De egy csúnya egy valami ez!Mjölner-nek viszont tudtommam nemegész 2 millió dollár darabja:
https://en.topwar.ru/106353-shvedskaya-armiya-vybrala-samohodnye-minomety-mjolner.html
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
De egy csúnya egy valami ez!Mjölner-nek viszont tudtommam nemegész 2 millió dollár darabja:
https://en.topwar.ru/106353-shvedskaya-armiya-vybrala-samohodnye-minomety-mjolner.html
Szerintem licencet nem adja csak a késztornyokat leszállítja, ahol a RM által gyártott tető lemezre ráépítik az előzes specifikációk szerint....Feltételezem, hogy a gyártó eladná nekünk a gyártási licencet, az RM pedig rá tudná gyógyítani a Lynxre.
Milyen áron?Szerintem licencet nem adja csak a késztornyokat leszállítja, ahol a RM által gyártott tető lemezre ráépítik az előzes specifikációk szerint....
Jó cucc ez a NEMO de eddig kb 40-50-et adtak el belőle - ilyen áron nem csoda.
Szóval nekünk is kb 24 db. kellene - erre nem éri meg licencet megvenni...
Mint már mondtam: én sem sértődnék meg ha NEMO-nk lenne...Milyen áron?
Amúgy a magyar haderő szükséglegete jelenleg korszerű, védett önjáró aknavetőből:
3x8 azaz 24 darab lánctalpas alvázon biztosan
3x8 azaz 24 darab 8x8-as alvázon feltehetően
azaz 48db NEMO toronyról beszélünk két részletben. Először a Lynxekre, aztán az új 8x8-ra.
Mindenki másnak mehet a Hirtenberger SRAMS Gidrán alvázon.
Én nem a NEMO-ra gondoltam, hanem a gyártásban már nem levő AMOS-ra (ha már amúgy sem akarják gyártani, a licenszeléssel viszontlátnának belőle még némi pénzt).Szerintem licencet nem adja csak a késztornyokat leszállítja, ahol a RM által gyártott tető lemezre ráépítik az előzes specifikációk szerint....
Jó cucc ez a NEMO de eddig kb 40-50-et adtak el belőle - ilyen áron nem csoda.
Szóval nekünk is kb 24 db. kellene - erre nem éri meg licencet megvenni...
A kettő kb. ugyanaz: a NEMO az az egycsövű AMOS - minimális az eltérés...Én nem a NEMO-ra gondoltam, hanem a gyártásban már nem levő AMOS-ra (ha már amúgy sem akarják gyártani, a licenszeléssel viszontlátnának belőle még némi pénzt).
A probléma a következő:
-egyre romló demográfiai mutatók
-egyre kevesebb ember, aki katonaként akar szolgálni (ha mégis, a civil szféra fizetéseit látva 5-10 év után lelécel és ezzel bukta a HM a tudását és a kiképzésére fordított összeget)
-ha a megmaradt (kiképzett) ember mennyiséggel ki akarsz állítani megfelelő mennyiséggű önjáró zászlóálj tüzérséget, arra a legegyszerűbb mód, ha növeled a 120-as csövek mennyiségét a jármű tornyában.
Ergo nekünk a (fentieket figyelembe véve) az AMOS licensz lenne a nyerő.
Inkább csak 5 km lesz az, szélességben.
Jól értem, hogy 80 km-ként akarsz 1 db löveget telepíteni és prec. lövedékekkel osztályokat levadászni?
10km,a szabvány fordított ék harcrendben.3 zlhc esetén.
Kötve hiszem, hogy egy Románia elleni háború esetén az első napokban ki tudnánk állítani 5 km-erenként egy dandárt. Majdnem 100 dandár az azért sorozással is izmos lenne.
Mi volt az a technológiai fordulat, ami ennyivel megdobta a vontatottnál is az új gyártásúak árát? Ezt már másként megkérdeztem az előző readomban is, csak átugrottad. Ezek szerint nem az a különbség fő forrása, hogy önjáró vagy vontatott, hanem mások által levedlett vagy új gyártású.
Igen, az tényleg jogos, hogy ha a manővererők leválasztanak egy katlant, ott már nem lesz veszélyben az ellencsapástól.
