebruikt. "Door het snelste autonome beveiligingssysteem van de volgende generatie te ontwerpen, geven we gepantserde voertuigen en tanks volledige raketverdediging, terwijl we EW-voordelen verlenen in de symmetrische oorlogscontexten zoals NE Europe." Dr. Ronald Meixner, ADS "Door de energie-straling onder die van communicatiesystemen te houden, minimaliseert ADS-Gen3 de kans op APS EW-detectie en -storing."

"Onze investering in 's werelds snelste APS-oplossing biedt innovatiemogelijkheden en een tactisch voordeel." Stefan Haase, CEO ADS: "We hebben een radar met een ongelooflijk laag vermogen in onze APS kunnen integreren, wat een enorm slagveldvoordeel oplevert."

mitteilungsgrafik-2.jpg
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Itt a "messziről"-ben kételkedek egy kicsit. Egy hk. saját önvédelmi eszközei szerintem csak pár km hatótávolságúak (többre nincs is szükség, mint amilyen távolságról lőhetnek rá!), így ennél messzebbről szerintem elég nehezen detektálhatóak. Mint ahogy egy 8-10km-es kis hatótávú rádióadót se lehet 50-100km-ről lehallgatni vagy bemérni.
Sajnos az a "pár km" a Trophy radarja esetén inkább olyan 500 km.
Lsd.: korábbi linkek
 
M

molnibalage

Guest
Sajnos ez egy gyakran előkerülő tévedés...
Az ADS rendszernek is van egy korai előrejelző radarja és csak az elhárító töltet pontos aktiválásáért felelős rendszer elektro-optikai.
Részletek itt


Részletek ITT
Már nem először likeled, de soha nem derült ki egyik anyagból sem, hogy mi a búbánat feltételezésekkel jöttek ki az értékek. A légtérfelderítő radarokhoz mérhető távokat hoznak ki egy APS radarja ellen?

Fogalmazzunk úgy, hogy amíg ezt antenna egyenlettel legalább basic szinten nem vezeti le nekem valaki, hogy ez lehetséges addig én ezt nem hiszem el.
  • Tehát, akkor milyen nyalábbal dolgozik az APS?
  • Milyen frekin?
  • Mekkora a teljesítménye, ha mondjuk 2 km tájáig kell egy mekkora RCS-ű célt érzékelnie?
  • Na, akkor ez alapján a EW rendszer oldalát lehet számolni, hogy mekkora antennával mi van.
Az 500 km különösen vicces, mert ahhoz 12 km magasan kell lenni úgy, hogy a célpont 100 méteren van és tükörsima a domborzat.

SEAD feladatra használt EW rendszerek nagy légvédelmi radarokat nem lőnek be ilyen pontosan töredék távról, de majd valaki az ahhoz képest semmilyen erősségű APS-t for 500 km-ről érzkelni valaki...? Bocs, de azért mindent ne higgyünk már el matek nélkül.

@Hpasp input esetén pikk pakk végigszámolná.

Ezek alapján baromira érdekelne, hogy az EF Ty. radaros MAWS-jét szerinted, akkor 500 vagy 1000 km távolságról mérik majd be, aminek AAM vagy SHORAD-ot kell kiszúrni legalább 10-15 km-ről meg Sz-300 rendszer rakétát van 30-50-ről...? De tényleg...
 
W

Wilson

Guest
Továbbá ajánlott fenntartásokkal kezelni az ADS rendsxert mert a hírek szerint maguk a Németek is inkább a Trophyt rendszeresítik...
https://defense-update.com/20190124_germany-to-field-trophy-aps-with-leopard-ii-tanks.html

Igazán pontos okot nem írnak csupán annyit lehet tudni,hogy azért a Trophyt rendszeresítik mert az ADS még nem áll készen arra,hogy 2022-n rárakják Leókra.Pedig szerintem számos előnye van a Trophy-l szemben,egyes források szerint még fejleszteni kell a rendszert a felülről érkező fenyegetésekkel szemben de ez csak feltételezés,mindenesetre szerintem ez egy igazán a jövőbe mutató megoldás.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Sajnos az a "pár km" a Trophy radarja esetén inkább olyan 500 km.
Lsd.: korábbi linkek
Hát az szar ügy - lenne - ha elhinném, de én inkább hitetlen vagyok amíg meg nem mutatják élőben hogy tényleg igaz. Az én gépész-agyammal nehezen hihető, hogy egy pár km hatótávú radart/rádióadót (amit én magam ugye csak adott pár km-es kis körzetben tudok használni!), azt valaki más nagyságrendekkel nagyobb távolságról észlelje!! A nagyobb távolságot elhiszem (hiszen vannak erre kihegyezett sokkal érzékenyebb vevők mint az eredeti vevőegység), de ekkora különbség szerintem csak a reklámokban mutat jól (de ott nagyon oké, pirossal kiemelve, szép színesen hogy a civil hasraessen!), a valóságban meg csak jó lenne!! Persze nem tartok tőle hogy meghívót kapok ilyen bemutatóra, így marad mindenki a maga hitében - bizonyíték nélkül. :D;) Tudod én már elég vén csataló vagyok, olvastam épp elég "ismeretterjesztő" irodalmat nemcsak magyarul hanem angol szaklapban is, ami szerint pl. a MiG-21 oldalkormánya szervó-munkahengerrel működik. Nekem meg "hivatalból" tudnom kellett (lásd szak- és tipusvizsgák sora), hogy a 21-en pont az oldalkormány-rendszerben nem volt semmiféle szervó, olyan erővel működött amekkorát a pilóta taposni tudott. Szóval ezért (is) ... :)
 