Egy olyan méretű határszakaszról beszélünk, 7 szomszédos ország 7 lehetséges ellenségből 2 rendelkezik ekkora vagy ennél hosszabb határszakasszal. A felénél ha egy dandárra 50 km-et számolunk, akkor azok ellen elég a 3 dd-s elképzelés. (Megjegyzem, hogy a két ekkora határszakasszal rendelkező közül a másiknak állítólag van 25 tüzérségi eszköze. Szóval ő is gondban lenne, ha a teljes frontszakaszt ennyivel le akarná fedni.)
Felállítok egy fiktív védelmet Mordor ellen és kíváncsi vagyok, hogy te profi tüzérként hogyan állítanád fel az ellenség eszközeit.
Mivel a D-20-nak 15 km-es a max lőtávolsága, az én célom az, hogy egy RM ágyúval és GPS vezérelt lőszerekkel countereljem ezeket 50 km-es maximális hatótávolsággal. A buta lőszer persze mehet a lövészek támogatására, de én kiemelt célpontnak tekintem a másik oldal ilyen eszközeit, ezért szívesen nyúlok drágább megoldásokhoz ellenük.
450 km-es határszakaszra kell vásárolnom felszerelést és én a frontot 15 km-re akarom megközelíteni. (Ha egy vontatottat nem lőnek ki ennél csak kisebb távolságban elhelyezve, akkor az én teherautósra szereltemet sem fogják.)
Remélem jól számoltam. Ez esetben 80 km-es front szakaszra tud az RM155-ös ágyú ilyen mélységben (15+15 km) válaszcsapást adni. A 450 km elosztva 80-nal... Nekem az jön ki, hogy a jövőre érkező PZH2000 mennyiség is ha a háború első napjaiban elvonnám Tatától és széttelepíteném, akkor kellő számú GPS vezérelte munícióval simán többszörösen lefogná a második legnagyobb határszakaszunkat. Mondom másként. Tatára tervezett dd-ből csak a csövesek egy részét kellene elvonnom vagy ha már úgy is újabb eszközök beszerzésén gondolkodom, akkor egy önálló tüzér ezred kapacitásának egy töredéke kellene erre a célra, hogy az ellenség állítólag meglévő 800 önjáró+vontatott eszközét felszámoljam. (Halkan megjegyzem, hogy rakéta póthajtású eszközről még nem is beszéltem, hiszen annak a röpideje a nagy távolság miatt már tényleg felveti a kérdést, hogy egy D-20-at össze tudnak-e csomagolni és elhúzni a helyszínről, ha erre akarok alapozni.)
Azt én is látni vélem, hogy egy háborúban 25 db RM155-ös szinte semmire nem elég a gyalogság harcának támogatására. Nyilván kell ennél sokkal több aknavetőből és más eszközökből, amik tűzerőt adnak buta skulóval is. Csak látnám, hogy a használtan vásárolt eszközök tömegét nem lehet szétlőni az első napokban!
Húúh, nagyon nem értetted meg, amit írtam, csak részekre figyeltél. Ráadásul nagyon nem érted a harcászat alapjait. 24 db Pzh háromszor fedi le a román határt???Kötve hiszem, hogy egy Románia elleni háború esetén az első napokban ki tudnánk állítani 5 km-erenként egy dandárt. Majdnem 100 dandár az azért sorozással is izmos lenne.
Szerintem félre érted.
Azt mondtad, hogy ha Tata harcol Debrecenbe, akkor nekem sorkatonaként nem lesz támogatásom, ha az ellen behoz velem szemben pár szovjet időkből itt maradt csövest. Az én számításom szerint egyetlen tüzérosztály 2-3-szor lefedi a teljes magyar-román határszakaszt ebből a feladatkörből.
Te javasoltad, hogy inkább vegyünk használt 100 db vontatottat, mert nem lesz pénzünk úgy sem vásárolni HX3-on futó RM155-ös ágyút. Nekem ez sehogy sem jön ki. Ez a helyzet csak úgy állhat elő, ha nincs manőver erőnk a Köröstől délre. Ráadásul ha a vásárolt vontatottaknak nincs meg a lehetséges lőtávolsága vagy nem alkalmasak GPS vezérelt kilövésére, akkor nekem sorkatonaként továbbra is nagyon izzasztó a helyzetem, hogy kétszer több lövészt kellene tartanom úgy, hogy 8-szor több ágyú lő rám, mint mi az ellenre.
10 db RM155-es elegendő, hogy a teljes román szakaszon ha valahol megszólal egy vontatott, akkor válasz tüzet adjon három gránát becsapódásával. És lehet beszélni arról, hogy hány perc múlva érkezik meg a válasz, de abban szerintem egyet értünk, hogy percek kérdése.