  • Tetszik
Reactions: endre

exsorkatona

Active Member
2014. szeptember 18.
120
158
43
Igen, ha nem lesz aktív védelmi rendszer a Leopardokon, meg az IFV-en és az összes 8x8-ason meg az önjáró lövegeken, akkor fölösleges lesz leszállítani is őket, mert csak drága vashulladék!

Azért azt megkérdezném, hogy mennyi a hatótávolsága egy román Spike-nak? 2-4 km kb. És a magyar felderítés nem látja, hol is vannak beásva ezek a csapatok? Ezeket simán ki lehet lőni tüzérséggel (pzh), vagy aknavetőkkel, meg a légierő stb, és a maradék úgy fog futni, hogy esze ágába sem jut, hogy visszalőjön.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 115
45 421
113
Hát az szar ügy - lenne - ha elhinném, de én inkább hitetlen vagyok amíg meg nem mutatják élőben hogy tényleg igaz. Az én gépész-agyammal nehezen hihető, hogy egy pár km hatótávú radart/rádióadót (amit én magam ugye csak adott pár km-es kis körzetben tudok használni!), azt valaki más nagyságrendekkel nagyobb távolságról észlelje!! A nagyobb távolságot elhiszem (hiszen vannak erre kihegyezett sokkal érzékenyebb vevők mint az eredeti vevőegység), de ekkora különbség szerintem csak a reklámokban mutat jól (de ott nagyon oké, pirossal kiemelve, szép színesen hogy a civil hasraessen!), a valóságban meg csak jó lenne!! Persze nem tartok tőle hogy meghívót kapok ilyen bemutatóra, így marad mindenki a maga hitében - bizonyíték nélkül. :D;) Tudod én már elég vén csataló vagyok, olvastam épp elég "ismeretterjesztő" irodalmat nemcsak magyarul hanem angol szaklapban is, ami szerint pl. a MiG-21 oldalkormánya szervó-munkahengerrel működik. Nekem meg "hivatalból" tudnom kellett (lásd szak- és tipusvizsgák sora), hogy a 21-en pont az oldalkormány-rendszerben nem volt semmiféle szervó, olyan erővel működött amekkorát a pilóta taposni tudott. Szóval ezért (is) ... :)
Az elv hasonló lehet a gyertyalánghoz.
Gyertyaláng mellet max 1-2 méterre tudsz olvasni, cserébe viszont akár százméterről is észreveszed magát a lángot.
 
W

Wilson

Guest
Azért azt megkérdezném, hogy mennyi a hatótávolsága egy román Spike-nak? 2-4 km kb. És a magyar felderítés nem látja, hol is vannak beásva ezek a csapatok? Ezeket simán ki lehet lőni tüzérséggel (pzh), vagy aknavetőkkel, meg a légierő stb, és a maradék úgy fog futni, hogy esze ágába sem jut, hogy visszalőjön.

A Spike ER hatótávolsága 4-8 km és ha minden igaz az oláhok már integrálták a Piranhakra és Puma helikopterekre.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Az én gépész-agyammal nehezen hihető, hogy egy pár km hatótávú radart/rádióadót (amit én magam ugye csak adott pár km-es kis körzetben tudok használni!), azt valaki más nagyságrendekkel nagyobb távolságról észlelje!! A nagyobb távolságot elhiszem (hiszen vannak erre kihegyezett sokkal érzékenyebb vevők mint az eredeti vevőegység), de ekkora különbség szerintem csak a reklámokban mutat jól (de ott nagyon oké, pirossal kiemelve, szép színesen hogy a civil hasraessen!), a valóságban meg csak jó lenne!!
A GPS műholdak 20 ezer km magasan keringenek és adóteljesítményük mindössze 45 Watt.
Az nem furcsa hogy egy tenyérnyi mobiltelefon simán veszi ezeket a jeleket?
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 790
12 120
113
A Spike ER hatótávolsága 4-8 km és ha minden igaz az oláhok már integrálták a Piranhakra és Puma helikopterekre.

Ez hasonlo ahhoz mint amikor azon ment a vita hogy az ATACMS-t majd eppen milyen tobbmillios raketaval fogjuk leszedni. Semilyennel. Pajzs helyett veszunk mi is kardot.
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson
W

Wilson

Guest
Ez hasonlo ahhoz mint amikor azon ment a vita hogy az ATACMS-t majd eppen milyen tobbmillios raketaval fogjuk leszedni. Semilyennel. Pajzs helyett veszunk mi is kardot.