A kérdésem, hogy ha a románok ellen készülünk, akkor miért nem vásárolunk 80 db RM155-ösöt és miért 100 db vontatottat javasolsz ellensúlyozni 800 db ellenoldali vontatottat?
-Mennyibe kerül 80 önjáró RM155? Ha 8 millával számolunk, Caesarból kiindulva ez nem egy elrugaszkodott érték szerintem, akkor 640 millió dollár. Remélem érted a problémámat. 200+ Lynxet veszünk 2 milliárd -RM prezi szerint ma már 3 milliárd- összértékben különböző verzióban. Sokan szükségesnek látnak egy új légi századot, ezt nem ússzuk meg 1 milliárd alatt. Leopárd2 hk-kat kell fizetnünk, ami a front egy kis részén lesz aktív. Ez a 80 teherautós nagyságrendileg aszem az a pénz, amit Kriss a gatyájára kér.
Jó lenne, ha nem csak én mondanék számokat. Mennyibe kerülne szerinted az általad javasolt 100 db használt vontatott? És miért nem lenne közel fél milliárd a teljes front tüzérségi támogatására, hogy ha valahol megszólal egy román vontatott, akkor 8*10-es rendszerre számoltam költségeket, pontosan 24 gránát robban a környékén? Ha ez fél milliárd és azt mondod, az általad javasolt az egy nullával kevesebb, akkor mi 50millió körüli értékben tudunk venni és utána letárolni amerikai 155-öst?
Abban egyetértek veled, hogy van egy csomó feladatotok még, amihez jól jönne a mennyiség. Katlan felszámolásánál a kutya nem bánt. Metropolisok ostrománál meg elengedhetetlen, Aleppón kívül Rakka és Moszul példája is jól mutatja. De nem vagyok meggyőzve arról a példádról, hogy nekünk nem lesz pénzünk teherautós RM155-ösökkel lefogni még a legnagyobb határszakaszainkat is tüzérségi ellencsapásra.
Miért nem lesz, ha ennek jóval többszörösét költjük egyetlen nehéz dandárra?
Egy PZH 2000 alapvetően 30 km körüli lőtávval bír. Rakéta póthajtással növelhető ez, azok már nem annyira olcsó lőszerek. Nagy tömegnen tehát ilyen körrel tudsz számolni. Ezek ütegenként fognak a legtöbb esetben tevékenykedni, zászlóaljak harcait támogatva azok műveleti céljai szerint, vagy osztály szinten a dandár léptékében teszik ezt. Tehát még megosztottan, azaz ütegenként mozgatva is 30-50 km hatótávval számolhatsz amiből az 50 elég drága, ami a széthúzottság miatt lehet a dd műveleti területe miatt szélsődéges esetben 80 km szélesség. Igazán kíváncsi vagyok, hogy egy osztállyal hogyan is fogtad le a teljes román határszakaszt 2x-3x?Kötve hiszem, hogy egy Románia elleni háború esetén az első napokban ki tudnánk állítani 5 km-erenként egy dandárt. Majdnem 100 dandár az azért sorozással is izmos lenne.
Szerintem félre érted.
Azt mondtad, hogy ha Tata harcol Debrecenbe, akkor nekem sorkatonaként nem lesz támogatásom, ha az ellen behoz velem szemben pár szovjet időkből itt maradt csövest. Az én számításom szerint egyetlen tüzérosztály 2-3-szor lefedi a teljes magyar-román határszakaszt ebből a feladatkörből.
Te javasoltad, hogy inkább vegyünk használt 100 db vontatottat, mert nem lesz pénzünk úgy sem vásárolni HX3-on futó RM155-ös ágyút. Nekem ez sehogy sem jön ki. Ez a helyzet csak úgy állhat elő, ha nincs manőver erőnk a Köröstől délre. Ráadásul ha a vásárolt vontatottaknak nincs meg a lehetséges lőtávolsága vagy nem alkalmasak GPS vezérelt kilövésére, akkor nekem sorkatonaként továbbra is nagyon izzasztó a helyzetem, hogy kétszer több lövészt kellene tartanom úgy, hogy 8-szor több ágyú lő rám, mint mi az ellenre.