Igen de szerintem pl a román spike-k ellen komplex rendszerben kell gondolkodni ez nem úgy működik,hogyha a romulánok vesznek valamit és akkor mi is veszünk valamit és azzal majd jól lekuzdjuk őket.
 

exsorkatona

Active Member
2014. szeptember 18.
120
158
43
Tegyük fel, hogy már integrálták a Piranhakra. Mennyi is van ebből a románoknak? 20-30 db jelenleg. Talán lesz egyszer 227 db, de én erre nem fogadnék. És mi áll vele szemben. Leopard 2A7+, meg PZH, meg Puma stb.

És a levegőben a remek román légierő. Hát nem tudom, én nem fogadnék rájuk az biztos.
 
  • Tetszik
Reactions: sisimoto

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Tegyük fel, hogy már integrálták a Piranhakra. Mennyi is van ebből a románoknak? 20-30 db jelenleg. Talán lesz egyszer 227 db, de én erre nem fogadnék. És mi áll vele szemben. Leopard 2A7+, meg PZH, meg Puma stb.

És a levegőben a remek román légierő. Hát nem tudom, én nem fogadnék rájuk az biztos.

Igen, van kb. 20-30 db Piranha. Ugyanakkor a mi oldalunkon jelen időben fogalmazol meg néhány dolgot. Azaz az igazán fontos költői kérdés: mennyi "Leopard 2A7+, meg PZH, meg Puma stb." van nekünk most pontosan?

Az a része világos, hogy most a románok sincsenek top -on. Ugyanakkor vegyük észre, hogy jelenleg nekünk sincs a "letolt gatyán" kívül az égvilágon semmi ...
 

exsorkatona

Active Member
2014. szeptember 18.
120
158
43
A Spike ER hatótávolsága 4-8 km és ha minden igaz az oláhok már integrálták a Piranhakra és Puma helikopterekre.

Igen, van kb. 20-30 db Piranha. Ugyanakkor a mi oldalunkon jelen időben fogalmazol meg néhány dolgot. Azaz az igazán fontos költői kérdés: mennyi "Leopard 2A7+, meg PZH, meg Puma stb." van nekünk most pontosan?

Az a része világos, hogy most a románok sincsenek top -on. Ugyanakkor vegyük észre, hogy jelenleg nekünk sincs a "letolt gatyán" kívül az égvilágon semmi ...

A most-ban igazad van. De NATO tag mindkét ország, szóval "jelenleg" nincs veszélye a konfliktusnak.

Szerintem a magyar katonai fejlesztések – már amit tudunk belőle – az jó irány. Nem tudjuk mit hoz a jövő, de legalább valamilyen pozitív, jövőbe mutató dolgok körvonalazódnak.

Nekünk nem csak az országunk megvédésére kell felkészülni, hanem mondjuk Erdély önállósodását erőszakosan akadályozó román katonai akcióra is. És a tegnapi szövetséges, holnap akár az ellenséged is lehet. Ezt pedig már sokszor tapasztaltuk a románoknál.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
A GPS műholdak 20 ezer km magasan keringenek és adóteljesítményük mindössze 45 Watt.
Az nem furcsa hogy egy tenyérnyi mobiltelefon simán veszi ezeket a jeleket?
Őszinte legyek, ezen még nem gondolkoztam, mivel az én telóm nem vesz semmiféle műhold-jelet?! Persze azt se tudom, hogy a műhold sugárzó teljesítménye szórtan megy-e a világűrbe mindenfelé, vagy irányítottan csak a Föld felé. Másik kérdés számomra: a telefon (vagy bármi más "célszerszám" ebből a jelből ki tudja-e mutatni az adó/műhold irányát, pozícióját? Mert ugye a vett jel csak akkor ér valamit, ha fel is tudom használni. A rádió-iránytű vagy bemérő-kocsi is csak a behangolt adó irányát jelzi, de nem tudni a távolságát, az adópontot csak több vételi ponttal, háromszögeléssel lehet megállapítani. Rádiótechnikához nem nagyon értek, mivel nem ezt tanultam és műveltem...
 
  • Tetszik
Reactions: kaktusz

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 277
7 738
113
Őszinte legyek, ezen még nem gondolkoztam, mivel az én telóm nem vesz semmiféle műhold-jelet?! Persze azt se tudom, hogy a műhold sugárzó teljesítménye szórtan megy-e a világűrbe mindenfelé, vagy irányítottan csak a Föld felé. Másik kérdés számomra: a telefon (vagy bármi más "célszerszám" ebből a jelből ki tudja-e mutatni az adó/műhold irányát, pozícióját? Mert ugye a vett jel csak akkor ér valamit, ha fel is tudom használni. A rádió-iránytű vagy bemérő-kocsi is csak a behangolt adó irányát jelzi, de nem tudni a távolságát, az adópontot csak több vételi ponttal, háromszögeléssel lehet megállapítani. Rádiótechnikához nem nagyon értek, mivel nem ezt tanultam és műveltem...
Meg ugye amennyire tudom, vannak ugye dedikált műholdas telefonok, de amit minden nap használunk az földi antennától kapja-adja az infót, s az onnan erősítve megy tovább a műholdra.. de javítsatok ki a tévedek...