10 db RM155-es elegendő, hogy a teljes román szakaszon ha valahol megszólal egy vontatott, akkor válasz tüzet adjon három gránát becsapódásával. És lehet beszélni arról, hogy hány perc múlva érkezik meg a válasz, de abban szerintem egyet értünk, hogy percek kérdése.
A kérdésem, hogy ha a románok ellen készülünk, akkor miért nem vásárolunk 80 db RM155-ösöt és miért 100 db vontatottat javasolsz ellensúlyozni 800 db ellenoldali vontatottat?
-Mennyibe kerül 80 önjáró RM155? Ha 8 millával számolunk, Caesarból kiindulva ez nem egy elrugaszkodott érték szerintem, akkor 640 millió dollár. Remélem érted a problémámat. 200+ Lynxet veszünk 2 milliárd -RM prezi szerint ma már 3 milliárd- összértékben különböző verzióban. Sokan szükségesnek látnak egy új légi századot, ezt nem ússzuk meg 1 milliárd alatt. Leopárd2 hk-kat kell fizetnünk, ami a front egy kis részén lesz aktív. Ez a 80 teherautós nagyságrendileg aszem az a pénz, amit Kriss a gatyájára kér.
Jó lenne, ha nem csak én mondanék számokat. Mennyibe kerülne szerinted az általad javasolt 100 db használt vontatott? És miért nem lenne közel fél milliárd a teljes front tüzérségi támogatására, hogy ha valahol megszólal egy román vontatott, akkor 8*10-es rendszerre számoltam költségeket, pontosan 24 gránát robban a környékén? Ha ez fél milliárd és azt mondod, az általad javasolt az egy nullával kevesebb, akkor mi 50millió körüli értékben tudunk venni és utána letárolni amerikai 155-öst?
Abban egyetértek veled, hogy van egy csomó feladatotok még, amihez jól jönne a mennyiség. Katlan felszámolásánál a kutya nem bánt. Metropolisok ostrománál meg elengedhetetlen, Aleppón kívül Rakka és Moszul példája is jól mutatja. De nem vagyok meggyőzve arról a példádról, hogy nekünk nem lesz pénzünk teherautós RM155-ösökkel lefogni még a legnagyobb határszakaszainkat is tüzérségi ellencsapásra.
Miért nem lesz, ha ennek jóval többszörösét költjük egyetlen nehéz dandárra?
"A szakmai nap dinamikus bemutatóján a harckocsizó szakasszal és páncéltörő rakéta üteggel megerősített lövészzászlóalj az országba betörő fegyveres ellenséges erők megállítását és visszaszorítását mutatta be. A zászlóalj harccsoport harcát a földön egy tüzér üteg, a levegőből pedig négy Mi–24-es harci helikopterből álló raj, valamint két Gripen vadászrepülőgép is támogatta."A 24 PZH dd alárendeltségben harcol. Nem fog leválni, hogy odébbguruljon 20 km-t támogatást adni egy random zlj harccsoportnak.
Jep, pontosan ezt írtam."A szakmai nap dinamikus bemutatóján a harckocsizó szakasszal és páncéltörő rakéta üteggel megerősített lövészzászlóalj az országba betörő fegyveres ellenséges erők megállítását és visszaszorítását mutatta be. A zászlóalj harccsoport harcát a földön egy tüzér üteg, a levegőből pedig négy Mi–24-es harci helikopterből álló raj, valamint két Gripen vadászrepülőgép is támogatta."
„Nullaponti” csata a földön és a levegőben - Honvédelem
Végéhez közeledik az idei év legnagyobb katonai gyakorlata, a Bevetési Irány 2008. Az október 7-i szakmai napon a Magyar Honvédség alakulatainak és katonai szervezeteinek vezetői nézték meg a Veszprémhez közeli, „nullaponti” lőtéren a gyakorlaton részt vevő állomány dinamikus és statikus...honvedelem.hu
"Zászlóalj szinten ugyanis már egy századnyi Leopard2A7+ harckocsival, és az önjáró aknavetőkkel együtt kell elképzelni a Hiúzfalkát, melynek a működési területe hozzávetőlegesen 10X10 km. A terepjáró képességüknek köszönhetően nagy szabadsággal manőverezhetnek. Amennyiben zászlóalj harccsoportban tevékenykednek, annak része lesz egy PzH 2000-es üteg is, amely támogatja a lövészeket és harckocsizókat. A zászlóalj alárendeltségébe vezényelt műszaki alegységek hídvető és egyéb járművei képesek a különböző akadályokat elhárítani, átjárókat nyitni."
Magyar földre magyar Hiúzt! III. rész
A Lynx KF41 harcjárművet eddig bemutató első és második rész megírása után is maradt még bőven érdekesség, ráadásul azóta újabb információkhoz jutottam. Emiatt a sorozat trilógiává bővül.killermetals.blog.hu
Hát nem, mert adott esetben a Pzh osztályünk szétválik ütegekre és ütegenként támogatja a nehéz zhcs-k önálló harcát valahol!Jep, pontosan ezt írtam.
Olvasd el kérlek ismét amit írtam.Hát nem, mert adott esetben a Pzh osztályünk szétválik ütegekre és ütegenként támogatja a nehéz zhcs-k önálló harcát valahol!
Van dandár ami a következő képességekből épül fel (ez most konkrétan a nehéz):
De ugyanez igaz a zászlóalj harcsoportokra is, annak is lehet század szintű páncélosképessége és üteg szintű tüzérképessége a saját zászlóalj-elemein, mint például a zászlóaljtüzérség ütege kívül! Tehát egy zhcs tüzérsége lehet akár:
- páncélosképesség
- gyalogosképesség
- tüzérképesség
- légvédelmi képesség
- különféle támogató képességek
De még század is lehet alkalmi harci kötelék! Nem véletlen, hogy a századoknak alapból van támogató szakaszuk alapból, de a szd-ahk is kaphat a zászlóaljtól elemeket!
- önjáró aknavetős üteg mint zászlóaljtüzérség
- kapott önjáró tarackágyús üteg a dandártüzérségtől
- kapott páncéltörő üteg a dandártüzérségtől
Feltételezem, hogy a gyártó eladná nekünk a gyártási licencet, az RM pedig rá tudná gyógyítani a Lynxre.
Húúh, nagyon nem értetted meg, amit írtam, csak részekre figyeltél. Ráadásul nagyon nem érted a harcászat alapjait. 24 db Pzh háromszor fedi le a román határt???
Egy PZH 2000 alapvetően 30 km körüli lőtávval bír.
És ezeket akár.mi is teherautóra szerelhetjük
Az osztály szétosztása a zlj.-k között nem újkeletű. Mi ezzel a gond a mi esetünkben? Ha a Pzh-k a zlj megerősítését végzik és a műveleti terület az ütegnek (6 vagy 8 löveg) megegyezik a zlj műveleti területével. Nagyobb seregeknél ez nem probléma, mert az általános tűztámogatást a magasabb egységekből odarendelt tüzérosztályok veszik át (p. a hadosztálytól vagy magasabb egységből). Erre azért van szükség, mert az említett ellen sem félautista bantu néger lándzsás alakulatokból áll, és mélységéből olyan csapást mér a LAROM vagy HIMARS osztályaiból a zlj hcs-ra, hogy elmegy a kedvük a háborúsditól. Jobb ha az irányítás a magasabb egységek kezében marad, mert így már felvehetik a harcot az említett sorozatvetőkkel, amikre viszont az elhelyezkedésük miatt is igen koncentrált tüzet kell vezetni. Ugye így is 3 esetleg 4 zlj-nak lenne tűztámogatása, mely akkor lenne elég 40 km-es szakaszra, ha nincs a mélységükben védelem. Ha szabályosan akarok játszani, akkor kb. 20 km.Hát nem, mert adott esetben a Pzh osztályünk szétválik ütegekre és ütegenként támogatja a nehéz zhcs-k önálló harcát valahol!
Van dandár ami a következő képességekből épül fel (ez most konkrétan a nehéz):
De ugyanez igaz a zászlóalj harcsoportokra is, annak is lehet század szintű páncélosképessége és üteg szintű tüzérképessége a saját zászlóalj-elemein, mint például a zászlóaljtüzérség ütege kívül! Tehát egy zhcs tüzérsége lehet akár:
- páncélosképesség
- gyalogosképesség
- tüzérképesség
- légvédelmi képesség
- különféle támogató képességek
De még század is lehet alkalmi harci kötelék! Nem véletlen, hogy a századoknak alapból van támogató szakaszuk alapból, de a szd-ahk is kaphat a zászlóaljtól elemeket!
- önjáró aknavetős üteg mint zászlóaljtüzérség
- kapott önjáró tarackágyús üteg a dandártüzérségtől
- kapott páncéltörő üteg a dandártüzérségtől